Το δόγμα αυτό, (iki buçuk savaş doktrini), είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά την δεκαετία του ’90 από την στρατιωτική ιεραρχία και το γραφειοκρατικό κατεστημένο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της εποχής εκείνης.
Σήμερα με την νέα κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, η Άγκυρα κρίνει ότι το δόγμα αυτό θα πρέπει να είναι η καθαρή στρατηγική της Τουρκίας, καθώς θα πρέπει να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές αλλά και εσωτερικές απειλές.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το δόγμα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να διεξάγουν 2,5 πολέμους, με μέτωπο στα δυτικά την Ελλάδα, στα ανατολικά την Συρία και στο εσωτερικό την κουρδική ανταρσία.
Το ενδιαφέρων σημείο με την επαναφορά αυτού του δόγματος, που αφορά άμεσα και την Ελλάδα, είναι το «άδειασμα» όλης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών έναντι της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα όχι μόνο επιμένει στις προκλητικές διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, αλλά τις διευρύνει, τις επισημοποιεί και τις κάνει ξανά επίσημο δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής.
Το «ελληνικό κενό» έναντι της Τουρκίας, που έχει διαφανεί έντονα και με την αναμενόμενη απόρριψη της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει και την γύμνια αλλά και την επιπολαιότητα με την οποία χαράχτηκε η ελληνική εξωτερική τα τελευταία χρόνια στα ελληνοτουρκικά.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr