Η κυβέρνηση δεν πρέπει να βλέπει μόνο το …τυρί
Γράφει ο Μαγια
Σ΄ αυτή την «Ευρώπη», που «συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα», όπως εύστοχα παρατήρησε ο Α. Τσίπρας, η Ελλάδα κατέχει την πιο δεινή θέση. Σε όλα τα μέτωπα αναδύεται ζόφος.
Το ερώτημα, που βασανίζει ολοένα και περισσότερους Έλληνες, είναι, εάν υπάρχει άτυπη συμφωνία της κυβέρνησης με τη Γερμανία και την ΕΕ η μεν να φιλοξενήσει 100 με 150 χιλιάδες πρόσφυγες και σε αντάλλαγμα το Βερολίνο να χαλαρώσει την πίεση που ασκεί στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, ώστε να δώσει περισσότερο χρόνο στην Αθήνα να περάσει σταδιακά τα μέτρα που της έχουν υπαγορεύσει;
Πώς είναι δυνατόν τα Σκόπια και η Σερβία να γράφουν εις τα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη διαφωνία της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, για «κλειστά σύνορα» και ν΄ απαγορεύουν τη διέλευση προσφύγων; Ποιος μπορεί να διανοηθεί ότι, η Αυστρία και η Κροατία δρουν εναντίον της πολιτικής βούλησης του Βερολίνου; Συγκρούονται, δηλαδή, με τη Γερμανία; Μην τρελαθούμε κιόλας! Εντολές εκτελούν.
Το άλλο, με το χρέος, το μάθαμε από ένα ανοιχτό μικρόφωνο, που «έπιασε» τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, να παραδέχεται στον Πιερ Μοσκοβισί, πως πυροδότησε επίτηδες τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Γιατί άραγε; Για να κρατάνε στο παιχνίδι τόσο την Αθήνα όσο και το ΔΝΤ;
Πάντως, ο Σόιμπλε, έσπευσε να μειώσει τις όποιες προσδοκίες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, επί του παρόντος η όποια συζήτηση δεν θα γίνει επί της ουσίας, αλλά για λόγους πρεστίζ… Ενώ, παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος μπορεί να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου!
Όλα τούτα συνθέτουν, επαρκώς, το παζλ της απάντησης στο αρχικό ερώτημα.
Τσιμπώντας η κυβέρνηση το τυράκι της (χαριστικής) πρώτης αξιολόγησης, γαρνιρισμένο με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, θα μετριαστούν οι αντιδράσεις και το χάος που θα προκληθεί από την μετατροπή της αποικίας χρέους και σ΄ ένα απέραντο πάρκινγκ προσφύγων και μεταναστών.
Το «κουαρτέτο» δεν επανήλθε στην Ελλάδα για να συμφωνήσει. Αλλά για να εξυπηρετηθούν οι δόλιοι σχεδιασμοί των επικυρίαρχων. Θα ξαναφύγουν και κατά το πιθανότερο σενάριο θα επιστρέψουν μετά το Πάσχα των καθολικών, στο τέλος του μηνός. Αμέσως μετά θα εκτυλιχτεί η τελική φάση του δράματος σε μια χώρα καθημαγμένη, που βρίσκεται σε καθεστώς επιτροπείας από «εταίρους» οι οποίοι υποδύονται τους αλληλέγγυους, αλλά είναι φανατικοί και μοχθηροί.