Ο Οικονομικός Διευθυντής της Cosco δεν έκανε τον «Κινέζο»!
Ξεκίνησε επισήμως τη λειτουργία του το Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο της British American Tobacco στον Πειραιά. Πρόκειται για ένα σημαντικό εμπορικό κόμβο, που σε συνέχεια της δέσμευσης της εταιρείας για επενδύσεις στην ελληνική αγορά φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στον Πειραιά, ο οποίος προτιμήθηκε από τον διεθνή Όμιλο σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια για την δημιουργία αυτού του Κέντρου.
Στην επίσημη έναρξη, που έγινε παρουσία του Υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, παρουσιάστηκαν τα πολλαπλά θετικά οφέλη που θα έχει το Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο της British American Tobacco για την κίνηση στο λιμάνι, τις μεταφορές και την Ελληνική οικονομία γενικότερα.
Εξαιρετικά εύστοχες και ενδιαφέρουσες ήταν οι επισημάνσεις που έκανε κατά τη ομιλία του στην εκδήλωση ο Οικονομικός Διευθυντής της Cosco κ. Γιάννης Δεσποτίδης ο οποίος απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό σημείωσε: «Βοηθήστε μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την οικονομία της, τους Έλληνες και τις ευκαιρίες που μπορούν να έχουν για θέσεις εργασίας και εισοδήματα. Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες υπάρχουν. Το αποδεικνύουμε εμείς, έμπρακτα σήμερα. Υπάρχουν ρεαλιστικά περιθώρια να αναπτυχθεί η χώρα ως διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο, με τεράστια οφέλη για την εθνική οικονομία.»
Ο κ. Δεσποτίδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Ολλανδία εισπράττει δασμούς για εμπορεύματα που έρχονται από τρίτες χώρες, εισάγονται από την Ολλανδία στην ΕΕ και καταναλώνονται σε άλλες χώρες πλην της Ολλανδίας περίπου 12,5 δις δολάρια. Σκεφτείτε τώρα, πρόσθεσε, πως η βελτίωση αυτών των μεγεθών για την Ελλάδα, με το γεωγραφικό της πλεονέκτημα, τις υποδομές στον Πειραιά και την ικανότητα τον ελλήνων εργαζομένων κάθε ειδικότητας θα σήμαινε μόνον από τους δασμούς δισεκατομμύρια ευρώ για τα δημόσια ταμεία.
Καταλήγοντας ο κ. Δεσποτίδης τόνισε πως οι απλές, γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες είναι πλέον όρος επιβίωσης μιας οικονομίας και κατ’ επέκταση μιας κοινωνίας, προκειμένου να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις ενός παγκόσμιου περιβάλλοντος που «τρέχει» με ψηφιακές ταχύτητες. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν γίνεται να αλλάξει ο παγκόσμιος χρόνος για να προσαρμοστεί στη ρουτίνα του προϊσταμένου πρωτοκόλλου της ελληνικής δημόσιας υπηρεσίας!!!! …Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να αλλάξουμε ταχύτητες για να μην βρεθούμε στο περιθώριο των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων και βλέπουμε τις ευκαιρίες σαν τραίνα που περνούν…».