του Γιάννη Πολίτη
Ξημερώματα της 14ης Οκτωβρίου και ο Βλάσσης Μπονάτσος περνάει στην αιωνιότητα. Εκείνο το φθινοπωρινό πρωινό, η είδηση του θανάτου του, κάνει το γύρο της χώρας, προκαλώντας θλίψη στους φανατικούς θαυμαστές του αλλά και τους συναδέλφους του. Ήταν μόλις 55 ετών. Η αιτία θανάτου του, ήταν «αποφρακτική οιδηματώδης λαρυγγίτιδα».
Ο “Βλασσάρας” γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1949, Η καταγωγή του ήταν από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Ο πατέρας του ήταν δικαστικός και η μητέρα του καθηγήτρια πιάνου. Είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Τάκη Μπονάτσο, ο οποίος γεννήθηκε το 1944.
Βρισκόμαστε περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 60, όταν στα εφηβικά του χρόνια δημιούργησε το μουσικό συγκρότημα “loubok”. Λίγα χρόνια αργότερα φεύγει με προορισμό το Λονδίνο όπου και θα πραγματοποιήσει τις σπουδές του πάνω στην υποκριτική. Από το 1969 μέχρι και το 1972 ήταν μέλος του θρυλικού ροκ συγκροτήματος “Πελομα Μποκιου”. Για πολλά χρόνια κυριαρχούσε το ερώτημα από που προήλθε το όνομα του συγκροτήματος. Ωστόσο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για τα αρχικά των επιθέτων των καλλιτεχνών που το αποτελούσαν. Νίκος ΔαΠΕρης, Νίκος ΛΟγοθέτης, Τάκης ΜΑρινάκης, Βλάσης ΜΠΟνάτσος, Γιάννης ΚΙΟΥρκτσόγλου.
Το τραγούδι κατατεθέν του συγκροτήματος είναι ο “Γαρύφαλλος”, το οποίο έγραψε ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου και το οποίο ηχογραφήθηκε στην πρώτη του εκτέλεση από τους Πελόμα Μποκιού με τη φωνή του Νίκου Δαπέρη. Το ίδιο τραγούδι ηχογράφησε, 25 χρόνια αργότερα, ο Βλάσσης Μπονάτσος όταν συνεργάστηκε με τους Goin’ Through.
Όταν τα “έβαλε” με αστυνομικό στα 70’s
Στις αρχές της δεκαετίας του 70 και εν μέσω δικτατορίας ο “ασυμβίβαστος” Βλάσσης δεν δίστασε να τα βάλει ακόμα και με έναν αστυνομικό. Ο αστυνομικός πήγε σε μια συναυλία των Πελομα Μποκιού, με σκοπό να τη διακόψει. Ο Βλάσσης τότε του ζήτησε να τους επιτρέψει να πουν άλλα δύο τραγούδια για να μπορέσουν να πληρωθούν και να γλιτώσουν το ξύλο από τους πατεράδες τους. «Θα παίξουμε ακόμα και τον Εθνικό Ύμνο αν θέλετε», είπε στον αστυνομικό. Τελικά, η συναυλία κράτησε ακόμα 25 λεπτά.
Ο ρόλος του Τσε στην Εβίτα που τον απογείωσε
Στις αρχές της δεκαετίας του 80, ο Βλάσσης Μπονάτσος έχοντας καταξιωθεί στο ελληνικό μουσικό στερέωμα, κάνει στροφή στην καριέρα του και ξεκινάει τις εμφανίσεις του ως ηθοποιός. Περνάει από καστ στην Εβίτα, με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη και παίρνει το ρόλο του Τσε Γκεβάρα ερμηνεύοντας τον με τεράστια επιτυχία.
Την περίοδο 1983 -1984 θα ανεβάσουν μαζί στο θέατρο την παράσταση “Βίκτωρ – Βικτώρια”
https://youtu.be/h6k30MvdneQ
Ανάμεσα στον Βλάσση Μπονάτσο και την Αλίκη Βουγιουκλάκη θα γεννηθεί ένας παθιασμένος έρωτας που αποτυπώθηκε ακόμα και σε εξώφυλλο του περιοδικού “Ταχυδρόμος”. Έμειναν μαζί για έξι χρόνια.
https://youtu.be/jlw4S-Q1op8
Κεφάλαιο Απαράδεκτοι
Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 90 και η ιδιωτική τηλεόραση κάνει τα πρώτα της βήματα. Το Mega την τηλεοπτική σεζόν 1991-1992 θα προβάλλει την τηλεοπτική σειρά “Απαράδεκτοι”. Ο Βλάσσης Μπονάτσος ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών.
https://youtu.be/LO6gUY-QAAo
Το υπόλοιπο καστ συμπλήρωναν ο Γιάννης Μπέζος, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, η Δήμητρα Παπαδοπούλου, η Ρένια Λουιζίδου και ο Βασίλης Χαλακατεβάκης. Οι Απαράδεκτοι ακόμα και σήμερα θεωρούνται ως μια από τις κορυφαίες κωμικές σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης, ενώ τα βιντεάκια με αποσπάσματα της σειράς που βρίσκονται στο youtube, έχουν εκατοντάδες χιλιάδες views. Το ίδιο ισχύει και με διάφορα memes και gifs που βρίσκονται στο διαδίκτυο. Μάλιστα σε ένα από τα επεισόδια της σειράς τον ακούμε να τραγουδάει τις “Μεταμορφώσεις”.
Μετά τη συμμετοχή τους στους Απαράδεκτους θα συμμετάσχει στον “Αστερισμό της Γραβάτας” στον ΑΝΤ1, όπου ερμήνευσε και το τραγούδι των τίτλων αρχής.
Τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει πολλά τηλεπαιχνίδια και τηλεοπτικές εκπομπές όπως «Με το κλειδί στο χέρι», τις «Κόντρες», το «Βλας Μπακ», το «Άλλα Κόλπα», το «Με φόρα» και το «Πάμε για άλλα».
Ο γάμος του με τη Μάρθα Κουτρουμάνου
Το 1996 θα ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με την κόρη της Ζωής Λάσκαρη,Μάρθα Κουτρουμάνου. Μαζί θα αποκτήσουν μια κόρη, τη Ζένια.
Αντί επιλόγου…
Μερικές από τις ατάκες του Βλάσση που έμειναν στην ιστορία
“Φοβερή περίπτωση”, “φοβερό”, “τρομερό”, “πάρα πολύ ωραίο”