Από την εφαρμογή cyberkid.gov.gr της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
1) Internet – Διαδίκτυο
Το Internet είναι ένα τεράστιο δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους πολλά άλλα μικρά ή μεγάλα δίκτυα υπολογιστών
2) Ip address –Διεύθυνση IP
Μία διεύθυνση IP (Ip address – Internet Protocol address), είναι ένας μοναδικός αριθμός που χρησιμοποιείται από συσκευές για τη μεταξύ τους αναγνώριση και συνεννόηση σε ένα δίκτυο υπολογιστών
3) Chat rooms – Χώρος Συζητήσεων
Ο χώρος συζητήσεων είναι εικονικοί χώροι, όπου συνδέονται πολλοί χρήστες με κοινά ενδιαφέροντα, που συνήθως αναφέρονται στον θέμα του χώρου. Στους χώρους αυτούς ό,τι γράφεται είναι ορατό από όλους τους άλλους χρήστες στο ίδιο χώρο και μπορούν όλοι να απαντήσουν.
4) Nickname – Ψευδώνυμο
Κάθε χρήστης που συνδέεται σε κάποιο χώρο συζητήσεων επιλέγει ένα ψευδώνυμο (nickname), με το οποίο εμφανίζεται και στους υπόλοιπους χρήστες.
5) Social Media – Mέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέσα για την κοινωνική αλληλεπίδραση σε μορφή διαδραστκού διαλόγου. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα εικονικά τους προφίλ και να αναπτύξουν ένα δίκτυο επαφών, με τις οποίες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι πιο διαδεδομένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως είναι το Myspace και το Facebook
6) Antivirus software – Αντιβιοτικό Λογισμικό
Αποτελεί λογισμικό που εγκαθίστανται στον υπολογιστή με σκοπό να το προστατεύει από τους ιούς αλλά και από άλλο βλαβερό υλικό.
7) Blog – Ιστολόγιo
Τα blogs είναι εικονικά ημερολόγια που αποθηκεύονται στο Διαδίκτυο, αποτελούνται από κείμενο και εικόνες και μπορούν να δημιουργηθούν πολύ εύκολα από οποιονδήποτε.
8) Cracker
Cracker ονομάζεται ένα άτομο που αποκτά παράνομη πρόσβαση σε ένα σύστημα υπολογιστών ,χωρίς εξουσιοδότηση, με σκοπό την πρόκληση οικονομικής ή άλλου είδους ζημιάς και την κλοπή πληροφοριών.
9) Hacker
Hacker είναι εκείνος ο οποίος εισέρχεται σε ξένα υπολογιστικά συστήματα χωρίς να έχει άδεια πρόσβασης, με σκοπό να αποκαλύψει τις αδυναμίες τους χωρίς να προκαλέσει ζημιά.
10) Hardware
Πρόκειται για τα τμήματα που συγκροτούν το υπολογιστικό μας σύστημα, όπως η οθόνη, ο σκληρός δίσκος, ο εκτυπωτής, κ.λπ.
11) Software – Λογισμικό
Είναι το σύνολο προγραμμάτων εφαρμογών που χρησιμοποιούνται από τον υπολογιστή για τη λειτουργία του αλλά και για την επεξεργασία δεδομένων.
12) Search engine – Μηχανή αναζήτησης
Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο με τη βοήθεια λέξεων –κλειδιών όπου ο χρήστης επιλέγει. Σε κάθε μηχανή αναζήτησης υπάρχει η επιλογή «Αναζήτηση» με τη βοήθεια της οποίας μπορούμε να δακτυλογραφήσουμε τις λέξεις –κλειδιά για τα οποία ψάχνουμε πληροφορίες. Η μηχανή θα εμφανίσει στην οθόνη μας μια λίστα με ιστοσελίδες, στις οποίες βρέθηκε η συγκεκριμένη λέξη.
