Οι επιπτώσεις της ιταλικής κρίσης στην Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

https://youtu.be/LYs49enshP8
Η ΕΕ μετά το ισχυρό ταρακούνημα που δέχτηκε από την Iταλία δείχνει να απορροφά τους κραδασμούς που δημιουργήθηκαν. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα τα χρηματιστήρια κινήθηκαν στο κόκκινο, τα σπρεντ της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας άρχισαν να καλπάζουν, ενώ η ιταλική κρίση έγινε καταλύτης στην συζήτηση του ελληνικού χρέους.

Η κατάσταση παραμένει περίπλοκη, ωστόσο η ορκωμοσία του Τζουζέπε Κόντε στη θέση του πρωθυπουργού ηρέμησε τις αγορές και συνακόλουθα απομάκρυνε τους κινδύνους και για την Ελλάδα, επισημαίνει στο euronews ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
«Μετά την αναταραχή των προηγούμενων εβδομάδων, η Ιταλία φαίνεται να επιτυγχάνει έναν συμβιβασμό στον σχηματισμό κυβέρνησης και αυτό σαν συνέπεια οδηγεί σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης. Μένει να δούμε βέβαια τι δείγματα γραφής θα δώσει η νέα κυβέρνηση και κυρίως σε ποιον βαθμό θα εφαρμόσει και θα υλοποιήσει τις πολιτικές που έχει εξαγγείλει», λέει ο κ. Κουτεντάκης.
Δεδομένου ότι στην Ρώμη ανέλαβε μια κυβέρνηση με προφίλ ευρωσκεπτικιστικό και με υψηλά στην ατζέντα της το μεταναστευτικό, ο κ. Κουτεντάκης τονίζει ότι συνολικά η Ευρώπη τηρεί στάση αναμονής, όπως είναι λογικό, ωστόσο προσθέτει ότι ελλείψει εξωγενούς παράγοντα δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα για την Αθήνα ενόψει της εξόδου της στις αγορές.
«Όσον αφορά την Ελλάδα, νομίζω ότι έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση του προγράμματος κανονικά τον Αύγουστο. Αναμένεται η ολοκλήρωση και τυπικά της τέταρτης αξιολόγησης και τα συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Από εκεί και πέρα δε νομίζω ότι διατρέχει κάποιον κίνδυνο ιδιαίτερο η Ελλάδα για τη συνέχεια», επισημαίνει ο κ. Κουτεντάκης, κάνοντας την εκτίμησή του με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.
«Η Ελλάδα και μπορεί και πρέπει να βγει από τα μνημόνια», προσθέτει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουμε μόνο εμείς σαν χώρα να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις αλλά και η Ευρωζώνη σαν ενότητα. Για αυτό και υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της και να συζητήσει με ώριμο τρόπο πως θα προχωρήσει από εδώ και πέρα, βιώνοντας τις επιπτώσεις της κρίσης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