Μελέτη για έναν υποτιμημένο κίνδυνο: «Θάνατοι από αστικές πυρκαγιές»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

fotia spiti
Με αφορμή την πρόσφατη παρολίγον τραγωδία στην πλατεία Αττικής, όπου ένα βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα λόγω πυρκαγιάς σε διαμέρισμα, ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Πυροσβεστικής, με ειδική εκπαίδευση στη διερεύνηση των εμπρησμών, απέστειλε την πρόσφατη μελέτη του με θέμα «Θάνατοι από αστικές πυρκαγιές».

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις συνανθρώπων μας, που έχασαν τη ζωή τους με φριχτό τρόπο, μέσα στις φλόγες, και τα στατιστικά καταδεικνύουν ότι «τα 4 στα 5 θύματα ανήκουν στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου, δηλαδή θύματα που από την εν γένει συμπεριφορά τους και τις καθημερινές δραστηριότητες τους μπορούσαν να έχουν απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιάς μια περισσότερο φυσιολογική αντίδραση για αυτοσυντήρηση».
ΕΔΩ ολόκληρη η ενδιαφέρουσα, όσο και ενημερωτική μελέτη.
Τα συμπεράσματα της μελέτης:
Σχεδόν 8 στα 10 θύματα, που χάνουν τη ζωή τους από πυρκαγιά και μάλιστα αστική, δηλαδή εκδηλωθείσα σε αστικό περιβάλλον προς αντιδιαστολή με το δασικό περιβάλλον, ο θάνατός τους οφείλεται σε ορισμένη αμελή συμπεριφορά (πράξη ή παράλειψη) είτε δική τους ή τρίτου προσώπου, ενώ τα 2 θύματα χάνουν τη ζωή τους από εμπρησμό από πρόθεση.
Επίσης περισσότερα από 1 στα 10 θύματα αυτοπυρπολείται, με διαβροχή των ρούχων του, κατά κανόνα με βενζίνη, οινόπνευμα και πετρέλαιο, ενώ το 1/3 αυτών που αυτοπυρπολείται έπασχε από κάποια ψυχική πάθηση ή αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα ή βρίσκονταν σε ειδική φαρμακευτική αγωγή.
Από τα θύματα που χάνουν τη ζωή τους από πυρκαγιά που προκλήθηκε με πρόθεση, το 1 στα 4 θύματα χάνει τη ζωή του από εγκληματική ή ύποπτη εγκληματικής ενέργειας, ενώ τα 3 θύματα αυτοπυρπολήθηκαν.
Από τα θύματα εγκληματικής ή ύποπτα εγκληματικής ενέργειας, το 1 στα 3 θύματα χάνουν τη ζωή τους σε μεταφορικά μέσα και μάλιστα στη συντριπτική πλειοψηφία σε αυτοκίνητα.
Από τα θύματα που κάηκαν εξ αιτίας εγκληματικής ή ύποπτα εγκληματικής ενέργειας, το (28,6%) θανατώθηκε με εμπρησμό με πρόθεση που προκλήθηκε από βόμβα μολότοφ, το (21,4%) διαπιστώθηκε ότι πριν την πυρκαγιά θανατώθηκε με όπλο ή μαχαίρι, ενώ το (50%) θανατώθηκε με τη χρήση κάποιου εύφλεκτου υγρού ή από άλλο άγνωστο κατά το στάδιο της νεκροψίας – νεκροτομής τρόπο.
Σχεδόν 1 στα 4 θύματα βρέθηκε από τις τοξικολογικές εξετάσεις να έχει στο αίμα του ή ούρα ή βιολογικό υλικό αλκοόλη ή μεταβολίτες ναρκωτικών ή φαρμακευτικών ουσιών ή συνδυασμός αυτών.
Η μέση ηλικία των θυμάτων εγκληματικής ενέργειας είναι 42 ετών.
Τα 4 στα 5 θύματα ανήκουν στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου δηλαδή θύματα που από την εν γένει συμπεριφορά τους και τις καθημερινές δραστηριότητες τους μπορούσαν να έχουν απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιάς μια περισσότερο, σε σχέση με τα θύματα υψηλού κινδύνου (τοξικομανείς, ψυχικά προβλήματα κ.α) και τα θύματα μεσαίου κινδύνου (αλκοολισμό, νοητική ή άλλη αναπηρία κ.α), φυσιολογική αντίδραση για αυτοσυντήρηση.
[zougla.gr]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