Η μήνυση κατατέθηκε με αφορμή κοινοβουλευτική ερώτηση του Α. Γεωργιάδη σχετικά με τους Ρομά Χαλανδρίου από το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων.
Σε αυτή ανέφερε πως «ο καταυλισμός του Νομισματοκοπείου έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε γκέτο πώλησης ναρκωτικών ουσιών».
Όπως αναφέρει στην αναφορά του το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων:
Κυρίες/Κύριοι
Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο ρατσιστική και συκοφαντική επίθεση κατά των Ρομά Χαλανδρίου από τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Στις 18 Οκτωβρίου 2017, ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση την οποία ανάρτησε εδώ.
Σε αυτή ανέφερε πως “ο καταυλισμός του Νομισματοκοπείου έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε γκέτο πώλησης ναρκωτικών ουσιών.”
Ως μοναδική “τεκμηρίωση” της καταγγελίας του επικαλέστηκε έγγραφο της αστυνομίας με ημερομηνία … 19 Ιουνίου 2001 χωρίς το παραμικρό στοιχείο πως το όποιο πρόβλημα που ενδεχομένως υπήρχε το 2001 συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα. Αυτό και μόνο δείχνει το ρατσιστικό κίνητρο (ενός πρώην εκπροσώπου ακροδεξιού, ρατσιστικού κόμματος που προφανώς δεν έχει αλλάξει ιδεολογία και σήμερα που ομιλεί εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας) αφού “με πρόθεση, δημόσια, προφορικά …, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκίνησε, προκάλεσε, διέγειρε ή/και προέτρεψε σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά των Ρομά Χαλανδρίου με βάση την … εθνοτική καταγωγή, … κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων” κατά παράβαση των άρθρων 1, 3 και 4 του 927/79.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη πως το έγγραφο της ΕΛΑΣ του 2001 που επικαλείται αποτελεί μνημείο ρατσισμού και παραπλάνησης αφού αναφέρει πως 87 άτομα που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία κατοχής ναρκωτικών είχαν δηλώσει πως τα είχαν προμηθευθεί από Ρομά του Χαλανδρίου χωρίς να αναφέρει κανένα στοιχείο για εντοπισμό, σύλληψη, προσαγωγή σε δίκη και καταδίκη των φερόμενων ως προμηθευτών. Αυτό από μόνο του καθιστά αστήρικτο και προδήλως ρατσιστικό τον ισχυρισμό της ΕΛΑΣ που είχε διατυπωθεί φυσικά για το 2001.
Επισυνάπτεται η απάντηση του τότε Υπουργού Δημόσια Τάξης Νίκου Δένδια στις 8 Νοεμβρίου 2013 σε ερώτηση της τότε βουλευτίνας της ΔΗΜΑΡ και νυν Γενικής Γραμματέα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Μαρίας Γιαννακάκη με αναλυτική αναφορά στην παραβατικότητα στην περιοχή του καταυλισμού κατά το 2012 και 2013, από τα οποία δεν προκύπτει κανένα σοβαρό έγκλημα και οπωσδήποτε κανένα έγκλημα σχετικά με ναρκωτικά. Καλείσθε στα πλαίσια της παρούσας να ζητήσετε τα ανάλογα στοιχεία για την περίοδο 2013-2017 και να τα εντάξετε στη δικογραφία.
Στην ερώτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει επίσης πως “η Νέα Δημοκρατία κατασκεύασε για την μετεγκατάστασή τους οικισμό στο Κανδήλι, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πόλη των Αθηνών, ώστε να περιοριστούν οι έκνομες ενέργειες των τσιγγάνων, όμως μετά από πρόσφατες παρεμβάσεις ανεστάλη η κατεδάφιση του οικισμού, χρησιμοποιώντας ψευδή αιτιολογία, η οποία κρίθηκε και απορρίφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.” Εμφανίζεται λοιπόν να ζητά το ρατσιστικό και παράνομο συνολικό “εκτοπισμό” ως αντίμετρο κατά των Ρομά Χαλανδρίου τους οποίους θεωρεί συλλήβδην ρατσιστικά και συκοφαντικά δράστες “έκνομων ενεργειών,” ισχυρίζεται ψευδώς πως η κατεδάφιση του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο και η ματαίωση μεταφοράς των Ρομά Χαλανδρίου στο Κανδήλι έγινε πρόσφατα ενώ έγινε ακριβώς όταν κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία το Μάιο 2013 λόγω λήψης ασφαλιστικών μέτρων προστασίας των Ρομά Χαλανδρίου από την Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μετά από προσφυγή στο όνομα των Ρομά Χαλανδρίου που υποβάλαμε.
Αυτό αποκρύπτει ο Άδωνις Γεωργιάδης όπως αποκρύπτει και τις αποφάσεις της ελληνικής διοίκησης, της ελληνικής δικαιοσύνης και του δικαστικού οργάνου του ΟΗΕ με τις οποίες ακυρώθηκε η μεταστέγαση των Ρομά Χαλανδρίου σε ακατάλληλο χώρο στα Μέγαρα (όπου ούτε πρόσφυγες δεν στεγάζουν προσωρινά…) και απαγορεύθηκε η αποβολή των Ρομά Χαλανδρίου μέχρι να βρεθεί κατάλληλη μεταστέγασή τους, όπως είχε γίνει και το 2001.
Οι αποφάσεις του ΣτΕ και του ΟΗΕ επισυνάπτονται. Στην απόφαση του ΟΗΕ αναφέρονται και οι ενέργειες της τότε (όπως αποκαλείται) “Μέλους του Κοινοβουλίου” Μαρίας Γιαννακάκη.
Όπως φαίνεται και στην απόφαση του ΟΗΕ την εκπροσώπηση των Ρομά Χαλανδρίου έχει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Ως νόμιμος εκπρόσωπός του ΕΠΣΕ και των Ρομά Χαλανδρίου δηλώνω παράσταση πολιτικής αγωγής για λογαριασμό τους. Επίσης προτείνω ως μάρτυρες το Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου των Ρομά Χαλανδρίου “Ελπίδα” Νίκο Κατσαρή ο οποίος θα δηλώσει παράταση πολιτικής αγωγής και τη Μαρία Γιαννακάκη που γνωρίζει θαυμάσια την κατάσταση και σήμερα εκπροσωπεί την πολιτεία.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μηνυτήρια αναφορά αυτή.
Με τιμή
Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι