Γιατί η Σίφνος είναι ένα από τα κορυφαία κυκλαδονήσια για το 2018!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το τέταρτο σε έκταση νησί των δυτικών Κυκλάδων κατάφερε να ξεχωρίσει στις επιλογές της βρετανικής Evening Standard και τις προτάσεις της ταξιδιωτικής ρεπόρτερ Kate Lough, η οποία την συνιστά ως κορυφαίο καλοκαιρινό προορισμό για το 2018.
Και πώς να μην συμβεί κάτι τέτοιο, άλλωστε, καθώς η Σίφνος ξεχωρίζει, αδιαμφισβήτητα, για την ομορφιά, την αρχιτεκτονική, τις πάλλευκες εκκλησίες και τη μεγάλη ιστορία της που ξεκινά από τους μυκηναϊκούς χρόνους;
Η Σίφνος είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στο κοινό που αναζητά προσεγμένη ποιότητα, κομψότητα, ισορροπία και σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον – μάλιστα ένα μέρος στο δυτικό κομμάτι του νησιού προστατεύεται από το δίκτυο Natura. Τίποτα στο νησί δεν είναι παράταιρο, λες και όλα σε αυτό τον τόπο έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε να μαγέψουν τον επισκέπτη και να τον κάνουν να θέλει να επιστρέφει εδώ ξανά και ξανά.
Δείτε τους δέκα λόγους που «ανάγκασαν» τη βρετανική εφημερίδα να συμπεριλάβει το όμορφο κυκλαδονήσι στις επιλογές της και να είστε σίγουροι ότι θα κάνετε κι εσείς το ίδιο!
Οι εκκλησίες του νησιού
Μια βόλτα στο νησί είναι αρκετή για να παρατηρήσετε ότι η Σίφνος διαθέτει εκατοντάδες –πιο συγκεκριμένα 237– εκκλησίες και μοναστήρια. «Μάρτυρες» της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής παράδοσης και της θρησκευτικής ζωής του νησιού, κάποιες από αυτές έχουν χαρακτηριστεί και ως ιστορικά μνημεία, λόγω του μεγάλου θρησκευτικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται το Μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής, η Παναγία η Αγγελόκτιστη στην Καταβατή, το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Ψηλού, η Παναγία Ελεούσα στο Κάστρο, η Παναγία του Βουνού, το Μοναστήρι του Χρυσοστόμου στο Κάτω Πετάλι κ.ά.
Πανέμορφα χωριά και γραφικοί οικισμοί
Οι γραφικοί οικισμοί με τα πάλλευκα δρομάκια και τους ασπρισμένους αρμούς, τα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής σπίτια με τις χρωματιστές λεπτομέρειες από τα πορτοπαράθυρα και τις βουκαμβίλιες, οι χαρακτηριστικές νησιωτικές γωνιές της, καθεμία από τις οποίες κρύβει τη δική της ομορφιά, συνθέτουν το πανέμορφο, φυσικό σκηνικό της Σίφνου. Από την Απολλωνία (πρωτεύουσα του νησιού) και το Κάστρο (πρώτη πρωτεύουσα του νησιού), μέχρι τον Αρτεμώνα (από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά) και τις Καμάρες (το λιμάνι της Σίφνου) θα ανακαλύψετε πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το διεθνούς φήμης και κύρους National Geographic κατέταξε τη Σίφνο –μαζί με τη Γαλλική Πολυνησία, τις Ολλανδικές Αντίλλες, τις Μπαχάμες, τις Σεϋχέλλες και άλλους εξωτικούς προορισμούν–στην πρώτη δεκάδα με τα πιο όμορφα και εξωτικά νησιά του πλανήτη.
