ΟΛΥΜΠΙΑ / OLYMPIA / 奥林匹亚

 

ΠΑΝΑΘΛΟΝ

Ο τόπος της Ολυμπίας δεν χαρακτηρίστηκε τυχαία Ιερός. Μια επίσκεψη αρκεί για να νιώσουμε την ενέργεια του χώρου, την αρμονία του τοπίου και το σεβασμό που αναπτύχθηκαν τα ανθρώπινα έργα. Για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, θα αναλύσουμε το τοπίο και θα δώσουμε όλες τις πληροφορίες για να έχετε ένα αξέχαστο ταξίδι και μια καθαρότερη ματιά.

Όλα τα δόγματα όλων των εποχών εμβάπτιζαν την ιερότητα σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο. Αυτό το σημείο επιλέγετο με ιστορικά δεδομένα αληθινά ή μη και ήταν αλληλένδετο με κάποιο συμβάν. Η Σταύρωση, ο θρίαμβος του Μωάμεθ, το παλάτι του Βασιλιά Σολομώντα, η Shangri La και πολλά άλλα συμπορεύονται με τη θυσία ή το θρίαμβο του ιδρυτή. Η Ολυμπία κρύβει κάτι το διαφορετικό. Οι αρχαίοι Έλληνες με τις γνώσεις που κατείχαν επέλεξαν αυτό τον τόπο με κριτήρια που μπορούμε σήμερα να χαρακτηρίσουμε ως αποστασιοποιημένα από κάποιο επίκαιρο θρησκευτικό συμφέρον. Το βασικό σκεπτικό ήταν ότι ο τόπος μπορεί να οδηγήσει στη Θέωση, υπέρβαση από το εγώ. Στην περίπτωση των Δελφών, ο τόπος μπορούσε να οδηγήσει στην εσωτερικότητα και αυτοτελείωση (αυτογνωσία) του εγώ.

Ιστορία της Ολυμπίας 

 

Δεκαέξι χιλιόμετρα από το Ιόνιο πέλαγος, στο εσωτερικό της δυτικής Πελοποννήσου και στο σημείο όπου οι ποταμοί Αλφειός και Κλάδιος συναντούνται, ευρίσκεται το αρχαίο τέμενος της Ολυμπίας και ο τόπος όπου γίνονταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στα πολύ αρχαία χρόνια, η περιοχή ανήκε στην κυριαρχία της πόλης Πίσας, αλλά μετά το 570 π.Χ. περιήλθε στην κηδεμονία της Ηλείας.

Ο μύθος

Οι πιο αρχαίοι κάτοικοι της Ηλείας ήταν Αχαιοί από την Θεσσαλία, Αρκαδία, Αιτωλία, καθώς και από την Βοιωτία και Αττική. Ο Παυσανίας αναφέρει, ότι πρώτος βασιλιάς της Ηλείας ήταν ο Αίθλιος, ο οποίος ήλθε στην περιοχή από την Θεσσαλία με τους υπηκόους του. Ο γιος του, Ενδυμίων, σύμφωνα με τον μύθο, είχε αποκτήσει πενήντα θυγατέρες και τρεις γιους. Ο Ενδυμίων ήταν ο πρώτος που οργάνωσε αγώνα δρόμου στην Ολυμπία, μεταξύ των τριών γιων του, Παίονα, Επειού και Αιτωλού. Ο Επειός κέρδισε τον αγώνα και το βασίλειο και οι κάτοικοι ονομάσθηκαν Επειοί, όπως τους ονομάζει και ο Όμηρος. Ο Παίονας μετά την ήττα του έφυγε και πήγε στην περιοχή του ποταμού Αξιού, η οποία πήρε το όνομα του, Παιονία.
 Κατά την διάρκεια της βασιλείας του Επειού, ο Οινόμαος, ο γιος του Αλξίωνα (ή του Άρη, σύμφωνα με τα εγκώμια των ποιητών), κυβερνούσε την περιοχή της Πίσας. Ο Οινόμαος είχε λάβει ένα χρησμό από το μαντείο των Δελφών, ο οποίος έλεγε, ότι όταν η κόρη του παντρευτεί, αυτό θα σήμαινε και το τέλος της ζωής του.  Έτσι, ανακοίνωσε ότι θα παντρέψει την κόρη του, Ιπποδάμεια, με τον μνηστήρα που θα τον νικούσε σε αρματοδρομία, με την προϋπόθεση, ότι ο μνηστήρας θα έπρεπε να έχει την κόρη του πάνω στο άρμα του. Είχε επίσης συμφωνηθεί, ότι εάν ο μνηστήρας έχανε τον αγώνα, ο Οινόμαος θα τον σκότωνε. 
Ο Οινόμαος είχε σκοτώσει δεκατρείς μνηστήρες (ή σύμφωνα με άλλους δεκαοχτώ), όταν ο Πέλοψ, γιος του Τάνταλου από την Λυδία, ήλθε για να λάβει μέρος. Με την βοήθεια του Μυρτίλου, γιου του Ερμή, ο οποίος ήταν βοηθός στην άμαξα του Οινόμαου, ο Πέλοψ νίκησε. Ο Οινόμαος σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της αρματοδρομίας (ή αυτοκτόνησε κατά άλλους). Ο Πέλοψ παντρεύτηκε την Ιπποδάμεια, έγινε βασιλιάς της Πίσας, κατέλαβε την Ολυμπία από τους Επειούς και επανέφερε τους Αγώνες με μεγάλη αίγλη, και γι’ αυτό τον τιμούσαν σαν ήρωα. 
Ο Αιτωλός, ο οποίος έγινε βασιλιάς μετά τον Επειό, αναγκάσθηκε να φύγει από την Πελοπόννησο, επειδή κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων σκότωσε με το άρμα του τον Άπη, τον γιο του Ιάσονα της Αρκαδίας. Εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Αχελώου ποταμού και από αυτόν η περιοχή ονομάσθηκε Αιτωλία.
Μετά τον Αιτωλό, την χώρα των Επείων κυβέρνησε ο Ηλείος, ο γιος της Ευρυκύδας, η οποία ήταν μία από τις πενήντα κόρες του Ενδυμίωνα. Από αυτόν, η περιοχή ονομάσθηκε Ηλεία και οι κάτοικοι Ηλείοι.  
Ο γιος του, Αυγέας, ο οποίος αργότερα έγινε βασιλιάς, είχε τόσα πολλά βόδια και γιδοπρόβατα, που η περιοχή δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί, λόγω του μεγάλου αποθέματος της κοπριάς των ζώων. Για να επιλύσει το πρόβλημα του, κάλεσε τον Ηρακλή και του υποσχέθηκε να του δόση μερίδιο, από το βασίλειο. Όταν ο Ηρακλής κατόρθωσε να καθαρίσει την περιοχή, αλλάζοντας την ροή του ποταμού Μήνιου, ο Αυγέας αρνήθηκε να του δώσει την αμοιβή του. Ο Ηρακλής τότε με την βοήθεια του Άργους, της Θήβας και Αρκαδίας επιτέθηκε και κατέλαβε την Ηλεία, τιμώρησε τους Ηλείους και είχε πρόθεση να επιτεθεί και στους συμμάχους της, την Πίσα και την Πύλο, αλλά ένας χρησμός των Δελφών, τον σταμάτησε. Ο Ηρακλής έδωσε τον θρόνο στον μεγαλύτερο γιο του Αυγέα, Φυλέα, σε ανταπόδοση για την στάση που πήρε εναντίον της αδικίας του πατέρα του. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ηρακλής ανακαίνισε τους Αγώνες και έκτισε βωμούς.

 

 

 

 

 

 

 Σύμφωνα με ένα άλλο μύθο, οι Ηρακλείδες, που ήθελαν να επιστρέψουν στην Πελοπόννησο, πήραν χρησμό από τους Δελφούς, να βρουν ένα οδηγό με τρία μάτια και να περάσουν μέσα από ένα στενό φαράγγι. Οι Ηρακλείδες τότε, συνάντησαν τον εξόριστο ευγενή από την Αιτωλία, Όξυλο, ο οποίος ακούσια είχε διαπράξει φόνο κατά την διάρκεια αγώνων στο ρίξιμο του δίσκου, και ο οποίος είχε χάσει το ένα μάτι του και ήταν καβάλα σε ημίονο, και του ζήτησαν να τους οδηγήσει στην Πελοπόννησο. 
Ο Όξυλος τους συμβούλευσε να περάσουν στην Πελοπόννησο με πλοία και να μην προσπαθήσουν να περάσουν από τον Ισθμό, με στρατό. Έτσι, τους οδήγησε στο ταξίδι από την Ναύπακτο στο Μολύκριο και για ανταμοιβή του συμφώνησαν να του δώσουν την περιοχή της Ηλείας. Ο Όξυλος με πονηρία οδήγησε τους Δωριείς δια μέσου της Αρκαδίας, γιατί δεν ήθελε να δουν τις εύφορες πεδιάδες της Ηλείας, οι οποίες ήταν καλλιεργημένες.
Ο Όξυλος ήθελε να γίνει βασιλιάς της Ηλείας χωρίς να γίνει μάχη, αλλά ο αρχηγός των Επείων, Δίος, δεν συμφωνούσε και πρότεινε να γίνει μονομαχία, με ένα άνδρα από την κάθε στρατιά. Από την Ηλεία διαλέχτηκε ο τοξότης, Δέγμενος, και από τους Αιτωλούς, ο σφενδονιστής, Πυραίχμης. Ο Πυραίχμης νίκησε και ο Όξυλος έγινε βασιλιάς της Ηλείας. Ο Όξυλος απέδωσε τιμές στον Δίο, ο οποίος τιμήθηκε σαν ήρωας, και επέτρεψε στους Επειούς να κρατήσουν τα κτήματα τους, αλλά συγχρόνως έφερε Αιτωλούς να κατοικήσουν και τους έδωσε μερίδιο από την γη. Κατάφερε να πείσει τους κατοίκους των γειτονικών χωριών να έλθουν και να εγκατασταθούν μέσα από τα τείχη της Ηλείας και έτσι μεγάλωσε την περιοχή και επίσης ανακαίνισε και τους Αγώνες. Αυτούς τους χρόνους, πολλοί κάτοικοι από την Πίσα και την κοίλη Ηλεία, άφησαν τις περιουσίες τους και μετανάστευσαν στην Ήπειρο. Μεταξύ των αποικιών ήταν η Ελάτεια, Πανδοσία και Βουχέτιο.

Ίφιτος

Κατά την διάρκεια της βασιλείας του γιου του, Λάϊου, οι Αγώνες εγκαταλείφθηκαν επί πολλά χρόνια και ανακαινίσθηκαν από τον Ίφιτο, απόγονο του Όξυλου, ο οποίος ήταν σύγχρονος του βασιλιά  Λυκούργου της Σπάρτης. Η παράδοση αναφέρει, ότι ο Ίφιτος επισκέφθηκε τους Δελφούς και εκεί τον συμβούλευσαν να ανακαινίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ίφιτος έκανε συμφωνία με τον Λυκούργο και τον βασιλιά της Πίσας, Κλεοσθένη, και προκήρυξαν την Ηλεία ιερό του Διός, επιβάλλοντας για πρώτη φορά εκεχειρία, κατά την διάρκεια των αγώνων.
Σύμφωνα με την συνθήκη, κάθε εχθροπραξία μεταξύ των Ελληνικών πόλεων έπρεπε να σταματήσει, κατά την διάρκεια των αγώνων και όποιος έμπαινε στην Ηλεία, έπρεπε να παραδίνει τα όπλα του, τα οποία μπορούσε να τα πάρει πίσω, όταν έφευγε. Η συμφωνία αυτή ήταν έγκυρη και σεβαστή επί πολλούς αιώνες, από τις Ελληνικές πόλεις. Για το κατόρθωμα αυτό, ένα άγαλμα του Ίφιτου ανεγέρθηκε στον ναό του Διός στην Ολυμπία, όπου η Εχθρότης στεφάνωνε τον ήρωα Ίφιτο. Ο Αριστοτέλης γράφει για την συμφωνία αυτή, ότι ήταν γραμμένη πάνω σε ένα χάλκινο δίσκο, ο οποίος φυλάσσονταν στο ιερό της Ήρας. Ο Ίφιτος έπεισε τους κατοίκους της Ηλείας να θυσιάζουν προς τιμήν του ήρωα Ηρακλή, ο οποίος θεωρείτο από αυτούς ως εχθρός. 
Οι Αγώνες ελάμβαναν μέρος στο ιερό άλσος της Άλτης (ή το ιερό άλσος του Δία) από το 776 π.Χ. έως το τέλος του 4ου αιώνος π.Χ.
Στην αρχή οι αγώνες διαρκούσαν μόνο μια μέρα και περιλάμβαναν μόνον ένα αγώνισμα, τον αγώνα δρόμου, ο οποίος γίνονταν κατά το μήκος του σταδίου. Αργότερα, άλλα αγωνίσματα προστέθηκαν όπως οι αρματοδρομίες, η δισκοβολία, το πήδημα, το ακόντιο, η πυγμαχία, η πάλη και το πένταθλο, και η διάρκεια των αγώνων έγινε πέντε μέρες.
Οι νικητές των Αγώνων θεωρούνταν ήρωες και οι ποιητές και οι μουσικοί τραγουδούσαν την δύναμη και την ομορφιά τους και γλύπτες έφτιαχναν τα αγάλματα τους.
Τον έβδομο αιώνα π.Χ., η Πίσα με την βοήθεια του δυνατού βασιλιά του Άργους, Φείδωνα, και την συμπαράσταση των Μεσσηνίων και Αρκάδων, νίκησε τους Ηλείους σε διαφορετικούς πολέμους και πήρε υπό την ηγεμονία της, τους Αγώνες. Αλλά στις αρχές του έκτου αιώνα π.Χ., η Ηλεία ανέκτησε και πάλι την δύναμη της, ίσως με τον θάνατο του Φείδωνα. 
Το 580 π.Χ., με την βοήθεια της Σπάρτης, οι Ηλείοι κατέλαβαν την Πίσα και επανέκτησαν το ιερό της Ολυμπίας και τους Αγώνες. Κατέστρεψαν επίσης τις πόλεις της Πίσας, αναγκάζοντας τους κατοίκους να  μεταναστεύσουν. Αυτοί που παρέμειναν, υποχρεώθηκαν να πληρώνουν ετήσιο φόρο. Η Ηλεία με την βοήθεια των Αρκάδων, κατέλαβε μέρος της Τριφυλίας. Από τις τέσσαρες επαρχίες που αποτελούσαν τώρα την Ηλεία, μόνο οι κάτοικοι της κοίλης Ηλείας ήταν πολίτες. Οι κάτοικοι της Πίσας, Ακρώρειας και Τριφυλίας, μόνον κατά διαστήματα κατάφεραν να γίνουν πολίτες. Αυτά ήταν και τα πιο ευημερή χρόνια στην ιστορία της Ηλείας. Η χώρας τους θεωρείτο ιερή και οι κάτοικοι ζούσαν σε ειρήνη και ευημερία. Ως αναφορά με τους Αγώνες, εμπλουτίστηκαν με την προσθήκη νέων αγωνισμάτων.
Τον πέμπτο αιώνα π.Χ., κατά την διάρκεια της Περσικής εισβολής, η Ηλεία υπό τον Κλεόμβροτο, έστειλε στρατό για να βοηθήσουν στην φρούρηση του Ισθμού, αλλά δεν έλαβαν μέρος στην μάχη της Σαλαμίνας και των Πλαταιών, γιατί ο στρατός τους έφθασε αργά, μετά την μάχη. 
Τα μέσα του πέμπτου αιώνος π.Χ., το Λέπρεο, μια πόλη της Τριφυλίας, η οποία είχε καλές σχέσεις με τους Ηλείους, ζήτησε την βοήθεια τους, στον πόλεμο που έκαναν με τους Αρκάδες, με την υπόσχεση ότι θα τους δώσουν την μισή περιοχή. Με την βοήθεια της Ηλείας, το Λέπρεο νίκησε τους Αρκάδες και συμφώνησαν να δίνουν επίσης κάθε χρόνο, ένα τάλαντο στο ιερό της Ολυμπίας. 
Η Ηλεία και το Λέπρεο ήλθαν σε διαμάχη και η Σπάρτη, αν και είχε καλές σχέσεις με την Ηλεία μέχρι τότε, επήρε το μέρος του Λέπρεο. 
Το 435 π.Χ., οι Ηλείοι έστειλαν χρήματα και πλοία για να βοηθήσουν του Κορίνθιους εναντίον των Κερκυραίων, στην Επίδαμνο. Οι Κερκυραίοι όμως μετά την μάχη της Λευκίμνης πήραν εκδίκηση και έκαψαν το λιμάνι της Κυλλήνης. 
Το 433 π.Χ., οι Ηλείοι πήραν μέρος στην ναυμαχία στα Σύβοτα, με δέκα πλοία και από το ένα δέκατο της λείας, έκτισαν την στοά των Κερκυραίων, στην αγορά της Ηλείας. Κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, οι Ηλείοι πήραν το μέρος της Σπάρτης και την βοήθησαν με χρήματα, πλοία και στρατό. 
Το 431 π.Χ., οι Αθηναίοι με τους Κερκυραίους κατέλαβαν το λιμάνι της Φειάς και λεηλάτησαν την ιερή γη της Ηλείας. 
Γύρω στα 422 π.Χ., το Λέπρεο αρνήθηκε να συνεχίζει να δίνει το ένα τάλαντο, το οποίο είχαν συμφωνήσει να πληρώνουν στο ιερό της Ολυμπίας και ζήτησε την βοήθεια της Σπάρτης. Όταν οι Ηλείοι άρχισαν να λεηλατούν την περιοχή τους, η Σπάρτη πήρε το μέρος του Λέπρεο και τοποθέτησε φρουρά στην πόλη, για την προστασία της.  
Το 421 π.Χ., στο Πελοποννησιακό συνέδριο, οι Ηλείοι μαζί με τους Κορινθίους, Μεγαρείς και Βοιωτούς, αρνήθηκαν να υπογράψουν την συμφωνία μεταξύ της Σπάρτης και της Αθήνας και λίγο αργότερα η Ηλεία, Κόρινθος και το Άργος πήγαν εναντίον της Σπάρτης. 
Το 420 π.Χ., η Ηλεία έκανε συμμαχία με την Αθήνα. Τον ίδιο χρόνο, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η Σπάρτη προσπάθησε να καταλάβει το οχυρό του Φείρκου και η Ηλεία της επέβαλλε αυστηρό πρόστιμο, αλλά οι Σπαρτιάτες αρνήθηκαν να το πληρώσουν και έτσι η Ηλεία τους απέκλεισε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 
Το 418 π.Χ., οι Ηλείοι, Αργείοι και Μαντίνειοι πολέμησαν τους Σπαρτιάτες στην Αρκαδία και Φλειούς και κατέλαβαν τον Ορχομενό (στην Πελοπόννησο), αλλά όταν οι Ηλείοι πρότειναν να επιτεθούν στο Λέπρεο, οι σύμμαχοι της αρνήθηκαν. Μετά από αυτό, οι Ηλείοι απομακρύνθηκαν από την συμμαχία, για μικρό διάστημα.  
Μετά τον επιτυχή πόλεμο της Σπάρτης εναντίον της Αθήνας, οι Σπαρτιάτες πήραν εκδίκηση για τις πολλές ύβρεις που είχαν υποστεί από τους Ηλείους. Οι Σπαρτιάτες είχαν αποκλεισθεί από τους Αγώνες και είχε απαγορευθεί στον βασιλιά τους, Άγη, να κάνει θυσία. Οι Ηλείοι με τους Αργείους και Μαντινείους πολέμησαν εναντίον τους.    
Το 401 π.Χ., οι Σπαρτιάτες υπό την αρχηγία του Άγη εισέβαλλαν στην Ηλεία, όταν οι Ηλείοι αρνήθηκαν να ελευθερώσουν τις πόλεις γύρω από την περιοχή τους. Κατέκτησαν και λεηλάτησαν μέρος της Ηλείας, η οποία σώθηκε τελικά από έναν ισχυρό σεισμό. Οι Σπαρτιάτες θεώρησαν τον σεισμό ως κακό οιωνό και αποσύρθηκαν. Τον ίδιο χρόνο όμως, ο Άγης και οι σύμμαχοι του, Βοιωτοί, Κορίνθιοι και Αθηναίοι εισέβαλλαν και κατέλαβαν ολόκληρη την Ηλεία, εκτός από την πόλη. Οι Ηλείοι αναγκάστηκαν να υποταχθούν, αποδεχόμενοι σκληρούς όρους. Έχασαν την Ακρώρεια, την Τριφυλία και το Λέπρεο και άλλες πολλές πόλεις, κρατώντας μόνο το ιερό της Ολυμπίας, στο ανατολικό μέρος της Πίσας και την κοίλη Ηλεία. Επίσης συμφώνησαν να κατεδαφίσουν τα τείχη της Ακροπόλεως και των λιμανιών της Φειάς και της Κυλλήνης και να δώσουν στους Σπαρτιάτες τον στόλο τους. 
Μέχρι το 371 π.Χ., τον χρόνο που η Σπάρτη έχασε την μάχη στα Λεύκτρα, η Ηλεία είχε παραμείνει ένα αδύναμο και μικρό κράτος. Με την εξασθένηση της Σπάρτης, η Ηλεία κατάφερε να ανακτήσει μερικές από τις πόλεις, τις οποίες είχε χάσει τριάντα χρόνια πριν, μεταξύ αυτών την Πίσα, Τριφυλλία και Ακρώρεια. Όταν ο Αγησίλαος, το 370 π.Χ., βάδισε εναντίον της Μαντινείας, η Ηλεία ήλθε προς βοήθεια τους. Επίσης έλαβαν μέρος στην εκστρατεία του Επαμεινώνδα εναντίον της Σπάρτης και το ιππικό τους υπέστη μεγάλες απώλειες, κοντά στις Αμύκλες. Όταν ο Επαμεινώνδας για δεύτερη φορά, εισέβαλλε στην Πελοπόννησο, η Ηλεία πήρε μέρος στην εκστρατεία εναντίον της Σικυώνος. 
Το 365 π.Χ., στην τρίτη εισβολή του Επαμεινώνδα, η Ηλεία βοήθησε τους Θηβαίους. Τον ίδιο χρόνο η Ηλεία ήλθε σε διαμάχη με τους Αρκάδες, οι οποίοι είχαν εισβάλλει στην Ακρώρεια και κατέλαβαν τις πόλεις και το ιερό της Ολυμπίας. Με την βοήθεια των δημοκρατικών, οι Αρκάδιοι εισέβαλλαν στην πόλη της Ηλείας, αλλά αναγκάστηκαν να αποσυρθούν, όταν οι Σπαρτιάτες το 364 π.Χ. κατέλαβαν την πόλη Κρόμνος. Όταν οι Αρκάδες επανέκτησαν την πόλη Κρόμνος, εισέβαλλαν ξανά στην Ηλεία και οχύρωσαν την Ολυμπία. Από τα λάφυρα του ιερού, έκοψαν χρυσά νομίσματα. 
Το 364 π.Χ. και κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι Ηλείοι με τους συμμάχους τους, Αχαιούς και Αργείους, επιτέθηκαν στην Ολυμπία και κέρδιζαν την μάχη, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς, ο ηγέτης των τριακοσίων επίλεκτων, Στρατόλας, σκοτώθηκε και αναγκάσθηκαν να αποσυρθούν. Οι Αρκάδες αναγκάσθηκαν να φύγουν από την Ολυμπία και το 363 π.Χ. έκαναν συμφωνία με τους Ηλείους, δίνοντας πίσω τις πόλεις τους, εκτός από το Λέπρεο και το Λάσιο, οι οποίες αφιέρωσαν ένα μπρούτζινο άγαλμα του Διός στην Ολυμπία.
Το 362 π.Χ., η Ηλεία έλαβε μέρος στην μάχη της Μαντινείας με τους σύμμαχους Αθηναίους και Λακεδαιμόνιους, εναντίον της Θήβας. 
Κατά την διάρκεια του τετάρτου αιώνος π.Χ., στο πολιτικό σύστημα της Ηλείας έγιναν πολλές και απότομες αλλαγές. 
Το 334 π.Χ., οι ολιγαρχικοί ανέτρεψαν τους δημοκρατικούς και ζήτησαν την φιλία του βασιλιά Φιλίππου των Μακεδόνων. Οι Ηλείοι πήραν μέρος στην εκστρατεία του Φίλιππου εναντίον της Σπάρτης, αλλά μετά τον θάνατο του η Ηλεία προσπάθησε να αποδεσμευτεί από την Μακεδονική κυριαρχία. 
Το 331 π.Χ., οι Ηλείοι, Σπαρτιάτες, Αρκάδες και Αχαιοί επαναστάτησαν εναντίον του Αντίπατρου και προσπάθησαν να καταλάβουν την Μεγαλόπολη, το κύριο κέντρο της Μακεδονικής κυριαρχίας. Όταν νικήθηκαν από τον Αντίπατρο, η Ηλεία τιμωρήθηκε να πληρώνει το πρόστιμο των εκατόν είκοσι ταλάντων στην Μεγαλόπολη. 
Το 313 π.Χ.,  ο Αντίγονος έστειλε στην Ηλεία τον Τελέσφορο, για να την προστατεύσει από τον Κάσσανδρο. Όταν όμως ο Αντίγονος έστειλε τον ανιψιό του Πτολεμαίο στην Πελοπόννησο, τότε ο Τελέσφορος προσπάθησε να καταλάβει την Ηλεία για τον εαυτόν του. Πήρε από το ιερό της Ολυμπίας πενήντα τάλαντα, οργάνωσε ένα στρατό μισθοφόρων και οχύρωσε την Ακρόπολη. Αργότερα, όταν έμαθε ότι ο Πτολεμαίος κινήθηκε εναντίον του, έφυγε από την Ηλεία και πήγε στην Κυλλήνη, αλλά υποχρεώθηκε να επιστρέψει τα χρήματα στην Ολυμπία. 
Από το 308 έως το 281 π.Χ., η Ηλεία βρίσκονταν κάτω από την Μακεδονική ηγεμονία του Κάσσανδρου, Δημήτριου Πολιορκητή και Αντίγονου Γονατά
Το 271 π.Χ., ο αδίσταχτος τύραννος Αριστόδημος κυβέρνησε την Ηλεία για έξι μήνες. Εξολόθρευσε τους πολιτικούς του αντιπάλους και έκλεψε τις περιουσίες τους. Μια ευγενής γυναίκα, η Μεγιστώ, αντιτάχθηκε στην τυραννία του και όταν ο Αριστόδημος έψαξε να βρει τον γιο της για να τον σκοτώσει, αυτή τον φανέρωσε λέγοντας, ότι είναι προτιμότερο να τον δει να πεθαίνει παρά να είναι σκλάβος. Οι Ηλείοι σύντομα με συνομωσία σκότωσαν τον Αριστόδημο και ανήγειραν άγαλμα στην Ολυμπία, στον Κύλωνα, τον άνδρα που τον δολοφόνησε. 
Κατά την διάρκεια του Χρεμωνιδίου πολέμου, 267-262 π.Χ., η Ηλεία και η Σπάρτη πολέμησαν εναντίον του Αντίγονου Γονατά, αλλά έχασαν τον πόλεμο.
Το 245 π.Χ., η Ηλεία πολέμησε τους Αρκάδες και Αχαιούς και κατέκτησε πολλές πόλεις μεταξύ αυτών το Λάσιο, την Ψοφίδα και πιθανώς το Λέπρεο. 
Ο Άρατος, αρχηγός της Αχαϊκής Συμμαχίας, εισέβαλλε στην Ηλεία, αλλά αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω, όταν έμαθε ότι ο βασιλιάς Κλεομένης της Σπάρτης ερχόταν προς βοήθεια τους.
Η Ηλεία άλλαξε το πολιτικό της σύστημα πολλές φορές. 
Το 220 π.Χ., οι Ηλείοι διάλεξαν να πάνε με το μέρος των Αιτωλών εναντίον της Σπάρτης. 
Το 219 π.Χ., λεηλάτησαν την Αχαϊα και την Αρκαδία, αλλά οι Αχαιοί με την βοήθεια των Μακεδόνων νίκησαν την Ηλεία στον Στύμφαλο και πήραν υπό την κατοχή τους τις πόλεις Λάσιο και Ψοφίδα. Μεγάλη λεηλασία και καταστροφή υπέστη τότε η Ηλεία, η οποία έχασε πολλές πόλεις. 
Το 218 π.Χ., ο Φίλιππος ο πέμπτος εισέβαλλε στην Ηλεία και το 217 π.Χ., οι Ηλείοι αναγκάσθηκαν να συνθηκολογήσουν. 
Το 212 π.Χ., οι Ηλείοι και Ρωμαίοι πολέμησαν εναντίον των Μακεδόνων και Αχαιών. 
Κατά την διάρκεια του Μακεδονικού πολέμου, 200-197 π.Χ., οι Ηλείοι έγιναν σύμμαχοι ξανά με τους Ρωμαίους, αλλά απογοητεύθηκαν όταν οι Ρωμαίοι έδωσαν την Τριφυλία και την Ηραία, στους Αχαιούς.
Το 191 π.Χ., οι Ηλείοι εντάχθηκαν στην Αχαϊκή Συμμαχία και το συνέδριο της Συμμαχίας, το 189 π.Χ., έλαβε μέρος στην Ηλεία. 
Η Ηλεία είχε πάντα καλές σχέσεις με τους Ρωμαίους και όταν ο Μόμμιος κατέλαβε την Πελοπόννησο το 146 π.Χ., δεν την λεηλάτησε, αλλά αντιθέτως πρόσφερε είκοσι μία επιχρυσωμένες ασπίδες στο ναό του Διός, για την νίκη του. 
Το 87 π.Χ., ο Σύλλας λεηλάτησε την Ολυμπία, για να κάνει πόλεμο εναντίον του Μιθριδάτη, αλλά μετά την επιτυχή έκβαση του πολέμου έδωσε την μισή περιοχή των Θηβαίων, στους Ηλείους. Γενικά η Ολυμπία και η υπόλοιπη Ηλεία ωφελήθηκε από τους Ρωμαίους και κατά τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., η Ηλεία ευημερούσε.
Το 267 π.Χ., οι Γότθοι λεηλάτησαν την Ολυμπία, καθώς και άλλες πόλεις της Ελλάδος. 
Το 393 μ.Χ., οι Αγώνες καταργήθηκαν από τον Θεοδόσιο Ι. Ήταν ο ίδιος χρόνος, όπου το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, το έργο του Φειδία, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και καταστράφηκε αργότερα στην μεγάλη πυρκαγιά του Λαυσείου, το 476 μ.Χ. 
Το 395 μ.Χ., η Ηλεία λεηλατήθηκε ξανά από τον βασιλιά Αλάριχο των Βησιγότθων. 
Το 467 μ.Χ., οι εισβολείς έκαναν μεγάλη καταστροφή στην Ηλεία.
Στον 6ον αιώνα μ.Χ., ένας μεγάλος και καταστρεπτικός σεισμός, κατέστρεψε ότι είχε απομείνει και οι ποταμοί Αλφειός και Κλάδιος κάλυψαν με λάσπη τα χαλάσματα, τα οποία επανήλθαν στο φως τον 19ον αιώνα μ.Χ.

