Στις δικαστικές αίθουσες θα λυθεί το πολύπλοκο κουβάρι των αποζημιώσεων για το τροχαίο δυστύχημα που σκόρπισε τη θλίψη στον καλλιτεχνικό και όχι μόνο κόσμο με θύμα τον Παντελή Παντελίδη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» οι δικηγόροι των εμπλεκόμενων πλευρών έχουν πλέον μία αρκετά ξεκάθαρη εικόνα για τις συνθήκες του θανάτου του τραγουδιστή και των τραυματισμών της 21χρονης Φρόσως Κυριακού και της 30χρονης Μίνας Αρναούτη και προετοιμάζονται να ρίξουν στο τραπέζι τα διαπραγματευτικά τους χαρτιά.
Τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA που επιβεβαιώνουν ότι ο Παντελίδης ήταν οδηγός του τζιπ μάρκας Mercedes –ιδιοκτησίας της εταιρίας του Αντώνη Ρέμου- θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη δικαστική εξέλιξη του περιστατικού.
Ο εξειδικευμένος σε τροχαία δυστυχήματα δικηγόρος κ. Άρης Αρτόπουλος εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ότι «αποζημίωση αναμένεται να ζητήσουν τόσο η συνοδηγός όσο και η γυναίκα που καθόταν στο πίσω κάθισμα. Η συνοδηγός θα αντιμετωπίσει δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι η έλλειψη ζώνης ασφαλείας που ενδέχεται να μειώσει την αποζημίωση της από 10% έως και 40%. Θα πρέπει, ωστόσο, να αποδειχτεί ότι η έλλειψη ζώνης συνετέλεσε αιτιωδώς στον τραυματισμό της. Αν από τη δικαστική κρίση όμως προκύψει το συμπέρασμα ότι ο τραυματισμός της θα επερχόταν ακόμα και αν η συνοδηγός φορούσε ζώνη ασφαλείας –κάτι που μόνο απίθανό δεν είναι, καθώς η σύγκρουση στις προστατευτικές μπάρες ήταν σφοδρότατη ενώ στη συνέχεια το όχημα που οδηγούσε ο γνωστός καλλιτέχνης ανατράπηκε-, τότε δε θα κριθεί συνυπαίτια του τραυματισμού της και έτσι δεν θα μειωθεί η αποζημίωση.
Το δεύτερο πρόβλημα της συνοδηγού είναι ότι επέβαινε σε αυτοκίνητο, του οποίου ο οδηγός ήταν υπό την επήρεια μέθης. Αν αποδειχτεί από την προανάκριση ότι γνώριζε το γεγονός ότι ο Παντελής Παντελίδης δεν ήταν νηφάλιος αναμένεται να απολέσει από 10% έως και 40% της αποζημίωσης.
«Πρόσφατα χειρίστηκα υπόθεση στην οποία ο εντολέας μου κρίθηκε συνυπαίτιος του τραυματισμού του σε ποσοστό 70%, προερχόμενο 40% από την έλλειψη ζώνης ασφαλείας και 30% εξαιτίας της επιβίβασης του σε όχημα του οποίου ο οδηγός ανιχνεύθηκε με μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Στο περιστατικό Παντελίδη θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε για τη συνοδηγό ότι θα λάβει αποζημίωση που κατά προσέγγιση θα κυμανθεί από 5.000 έως 15.000 ευρώ με την επιφύλαξη στοιχείων που δεν γνωρίζουμε και μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο».
Τελείως διαφορετικά είναι τα δεδομένα για την 30χρονη Μίνα Αρναούτη, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. «Ήταν πιο επιμελής, καθώς παρότι δε συνηθίζεται στους επιβαίνοντες των πίσω καθισμάτων, φορούσε ζώνη ασφαλείας. Αντιμετωπίζει, όμως, και αυτή πρόβλημα σε περίπτωση που αποδειχτεί στο δικαστήριο ότι γνώριζε πως ο Παντελίδης είχε καταναλώσει αλκοόλ και δεν ήταν σε θέση να οδηγήσει. Στην περίπτωση αυτή, αναμένεται να κριθεί συνυπαίτια σε ποσοστό από 10% έως 40%. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή προκύψει ότι δεν αντιλήφθηκε πως ο οδηγός τελούσε υπό την επήρεια οινοπνεύματος, τότε μετά βεβαιότητας θα κριθεί ανυπαίτια του τραυματισμού της κι ως εκ τούτου θα λάβει το 100% των χρημάτων που της αναλογούν.
Αν η βλάβη από το τροχαίο είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη συνοπολιγιζόμενου και του προφίλ της –ποια ήταν η απασχόληση της, τα χόμπι της και σε τι συνίσταται η μονιμότητα της βλάβης της- μπορεί να λάβει αυξημένη αποζημίωση που να φθάσει και τις 100.000 έως και 150.000 ευρώ. Βεβαίως, στην περίπτωση ενός τόσο σοβαρού τραυματισμού τα πολιτικά δικαστήρια πολύ συχνά ζητούν τη συνδρομή πραγματογνωμόνων ιατρών οι οποίοι καλούνται να αποφανθούν για το μέγεθος της ζημίας, τη μονιμότητα αυτής καθώς και την πιθανότητα αποκατάσταση της», προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η ασφαλιστική εταιρία συνηθίζει να κινείται νομικά κατά των κληρονόμων του οδηγού που προκάλεσε το δυστύχημα για να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε για τις αποζημιώσεις των τραυματισμένων συνεπιβατών:
«Όσον αφορά στην ασφαλιστική εταιρία, έχει δικαίωμα αναγωγής, δηλαδή να στραφεί κατά των κληρονόμων του Παντελίδη (μητέρα πατέρα και αδερφό) αναζητώντας ότι η ίδια κατέβαλε στις δύο κοπέλες που τραυματίστηκαν. Το δικαίωμα αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι ο Παντελίδης ανιχνεύθηκε με αλκοόλ το οποίο αποτελεί εξαίρεση των ασφαλιστικών συμβολαίων. Δεν είναι απίθανο –βάσει της εμπειρίας που έχουμε από ανάλογα περιστατικά- ήδη να δρομολογούνται ενέργειες από την ασφαλιστική εταιρία, όπως η προσωρινή δέσμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας των κληρονόμων με σκοπό την προστασία της ασφαλιστικής εταιρίας από την πιθανότητα δόλιας μεταβίβασης περιουσιακών στοιχειών σε τρίτους (…) Η οικογένεια του θανόντος οδηγού εν προκειμένω, αν κριθεί υπαίτιος του δυστυχήματος όπως όλα δείχνουν, δε δικαιούνται καμία αποζημίωση. Δεν αποκλείεται βέβαια, αναλόγως του πορίσματος της Τροχαίας, η οικογένεια του γνωστού καλλιτέχνη να στραφεί κατά του Δήμου σε περίπτωση που αναδειχθεί κακοτεχνία του οδοστρώματος ή ακόμα και κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας αν αποδειχθεί ελάττωμα στα μηχανολογικά συστήματα του οχήματος».