- “Ακόμη και οι αμερικανοί έμειναν έκπληκτοι που δώσαμε τα πάντα χωρίς αντάλλαγμα”
- “Είναι πρωτοφανές το να έχει διαρραγεί το Εθνικό μέτωπο
- Η Ελλάδα δεν μπορεί σε ένα διεθνές κλίμα το οποίο είναι πολωμένο να παίρνει θέση γενικώς και μην θέλει να ενοχλήσει καν την Τουρκία.
netakias
Λάμπρος Καλαρρύτης: “Δεν διαπραγματευτήκαμε τίποτα, απλά δώσαμε. Έμειναν έκπληκτοι και οι Αμερικανοί διότι είχαν ετοιμάσει μια σειρά ανταλλαγμάτων και με μια ιεράρχηση, τι θα έδιναν, τι θα έδιναν με διαπραγμάτευση, τι ήταν εκτός συζήτησης, τι θα ήταν δύσκολο να δοθεί, τελικά ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα παρέχοντας τέτοιες στρατηγικές διευκολύνσεις δεν ζήτησε απολύτως τίποτα.
“Βλέποντας και τις κοινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών και του Ελληνα Πρωθυπουργού, επιβεβαιώνεται ότι Ελλάδα συνεχίζει να λειτουργεί σε μια διαφορά φάσης. Αν παρατηρήσει τις δηλώσεις του Μαικ Πομπέο θα δει ότι το 80% των αναφορών του ήταν σε θέματα σκληρής πολιτικής. Δηλαδή στρατιωτική συνεργασία Άμυνα, ασφάλεια, αντιτρομοκρατία, ενέργεια, στον σκληρό των διακρατικών σχέσεων.”
“Η τοποθέτηση του Ελληνα Πρωθυπουργού ήταν τοποθετημένη σε μάλλον τετριμμένες αναφορές στο διεθνές δίκαιο, στην προθυμία της Ελλάδας να κάνει διάλογο με την Τουρκία, η οποία έχει εξαπολύσει επίθεση κατά της Ελλάδας, δεν είναι απλά ότι έχουμε προκλήσεις. Και γενικά φάνηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει στρατηγική οπτική στην συνεργασία που αναζητούν οι Αμερικανοί.”
“Οι Αμερικάνοι εκτιμούν τις χώρες με τα οποία συνεργάζονται τα οποία είναι διατεθειμένα να έχουν ενεργό ρόλο, να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα και να αναλαμβάνουν κάποια λελογισμένα ρίσκα. Η Ελλάδα είναι στην λογική να πατάει στις μύτες μην ενοχληθεί κανέναν. Κανείς δεν εκτιμά εκείνους που δεν παίρνουν θέση. Η Ελλάδα δεν μπορεί σε ένα διεθνές κλίμα το οποίο είναι πολωμένο να παίρνει θέση γενικώς και μην θέλει να ενοχλήσει καν την Τουρκία. Αυτό δεν εκτιμάται. Αξιολογείται αρνητικά.”
“Κανείς δεν θα ποντάρει σε μια συνεργασία που έχει ραχοκοκαλιά στο Στρατιωτικό Τομέα, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και οπτική σε όλο το φάσμα, όταν αυτός ο άλλος ο εταίρος δεν είναι διατεθειμένος να καλύψει και να υπερασπιστεί ούτε τα δικά του συμφέροντα. Το θέμα της Κύπρου ας πούμε. Πως νομίζεται ότι αξιολογούν και οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί και οι Γάλλοι, αναφέρομαι σε χώρες που φαίνεται ότι είναι διατεθειμένες να στηρίξουν μια συμμαχία με την Ελλάδα.”
“Πως αξιολογούν το γεγονός ότι η Ελλάδα παίρνει αποστάσεις από την Κύπρο. Είναι πρωτοφανές το να έχει διαρραγεί το Εθνικό μέτωπο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός να μην κάνει αναφορά στην ομιλία του στο ΟΗΕ στην Κύπρο, ενώ στις κοινές δηλώσεις με τον κύριο Πομπέο έκανε μια γενική αναφορά ότι υπάρχει πρόβλημα στα νερά της Κύπρου, λες και πρόκειται για την Μάλτα και η Ελλάδα είναι η Νορβηγία “
Σταύρος Λυγερός: “Η Ελλάδα έδωσε τα πάντα χωρίς να ζητήσει κάτι. Άφησε έκπληκτους ακόμη και τους Αμερικανούς, αυτή η “διαθεσιμότητα”, οι οποίοι ήταν έτοιμη να έρθουν και να διαπραγματευτούν ανταλλάγματα. Η Ελλάδα δεν είναι λάθος που έδωσε αυτά που ζήτησαν οι Αμερικανοί. Εγώ θα έλεγα να δώσει και περισσότερα, απλά έπρεπε να θέσει ως απαράβατο όρο για την ανανέωση της συμφωνίας και την παραχώρηση όλων αυτών των στρατιωτικών διευκολύνσεων την κάλυψη της Ελληνικής Εθνικής ασφάλειας”
Στρατηγός Λάμπρος Τζούμης: “Προφανώς η βάση της Σούδας είναι από τα πιο στρατηγικά σημεία στην Μεσόγειο αυτή την στιγμή. Θα έπρεπε η χώρα μας να προσπαθήσει να πάρει ανταλλάγματα από όλη αυτή την συνεργασία. Γιατί δεν είναι μόνον η βάση της Σούδας που έχουμε δώσει στους Αμερικάνους. Ενδιαφέρονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τους έχουμε δώσεις σημεία σε όλο το Ελληνικό έδαφος που έχουν ελικόπτερα ενδιαφέρονται για μη επανδρωμένα οχήματα. Συνέπως θα μπορούσαμε όλα αυτά να τα χρησιμοποιήσουμε για ανταλλάγματα, τόσο για την αναβάθμιση των F-16 , όπως και για κάτι σκάφη επιφανείας που είχαμε ζητήσει και δεν μας τα έδωσαν τα Arleigh Burke”