 

 

 

 

 

 

Ιστορική Αναδρομή:

ΔΡΟΜΕΙΣ

Κάθε τέσσερα χρόνια μία πανελλαδική εκεχειρία αναγγέλλονταν και άνθρωποι από όλη την Ελλάδα έρχονταν στην Ολυμπία για να λάβουν μέρος και να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Το έπαθλο του νικητή ήταν ο κότινος, ένα στεφάνι από αγριελιά.
Η Ολυμπία ήταν ιερό μέρος, όσο και οι Δελφοί. Η ιερή περιοχή ήταν στην πεδιάδα του ποταμού Αλφειού, στην περιοχή Πισάτις και στον περίβολο του Άλτη, «το ωραιότερο μέρος της Ελλάδος«, στην βόρειο-δυτική Πελοπόννησο.
Αν και οι αγώνες ιστορικά αρχίζουν από το 776 π.Χ., ημερομηνία που θεωρείται ως η πρώτη Oλυμπιάδα, ελάμβαναν μέρος εδώ από τους πανάρχαιους χρόνους και σύμφωνα με την παράδοση ένας από τους ανακαινιστές τους ήταν ο ήρωας Ηρακλής.
Σ’ αυτό το ενοποιητικό γεγονός, μόνον ελεύθεροι Έλληνες επιτρέπονταν να λάβουν μέρος. Έλληνες από τις Πύλες του Ηρακλέους, την Κασπία Θάλασσα και την Αφρική έρχονταν να αγωνισθούν και να παρακολουθήσουν τους αγώνες, μεταξύ αυτών φιλόσοφοι, σοφοί, ήρωες και φημισμένοι άνδρες.
Δεν είναι τυχαίο γεγονός, ότι η Ελλάς για πρώτη φορά στην ιστορία έκανε τους αγώνες. Αυτό ήταν ένα ιδιαίτερο γεγονός, προϊόν υψηλού πολιτισμού, στο οποίο ο κόσμος τιμούσε την φυλή του και τους Θεούς, που τους είχαν ευνοήσει με αρετή, δύναμη και χάρη.

Honoring and celebrating
the civilization

 

Every four years a pan-Hellenic truce was announced and people from all over Hellas gathered at Olympia, in order to compete and attend the Games. The prize for the winner was the «kotinos«, a garland made from wild olive tree.
Olympia was as sacred site as Delphi. The sacred precinct was situated in the valley of Alpheios, in the territory Pisatis and at the enclosure of Alte «the most beautiful place of Greece«, in the north-western Peloponnese. 
Though the Games historically started at 776 BC, which is considered the first Olympiad, they were held from very ancient times and tradition tell us that they were renewed by Herakles.
In this unifying event, only free Greeks were allowed to take part. Greeks from as far as the gates of Herakles, the Caspian sea and Africa, came to compete and attend and philosophers, sages, heroes and well admired men could be seen here.
It is not accidental that Greece for the first time in history held the Games. This was a unique event, a product of a higher civilization, in which the people were honoring their race and Gods, who had favored them with arete, strength and grace.  

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.sikyon.com

History of Olympia 

 

Ten miles inland from the Ionian sea in western Peloponnese and at the point where  Alpheios and Kladios rivers meet, lay the ancient sanctuary of Olympia and the site of the ancient Olympic Games. In the early days the site was belonging to the town of Pisa, but after 570 BC, Elis took the place.

 

 

 

 

 

 

The legend

The oldest Greek inhabitants of Elis were Achaeans from Thessaly, Arcadia, Aetolia, as well as, Boeotia and Attica.  Pausanias tell us, that the first king of Elis was Aethlios, who came from Thessaly with his people. His son, Endymion, according to the legend, had fifty daughters and three sons. Endymion was the first to proclaim a foot race in Olympia, between his three sons, Paeon, Epeios and Aetolos. Epeios won the race and the throne and the inhabitants named after him, Epeans, as Homer calls them. Paeon left after his defeat  and went to the territory after the river Axios, Oenomaos, from the metope of temple of Zeus at Olympia, 470-455 BC, Museum Olympia which took his name, Paeonia.
During the reign of Epeios, Oenomaos, the son of Alxion or Ares, according to the encomium of poets, was ruling at the territory of the nearby Pisa. Oenomaos had received from Delphi an oracle stating that when his daughter would marry, his life would be ended. So he proclaimed, that he would marry his daughter Hippodameia with the suitor that would defeat him in a chariot race, with a precondition that the suitor would carry his daughter in his chariot and he must defeat him. It was agreed, that if  the suitor will loose the race, he would be killed by Oenomaos. Oenomaos had killed thirteen suitors (or according to another account eighteen), when Pelops, the son of Tantalos from Lydia, came to challenge him. With the help of Myrtilos, a son of Hermes, who was the chariot driver of Oenomaos, Pelops defeated Oenomaos, who was killed during the race (or committed suicide ), married Hippodameia, became king of Pisa, annexed Olympia from the land of Epeans and restored the Games with great splendor and for that afterwards was honored as hero. 
Aetolos, who became king after Epeios, was forced to leave Peloponnese, because during the Olympian games killed with his chariot, Apis, the son of Jason of Arcadia. He went to Acheloos region and from him the area took its name, Aetolia.
After him, the land of Epeans ruled Eleios, the son of Eurykyda, one of the fifty daughters of Endymion. From his name, the territory and inhabitants took their new name, Eleans.
His son Augeas, who later became king, had so many cows and goats, that the ground could not be cultivated because of the dung of the animals. To solve the problem, he called Herakles and promised him a part of his land. When Herakles managed to clean the place by changing the flow of the river Menios, Augeas refused to give him his reward. Herakles then with the help of Argos, Thebes and Arcadia, invaded and conquered Elis, punished the Eleans and had in mind to invade their allies, Pisa and Pylos, but a Delphic oracle stopped him. Herakles gave the throne to the elder son of Augeas, Phyleus, in gratitude for his stand against his father’s injustice. According to the tradition Herakles renewed the Games and build altars too.

