Η υγεία μας χρειάζεται την μέγιστη φροντίδα, έτσι πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε.
Ένα από τα όργανά μας, η χοληδόχος κύστη είναι πολύ… υποβιβασμένη. Η χολή έχει σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται κάτω από το συκώτι.
Δουλειά της είναι να χωνεύει το λίπος. Αν αυτό δεν γίνεται σωστά, τότε μπορεί να έχουμε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ναυτία, αέρια, εμετούς και κοιλιακό άλγος.
Υπάρχουν, όμως, τροφές που μπορούν να διατηρούν υγιή την χοληδόχο κύστη ώστε να μην αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα.
Ποιες είναι αυτές; Υπάρχουν 8 τροφές που κάνουν καλή δουλειά, σύμφωνα με το Reader’s Digest.
Λιναρόσπορος
Οι φυτικές ίνες κάνουν καλό στο πεπτικό σύστημα, καθώς διώχνουν τοξίνες και παλιά χολή από τον οργανισμό. Στην αντίθετη περίπτωση, μπορεί να προκληθεί φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Ο λιναρόσπορος είναι καλή φυτική ίνα και μπορεί να σε βοηθήσει.
Το αβοκάντο είναι μια πλούσια τροφή σε κάλιο ενώ έχει πολλά υγιή λιπαρά. Το κάλιο είναι απαραίτητο για τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που μας κρατούν ενυδατωμένους. Η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στη χολή. Τα αβοκάντο μας δίνουν τα απαραίτητα υγιή λίπη που χρειαζόμαστε.
Y
Φασόλια
Το λίπος και η χοληστερόλη δημιουργούν πέτρες στη χολή, οπότε μια φυτική δίαιτα μπορεί να κάνει πολύ καλό. Φασόλια, φακές, τοφού κ.α. είναι πολύ καλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών και μπορούν να αντικαταστήσουν το κόκκινο κρέας, που είναι «ένοχο» για την φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη.
Ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C που είναι ιδανική επιλογή για μια υγιή χοληδόχο κύστη.
Όλα τα πράσινα λαχανικά κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας. Έχουν μαγνήσιο που διαλύει το ασβέστιο των πετρών στη χολή. Βοηθούν στην παραγωγή και στην κυκλοφορία της χολής.
Το νερό είναι σημαντικό για όλα. Μας κρατά ενυδατωμένους και είναι σημαντικό για την ευεξία μας. Αν δεν πίνουμε αρκετό νερό, έχουμε πρόβλημα με την χολή μας.
Περιέχουν βεταϊνη, μια ουσία που προστατεύει το συκώτι και παρακινεί την ροή της χολής να σπάει τα λίπη. Σούπα, χυμός ακόμα και smoothie παντζαριών είναι ιδανικό.
Το να κρατάμε το έντερό μας και τα βακτήριά του σε ισορροπία, μειώνει την πίεση της χοληδόχου κύστης. Οι τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως το ξυνολάχανο που έχει υποστεί ζύμωση είναι ιδανικό. Ισορροπεί την υγεία της χολής καλύτερα από το γιαούρτι.
Πηγη: bovary.gr