13) E–mail / Email – Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Ηλεκτρονικά μηνύματα στέλνονται και λαμβάνονται μέσα από τα ειδικά προγράμματα δημιουργίας και αποστολής e-mails. Για να στείλουμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, πρέπει να δηλώσουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση του παραλήπτη. Στο πεδίο «θέμα» (Subject) δηλώνεται συνήθως το θέμα του μηνύματος. Έπειτα μπορούμε να γράψουμε στον κενό χώρο το επιθυμητό κείμενο και να επισυνάψουμε αρχεία. Για να το στείλουμε πρέπει να κάνουμε κλικ στο αντίστοιχο κουμπί της αποστολής.
Google (www.google.com)
Πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη μηχανή αναζήτησης ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο. Δείτε τον ορισμό
Υahoo (yahoo.gr)
Πρόκειται για υπηρεσία στο Διαδίκτυο που μας παρέχει μηχανή αναζήτησης ιστοσελίδων, δωρεάν λογαριασμό e-mail, καθώς και διάφορες άλλες υπηρεσίες.
Browser – Φυλλομετρητής
Ο browser είναι το πρόγραμμα με το οποίο οι χρήστες μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Τα δύο πιο γνωστά προγράμματα σήμερα, είναι ο Internet Explorer και ο Mozzila Firefox.
ADSL – Asymmetric Digital Subscriber Line – Ασύμμετρη Ψηφιακή Συνδρομητική Γραμμή
Πρόκειται για μια τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων, που λειτουργεί πάνω σε παραδοσιακή τηλεφωνική γραμμή αλλά πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς.
URL
Ο όρος Uniform Resource Locator (συντμ. URL, στα ελληνικά Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων) δηλώνει μια διεύθυνση μιας ιστοσελίδας του Παγκόσμιου Ιστού.
Youtube
Το Υoutube είναι ιστοσελίδα, στην οποία χρήστες από όλο τον κόσμο μπορούν να ανεβάσουν βίντεο μικρής διάρκειας, αλλά και να δουν τα βίντεο που έχουν ανεβάσει οι άλλοι επισκέπτες.
Wi-Fi
Η λέξη προέρχεται από τον αγγλικό όρο Wireless Fidelity (σε ελεύθερη μετάφραση «ασύρματη πιστότητα»). H τεχνολογία Wi-Fi χρησιμοποιείται κατά κόρον στις ασύρματες συνδέσεις με το Διαδίκτυο μέσω φορητών υπολογιστών (laptop) ή άλλων φορητών συσκευών.
Virus – Ιός
Πρόγραμμα που προκαλεί βλάβη σε ένα υπολογιστικό σύστημα.
Trojan Horse
O δούρειος ίππος (trojan horse ή απλά trojan) είναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα που ξεγελάει τον χρήστη και τον κάνει να πιστεύει ότι εκτελεί κάποια χρήσιμη λειτουργία ενώ στα κρυφά εγκαθιστά στον υπολογιστή άλλα κακόβουλα προγράμματα.
Phishing
Το phishing είναι η πρακτική της παραπλάνησης ενός χρήστη κάνοντάς τον να δώσει προσωπικές του πληροφορίες σε μια ψεύτικη φόρμα στο Διαδίκτυο.
Facebook
Το Facebook είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργήθηκε το 2004 και αριθμεί εκατομμύρια ενεργά μέλη σε όλον τον κόσμο.
Skype
Το Skype είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή που προσφέρει κλήσεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε οποιοδήποτε δίκτυο τηλεφωνίας, σταθερής και κινητής, με χαμηλές χρεώσεις.
Username – Όνομα χρήστη
Κάθε χρήστης του Διαδικτύου έχει ένα προσωπικό όνομα χρήστη, το λεγόμενο «username». Ο χρήστης μπορεί να αποφασίσει ποιο όνομα θα επιλέξει. Για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα όνομα χρήστη και ένας κωδικός πρόσβασης (password).
Administrator / Διαχειριστής
Είναι ο διαχειριστής ενός δικτύου. Έχει τα περισσότερα δικαιώματα από όλους τους άλλους χρήστες σε ένα δίκτυο και έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις ρυθμίσεις του δικτύου.