Herakles fights his enemies

According to another legend the Herakleidae, who wanted to return to Peloponnese, were advised by Delphi, to find a guide with three eyes and go through a narrow pass. The Herakleidae then met an exiled nobleman from Aetolia, Oxylos, who had lost one of his eyes and was riding a mule and asked him to guide them to Peloponnese. Oxylos advised them to pass upon Peloponnese with ships and not to attempt to go across the Isthmus, with a land army. And so, he led them on the voyage from Naupaktos to Molycrium and in return of his guidance, it was agreed to give him the land of Elis.  
Oxylos cunningly led the Dorians through Arcadia, because he did not want them to see the fertile land of Elis, which was fully cultivated. Oxylos wanted to become king of Elis without battle, but the leader of Epeans Dius would not agree and proposed a contest between a man from each side. From Elis was chosen the archer, Degmenos and from the Aetolians, Pyraechmes, a slinger. Pyraechnes won and Oxylos became king of Elis. Oxylos assigned privileges to Dius, who was honored as a hero and allowed the Epeans to keep their lands, but at the same time brought Aetolian colonists and gave them a share to the land. Oxylos persuaded the inhabitants of the nearby villages to come and live inside the walls of Elis and thus he made larger the city and more prosperous. Under Oxylos, Elis increased its territory and  also renewed the games. During these times a lot of people from Pisa, Hollow Elis left their land to migrate to Epeiros. Among their colonies were Elateia, Pandosia and Bouchetion. 

Iphitos

   

 

During the reign of his son Laias, the games were abandoned for many years and they were renewed by Iphitos, a descendant of Oxylos, who was contemporary of Lykourgos of Sparta. Tradition tell us, that Iphitos visited Delphi and there he was persuaded to renew the Olympic games. Iphitos signed a treaty with Lykourgos, the king of Sparta and the king of Pisa, Kleosthenes, to proclaim Elis sanctuary of Zeus and introduced for the first time, the truce, during the period of the games. According to the sacred truce (ekechiria), everyone who was entering Elis ought to put down his arms and take them when he was leaving and mainly, every hostility between the Greek cities ought to stop for the period the games were held. This agreement was valid and respected for many centuries by the Greek states. For his achievement, a statue of Iphitos was erected in the temple of Zeus in Olympia, in which Hostility was crowning  the hero Iphitos. Aristoteles tell us about this treaty, which was written on a bronze discus and was kept in the temple of Hera. Iphitos also persuaded the inhabitants of Elis to sacrifice in honor of the hero Herakles, who was considered by them, as a former enemy. 
The Games were held at the sacred precinct of Altis (or the sacred grove of Zeus) from 776 BC to the end of 4th century BC. At first, they lasted only one day and there was one only event, the foot race, which was run at the length of the stadium. Soon afterwards many other events were added, the chariot racing, the discus throwing, the javelin, the long jump, boxing, wrestling and the pentathlon and the duration of the games became five days. The winners of the Games became instantly heroes and poets and musicians sang their strength and beauty and sculptors made their sculptures.
In the seventh century BC, Pisa, with the help of the powerful king of Argos Pheidon and the support from Messene and Arcadia, defeated Elis at various battles, taking under control the Games. But at the beginning of the sixth century BC, Elis became strong again, probably because of the death of Pheidon. 
In 580 BC, with the help of Sparta, the Eleans conquered Pisa and they regained back the sanctuary at Olympia and the Games. Eleans destroyed the cities of Pisa and their inhabitants went abroad. The ones who remained, they forced to pay yearly compensation. Elis with the help of Arcadians, conquered also a part of Triphylia. From the four territories which made now the country of Elis, only the inhabitants of Hollow Elis were citizens. The inhabitants of Pisa, Acroria and Triphylia only periodically managed to become citizens. These were the most prosperous times in the history of Elis. Their land was considered sacred and their inhabitants lived in prosperity and peace. As for the Games, they were enriched with the addition of new competitions.   
At the fifth century BC, during the Persian invasion, Elis under Kleombrotos sent an army to help in the fortification of Isthmos, but they did not take part in the battle of Salamis and in Plataea, their army arrived after the battle.
In the middle of the fifth century BC, Lepreo, a town in Triphylia which had good relations with the Eleans, asked for their help, in their war with Arcadians, promising to give half of their land. With the help of Elis, Lepreo defeated the Arcadians and it was also  agreed to give every year one talent in the sanctuary of Olympia.
Elis and Lepreo came to hostilities and Sparta, though had good relations with Elis, until that time, they took the part of Lepreo. 
In 435 BC, Eleans sent money and ships to help Corinthians against the Kerkyreans, at Epidamnos. Kerkyreans after the battle of Leukimne responded by burning the port of Kyllene.
In 433 BC, Eleans took part in the naval battle of Sybotta, with ten ships and from the tenth of the loot they build the stoa of Kerkyreans in the agora of Elis. During the Peloponnesian war, the Eleans took the side of Sparta and helped them with money, ships and army. 
In 431 BC, the Athenians with the Kerkyreans conquered the port of Pheias and plundered the sacred land of Elis. 
Around 422 BC, Lepreo refused to continue giving the one talent that had been agreed to pay in the sanctuary of Olympia and asked the help of Sparta. When Elis started to plunder their territory, Sparta took the side of Lepreo and put a garrison in the city for their protection. 
In 421 BC, in the Peloponnesian council Eleans, together with the Corinthians, Megarians and Boeotians, refused the treaty between Sparta and Athens and a little later Elis, Corinth and Argos went against Sparta. 
In 420 BC, Elis formed an alliance with Athens. At the same year in the period of the Olympic Games, Sparta tried to seize the stronghold of Pheirkos and Elis punished them with a big fine, but the Spartans refused to pay and Elis excluded them from the Games. 
In 418 BC, Eleans, Argians and Mantineans fought the Spartans in Arcadia and Phleious and seized Orchomenos (in Peloponnese), but when Eleans proposed to attack Lepreo, her allies refused. After this, the Eleans withdrew from the alliance for a short time. 
After the successful war of Sparta against Athens, the Spartans took vengeance for the many insults which had suffered from the Eleans. Spartans were excluded from the festival, their king Ages was forbidden to sacrifice and Elis with Argos and Mantinea fought against them.    
In 401 BC, Spartans under Ages invaded Elis, after they refused to free the cities around their territory. They conquered and looted part of Elis, which luckily was saved from a powerful earthquake. Spartans took the earthquake as a bad omen and withdrew. The same year, Ages and his allies, Boeotians, Corinthians and Athenians, invaded and conquered the whole state of Elis, except the city. Eleans were forced to capitulate by accepting hard terms. They lost Acroria, Triphylia and Lepreo and many other cities, in fact they kept only the sanctuary of Olympia in the east part of Pisatis and Hollow Elis. They also agreed to bring down the walls of their Acropolis and their ports, Pheias and Kyllene, and to give to Sparta their war fleet.      
Until 371 BC, the date that Sparta lost the battle in Leuktra, Elis remained a small and weak city state. With a weak Sparta, Elis managed to regain some of the cities, which had lost some thirty years ago, among them the Pisatis, Triphylia and Acroria. When Agesilaos in 370 BC, marched against Mantinea, Elis came to their help. They also took part in the expedition of Epameinondas against Sparta and their cavalry suffered heavy loses, near Amykles. When Epameinondas invaded Peloponnese for a second time, Elis took part in the attack against Sikyon.
In 365 BC, in the third invasion of Epameinondas, Elis helped Thebes. The same year Elis came to hostility with Arcadians, who invaded Acroria and conquered the cities and the sanctuary of Olympia. With the help of democrats, Arcadians invaded the city of Elis but they were forced to withdraw when the Spartans conquered the Arcadian city of Kromnos, in 364 BC. When Arcadians freed Kromnos, they invaded again Elis and fortified Olympia. From the loot of the sanctuary, they issued gold coins. In 364 BC and during the Olympic festival, Eleans and their ally Achaeans attacked the Arcadians and Argians at Olympia and they were winning the battle, but unfortunately the leader of the select three hundred, Stratolas, was killed and were forced to withdraw. Arcadians also forced to withdraw from Olympia and in 363 BC they made treaty with Eleans, giving back the cities except Lepreo and Lasion. Both cities erected a bronze statue of Zeus at Olympia.
In 362 BC, Elis fought in Mantinea with the alliance of Athenians and Lakedaemonians, against Thebes.    
During the fourth century many changes took place in the political system of Elis. In 334 BC, the oligarchs overthrown the democrats and sought the friendship of Philip of Macedon. They took part in the expedition of Philip against Sparta, but after the death of Philip, Elis tried to get rid from the Macedonian rule. 
In 331 BC, Eleans, Spartans, Arcadians and Achaeans revolted against Antipatros and tried to capitulate Megalopolis, the main center of Macedonian rule. After they defeated by Antipatros, Elis was punished to pay a fine of 120 talents to Megalopolis. 
In 313 BC, Antigonos sent to Elis Telesphoros, to protect her from Kassander. When Antigonos also sent his nephew Ptolemaeos to Peloponnese, then Telesphoros tried to posses Elis for himself. He took from the treasury of Olympia fifty talents, organized an army of mercenaries and fortified the Acropolis. Later, when he learned that Ptolemaeos was marching against him, he left Elis, went to Kyllene and was forced to return the money to Olympia.  
From 308 to 281 BC, Elis was under the Macedonian hegemony of Kassander, Demetrios Poliorketes and Antigonos Gonatas
In 271 BC, the ruthless tyrant Aristodemos ruled Elis for six months. He exterminated his political opposition and stole their properties. A noble woman, Megisto, opposed his tyranny and when Aristodemos searched to find and kill her son, she brought him forward telling him that she prefers to see him dying than to be a slave. Eleans conspired and killed Aristodemos and they erected a statue at Olympia to Kylon, the man who assassinated him. 
During the Chraemonidio war, 267-262 BC, Elis and Sparta fought against Antigonos Gonatas, but they lost the war. In 245 BC, Elis fought the Arcadians and Achaeans and conquered many cities among them Lasion, Phsophis and possibly Lepreo.   
Aratos, the leader of Achaean League, invaded Elis, but he was forced to turn back, when he learned that king Kleomenes of Sparta was coming, to help the Eleans.  Elis changed many times its political position. In 220 BC, Eleans chose to go with Aetolians against Sparta. In 219 BC, they looted Achaia and Arcadia, but Achaeans with the help of Macedon, defeated Elis in Stymphalos and took possession of the cities Lasion and Phsophis. A lot of looting and destruction took place in Elis, who lost many cities.  
In 218 BC, Philip the fifth invaded Elis and in 217 BC, Eleans were forced to make truce. In 212 BC, Eleans and Romans fought against the Macedonians and Achaeans. 
During the Macedonian war, 200-197 BC, Eleans again made alliance with Romans, but they were disappointed when Romans gave Triphylia and Heraea to the Achaeans. 
In 191 BC, Eleans joined the Achaean League and the convention of the league in 189 BC took place in Elis. Elis had always good relations with the Romans and when Mummios conquered Peloponnese in 146 BC, he did not loot Elis, but instead he offered twenty one gold plated shields in the temple of Zeus for his victory. 
In 87 BC, Syllas plundered Olympia in order to wage war against Mithridates, but after the successful outcome of the war, gave half of the land of Thebes to the Eleans. In sort Olympia and the rest of Elis benefited from the Romans and in the second century AD, Elis prospered.
In 267 AD, the Goths plundered Olympia as well as other cities of Greece. 
In 393 AD, the Games were abolished by Theodosios I. It was probably the year, that the cryselephantine statue of Zeus was transfered to Constantinople, where it was destroyed in the great fire of Lauseion, at 476 AD.
In 395 AD, Elis was plundered again by king Alarichos of Bisigoths.
In 467 AD, the vandals caused great destruction in Elis.
During the sixth century AD, a big earthquake destroyed what had remained and the rivers of Alpheios and Kladios covered up with mud the ruins, which they came up to light in the nineteenth century AD.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

   
 
   
Άποψη του Ναού του Διός  
Ναός του Δία στην Ολυμπία

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Δία ήταν το σημαντικότερο οικοδόμημα της Άλτεως στην Ολυμπία και δέσποζε σε περίοπτη θέση στο κέντρο της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ναό της Πελοποννήσου, ο οποίος θεωρείται η τέλεια έκφραση, ο «κανών? της δωρικής ναοδομίας. Κτίσθηκε από τους Ηλείους προς τιμήν του Δία με τα λάφυρα από τους νικηφόρους πολέμους, που διεξήγαν κατά των τριφυλιακών πόλεων. Η ανέγερσή του άρχισε το 470 π.Χ. και ολοκληρώθηκε το 456 π.Χ. Η χρονολόγηση αυτή προκύπτει από την αναθηματική επιγραφή …
 Temple of Zeus at Olympia

The massive temple of Zeus, the most important building in the Altis, standing in its very centre, is the largest temple in the Peloponnese, considered by many to be the perfect example of Doric architecture. It was built by the Eleans from the spoils of the Triphylian war and dedicated to Zeus. Construction began c. 470 and was completed before 456 BC, when an inscribed block was let into the east gable to support a gold shield dedicated by the Spartans in commemoration of their victory at Tanagra.
 
