Brexit: Ναι ή Όχι στις 23 Ιουνίου 2016;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

imageΓράφει η Φανούλα Αργυρού

Όσο πλησιάζει η ημέρα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία (σ’ ένα μήνα από σήμερα, στις 23 Ιουνίου 2016) τόσο φουντώνει και η εκστρατεία των δύο πλευρών, αφενός υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και αφετέρου υπέρ της αποχώρησής της (Brexit).

‘Εχουν κυριολεκτικά τρελάνει τον κόσμο αμφότερα τα στρατόπεδα με τις καθημερινές των δηλώσεις, υπερβολές, κινδυνολογίες και παραφουσκωμένες θεωρίες. ΄Ισως αυτό να βαραίνει όμως κάπως περισσότερο το στρατόπεδο για παραμονή εντός της ΕΕ επί κεφαλής του οποίου βρίσκεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρά το άλλο στρατόπεδο. Ο οποίος (Πρωθυπουργός) έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο το αντίθετο στρατόπεδο αλλά και τη μισή του κυβέρνηση, καθώς αρκετοί αξιωματούχοι, υπουργοί και υφυπουργοί του υποστηρίζουν την αποχώρηση και βρίσκονται ενεργά στην εκστρατεία υπέρ του Brexit.

Τις τελευταίες εβδομάδες ακούμε τον Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει με έντονη πειστικότητα εντός και εκτός Κοινοβουλίου ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει μέλος της ΕΕ για «πολλές δεκαετίες» ακόμα και ότι η Βρετανία έχει βέτο, άρα θα το χρησιμοποιήσει για να εμποδίσει την τουρκική ένταξη (νοουμένου και παραμείνει μέλος της ΕΕ εννοείται). Κάτι που δεν είχαμε ξανακούσει ποτέ στο παρελθόν. Εκείνο που είναι αποδεδειγμένο μέχρι τώρα είναι ότι η Βρετανία ήταν η πλέον δυναμική σύμμαχος και υποστηρίκτρια της τουρκικής ένταξης. Ειδικά όταν γνωρίζουμε πόσο δουλεύει η βρετανική διπλωματία στις Βρυξέλλες στην προώθηση της τουρκικής ένταξης αφενός και αφετέρου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Άγκυρα ευρισκόμενος είχε δεσμευθεί να υποστηρίξει την τουρκική ένταξη με όλη του την δύναμη.

Η ξαφνική αλλαγή ενάντια στην τουρκική ένταξη όμως (όσο και να θέλουμε να πιστέψουμε ότι είναι γνήσια) ίσως να είναι ψηφοθηρική ενόψει του ότι οι υποστηρικτές της αποχώρησης προβάλλουν συνεχώς και με επιχειρήματα, τους πολλαπλούς κινδύνους και επιπτώσεις στη χώρα σε περίπτωση που η Τουρκία καταφέρει την ένταξή της στην ΕΕ και την οποία τοποθετούν σε σύντομο διάστημα. ΄Όπως η υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Πένι Μόρντοντ, μία από τους υπουργούς του κ. Κάμερον που υποστηρίζει την έξοδο από την ΕΕ, που επιμένει ότι είναι «πολύ πιθανό» η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ μέσα σε οκτώ χρόνια.

Description: Penny Mordaunt

Η υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Πένι Μόρντοντ.

Ένας άλλος λόγος που ο Πρωθυπουργός Κάμερον έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιεί αυτή τη θέση τώρα ενάντια στην τουρκική ένταξη, πρέπει να είναι και το γεγονός ότι έχει δεσμευθεί πως δεν θα ξανά βάλει υποψηφιότητα για νέα θητεία. Άρα οι δηλώσεις του γίνονται εκ του ασφαλούς εφόσον η πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας δεν πρόκειται να γίνει κατορθωτή τουλάχιστον στα επόμενα απομείναντα γι΄αυτόν τέσσερα χρόνια. Οπόταν τι γι΄αυτόν αν ενταχθεί η Τουρκία μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Βρετανία (εκτός απροόπτου Πέμπτη 7 Μαΐου 2020) και τι αν δεν ενταχθεί, αυτός θα μας έχει αποχαιρετήσει…

Πόρισμα «Τσίλκοτ» – θα «κατασπαράξει» Τόνυ Μπλέαρ και Τζάκ Στρό

Παράλληλα αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα στις 7 Ιουλίου 2016 και το πολύ-αναμενόμενο πόρισμα της έρευνας «Τσίλκοτ» για τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 επί πρωθυπουργίας Τόνυ Μπλέαρ και την οποία διέταξε ο πρωθυπουργός Γκόρτον Μπράουν το 2009 (που αντικατέστησε τον Τόνυ Μπλέαρ).

Description: Brexit-Titanic

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ιντεπέντεντ 22 Μαΐου 2016, το πόρισμα θα επηρεάσει τη φήμη πολλών προσωπικοτήτων και αξιωματούχων της τότε κυβέρνησης αλλά κυριολεκτικά θα «κατασπαράξει τον Μπλέαρ» τονίζει η εφημερίδα, αλλά πολύ χειρότερο, προσθέτει, αναμένεται να είναι εναντίων του τότε Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (γνωστού φιλότουρκου) Τζάκ Στρό καθώς και για τον πρώην επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ΜΙ6 Sir Richard Dearlove ο οποίος απέφυγε να εμποδίσει το πρωθυπουργικό γραφείο από το να διαστρεβλώσει και να αγνοήσει τις πληροφορίες που του δίδονταν και να τις ερμηνεύσει όπως ήθελε. ( Θυμίζω ότι αρχικά ο ισχυρισμός ήταν πως ο Σαντάμ Χουσέιν είχε πυρηνικά και ήταν η δικαιολογία που χρησιμοποίησε ο Μπλέαρ για να προχωρήσει εμπλέκοντας τη χώρα στην εισβολή εναντίον του Ιράκ ενώ αργότερα αποκαλύφθηκε ότι τέτοια πληροφορία δεν είχε δοθεί).

