Μια ανάλυση της πρότασης του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
Το ΔΝΤ επισήμως τηρεί σιγήν ιχθύος τόσο για την αξιολόγηση όσο και για το θέμα του χρέους. Η Wall Street Journal έδωσε στη δημοσιότητα μια πρόταση του Ταμείου προς την Ευρώπη, με βάση δηλώσεις αξιωματούχων στην αμερικανική εφημερίδα.
Το ΔΝΤ προτείνει η Ελλάδα να μην πληρώνει μέχρι το 2040, τόκους και κεφάλαιο για τα δάνεια διάσωσης που έχει πάρει. Δηλαδή, προτείνει μια περίοδο χάριτος 24 ετών. Μένει να δούμε την απάντηση των ευρωπαϊκών θεσμών (αρχικά ίσως μέσα δικής του διαρροής στο δημοσίευμα, αφού δεν πρόκειται για επίσημη τοποθέτηση του ΔΝΤ), αλλά και το αν θα ανοίξει η συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια, αν περάσει η πρόταση να μην πληρώνονται τόκοι και κεφάλαιο μέχρι το 2040.
Τα δάνεια να ξεκινήσουν να πληρώνονται από το 2040 μέχρι το 2080. Το τελευταίο δάνειο που έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους είναι σήμερα το 2057, όπως έχουμε ξαναγράψει στο Ολυμπία. Άρα, προτείνουν και επέκταση 23 ετών.
Το ΔΝΤ προτείνει το επιτόκιο να παραμείνει σταθερό στα τρέχοντα επίπεδα στο 1,5% για 30-40 χρόνια, μια πρόταση που δύσκολα θα περάσει από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ESM, που είναι και ο τέταρτος θεσμός στο κουαρτέτο κι αυτό γιατί ο μηχανισμός δανείζεται απευθείας από τις αγορές.
Σαν μια εναλλακτική πρόταση για την «ρήτρα ΑΕΠ» προτείνει οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέος να είναι κάτω από το 15% του ΑΕΠ.