 
 
Ανατολική άποψη του ναού της Ήρας  
Ναός της Ήρας στην Ολυμπία

Ο ναός της Ήρας αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής ναοδομίας στην Ελλάδα. Ήταν κτισμένος στη βορειοδυτική γωνία του ιερού χώρου της Άλτεως, στους νότιους πρόποδες του Κρονίου λόφου, όπου για την προστασία του κατασκευάσθηκε ισχυρός αναλημματικός τοίχος. Αφιερώθηκε στο ιερό της Ολυμπίας από τους κατοίκους του Σκιλλούντα, αρχαίας πόλης της Ηλείας. Ο Παυσανίας αναφέρει, ότι κτίσθηκε περίπου οκτώ χρόνια αφ’ ότου ο Όξυλος πήρε τη βασιλεία στην Ήλιδα, δηλαδή γύρω στο 1096 π.Χ., όμως, η …
 
 
 
   
Νοτιοδυτική άποψη του Βουλευτηρίου με τα επιμήκη αψιδωτά κτήρια  
Βουλευτήριο Ολυμπίας

Το βουλευτήριο βρίσκεται νότια του ναού του Δία, έξω από τον ιερό περίβολο της Άλτεως. Είναι από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα κτίσματα του ιερού της Ολυμπίας και είχε άμεση σχέση με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν η έδρα της βουλής των Ηλείων, τα μέλη της οποίας είχαν την ευθύνη για τη διοργάνωση των αγώνων, πιθανότατα και των Ελλανοδικών, των κριτών των αγώνων. Εδώ γίνονταν οι καταγραφές των αθλητών, οι κληρώσεις για τη συμμετοχή τους στους αγώνες και οι επίσημες ανακοινώσεις με τα ονόματα …
 
 
 
 
Άποψη του Πρυτανείου  
Πρυτανείο Ολυμπίας

Το Πρυτανείο ήταν από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα κτίσματα της Ολυμπίας, αφού αποτελούσε το κέντρο της διοικητικής και πολιτικής ζωής του ιερού και το κέντρο διοίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Βρίσκεται μέσα στον ιερό περίβολο, ακριβώς στη βορειοδυτική γωνία του, δίπλα στην είσοδο της Άλτεως και απέναντι από το γυμνάσιο. Ήταν η έδρα των πρυτάνεων, αξιωματούχων του ιερού και υπευθύνων για τις θυσίες στους βωμούς των θεών, που γίνονταν μία φορά κάθε μήνα. Ο Παυσανίας (5.15.8) το αναφέρει ως »Πρυτανείο …
 
 
 
 
Δυτική άποψη του Σταδίου  
Αρχαίο στάδιο Ολυμπίας

Το στάδιο της Ολυμπίας είναι ο χώρος όπου τελούνταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά και τα Ηραία, αγώνες γυναικών προς τιμήν της Ήρας. Βρίσκεται ανατολικά της Άλτεως, ακριβώς έξω από τη βορειοανατολική γωνία του ιερού περιβόλου, αλλά η θέση του δεν ήταν η ίδια στους πρώτους αιώνες τέλεσης των αγώνων. Πριν από τον 6ο αι. π.Χ. το αγώνισμα του σταδίου δρόμου γινόταν σε έναν επίπεδο χώρο, χωρίς κανονικά πρανή, κατά μήκος του ανδήρου των θησαυρών, στα ανατολικά του μεγάλου βωμού του Δία. Κατά την αρχαϊκή …
 
 
 
 
Ανατολική άποψη του Γυμνασίου  
Αρχαίο γυμνάσιο Ολυμπίας

Το αρχαίο γυμνάσιο της Ολυμπίας οικοδομήθηκε στον επίπεδο χώρο βορειοδυτικά της Άλτεως, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου και ανήκει στο ίδιο συγκρότημα με την παλαίστρα, που βρίσκεται ακριβώς στη συνέχειά του προς νότο. Εξυπηρετούσε τις προπονήσεις των αθλητών στα αγωνίσματα δρόμου και στο πένταθλο, που παλαιότερα γίνονταν στον ίδιο χώρο, αλλά στην ύπαιθρο. Το γυμνάσιο διαμορφώθηκε στα ελληνιστικά χρόνια, και το κτήριο που σώζεται σήμερα χρονολογείται στο 2ο αι. π.Χ.
Πρόκειται για μεγάλο …
 
 
 
 
Η δωρική κιονοστοιχία της Παλαίστρας  
Παλαίστρα Ολυμπίας

Η παλαίστρα βρίσκεται δυτικά της Άλτεως, έξω από τον ιερό περίβολο και πολύ κοντά στον ποταμό Κλαδέο. Οικοδομήθηκε κατά τον 3ο αι. π.Χ. νότια του γυμνασίου και ανήκει στο ίδιο συγκρότημα με αυτό. Χρησίμευε για την προπόνηση των αθλητών στην πυγμή, στην πάλη και στο άλμα.
Πρόκειται για σχεδόν τετράγωνο κτήριο, διαστάσεων 66,35 x 66,75 μ., κτισμένο σε χαμηλότερο επίπεδο, περίπου 0,70 μ. από το γυμνάσιο. Στο κέντρο του βρίσκεται μία υπαίθρια περίστυλη αυλή, στρωμένη με λεπτή άμμο, που ήταν ο χώρος …
 
 
 
 
Άποψη του Λεωνιδαίου  
Λεωνιδαίο

Το Λεωνιδαίο ήταν μεγάλος πολυτελής ξενώνας, που βρισκόταν στη νοτιοδυτική γωνία του ιερού, έξω από τον περίβολο της Άλτεως. Προοριζόταν για τη φιλοξενία των επισήμων, που έρχονταν στην Ολυμπία κατά τη διάρκεια τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Κτίσθηκε περίπου το 330 π.Χ. και ανοικοδομήθηκε τουλάχιστον δύο φορές στους ρωμαϊκούς χρόνους. Οφείλει τό όνομά του στο δωρητή και αρχιτέκτονά του Λεωνίδη από τη Νάξο, όπως μας πληροφορεί η αναθηματική επιγραφή, που διατηρήθηκε σε τμήματα του επιστυλίου της εξωτερικής …
 
 
 
 
Εξωτερική άποψη του εργαστηρίου του Φειδία  
Εργαστήριο του Φειδία

Δυτικά της Άλτεως, έξω από τον ιερό περίβολο και ακριβώς απέναντι από το ναό του Δία, βρίσκεται το εργαστήριο του Φειδία. Εδώ ο μεγάλος γλύπτης της αρχαιότητας φιλοτέχνησε το τεράστιο χρυσελεφάντινο άγαλμα του θεού, το οποίο ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Το εργαστήριο οικοδομήθηκε στο β΄ μισό του 5ου αι. π.Χ., όταν ο Φειδίας, μετά τα έργα του στην Ακρόπολη της Αθήνας, ήλθε στην Ολυμπία για την κατασκευή του αγάλματος. Τα ευρήματα και η κεραμική που προέρχονται από το μνημείο το …
 
 
 
 
Άποψη του Θεηκολεώνα  
Θεηκολεών

Δυτικά της Άλτεως, έξω από τον ιερό περίβολο και βόρεια του εργαστηρίου του Φειδία, κτίσθηκε ο Θεηκολεών. Ήταν η έδρα των θεηκόλων, των ιερέων της Ολυμπίας, αλλά αποτελούσε, επίσης κατάλυμα όλου του προσωπικού που υπηρετούσε μόνιμα στο ιερό, όπως ήταν οι σπονδοφόροι, οι μάντεις, οι εξηγητές, οι αυλητές και ο ξυλέας, ο προμηθευτής των ξύλων που χρησιμοποιούσαν στις θυσίες. Το αρχικό οικοδόμημα χρονολογείται στα μέσα του 5ου αι. π.Χ., αλλά υπέστη διάφορες προσθήκες και μετασκευές μέχρι και τα ρωμαϊκά …
 
 
 
 
Γενική άποψη των βάθρων των Ζανών  
Ζάνες

Μπροστά από την »Κρυπτή», τη μνημειακή είσοδο του σταδίου της Ολυμπίας και κατά μήκος του κρηπιδώματος των θησαυρών, σώζονται δεκαέξι βάθρα, τα οποία ήταν τοποθετημένα στη σειρά το ένα δίπλα στο άλλο. Στα βάθρα αυτά κατά την αρχαιότητα υπήρχαν ισάριθμα χάλκινα αγάλματα του Δία, τα οποία, όμως, δεν διασώθηκαν. Πρόκειται για τους λεγόμενους Ζάνες (πληθυντικός αριθμός του ονόματος Ζευς), που έγιναν με χρήματα προστίμων που επιβλήθηκαν στους αθλητές, οι οποίοι δεν σεβάσθηκαν τους κανονισμούς των Ολυμπιακών …
 
 
 
 
Άποψη του Φιλιππείου  
Φιλιππείο

Το Φιλιππείο είναι το μοναδικό κυκλικό οικοδόμημα της Άλτεως και ένα από τα ωραιότερα δείγματα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Είναι κτισμένο σε περίοπτη θέση μέσα στον ιερό περίβολο, στα δυτικά του ναού της Ήρας. Αφιερώθηκε στο ιερό του Δία από το Φίλιππο Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας, μετά τη νίκη του στη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. και αποδεικνύει τη μεγάλη πολιτική σημασία που είχε το ιερό εκείνη την εποχή. Μετά το θάνατο του Φιλίππου, το 336 π.Χ., η κατασκευή του μνημείου αποπερατώθηκε …
 
 
 
 
   
Στοά της Ηχούς

Η Στοά της Ηχούς κτίστηκε γύρω στα 350 π.Χ. και αποτελούσε το ανατολικό όριο της Ιεράς Άλτης. Με την κατασκευή της απομονώθηκε το Στάδιο από την Άλτη. Οφείλει το όνομά της στη ακουστική της, εφόσον ο ήχος επαναλαμβανόταν επτά φορές. Για το λόγο αυτό ονομαζόταν και Επτάηχος. Στο εσωτερικό της υπήρχε ζωγραφικός διάκοσμος από μεγάλους ζωγράφους της εποχής και ονομάστηκε και Ποικίλη Στοά.
Είναι μήκους 98 μ. και αποτελείται από μία εξωτερική δωρική κιονοστοιχία με 44 κίονες και μία εσωτερική που δεν …
 
 
 
 
   
Μητρώον

Το Μητρώο ήταν ναός αφιερωμένος στη μητέρα των θεών, Ρέα, που αργότερα μετονομάστηκε Κυβέλη. Βρίσκεται ανατολικά του Ηραίου, μπροστά από το άνδηρο των θησαυρών, σε χώρο όπου προϋπήρχε λατρεία για πολλούς αιώνες, ίσως ήδη από την προϊστορική εποχή. Οι θεότητες που λατρεύονταν εδώ πριν από τη Ρέα ήταν κυρίως η Μητέρα Γη, στην οποία ήταν αφιερωμένο το ιερό Γαίον, και η Ειλείθυια, που ήταν συγγενική θεά και επίσης σχετιζόταν με τη μητρότητα.
Ο ναός κτίστηκε στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. και είναι μικρός …
 
 
 
 
   
Νοτιοανατολικό κτήριο της Ολυμπίας

Το ιερό, που είναι γνωστό ως νοτιοανατολικό κτήριο, βρίσκεται στη νοτιοανατολική γωνία της Άλτεως και ήταν αφιερωμένο πιθανότατα στη θεά Εστία. Αποτελούσε, επίσης, το ανατολικό όριο του ιερού, μαζί με τη στοά της Ηχούς, που κτίσθηκε αργότερα λίγο πιο βόρεια. Το κτήριο οικοδομήθηκε στο α΄ μισό του 5ου αι. π.Χ. και φαίνεται ότι λειτουργούσε μέχρι τον 1ο αι. π.Χ., οπότε άρχισαν να κτίζονται πάνω σε αυτό τα μεταγενέστερα οικοδομήματα. Τον 2ο αι. μ.Χ., όταν ο Παυσανίας επισκέφθηκε το ιερό του Δία, δεν …
 
 
 
 
   
Βωμός του Δία στην Ολυμπία

Στο χώρο που εκτείνεται ανατολικά του ναού της Ήρας και του Πελοπίου υπήρχε στην αρχαιότητα ο μεγάλος βωμός του Δία, από τον οποίο, όμως, σήμερα δεν διατηρείται κανένα ίχνος. Ωστόσο, τα πολυάριθμα χάλκινα ειδώλια που βρέθηκαν στο χώρο μέσα σε παχύ στρώμα στάχτης, προέρχονται από το βωμό αυτό. Σύμφωνα με το μύθο, τη θέση του βωμού όρισε ο ίδιος ο Δίας, με κεραυνό που έριξε από τον Όλυμπο. Η ολοκληρωτική καταστροφή του πιθανότατα έγινε στα χρόνια του Θεοδοσίου Α΄, ο οποίος κατάργησε τους Ολυμπιακούς …
 