Θαλάσσωμα

Αλλά υπάρχει και άλλη πλευρά του πορίσματος, συνεχίζει η εφημερίδα. «Το πόρισμα θα πεί επίσης ότι τα κάναμε θάλασσα και μετά την εισβολή. Στείλαμε ανθρώπους δίχως πείρα. Ανθρώπους που δεν ήσαν εις θέση να πετύχουν. Δεν ξέραμε ουσιαστικά τι κάναμε. Μετά την εισβολή βρήκαμε την κατάσταση πολύ διαφορετικά από ότι αναμέναμε».

Το πόρισμα αναμένεται τελικά να προσθέσει ακόμα ένα μέγα θαλάσσωμα στην ιστορία της πάλαι ποτέ Βρετανικής Αυτοκρατορίας δίπλα από τόσα άλλα που έχουν καταγραφεί διαχρονικά. ΄Όπως τα θαλασσώματα στο Σουέζ, την εκδικητική επαναφορά το 1955 της Τουρκίας ως ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό για να θάψει την ΄Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα, και την διαχρονική συμπαιγνία του Φόρειν Όφις με την Άγκυρα εις βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού για διχοτομική λύση του Κυπριακού: Με την επιμονή για επιβολή της τουρκικής απαίτησης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (αίτημα της Τουρκίας από το 1957) περνώντας από την συμπαιγνία των Ουίλσον/Κάλλαχαν το 1974 για την εκτέλεση των δύο τουρκικών εισβολών για να άρπαζε η Τουρκία τα εδάφη που ήθελε για την ΔΔΟ και όχι μόνο, μια πολιτική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα…

Προσωπική υπόθεση του καθενός

Προσωπικά πιστεύω ο κάθε πολίτης στη Βρετανία (και εμείς οι απόδημοι και νόμιμοι κάτοικοι στη χώρα) οφείλει να προβληματιστεί σοβαρά για το τι θα σημαίνει για αυτόν και την οικογένειά του, τα παιδιά και τα εγγόνια του παραμονή στην ΕΕ ή αντίθετα αποχώρηση από αυτή. Οφείλουμε να μελετήσουμε και να ισοζυγίσουμε ο κάθε ένας μόνος τα πράγματα, τα υπέρ και τα κατά, δίχως να επηρεαζόμαστε είτε με υποδείξεις κομμάτων, συνδέσμων, επιχειρηματιών ή και υπουργών από την ημέτερη μας πατρίδα Κύπρο. Ειδικά όταν η ΕΕ σήμερα βρίσκεται σε φθορά και αφθαρσία, οικονομικά σκάνδαλα, κακοδιαχείριση δισεκατομμυρίων και είναι ένα οικοδόμημα που καταρρέει και θα καταρρεύσει εν πάση περιπτώσει όπως τον πύργο της Βαβέλ με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ανθρώπους και χώρες που θα αφήσει σε περιπέτειες… Πιθανόν, αν η Βρετανία αποχωρήσει να προλάβει τα χειρότερα.

Για όσους ενδιαφέρονται, είτε υποστηρίζουν το ένα στρατόπεδο είτε το άλλο, αξίζει να ακούσουν την επιχειρηματολογία του Λόρδου ΄Οουεν για αποχώρηση από την ΕΕ. Οι σύνδεσμοι εδώ:

http://www.lorddavidowen.co.uk/

Lord Owen: Why we should leave the EU

Description: Lord Owen DavidΠροσωπικά πιστεύω η Βρετανία δεν πρόκειται να καταστραφεί αν αποχωρήσει, οι επιχειρήσεις και πάλιν θα ορθοποδήσουν, δεν θα επέλθει Δευτέρα παρουσία και οι κινδυνολογίες ότι θα πέσει οικονομική κρίση, θα χάσουν την αξία τους τα ακίνητα και άλλα συναφή που επικαλείται το στρατόπεδο της παραμονής Ας θυμηθούμε μονάχα ότι τέτοια αντιμετώπισε η χώρα πολλές φορές από το 1972 που εντάχθηκε στην ΕΕ (ΕΟΚ αρχικά) και τα ξεπέρασε.

Εύχομαι δε στις 23 Ιουνίου 2016 να παρθεί η σωστή απόφαση από το λαό και να μην χρειαστεί σε λίγα χρόνια να διαταχθεί… νέα έρευνα «Τσίλκοτ» για τα «θαλασσώματα» ενός δημοψηφίσματος που θα «κατασπαράξει» νέους αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης και θα προστεθεί στο ιστορικό μητρώο των βρετανικών θαλασσωμάτων…

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/συγγραφέας – Λονδίνο 23.5.2016

https://tanea-diaspora.net/2016/05/23/brexit-%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%ae-%cf%8c%cf%87%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-23-%ce%b9%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%af%ce%bf%cf%85-2016/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