Βρέθηκε ένα αινιγματικό γλυπτό κάποιου βασιλιά, το οποίο χρονολογείται σχεδόν 3.000 χρόνια πριν. Οι μελετητές προσπαθούν να καταλάβουν ποιο πρόσωπο απεικονίζει. Το γλυπτό των 5 εκατοστών είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο παράδειγμα εικαστικής τέχνης από την Αγία Γη κατά τον 9ο αιώνα π.Χ., περίοδο που συνδέεται με βιβλικούς βασιλιάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως το γλυπτό εντοπίστηκε σε καλή κατάσταση, χωρίς να έχει εμφανείς εκδορές που να αλλοιώνουν την ποιότητα του έργου.
Ενώ οι μελετητές είναι σίγουροι πως επρόκειτο για κάποιο βασιλιά από την κορώνα που φοράει στο κεφάλι, ωστόσο είναι λιγότερο σίγουροι για το ποιον βασιλιά συμβολίζει ή σε ποια βασιλεία μπορεί να έχει κυβερνήσει.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το συγκεκριμένο εύρημα το 2017 κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε χώρο που ονομάζεται Abel Beth Maacah, που βρίσκεται στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, κοντά στη σύγχρονη πόλη Metula.
Οι αρχαιολόγοι προσδιόρισαν πως ο αρχαιολογικός χώρος είναι του 9ου αιώνα π.Χ, και είναι δίπλα στο χωριό Abil al-Qamh, μια ομώνυμη αρχαία πόλη που αναφέρεται στο Βιβλίο των Βασιλέων.
Κατά τη διάρκεια του 9ου αιώνα π.Χ., η αρχαία πόλη βρισκόταν σε μια ζώνη ανάμεσα σε τρεις περιφερειακές δυνάμεις: Το βασίλειο των Αραμαίων βασισμένο στη Δαμασκό προς την ανατολική πλευρά, τη φοινικική πόλη της Τύρου στα δυτικά και το ισραηλιτικό βασίλειο, με πρωτεύουσα τη Σαμαριά στα νότια της χώρας.
Η ομάδα του αρχαιολόγου Δρ.Naama Yahalom-Mack διεξάγει ανασκαφές στη συγκεκριμένη τοποθεσία από το καλοκαίρι του 2017. Το στρώμα όπου βρέθηκε το κεφάλι χρονολογείται στον 9ο αιώνα π.Χ., η εποχή που συνδέεται με τα αντίπαλα βιβλικά βασίλεια του Ισραήλ.
Πραγματικά σε μία σπάνια κίνηση για τα δεδομένα της εποχής, οι αρχαιολόγοι και οι επιμελητές στο μουσείο της Ιερουσαλήμ έσπευσαν να βάλουν αυτό το σπουδαίο κομμάτι σε δημόσια θέα για να μπορεί ο κόσμος να το απολαύσει.
Ο Eran Arie, επιμελητής του Μουσείου Ισραήλ για την Εποχή του Σιδήρου και την περσική αρχαιολογία, δήλωσε ότι η ανακάλυψη ήταν μοναδική. «Κατά την Εποχή του Σιδήρου, δεν υπάρχει κάποια σημαντική εικαστική τέχνη, και αν υπάρχει είναι πολύ χαμηλής ποιότητας, ωστόσο αντίθετα στις προβλέψεις αυτό το αρχαίο γλυπτό είναι εξαιρετικής ποιότητας».
Το συγκεκριμένο αρχαίο γλυπτό είναι φτιαγμένο από φαγεντιανή, μια σύνθετη ύλη που κατασκευάζεται από κονιορτοποιημένο χαλαζία, αμμόλιθο ή πυριτόλιθο και από ένα διάλυμα ανθρακικού νατρίου που ήταν δημοφιλές σε κοσμήματα και μικρά ειδώλια ανθρώπων και ζώων στην αρχαία Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή.
Επειδή η χρονολόγηση μέσω της μεθόδου Άνθρακα-14 δεν μπορεί να δώσει ακριβή ημερομηνία για τη δημιουργία του αγάλματος. Ο Yahalom-Mack ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε είναι οι εξής βασιλιάδες: Ben Hadad ή Hazael της Δαμασκού, Ahab ή Jehu του Ισραήλ, ή Ithobaal της Τύρου. Εν ολίγοις μόνο εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε και τίποτα παραπάνω.
Καθώς οι μελετητές συζητούν αν το κεφάλι ήταν ένα αυτόνομο κομμάτι ή μέρος ενός μεγαλύτερου αγάλματος, η ομάδα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου θα ξεκινήσει πάλι να σκάβει αυτό το μήνα στο σημείο όπου βρέθηκε το μυστήριο κεφάλι του βασιλιά.
[texnologia.net/vrethike-periergo-archaio-glupto-vivlikou-vasilia-sto-israel/2018/06]