 
 
 
   
Βωμός της Ήρας στην Ολυμπία

Ανατολικά του ναού της Ήρας, κατά τον κεντρικό άξονα του ναού, σώζονται τα θεμέλια ενός βωμού, που ήταν αφιερωμένος στη θεά Ήρα. Πρόκειται για μικρή, στενόμακρη κατασκευή, φτιαγμένη από πωρόλιθο, με μήκος 5,80 μ. και πλάτος 3,50 μ. Κτίστηκε τον 6ο αι. π.Χ., δηλαδή την ίδια περίοδο με το Ηραίο. Ωστόσο στη θέση αυτή υπήρχε και παλαιότερα ένας απλούστερος βωμός της Ήρας, ο οποίος σχηματιζόταν από τη στάχτη των ζώων που θυσιάζονταν στη θεά, όπως και ο μεγάλος βωμός του Δία.
Στο βωμό της Ήρας γίνεται …
 
 
 
 
   
Βάθρο της Νίκης του Παιωνίου

Στο χώρο της ιεράς Άλτεως υπάρχουν εκατοντάδες βάθρα, πολλά από τα οποία είναι ενεπίγραφα, και αρκετά αποτελούσαν βάσεις αγαλμάτων. Ένα από τα πιο σημαντικά βρίσκεται περίπου 30 μ. ανατολικά του ναού του Δία, αριστερά της εισόδου του. Πρόκειται για το τεράστιο βάθρο επάνω στο οποίο ήταν στημένη η Νίκη του Παιωνίου, το θαυμάσιο γλυπτό της κλασικής εποχής. Στην πρόσοψη του βάθρου είχε χαραχθεί αναθηματική επιγραφή, η οποία μας πληροφορεί ότι η Νίκη ήταν αφιέρωμα των Μεσσηνίων και των Ναυπακτίων στον …
 
 
 
 
Προϊστορικό κτίριο  
Προϊστορικό κτήριο Ολυμπίας

Στους νότιους πρόποδες του Κρονίου λόφου αναπτύχθηκαν οι προϊστορικές λατρείες του ιερού, όπως του Κρόνου, της Ρέας, της Γαίας, της Θέμιδας, της Ειλειθυίας, του Ιδαίου Ηρακλή και άλλων θεοτήτων. Κατά την Πρωτοελλαδική ΙΙΙ περίοδο (2300-2000 π.Χ.), σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ανασκαφικά δεδομένα, φαίνεται ότι είχε διαμορφωθεί στο χώρο της Άλτεως ένα πρωτόγονο οργανωμένο ιερό, ενδεχομένως και κάποιος οικισμός γύρω του, με συνεχή κατοίκηση ως την Υστεροελλαδική ΙΙΙ εποχή (1600-1100 π.Χ.).
Νοτιοανατολικά …
 
 
 
 
Πελόπιο.  
Πελόπιο

Το Πελόπιο ήταν ταφικό μνημείο (κενοτάφιο) αφιερωμένο στον Πέλοπα, τοπικό ήρωα που τιμούσαν ιδιαίτερα οι Ηλείοι. Βρίσκεται μεταξύ του ναού της Ήρας και του ναού του Διός. Σύμφωνα με την παράδοση που αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας (5.13.1), το αφιέρωσε στον Πέλοπα ο Ηρακλής, που ήταν τέταρτος απόγονός του. Κάτω από το Πελόπιο, σε βάθος 2,50 μ. από τη σημερινή επιφάνεια του εδάφους, βρίσκεται η αρχαιότερη κατασκευή μέσα στο ιερό της Άλτεως. Πρόκειται για ένα μεγάλο προϊστορικό τύμβο με λίθινο περίβολο, …
 
 
 
 
   
Νυμφαίο Ολυμπίας

Το υδραγωγείο του Ηρώδη του Αττικού ήταν από τις πιο πλούσιες και εντυπωσιακές κατασκευές που κοσμούσαν την ιερά Άλτι. Βρίσκεται ανάμεσα στο ναό της Ήρας και στο άνδηρο των θησαυρών και είναι γνωστό ως Νυμφαίο ή εξέδρα του Ηρώδη του Αττικού. Ήταν μεγάλη μνημειακή κρήνη, αλλά και δεξαμενή για το νερό, που ερχόταν από πηγές στα ανατολικά του ιερού και διοχετευόταν με πυκνό σύστημα αγωγών σε διάφορα σημεία του, μέσα και έξω από την Άλτι. Το Νυμφαίο κατασκευάσθηκε το 160 μ.Χ. και ήταν προσφορά εξαιρετικής …
 
 
 
 
   
Νότια Στοά Ολυμπίας

Η νότια στοά αποτελούσε το νότιο όριο του ιερού της Ολυμπίας, καιή ταν η κύρια είσοδός του από την πλευρά αυτή. Βρίσκεται νότια του βουλευτηρίου, έξω από τον περίβολο της ιεράς Άλτεως. Κατασκευάσθηκε περίπου την ίδια εποχή με τη στοά της Ηχούς, γύρω στο 360-350 π.Χ. και διατηρήθηκε σε χρήση για αρκετούς αιώνες.
Η στοά είναι κτισμένη από ντόπιο κογχυλιάτη λίθο, ενώ για την κρηπίδα της έχει χρησιμοποιηθεί μάρμαρο. Το μήκος της ήταν περίπου 80 μ. και το βάθος της έφθανε τα 13,50 μ. Η κύρια όψη …
 
 
 
 
Άποψη του Οκταγώνου  
Οικία του Νέρωνα – Ανατολικές Θέρμες

Το μεγάλο κτηριακό συγκρότημα, που έχει αποδοθεί στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα, βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άλτεως, στη θέση όπου στην κλασική εποχή υπήρχε το ιερό της Εστίας και άλλα κτίσματα, τα οποία κατεδαφίστηκαν. Ένας μολύβδινος υδαταγωγός με την επιγραφή NERONIS: AUG., καθώς και άλλες ενδείξεις, οδήγησαν τους μελετητές να ταυτίσουν το κτήριο με την οικία του αυτοκράτορα, που οικοδομήθηκε κατά τα έτη 65-67 μ.Χ., όταν ο Νέρων κατέλυσε στο ιερό προκειμένου να λάβει μέρος ο ίδιος στους Ολυμπιακούς …
 
 
 
 
   
Ελληνικά λουτρά Ολυμπίας

Τα παλαιότερα λουτρά του ιερού της Ολυμπίας, που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των αθλητών, βρίσκονται στο δυτικότερο τμήμα του, κοντά στον ποταμό Κλαδέο. Ονομάζονται ελληνικά λουτρά, για να διακρίνονται από τα υπόλοιπα, που κατασκευάσθηκαν στους ρωμαϊκούς χρόνους. Το συγκρότημα κατασκευάσθηκε τον 5ο αι. π.Χ. και δεν κτίσθηκε με ενιαίο αρχιτεκτονικό σχέδιο, αλλά σε όλη σχεδόν τη διάρκεια χρήσης του γίνονταν διάφορες επεμβάσεις και επεκτάσεις. Πιθανότατα εγκαταλείφθηκε στα ρωμαϊκά χρόνια, όταν οικοδομήθηκαν …
 
 
 
 
   
Ηρώο Ολυμπίας

Το ηρώο βρίσκεται ανάμεσα στο Θεηκολεώνα και στα ελληνικά λουτρά, στο δυτικό τμήμα του ιερού της Ολυμπίας, εκεί όπου υπάρχουν οι βοηθητικές εγκαταστάσεις. Το κτήριο οικοδομήθηκε στο β΄ μισό του 5ου αι. π.Χ. και αρχικά συνδεόταν με τη λειτουργία των λουτρών, εφόσον ήταν το εφιδρωτήριο, (βοηθητικός χώρος για την εφίδρωση των λουόμενων). Λίγο αργότερα, όμως, κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, έπαψε να λειτουργεί ως χώρος θερμού λουτρού και χρησιμοποιήθηκε ως ηρώο.
Πρόκειται για μικρό τετράγωνο …
 
 
 
 
Άποψη των Ρωμαϊκών Ξενώνων  
Ξενώνες της Ολυμπίας

Οι ξενώνες των ρωμαϊκών χρόνων βρίσκονται έξω από την ιερά Άλτι, δυτικά του εργαστηρίου του Φειδία και πολύ κοντά στις θέρμες του Κλαδέου. Η εγκατάσταση των θερμών στο χώρο αυτό, σχετίζεται άμεσα με την κατασκευή των ξενώνων. Οι ξενώνες κτίσθηκαν γύρω στο 170 π.Χ., προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των επισκεπτών του ιερού, ιδιαίτερα κατά την περίοδο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κατασκευή τους έγινε στο πλαίσιο ενός μεγάλου οικοδομικού προγράμματος, που περιλάμβανε …
 
 
 
 
Θέρμες Λεωνιδαίου  
Θέρμες Λεωνιδαίου

Το μικρό λουτρό, που κτίσθηκε έξω από το νοτιοδυτικό άκρο της Άλτεως, είναι γνωστό σήμερα ως »θέρμες Λεωνιδαίου», επειδή βρίσκεται δίπλα στον ομώνυμο ξενώνα, χωρίς όμως να σχετίζεται με αυτόν. Διατηρείται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και είναι ένα από τα λίγα κτίσματα του ιερού της Ολυμπίας που διατηρεί το αρχικό του ύψος και την οροφή του. Η ανέγερσή του τοποθετείται στον 3ο αι. μ.Χ., αλλά εξακολούθησε να χρησιμοποιείται με μετατροπές και αργότερα, έως τον 6ο αι. μ.Χ. Αποτελούσε τμήμα εκτεταμένου …
 
 
 
 
Θέρμες Κλαδέου, άποψη.  
Θέρμες Κλαδέου

Ένα από τα λουτρικά συγκροτήματα που υπήρχαν στο ιερό της Ολυμπίας, είναι αυτό που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του, κοντά στην κοίτη του Κλαδέου ποταμού, στο χώρο όπου υπήρχε η πισίνα των ελληνικών λουτρών του 5ου αι. π.Χ. Χρονολογείται στα ρωμαϊκά χρόνια, γύρω στο 100 μ.Χ., και η κατασκευή του συνδέεται με τους ρωμαϊκούς ξενώνες που βρίσκονται σε μικρή απόσταση προς τα νότια.
Οι λουτρικές εγκαταστάσεις γνωστές ως «Θέρμες του Κλαδέου» καταλαμβάνουν επιφάνεια περίπου 400 τ.μ. και αποτελούνται από …
 
 
 
 
   
Θέρμες Κρονίου

Στην περιοχή βόρεια του Πρυτανείου, στις παρυφές του ιερού της Ολυμπίας, βρίσκεται μεγάλο κτήριο γνωστό ως »θέρμες Κρονίου» ή »Βόρειες θέρμες». Το συγκρότημα οικοδομήθηκε κατά την αυτοκρατορική εποχή επάνω σε κτήριο και λουτρά ελληνιστικών χρόνων. Παρέμεινε σε χρήση μέχρι τον 5ο -6ο αι. μ.Χ. και σε όλο αυτό το διάστημα δέχθηκε διάφορες επισκευές και προσθήκες, όπως αυτή ενός μικρού συγκροτήματος θερμών στη βορειοανατολική πλευρά του.
Το συγκρότημα περιλάμβανε πολλά δωμάτια και αίθουσες με …
 
 
 
 
   
Θησαυροί της Ολυμπίας

Οι θησαυροί του ιερού της Ολυμπίας βρίσκονται συγκεντρωμένοι στους νότιους πρόποδες του Κρονίου λόφου, στο χώρο όπου υπήρχαν οι προϊστορικές λατρείες του ιερού. Κτίσθηκαν επάνω σε τεχνητό επίπεδο άνδηρο, που καταλαμβάνει την έκταση από το Νυμφαίο έως το στάδιο και διαμορφώθηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Δεν είναι όλοι θεμελιωμένοι στο ίδιο ύψος, γιατί δεν οικοδομήθηκαν ταυτόχρονα. Οι πρώτοι χρονολογούνται στα αρχαϊκά χρόνια, στον 6ο αι. π.Χ., και οι τελευταίοι στα μέσα του 5ου αι. π.Χ., ενώ λίγο αργότερα, …
 
 
 
 
   
Ιππόδρομος Ολυμπίας

Ο ιππόδρομος βρισκόταν στο νοτιοανατολικό άκρο του ιερού της Ολυμπίας, στη μεγάλη επίπεδη έκταση νότια του σταδίου και σχεδόν παράλληλα με αυτό. Μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπισθεί η ακριβής θέση του, επειδή πιθανότατα οι εγκαταστάσεις του έχουν παρασυρθεί από τον ποταμό Αλφειό, που κατέκλυσε την περιοχή στα μεσαιωνικά χρόνια, όταν σταμάτησε να συντηρείται το ανάχωμα που υπήρχε στη δεξιά του όχθη. Ωστόσο, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Ολυμπίας, αφού εδώ γίνονταν τα ιππικά αγωνίσματα και …
 
 
 
 
   
Παλαιό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

Το κτίριο του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με ιδιαίτερα στοιχεία από αρχαία κτίρια της Ολυμπίας. Κατασκευάστηκε το 1885 από σχέδια του αρχιτέκτονα Adler.
Olympia
Know Before You Go. Read Reviews from Real Travelers.
http://www.TripAdvisor.com
Too Skinny For Muscles?
Wrong! Find Out How Even Skinny People Can Build Muscles, Only $77
http://www.VinceDelMonteFitness.com
Ancient sanctuary and site of the Olympic Games, northwestern Peloponnese, southern Greece. Located 10 mi (16 km) inland from the Ionian Sea, it was on the northern bank of the Alpheus River. A centre of Greek religious worship, it held the primarily athletic contests in honour of Zeus every four years, beginning in 776 BC. In the temple of Zeus, built c. 460 BC, was the statue of Zeus by Phidias, one of the Seven Wonders of the World. Excavations have uncovered many ruins, including temples and the stadium.