Κάστρο
Το Κάστρο, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού από τον 6ο-19ο αι., εντοπίζεται στο ανατολικό τμήμα του και είναι ένας από τους πιο γραφικούς και όμορφους οικισμούς της Σίφνου. Από αρχαιολογικής σκοπιάς είναι ο πιο σημαντικός, αφού κατοικείται ασταμάτητα από την 3η χιλιετία π.Χ. Ο Ηρόδοτος αναφέρεται σε αυτό ως «άστυ», το οποίο άκμασε κατά τον 6ο αι. π.Χ. έχοντας ναό, θέατρο του Διονύσου και πολυτελή, δημόσια κτήρια από μάρμαρο. Ο οικισμός οφείλει την ονομασία του στο «κάστρο» που σχηματίζεται από τα κτήριά του, το οποίο έχει ελλειψοειδή μορφή, ακολουθώντας τη μορφολογία του εδάφους, και ξεχωρίζει για τον αμυντικό χαρακτήρα του. Τη μακραίωνη ιστορία του μαρτυρούν τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης στην κορυφή του λόφου, οι αρχαίες κολόνες που είναι εντοιχισμένες σε νεότερα κτήρια, οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι, οι λότζιες (6 συνολικά πύλες-στοές από τις οποίες γίνεται η είσοδος στο Κάστρο) καθώς και οι εκκλησίες του 16ου-17ου αιώνα. Στο κέντρο του οικισμού λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου με εκθέματα από την προϊστορική έως τη ρωμαϊκή περίοδο, ενώ στο ψηλότερο σημείο του δεσπόζει το κτήριο που άλλοτε φιλοξενούσε τον καθολικό καθεδρικό ναό. Στο Κάστρο θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες, όπως επίσης καφενεία και μπαράκια.
Κομψά boutique hotels
Οι απλοί ξενώνες έχουν πάντα την γοητεία τους, ωστόσο τα boutique hotels της Σίφνου κερδίζουν τις εντυπώσεις. νησιού, Στο νησί θα βρείτε αρκετές αξιόλογες επιλογές που διακρίνονται για το design και φιλοσοφία τους που ταιριάζουν απόλυτα με την αγνή και ανεπιτήδευτη ομορφιά του και εγγυώνται μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής.
Παραλίες «άγριας» ομορφιάς
Είναι γεγονός ότι η Σίφνος δεν διαθέτει τις κλασικές, απέραντες παραλίες που οι περισσότεροι περιμένουν να συναντήσουν σε κάποιο κυκλαδονήσι. Ωστόσο, στο νησί θα βρείτε μαγευτικές ακτές για μακροβούτια και δραστηριότητες για να περάσετε όμορφα τον ελεύθερο χρόνο σας. Η πιο φημισμένη παραλία εντοπίζεται στο βραχώδες τοπίο που απλώνεται μπροστά από το πιο δημοφιλές αξιοθέατο του νησιού, την Παναγιά Χρυσοπηγή. Πόλος έλξης για όσους απολαμβάνουν τον καλοκαιρινό ήλιο και το μπάνιο χωρίς ανέσεις και καμία οργάνωση, τα κρυστάλλινα, διαυγή νερά της είναι ιδανικά για ατελείωτα μακροβούτια. Δημοφιλή επιλογή αποτελεί και η παραλία Πουλάτη, στην ανατολική πλευρά της Σίφνου, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στους οικισμούς του Αρτεμώνα και του Κάστρου. Οφείλει την ονομασία της στην εκκλησία του 1871 που δεσπόζει ακριβώς από πάνω της και ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό βραχώδες και άγριο τοπίο της. Μπορείτε να την προσεγγίσετε είτε οδικώς από τον Αρτεμώνα, είτε πεζή από μονοπάτι που ξεκινάει από το Κάστρο.
Βαρκάδα σε δυσπρόσιτες ακτές
Η πρόσβαση σε κάποιες από τις παραλίες του νησιού είναι δύσκολη από τη στεριά, γι’ αυτό και η συντάκτρια του άρθρου προτείνει την ενοικίαση μιας μικρής μηχανοκίνητης βάρκας από τον Πλατύ Γιαλό –για την οποία δεν απαιτείται η ύπαρξη διπλώματος ή προηγούμενης εμπειρίας. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε εκείνες τις ακτές της Σίφνου, που δεν μπορείτε να προσεγγίσετε διαφορετικά. Μια από αυτές είναι ο κόλπος της Φυκιάδας, στο νοτιότερο άκρο το νησιού, μεταξύ του Πλατύ Γιαλού και του οικισμού Βαθύ. Η μικρή ακτή (μόλις 150 μέτρων) ξεχωρίζει για τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιβιβαστείτε σε κάποιο από τα τουριστικά καραβάκια που αναχωρούν από το Βαθύ ή τον Πλατύ Γιαλό.
Πεζοπορία
Τα μονοπάτια της Σίφνου (άλλα λιθόστρωτα ή μαρμαρόστρωτα και άλλα απλώς χωμάτινα), τα οποία δημιουργήθηκαν κυρίως για τη διευκόλυνση της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής, συγκροτούν ένα δίκτυο περίπου 200 χλμ., με τα παλαιότερα να χρονολογούνται από την τρίτη χιλιετία π.Χ. Σήμερα, οι επισκέπτες του νησιού τα χρησιμοποιούν για να περιηγηθούν πεζή σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο και να επισκεφτούν ξωκλήσια, μοναστήρια, μνημεία, παραλίες της Σίφνου κ.ά. Η καταλληλότερη περίοδος για να επιδοθείτε σε πεζοπορία στο νησί είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές για μια τέτοια δραστηριότητα.
Τοπική κουζίνα
Γενέτειρα του «εθνικού» μας μάγειρα Νικόλαου Τσελεμεντέ, του συγγραφέα που έγραψε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στην Ελλάδα το 1910 με την ονομασία «Τσελεμεντές», η Σίφνος δεν θα μπορούσε να μην φημίζεται για τη γαστρονομία της. Ρεβυθάδα που μαγειρεύεται σε πήλινο τσουκάλι με ελαιόλαδο, κρεμμύδια και δάφνη, μαστέλο (ψητό κρέας, συνήθως κατσικάκι ή αρνάκι, στο τσουκάλι με τοπικό κρασί και άνηθο ψημένο σε κληματόβεργες), ρεβυθοκεφτέδες, φαβοκεφτέδες, ταραμοκεφτέδες, καπαροσαλάτα αποτελούν τα πιο φημισμένα πιάτα της Σίφνου, που σίγουρα θα δοκιμάσετε σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού. Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα αξίζει να δοκιμάσετε ντόπια ξινομυζήθρα, ανθότυρο και μανούρα. Αν βρεθείτε στο νησί Σεπτέμβριο, μην χάσετε το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», αφιερωμένο στο διάσημο σεφ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε όλες τις τοπικές σπεσιαλιτέ.
Αγγειοπλαστική
Εκτός από τη γαστρονομία, η Σίφνος φημίζεται για την αγγειοπλαστική της. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες τέχνες που εξασκήθηκαν στη Σίφνο, με μια παράδοση που παραμένει ζωντανή ακόμη και σήμερα, μέσα από τα λίγα, αλλά αξιόλογα εργαστήρια αγγειοπλαστικής που λειτουργούν ακόμα στο νησί. Τα τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα αγγειοπλαστικής, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα χειροποίητα πήλινα αντικείμενα, αποτελούν το καλύτερο αναμνηστικό της διαμονής σας στη Σίφνο.
Εύκολη πρόσβαση
Αν και δεν διαθέτει αεροδρόμιο, η πρόσβαση στη Σίφνο είναι αρκετά εύκολη, καθώς τα δρομολόγια που αναχωρούν από τον Πειραιά δένουν στο λιμάνι της, έπειτα από μόλις 2,5 ώρες.
[greekguide]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