Αποναρκοθέτηση εκεί που βαπτίστηκε ο Ιησούς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

keimeno iordanis potamos
Στην περιοχή Κασρ αλ Γιαχούντ στον Ιορδάνη ποταμό θεωρείται ότι βαφτίστηκε ο Ιησούς. Για σχεδόν 50 χρόνια η περιοχή παρέμενε αποκλεισμένη διότι το 1968 το Ισραήλ τοποθέτησε νάρκες. Τώρα αφαιρούνται.

Ένας άνδρας με στολή κρατάει στα χέρια του έναν ανιχνευτή. Ανιχνεύει νάρκες λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον ποταμό Ιορδάνη στο Ισραήλ. Και ακριβέστερα στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, στα σύνορα με την Ιορδανία. Εδώ θεωρείται σύμφωνα με την παράδοση ότι βαφτίστηκε ο Ιησούς. Αλλά και για τους Εβραίους η τοποθεσία έχει επίσης θρησκευτική σημασία. Εδώ υποτίθεται ότι κάποτε ο λαός του Ισραήλ διέσχισε τον Ιορδάνη ποταμό. Η θέση της βαφτίσεως είναι ακόμα προσβάσιμη στους επισκέπτες, όχι όμως η ευρύτερη περιοχή:
«Εδώ βλέπει κανείς ακόμα τρύπες από σφαίρες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στα μοναστήρια υπήρχαν νεκροί. Γίνονταν τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτή η περιοχή είναι μια πραγματική πρόκληση διότι παντού υπάρχουν νάρκες. Δουλεύουμε με ανιχνευτές μετάλλου και με αυτόν τον τρόπο είναι σχεδόν αδύνατον να καθαρίσουμε την περιοχή» λέει ο Μοσέ Χίλμαν.
Σε ένα χρόνο πιθανώς να έχει αποπερατωθεί το έργο
keimeno iordanis potamos1
Στο μοναστήρι αυτό των Φραγκισκανών τη δεκαετία του 1970 έδιναν μάχες οι αντάρτες της PLO με τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Οι μάχες ήταν συχνές μέχρι που ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε να κλείσει το μοναστήρι των Φραγκισκανών και άλλα έξι. Τώρα 50 χρόνια μετά οι ειδικοί προσπαθούν να αφαιρέσουν τις νάρκες:
«Στα τρία από τα εφτά μοναστήρια αφαιρέσαμε τις νάρκες και άλλα εκρηκτικά, τώρα απομένει να αφαιρέσουμε τις νάρκες κατά τεθωρακισμένων και κατά προσωπικού στην ευρύτερη περιοχή» δηλώνει ο Μαρσέλ Αβίβ, ένας ακόμα ειδικός στην αφαίρεση των ναρκών .
Τα μοναστήρια που είναι πλέον απαλλαγμένα από νάρκες θα δοθούν και πάλι στους παλιούς τους ιδιοκτήτες. Οι εργασίες ωστόσο συνεχίζονται και κυρίως είναι το βρετανικό ίδρυμα Halo που δραστηριοποιείται. Εκπρόσωποί του δηλώνουν ότι ενδεχομένως και σε ένα χρόνο να έχουν τελειώσει με τις εργασίες. Έτσι η περιοχή Κασρ αλ Γιαχούντ θα δοθεί και πάλι στους επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν να πηγαίνουν άφοβα για προσκύνημα.
DW

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