Η Θεσσαλονίκη γίνεται η πρώτη ελληνική πόλη που αποκτά δικό της Μουσείο Μόδας.
«Μαζευτήκαμε πολλές κυρίες της πόλης προκειμένου να συζητήσουμε τι πρωτότυπο θα μπορούσαμε να κάνουμε για τη Θεσσαλονίκη» περιγράφουν στη ThessNews οι ιδρύτριες του Μουσείου, Αλεξάνδρα Γωγούση, Ελένη Τρικούκη και Χριστίνα Λυμπεροπούλου και συνεχίζουν: «Μεταξύ άλλων, έπεσε στο τραπέζι και η ιδέα να στήσουμε ένα μουσείο μόδας. Μερικές εβδομάδες αργότερα, κάναμε μία δεύτερη συνάντηση προκειμένου να κάνουμε αυτό μας το όνειρο πραγματικότητα».
Το Μουσείο θα περιλαμβάνει μόνιμες αλλά και θεματικές εκθέσεις ενώ θα δρομολογηθούν και σεμινάρια ή workshops για μεγάλες αλλά και μικρές κυρίες της μόδας: «Θα γίνονται εργαστήρια μόδας για μικρά παιδιά αλλά και διάφορα μαθήματα για τη μόδα και την τέχνη», σημειώνουν οι τρεις κυρίες που δίνουν μεγάλη έμφαση στις παράλληλες δραστηριότητες που θα μπορούσε να αναπτύξει ο χώρος προκειμένου να γίνει ένα κέντρο προώθησης της μόδας.
Τα ρούχα θα προέρχονται από δωρεές των εθελοντών, ενοικιάσεις ή παραγγελίες από συγκεκριμένους εκθέτες ενώ στα πλάνα υπάρχει και το ενδεχόμενο συνεργασίας με φορείς που θα μπορούσαν να προσφέρουν συγκεκριμένα ενδύματα για θεματικές εκθέσεις. Εξάλλου, στο μουσείο θα φιλοξενούνται εκθέσεις με ρούχα από διάφορες δεκαετίες που σημάδεψαν τον χώρο της μόδας ή ρούχα που έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
Το κοινό του Μουσείου θα είναι διευρυμένο ενώ, μέσα από διάφορες θεματικές εκθέσεις, θα προσεγγίσει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία προκειμένου, όπως λένε οι ιδρύτριες, να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το ακροατήριο της πόλης για τη μόδα.
Την ίδια στιγμή, η ομάδα που ξεκινά το μουσείο βρίσκεται σε αναζήτηση μόνιμης στέγασης. Υπήρξαν ορισμένες προτάσεις που, όμως, δεν ικανοποίησαν τις απαιτήσεις τους με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε συζητήσεις με την Περιφέρεια, τον Δήμο αλλά και διάφορους ιδιώτες προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια μόνιμη στέγη για το μουσείο.
Η πρώτη συνάντηση όλων των εθελοντών πραγματοποιήθηκε χθες ενώ, την ίδια ημέρα, έλαβαν και τις πρώτες αποφάσεις σχετικά με τις θεματικές και τους χώρους του Μουσείου.
«Στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει μουσείο μόδας» σημειώνει στη ThessNews η Αλεξάνδρα Γωγούση, δικηγόρος και πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Μ.Α.Ζ.Ι., και συνεχίζει: «πήραμε αυτή την πρωτοβουλία προκειμένου να φέρουμε κάτι πρωτότυπο και καινοτόμο σε μία πόλη που μοιάζει να μένει δεκαετίες πίσω σε μερικά πράγματα». «Το μουσείο θα προσφέρει θέσεις εργασίας, οργανικές αλλά και σε παράλληλα επαγγέλματα, όπως γραφίστες, σχεδιαστές, ενδυματολόγους, ιστορικούς τέχνης και επιμελητές εκθέσεων κι αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα», καταλήγει.
Από την δική της πλευρά, η Έλενα Τρικούκη, ιδιοκτήτρια του Bloom, συμπληρώνει: «Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με καλοντυμένες και περιποιημένες γυναίκες. Θεωρούμε ότι θα αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία». Μάλιστα, όπως σημειώνει, στα πλάνα τους βρίσκεται και η διαμόρφωση ενός χώρου που θα λειτουργεί ως πωλητήριο.
«Ασχολούμαι με τη μόδα από μικρό κορίτσι» σχολιάζει στη ThessNews η Χριστίνα Λυμπεροπούλου, δημιουργός κοσμημάτων και blogger, και συνεχίζει: «Ήταν για μένα ένα καταφύγιο αλλά ποτέ δεν είχε αναπτυχθεί ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη». «Θα ήθελα, μέσα από αυτό το μουσείο, να δώσουμε την ευκαιρία σε όλα τα νέα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με τη μόδα να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα».
Σημειώνεται ότι το κόστος για την είσοδο στο Μουσείο θα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα προκειμένου, όπως λένε οι ιθύνοντες, να έχουν όλοι δυνατότητα πρόσβασης στις εκθέσεις και τις παράλληλες δραστηριότητες.