For more information on Olympia, visit Britannica.com.

Olympia Hotels – Greece
Low price hotel rooms – Online. Book from Greece travel experts!
http://www.myhotel.gr
Προορισμός: Olympia
Το Grab προσφέρει τις χαμηλότερες τιμές σε 50.000 ξενοδοχεία.
http://www.Grab.gr

Olympia, the main sanctuary of Zeus in Greece, in the state of Elis near the west coast of the Peloponnese on the north bank of the river Alpheus. (The location is quite separate from Mount Olympus, which is some 275 km. or 170 miles to the north.) Olympia was on a well-watered site in a fertile region among gentle hills, a fairly unusual landscape for Greece and particularly appealing to Greek sensibility. It was in marked contrast with its rival in religious importance, the main sanctuary of Apollo in the dramatic setting of Delphi. The sacred precinct of Zeus, a walled enclosure, was known as the Altis (the local dialect form of alsos, ‘precinct’). In the seventh century BC permanent buildings began to be erected, first the famous temple of Hera, built mid-century in the precinct. The temple of Zeus himself was built c.470 on a vast scale (covering about twice the area of the Parthenon in Athens). It housed Pheidias’ great seated statue of the god, one of the Seven Wonders of the ancient world. Its appearance is now known only through small reproductions on coins and gems, but a good deal of the superb sculptural decoration of the temple survives (Olympia Museum).

As well as the temples, the precinct contained very many statues of athletes and race-horse owners who had been successful at the famous Olympian (or Olympic) games, the most important part of the festival held every four years in honour of Zeus and the major athletic competition of the ancient world. Because of their universal prestige the Olympian programme and rules were accepted as the norm for games everywhere, and the four-year period between festivals, known as an Olympiad, was used by the Greeks as a dating system. The games were held without a break from 776 BC until at least AD 261, and finally suppressed as a pagan cult by the Christian Roman emperor Theodosius in AD 391 or soon after. In the sixth century the whole site was covered with debris from an earthquake, an event to which is owed the burial and hence preservation of many objects.

Olimpia Splendid Issimo
Φορητό κλιματιστκό 12000BTU σε μοναδική τιμή και άτοκες δόσεις!
http://www.megamarket.gr/
Olympia Wa Rates
Visiting Washington & Need a Hotel? Olympia Wa Hotel Bargains!
http://www.NexTag.com/Hotels
Archaeology Dictionary: Olympia, Greece

[Si]
 

Ancient sanctuary of Zeus and his consort Hera at Elis in the Peloponnese, Greece. Excavations in 1829 by a French expedition uncovered remains of the temple of Zeus in which once stood the chryselephantine statue of the god regarded as one of the seven wonders of the ancient world. Within the temenos were the remains of a temple to Hera and several other buildings. Athletic events undertaken as part of the festival of Zeus provide the context for the origin of the Olympic Games. The first Olympiad was held in 776 bc, although tradition places the origins still earlier in the 9th century bc. The games took place every four years in an unbroken sequence between 776 bc and ad 393 when Theodosius I abolished them.

[Sum.: A. Yalohris, 1987, Olympia: the museum and the Sanctuary. Athens: Ekdotike Athenon]

The Transfer Club Athens
Luxury Transportation Services Transfers and Tours Athens, Greece
http://www.thetransferclub.com
Antonios Hotel Olympia
Find direct the cheaper rate online Stay relaxed in Olympia, Greece
http://www.reservationseurope.com
ancient city, important center of the worship of Zeus in ancient Greece, in Elis near the Alpheus (now Alfiós) R. It was the scene of the Olympic games. The great temple of Zeus was especially celebrated for its gold and ivory statue of Zeus by Phidias—one of the Seven Wonders of the World. Excavation, which revealed the great temple, also uncovered the sculpture of Hermes by Praxiteles, several other temples within the sacred enclosure (called the Altis), and the stadium.

 


Δρομολογια Ολυμπιακης
Οn-line Αεροπορικά εισιτήρια και κρατήσεις για κάθε προορισμό!
http://www.airtickets.gr
Olympia Rentals
Post or Find Apartments and Room Rentals. Browse & List For Free!
http://www.Sublet.com
Wikipedia: Olympia, Greece
Archaeological site of Olympia  (Αρχαία Ολυμπία)
Artist's impression of ancient Olympia
Artist’s impression of ancient Olympia
 
Location
Olympia, Greece (Greece)

Olympia, Greece
Coordinates 37°38′N 21°37′E / 37.633, 21.617Coordinates: 37°38′N 21°37′E / 37.633, 21.617
Time zone: EET/EEST ([[UTC+2]]/[[UTC+3|3]])
Elevation (center): m ( ft)
Government
Country: Greece
Periphery: West Greece
Prefecture: Elis
Districts: 5
Population statistics (as of 2001)
City Proper
 – Population:  
Codes
Postal codes: 271 65
Area codes: 26240
License plate codes: HA
Website
www.dimospirgou.gr
Flag_of_Greece.svg

Olympia (Greek: Ολυμπία Olympí’a or Ολύμπια Olýmpia, older transliterations, Olimpia, Olimbia), a sanctuary of ancient Greece in Elis, is known for having been the site of the Olympic Games in classical times, comparable in importance to the Pythian Games held in Delphi. Both games were held every Olympiad (i.e. every four years), the Olympic Games dating back possibly further than 776 BC. In 394 emperor Theodosius I abolished them because they were reminiscent of paganism.

Ancient Site

Olympia among the main Greek sanctuaries

Enlarge

Olympia among the main Greek sanctuaries

The sanctuary, known as the Altis, consists of an unordered arrangement of various buildings. Enclosed within the temenos are the Temple of Hera (or Heraion/Heraeum) and Temple of Zeus, the Pelopion and the area of the altar, where the sacrifices were made. The hippodrome and later stadium were also to the east

To the north of the sanctuary can be found the Prytaneion and the Philippeion, as well as the array of treasuries representing the various city states. The Metroon lies to the south of these treasuries, with the Echo Stoa to the East. To the south of the sanctuary is the South Stoa and the Bouleuterion, whereas the West side houses the Palaestra, the workshop of Pheidias, the Gymnasion and the Leonidaion.

Olympia is also known for the gigantic ivory and gold statue of Zeus that used to stand there, sculpted by Pheidias, which was named one of the Seven Wonders of the Ancient World by Antipater of Sidon. Very close to the Temple of Zeus which housed this statue, the studio of Pheidias was excavated in the 1950s. Evidence found there, such as sculptor’s tools, corroborates this opinion. The ancient ruins sit north of the Alfeios River and Mount Kronos (named after the Greek deity Kronos). The Kladeos, a tributary of the Alfeios, flows around the area.

Site plan

Gela

Enlarge

1: North-East propylon – 2: Prytaneion – 3: Philippeion – 4: Temple of Hera – 5: Pelopion – 6: Nymhi of Herodes Atticus – 7: Metroon – 8: Zanes – 9: Crypt (arched way to the stadium) – 10: Stadium – 11: Echo stoa – 12: Building of Ptolemy II and Arsinoe – 13: Hestia stoa – 14: Hellenistic building – 15: Temple of Zeus – 16: Altar of Zeus – 17: Ex-voto of Achaeans – 18: Ex-voto of Mikythos – 19: Nike of Paionios – 20: Gymnasion – 21: Palaestra – 22: Theokoleon – 23: Heroon – 24: Phidias‘ workshop and paleochristian basilica – 25: Baths of Kladeos – 26: Greek baths – 27 and 28: Hostels – 29: Leonidaion – 30: South baths – 31: Bouleuterion – 32: South stoa – 33: Villa of Nero
Treasuries. I: Sicyon – II: Syracuse – III: Epidamnus ? – IV: Byzantium ? – V: Sybaris ? – VI: Cyrene ? – VII: Unindentified – VIII: Altar ? – IX: Selinunte – X: Metapontum – XI: Megara – XII: Gela

History

For a history of the Olympic Games, see Olympic Games or Ancient Olympic Games.

Prehistory

Remains food and burnt offerings dating back to the 10th century BCE give evidence of a long history of religious activity at the site. No buildings have survived from this earliest period of use.[1]

Geometric and Archaic periods

The first Olympic festival was organized on the site by the authorities of Elis in the 8th century BCE – with tradition dating the first games at 776 BCE. Major changes were made to the site around 700 BCE, including levelling land and digging new wells. Elis’ power diminished and at the beginning of the 7th century BCE the sanctuary fell into the hands of the Pisatans in 676 BCE. The Pisatans organized the games until the late 7th century BCE.[1]

The earliest evidence of building activity on the site dates from around 600 BCE. At this time the Skiloudians, allies of the Pistans, built the Temple of Hera. The Treasuries and the Pelopion were built during the course of the 6th century BCE. The secular structures and athletic arenas were also under construction during this period including the Bouleuterion. The first stadium was constructed around 560 BCE, it consisted of just a simple track. The stadium was remodelled around 500 BCE with sloping sides for spectators and shifted slightly to the east. Over the course of the 6th century BCE a range of sports was added to the Olympic festival. In 580 BC, Elis, in alliance with Sparta, occupied Pisa and regained the control over the sanctuary.[1]

Classical period

The classical period, between the 5th and 4th centuries BCE, was the golden age of the site at Olympia. A wide range of new religious and secular buildings and structures were constructed.[2]

The Temple of Zeus was built in the middle of the 5th century BCE, its size, scale and ornamentation was beyond anything previously constructed on the site. Further sporting facilities, including the final iteration of the stadium, and the hippodrome (for chariot-racing) were constructed. The Prytaneion was built at the north west side of the site in 470 BCE.[2]

In the late classical period further structures were added to the site. The Metroon was constructed near the Treasuries c.400 BCE. The erection of the Echo Stoa, around 350 BCE, separated off the sanctuary from the area of the games and stadium. The South Stoa was built at the southern edge of the sanctuary at approximately the same time.[2]

Hellenistic period

The late 4th century BCE saw the erection of the Philippeion. Around 300 BCE the largest building on the site, the Leonidaion, was constructed to house important visitors. Due to the increasing importance of the games, further athletic buildings were constructed including the Palaestra (3rd century BCE), Gymnasion (2nd century BCE) and bath houses (c.300 BCE). Finally, in 200 BCE, a vaulted archway was erected linking the entrance to the stadium to the sanctuary.[3]

Roman period

During the Roman period the games were opened up to all citizens of the Roman Empire. A programme of extensive repairs – including to the Temple of Zeus – and new building took place. In 150 CE the Nympheum (or Exedra) was built. New baths replaced the older Greek examples in 100 CE and an aqueduct constructed in 160 CE.[4]

The 3rd century saw the site suffer heavy damage from a series of earthquakes. Invading tribes in 267 CE led to the centre of site being fortified with robbed material from the site’s monuments. Despite the destruction the Olympic festival continued to be held at the site until the last Olympiad in 393 CE, after which a decree from the Christian emperor, Theodosius I implemented a ban. The workshop of Pheidias was turned into a Basilica and the site was inhabited by a Christian community until the late 6th century.[4]

After this point the site was buried under the alluvial deposits of two rivers until its discovery by archaeologists in the 19th century.[4]

Excavation

Discovery and early excavations

The exact site was re-discovered in 1766 by the English antiquarian Richard Chandler.[5] The first excavation of the sanctuary at Olympia was not carried out until 1829, by the French «Expedition Scientifique de Moree«.[6]

1875-1881

Archaeological Site of Olympia*
UNESCO World Heritage Site


OlympiaGermanExcavation.jpg

State Party Flag of Greece Greece
Type Cultural
Criteria i, ii, iii, iv, vi
Reference 517
Region Europe and North America
Coordinates 37°38′17″N 21°37′50″E / 37.63806, 21.63056
Inscription History
Inscription 1989  (13th Session)
* Name as inscribed on World Heritage List.
Region as classified by UNESCO.

