Αγγλος βουλευτής έχει καταγγείλει πολύ γνωστές ανθρωπιστικές οργανώσεις για 16ετή εκμετάλλευση
Από τη
Νεκταρία Καρακώστα
Οτι το σκάνδαλο της Oxfam που αφορούσε περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης από εργαζομένους της ΜΚΟ σε βάρος ανήλικων πληγέντων από τον σεισμό στην Αϊτή μόνο μεμονωμένο δεν ήταν, αλλά ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι «ενδημική» στον τομέα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφος της βρετανικής Βουλής, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Ανάπτυξης της Βουλής των Κοινοτήτων, ο βουλευτής Στίβεν Τουίγκ, έκανε λόγο στο CNN για «συλλογική αποτυχία του τομέα ανθρωπιστικής βοήθειας να καταπολεμήσει τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση για διάστημα που ξεπερνά τα 16 χρόνια», καταγγέλλοντας ότι πολλές από αυτές τις οργανώσεις (ανάμεσά τους η Save the Children, η UNICEF και ο Ερυθρός Σταυρός) έβαλαν «τη φήμη τους πάνω από τις γυναίκες, τα παιδιά και τα άλλα θύματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης»!
Τα στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση της επιτροπής είναι συγκλονιστικά: Σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες και τα κορίτσια που έπεσαν θύματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων είχαν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και υπεβλήθησαν σε αμβλώσεις ή κόλλησαν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ακόμη και AIDS!
Η έκθεση καταγγέλλει ότι ο τομέας της ανθρωπιστικής αρωγής δεν έχει κάνει αρκετά για να εξαλείψει αυτά τα φαινόμενα, υιοθετώντας μια στάση άρνησης και αλαζονείας, η οποία αγγίζει «τη συνέργεια», και πως η στάση αυτή απέναντι σε κοινότητες που έχουν πληγεί συνιστά υπονόμευση της ίδιας της αποστολής τους, που είναι η παροχή βοήθειας. «Η παροχή βοήθειας στα πρόσωπα και στις κοινότητες που αντιμετωπίζουν
κρίση υπονομεύτηκε από τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα εξασθενημένα συστήματα διακυβέρνησης» αναφέρει η έκθεση.
Ιδιαίτερα ανησυχητική, σύμφωνα με την έκθεση, είναι και η άνεση με την οποία άτομα, τα οποία ήταν γνωστό στις ΜΚΟ ότι είχαν επικίνδυνη συμπεριφορά, μπορούσαν να μετακινούνται από τη μία οργάνωση στην άλλη. Οσο για το εύρος του προβλήματος, αυτό είναι αδύνατο να προσδιοριστεί, με τους Βρετανούς βουλευτές να εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι περιπτώσεις που έχουν γνωστοποιηθεί αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου. Τον Οκτώβριο το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη, με στόχο να καθορίσει μια κοινή προσέγγιση σε όλον τον τομέα.
Δημοκρατία