Υπέκυψε, εκ νέου, στις πιέσεις της αγοράς και των επενδυτών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την ώρα που υπόσχεται χαμηλά επιτόκια δανεισμού, στους ψηφοφόρους, ανάβει το πράσινο φως στην κεντρική τράπεζα της χώρας, για να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας.
Βλέποντας τον μονόδρομο της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την ενδεχόμενη εκλογή του, να πλησιάζει επικίνδυνα και γνωρίζοντας πως η οικονομική κρίση στην Τουρκία δεν είναι σύννεφο που την σκέπασε ξαφνικά, αλλά δημιουργείται τα τελευταία 8 χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος άκουσε τον κώδωνα του κινδύνου και επέτρεψε στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να ανακοινώσει μέτρα άμεσης αντιμετώπισης, τα οποία θα έχουν ισχύ από την 1η Ιουνίου.
https://youtu.be/RDa_459sbUs
Aνακοίνωση Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε να ολοκληρώσει την διαδικασία απλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.
Το επιτόκιο δανεισμού αυξάνεται στο 18% από 9,25%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων θα ανέβει στο 9,25% από 7,25%. Το επιτόκιο αναχρηματοδότησης μίας εβδομάδας θα υπερδιπλασιαστεί από 1ης Ιουνίου στο 16,5% από 8%, ανερχόμενο έτσι στα ίδια επίπεδα με το βασικό επιτόκιο δανεισμού.
Η ανακοίνωση αυτή έδωσε ώθηση στην τουρκική λίρα, με την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου στο 1,9%, και να διαμορφώνεται σε 4,607 λίρες, ωστόσο, το νόμισμα εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες 18% από την αρχή του έτους. Στη σκιά της προεκλογικής κούρσας, ο Ερντογάν δικαιολογεί τα δραστικά μέτρα, ως κάτι απαραίτητο μέχρι την εκλογή του.
Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν πως μετά το αποτέλεσμα της κάλπης ο Τούρκος πρόεδρος θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με τον περασμένο Δεκέμβριο και θα αντικαταστήσει εκ νέου το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Προς το παρόν συνεχίζει να τάζει στους ψηφοφόρους επιδόματα, καθώς και μειώσεις σε πρόστιμα και χρέη των πολιτών προς το δημόσιο. Ενώ συνεχίζει να βλέπει παντού εχθρούς που θέλουν να αφανίσουν την Τουρκία.
«Είναι η Αμερική που αύξησε το επιτόκιο για να προσελκύσει τους επενδυτές να πάρουν τις επενδύσεις τους σε δολάρια εκτός της χώρας και να επιστρέψουν στην Αμερική.Αυτό σημαίνει ότι οι εύθραυστες οικονομίες, οι επενδύσεις των οποίων επικεντρώνονται κυρίως στις άμεσες ξένες επενδύσεις, όπως η Τουρκία επηρεάζονται ιδιαίτερα» υπογράμμισε ο Πολιτικός Αναλυτής, Φίλιζ Κάτμαν.
Βλέποντας τις εξελίξεις να ρίχνουν τα ποσοστά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ανεβάσει τους εθνικιστικούς τόνους.
[sigmalive.com]