Since the 1870s, the excavation and preservation of Ancient Olynpia has been the responsibility of the German Archaeological Institute at Athens. The first major excavation of Olympia began in 1875, funded by the German government after negotiation of exclusive access by Ernst Curtius. Other archaeologists responsible for the dig were Gustav Hirschfeld, George Treu, and Adolf Furtwängler who worked alongside architects A. Boetticher, Wilhelm Dörpfeld, and Richard Borrmann. They excavated the central part of the sanctuary including the Temple of Zeus, Temple of Hera, Metroon, Bouleuterion, Philipeion, Echo Stoa, Treasuries and Palaestra. Important finds included sculptures from the Temple of Zeus, the Nike of Paeonius, the Hermes of Praxiteles and many bronzes. In total 14,000 objects were recorded. The finds were displayed in a museum on the site.[7]

1900-1950

Excavation was continued in a more limited way by Dörpfeld between 1908 and 1929 but a new systematic excavation was begun in 1936 on the occasion of the 1936 Summer Olympics in Berlin under Emil Kunze and Hans Schleif. Their excavation focus on the area to the south of the stadium, the South stoa, bath complex and gymnasion.[7]

1950 to present

Between 1952 and 1966, Kunze and Schleif continued the excavation joined by architect Alfred Mallwitz. They excavated Pheidias’ workshop, the Leonidaion and the north wall of the stadium. They also excavated the southeast section of the sanctuary and out of approximately 140 debris pits found many bronze and ceramic objects along with terracotta roof tiles.[7]

Mallwitz took charge of the excavations between 1972 and 1984 revealing important dating evidence for the stadium, graves, and the location of the Prytaneion. From 1984 to 1996, Helmut Kyrieleis took over the site and the focus shifted to the earlier history of the sanctuary with excavation of the Prytaneion and Pelopion.[7]

Modern Olympia

The Olympic flame of the modern-day Olympic Games is lit by reflection of sunlight in a parabolic mirror at the restored Olympia stadium and then transported by a torch to the place where the games are held. When the modern Olympics came to Athens in 2004, the men’s and women’s shot put competition was held at the restored stadium.

Olympia has a school and a square (plateia) and is a popular site for tourism. The town has a train station and is the easternmost terminus of the line of Olympia-Pyrgos (Ilia). The train station with the freight yard to its west is located about 300 m east of the town centre.

It is linked by GR-74, and the new road was opened in the 1980s; the next stretch N and NE of Olympia will open in around 2005. The distance from Pyrgos is 20 km E(old: 21 km), about 50 km SW of Lampeia, W of Tripoli and Arcadia and 4 km north of Krestena and N of Kyparissia and Messenia. The highway passes north of the ancient ruins. A reservoir is located 2 km southwest, damming up the Alfeios River. A road from Olympia and Krestena was closed in the late-1990s. The area is hilly and mountainous; most of the area within Olympia is forested.

When Pierre de Coubertin, the founder of the International Olympic Committee, died in 1937, a monument to him was erected at ancient Olympia. Emulating Evangelis Zappas, whose head is buried under a statue in front of the Zappeion, his heart was buried at the monument. [8]

Geography

Nearest places

Subdivisions

 • Drouva

Communes

 • Ancient Pisa (Miraka)
  • International Olympic Academy (pop: 63)
 • Aspra Spitia
  • Ypsilo
 • Chelidonio
 • Floka
 • Irakleia
 • Kafkonia
 • Kamena
  • Nea Kamena
 • Vasilaki
 • Kladeos
 • Koskina
  • Fanara
 • Kryonero
 • Linaria
 • Louvro
 • Gyros
 • Mageira
 • Mouria
 • Pefko
 • Pelopio
  • Ampari
 • Platanos
  • Agios Georgios (pop: 7)
 • Pournario
 • Smila
  • Kourouta
 • Strefi
  • Kato Strefi (Flokeika)
 • Xirokampos

Historical Population

Year Communal population Change Municipal population Change
1981 1,125
1991 1,742 -349/-4.87% 11,229
2001 1,475 -267/-15.33% 11,069 -160/1.42%

References

 1. ^ a b c Olympics through Time: Geometric and Archaic
 2. ^ a b c Olympics through Time: Classical
 3. ^ Olympics through Time: Hellenistic
 4. ^ a b c Olympics through Time: Roman
 5. ^ Sherry Marker, «Where Athletes Once Ran» in the New York Times, July 18, 2004.
 6. ^ Archaeology and Sports History
 7. ^ a b c d Olympia at the Deutsches Archäologisches Institut
 8. ^ David C. Young (1996). The Modern Olympics – A Struggle for Revival. The Johns Hopkins University Press. ISBN 0-8018-5374-5. 
 9. ^ Basic Characteristics. Ministry of the Interior. http://www.ypes.gr. Retrieved on 2007-08-07.

See also

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons has media related to:

External links

 

  North: Foloi
West: Pyrgos Olympia East:
  South:Skillounta, Alifeira

This entry is from Wikipedia, the leading user-contributed encyclopedia. It may not have been reviewed by professional editors (see full disclaimer)

Sports Management MBA
Online MBA, PhD, Ed.D professional sports degrees
http://www.SportsManagementWorldwide.com
Bars, Restaurants & Shops
Read & Submit Reviews. Reviews, Guides and much more!
http://www.qype.co.uk
Translations: Translations for: Olympia


Dansk (Danish)
n. – Olympia

Français (French)
n. – Olympia

Deutsch (German)
n. – Olympia

Português (Portuguese)
n. – Olímpia

Español (Spanish)
n. – Olympia

中文(简体) (Chinese (Simplified))
奥林匹亚

中文(繁體) (Chinese (Traditional))
n. – 奧林匹亞

한국어 (Korean)
올림피아 (그리스 Peloponnesus 반도 서부의 평원 (옛날에 Olympic Games 가 열렸던 곳)), 미국 워싱턴 주의 주도

עברית (Hebrew)
n. – ‮אולימפיה‬

If you are unable to view some languages clearly, click here.

To select your translation preferences click here.

AthensToursGuide
Transportations and tours with driver guide in comfort and style!
http://www.athenstoursguide.com
Book Olympia Dukakis
Expect Better Booking Services Over 1,200 Speakers To Choose From
http://www.internationalspeakers.com
Best of the Web: Olympia

Some good «Olympia» pages on the web:


Greek Mythology
http://www.pantheon.org
 
 

Discount and Racing sails
Sails for Laser, Pico, 470, 420, Optimist, Topper and many more
http://www.dinghy-bitz.com
Sun Hotel Chain
Located in the heart of Tel Aviv walking distance from the beach
http://www.sun-aviv.co.il

Rare Peloponesse hotels
Small holiday hotels, villas Personalized services, relaxation
http://www.achtypistours.gr
Olympia Car Dealer
Find car dealerships in Olympia WA Website, phone, address & maps.
DexKnows.com
 

Join the WikiAnswers Q&A community. Post a question or answer questions about «Olympia» at WikiAnswers.

 

Copyrights:

Dictionary. The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition Copyright © 2007, 2000 by Houghton Mifflin Company. Updated in 2007. Published by Houghton Mifflin Company. All rights reserved.  Read more
Britannica Concise Encyclopedia. Britannica Concise Encyclopedia. © 2006 Encyclopædia Britannica, Inc. All rights reserved.  Read more
Classical Literature Companion. The Concise Oxford Companion to Classical Literature. Copyright © 1993, 2003 by Oxford University Press. All rights reserved.  Read more
Archaeology Dictionary. The Concise Oxford Dictionary of Archaeology. Copyright © 2002, 2003 by Oxford University Press. All rights reserved.  Read more
Columbia Encyclopedia. The Columbia Electronic Encyclopedia, Sixth Edition Copyright © 2003, Columbia University Press. Licensed from Columbia University Press. All rights reserved. www.cc.columbia.edu/cu/cup/  Read more
Wikipedia. This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article «Olympia, Greece» Read more
Translations. Copyright © 2007, WizCom Technologies Ltd. All rights reserved.  Read more

28 σκέψεις σχετικά με το “ΟΛΥΜΠΙΑ / OLYMPIA / 奥林匹亚”

 1. Αγαπητή ΟΛΥΜΠΙΑ.
  Εξαιρετική ιστορική αναδρομή.
  Επιθυμώ μόνον να προσθέσω ότι της λατρείας του ΔΙΟΣ και κάθε
  αρσενικού αθλήματος, προϋπήρχαν τα ΗΡΑΙΑ προς τιμήν της Ήρας, στα οποία λάμβαναν μέρος μόνον γυναίκες.
  Δικαίως βεβαίως άν προϋπήρξε η Μητριαρχία της Ήρας πριν του Διός.

  Μου αρέσει!

 2. προ πενθημέρου ήμουν εκεί.
  Το σημαντικό είναι να τονιστεί ο πολεμικός χαρακτήρας των αγώνων γιατί τα νέα παιδιά νομίζουν ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι η γιορτή της ειρήνης και αφορμή για αδελφοποίηση πόλεων.

  Μου αρέσει!

 3. Σχεδόν κάθε 2 με τρία χρόνια επισκέπτομαι τον Ιερό τούτο τόπο μα ποτέ δεν πήρα απάντηση στο ερώτημα για το ποιός σεισμός ήταν αυτός που κατέστρεψε τόσο το Ναό του Διός,άλλο τόσο όμως και τους υπόλοιπους ναούς και ιερά της χώρας μου.Αυτός ο 6ος αιώνας θα έπρεπε να ήταν πολύ πολυσεισμικός.

  Μου αρέσει!

  1. Ο σεισμός είχε με μηδενικό εστιακό βάθος με επίκεντρο την έρημο της Ιουδαίας και διάρκεια μεγαλύτερη των 1.500 ετών. Υπήρξε δε τόσο καταστροφικός που κατάφερε να αφανίσει κάθε ίχνος Ελληνικού πολιτισμού από προσώπου γης αφήνοντας μόνο συντρίμμια σαν αυτά που για χρόνια ακόμα θα βρίσκουμε στις ανασκαφές…

   Μου αρέσει!

 4. Κύριε Ψαρουδάκη.
  Ο επιφανειακός σεισμός της Ιουδαίας δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε στον Κόσμο, χωρίς τη συμβολή της από τότε εκπορνευμένης πολιτικής εξουσίας.
  Δείγμα της εξέλιξης αυτού του σεισμού είναι η σημερινή ανίερη και εκπορνευμένη Δυτική Ανθρωπότητα που έχει αφανίσει όλους τους πολιτισμούς του Πλανήτη και μας οδηγεί στον πολιτισμό του Βουστασίου.
  Δείχνετε υπερήφανος για το έργο σας. Μπράβο σας.

  Εγώ όμως επικαλούμαι την έλευση της Απρόσωπης Θείας Δικαιοσύνης.

  Μου αρέσει!

 5. Παράθεμα: www.olympia.gr « CHEETAH
 6. PROS TO ELLINIKO ETHNOS
  SIM.APR.2012.10;30.P.M. TORONTO. HOLY AFTOKRATORAS III ARXITSENOROL XRISTIANOSINIS…A…OMEGA.ATAM LORD ARXOTAS STRATIOTIKOS SE A,S.M.123/74541/81… E X M A L O T O S STO TORONTO CANADA.
  ME TO XREOS TU PLANITI SE IERA SIMBOLIA TIS ELLATOS APO N .B.G. KE TRAPEZA TIS ELLATOS OMOLOGA 1906……METOXES 1929…1930….ME TO BASILEO TIS ELLATOS TITLO 1940………KLIRONOMIKAMU STIXIA APO ITRIMATA SIATISTIS GR. KOSTATIN POLIZOS….I SOTIRIA TIS ELLATOS KE O SOTIRASTIS KOSTATIN POLIZOS TORONTO E X M A L O T O S……
  I KLIRONOMIAMU KE MONO ELEFTERONI…….TIL. 416 551 6304,,,,
  TIN ZILIASAS STIN AKRI…………..HOLY INPIRIOL EMPRA III

  Μου αρέσει!

 7. Εκπληκτική παρουσίαση και ανάλυση μιας περιοχής που έχει τόσα να προσφέρει στον επισκέπτη. Αν και δεν κατάφερα να τα επισκεφτώ όλα (δυστυχώς), ξεχώρισε ο Ναός του Διός που εξεγύρει το δέος του επισκέπτη. Όπως και να χει ήταν μια πολύ όμορφη εκδρομή! 🙂

  Μου αρέσει!

 8. Παράθεμα: Google

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s