Τα αυξημένα έσοδα αποδίδονται στη μείωση της ανεργίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της ΝΔ ότι το υπερπλεόνασμα προέρχεται από την υπερφορολόγηση και τη μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Παράλληλα, κατά την τοποθέτησή του για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018, ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου έχουν αυτήν την στιγμή την καλύτερη απόδοση των τελευταίων 7-8 χρόνων επισημαίνοντας στους βουλευτές της Ν.Δ. ότι «οι αγορές συνεχώς σας διαψεύδουν».
Ο Ευ. Τσακαλώτος παρατήρησε ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος κι η απομάκρυνση του ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών έχει οδηγήσει την Ν.Δ. να μην έχει «κανένα αφήγημα». Ο Ευ. Τσακαλώτος σχολίασε ότι ως υπουργός Οικονομικών δυσαρεστείται, αλλά ως Αριστερός ευχαριστιέται από την καταστροφολογία της Ν.Δ. Μάλιστα, ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε δηκτικά ότι η Ν.Δ. έχει βάλει τόσο χαμηλά τον πήχη που μπορεί να τον περάσει ακόμα και μια… φυματική σαρανταποδαρούσα με πρόβλημα μηνίσκου στα 25 από τα 40 της πόδια που κουβαλά βαριές σακούλες από τα Lidl!
Απαντώντας στην κριτική για το υπερπλεόνασμα και το κοινωνικό μέρισμα, ο Ευ. Τσακαλώτος κατ’ αρχήν απέρριψε τον ισχυρισμό ότι προέρχεται από την μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς οι οφειλές καταγράφονται όταν δημιουργούνται ασχέτως με το πότε θα αποπληρωθούν από το Δημόσιο. Στην συνέχεια, ο Ευ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι η λογική του υπερπλεονάσματος «δεν είναι η βέλτιστη λύση», αλλά οφείλεται στην τακτική του ΔΝΤ να υποτιμά πάντα την απόδοση των μέτρων και να μην μετρά καθόλου τα μη παραμετρικά μέτρα.
Επικεντρώνοντας στην απόδοση των μη παραμετρικών μέτρων, ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τα 448 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα οφείλονται στην καταβολή περισσότερων κοινωνικών εισφορών καθώς φέτος υπάρχουν 250.000-270.000 περισσότεροι απασχολούμενοι, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2018 αναμένεται να είναι 472 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα εθελούσιας αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων έχει αποδώσει 400-450 εκατ. ευρώ καθώς δηλώθηκαν περίπου 4 δισ. ευρώ.
Σχολιάζοντας την απόδοση του προγράμματος εθελούσιας αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων, ο Ευ. Τσακαλώτος την απέδωσε στο φόβο από την λειτουργία του λογισμικού για την διασταύρωση των καταθέσεων τονίζοντας την σημασία που έχουν οι μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εσόδων. Αναφέροντας κι άλλα παραδείγματα, ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε την επισκόπηση δαπανών που απέδωσε 325 εκατ. ευρώ, την εξοικονόμηση από την σύναψη κεντρικών συμβολαίων από τα υπουργεία για αναλώσιμα κι υπηρεσίες, αλλά και την λειτουργία ενός ασφαλιστικού ταμείου που φανέρωσε ότι στον προϋπολογισμό προβλέπονταν παραπάνω δαπάνες από ό,τι έπρεπε για τις συντάξεις.
Ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι κατά τις επαφές του με επενδυτές ούτε μια φορά δεν υπήρχε παράπονο για το ύψος της φορολογίας, αντίθετα οι επενδυτές ενδιαφέρονταν να είναι καθαροί «οι κανόνες του παιχνιδιού» και να υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ρευστότητα. Ο Ευ. Τσακαλώτος επέκρινε την στρατηγική των κυβερνήσεων της Ν.Δ. για επενδύσεις μόνο σε μεγάλα έργα με φθηνό χρήμα, παρατηρώντας ότι τα ΕΣΠΑ κατευθύνονται πλέον περισσότερο προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.