Δημοσιονομικό κενό των 4 δισ. ευρώ καθυστερεί την άφιξη των δανειστών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

του Τάσου Σ. Δασόπουλου

Το δημοσιονομικό κενό των περίπου 4 δισ. ευρώ που βλέπουν οι δανειστές για τη διετία 2016-2017 θα πρέπει να κλείσει ή τουλάχιστον να περιοριστεί στο ελάχιστο πριν οι επικεφαλής των ομάδων της ΕΕ του ΔΝΤ της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ορίσουν την ημερομηνία επιστροφής τους.

Πληροφορίες θέλουν την επανέναρξη των συνομιλιών κοντά στο τέλος του μήνα με δεδομένο τον όγκο και τον αριθμό των θεμάτων που έχουν μείνει ανοιχτά μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας.

Το Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να θέσει τα όρια στα οποία θα πρέπει να βαδίσει η Αθήνα στα δύο κορυφαία θέματα της διαπραγμάτευσης: το ασφαλιστικό και το φορολογικό τα οποία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τους δημοσιονομικούς στόχους της διετίας.

Η διαπραγμάτευση της περασμένης εβδομάδας ολοκληρώθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών να επιμένουν ότι παρά τα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ που νομοθετήθηκαν για το 2016 υπάρχει ακόμη κενό της τάξης των 900εκ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί για να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα (0,5% του ΑΕΠ).

Επίσης, δεν απαντήθηκε το ερώτημα ποια είναι τα μέτρα που θα φέρουν επιπλέον έσοδα ύψους 2,1 δισ. ευρώ (1,25% του ΑΕΠ) ώστε η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 όπως έχει άτυπα συμφωνηθεί με την υπογραφή του μνημονίου.

Στο φορολογικό, ο προβληματισμός τόσο της ΕΕ όσο και του ΔΝΤ ξεκινά από την πρόταση για τη φορολογική κλίμακα με ανώτερο συντελεστή που παρουσίασε ο υπουργός Oικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν η Ελλάδα θέλει να ανασχεδιάσει τη φορολογική της πολιτική δημιουργώντας μια ενιαία κλίμακα για μισθωτούς συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα (ενοίκια, μερίσματα, τόκους καταθέσεων).

Θα πρέπει να εξηγηθούν επαρκώς αλλαγές όπως η μη ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα των μισθωτών καθώς επίσης και το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να μάθουν αναλυτικά στοιχεία για το πώς θα εισπραχθούν τα 2,65 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο από τον ΕΝΦΙΑ με δεδομένο ότι έχουν αλλάξει οι αντικειμενικές αξίες.

Ρώτησαν και συνεχίζουν να ρωτούν για τις αλλαγές που θέλει να κάνει το ΥΠΟΙΚ στον ΕΝΦΙΑ το 2017 και αν τα έσοδα από το βασικό φόρο κεφαλαίου θα είναι τα ίδια ή λιγότερα.

Παρατήρησαν, επίσης, ότι υπάρχει καθυστέρηση στα μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ που παραμένει η χαμηλότερη εντός της ΕΕ.

Το ΥΠΟΙΚ δεν έχει νομοθετήσει ακόμη την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος και τη σύνδεση με το αφορολόγητο, ούτε έχει εφαρμόσει το ειδικό λογισμικό για τον έλεγχο των συναλλαγών ΦΠΑ .

Δαπάνες

Στο ασφαλιστικό, μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου για σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, η γεωμετρία του προσχεδίου αλλάζει αφού θα πρέπει να επανεξεταστεί η μείωση των συντάξεων. Θα πρέπει συνεπώς να γίνουν νέοι υπολογισμοί για το πώς θα προκύψει τελικά η εξοικονόμηση των 1,8 δισ. ευρώ για φέτος.

Στον τομέα των δαπανών, εκτός από το ασφαλιστικό υπάρχει η μνημονιακή υποχρέωση για περικοπές 500 εκ. ευρώ από αμυντικές δαπάνες για την οποία δεν υπάρχει ακόμη καμία προετοιμασία.

Προβλέπεται, επίσης, εξοικονόμηση 100 εκ. ευρώ από περικοπές κοινωνικών επιδομάτων που συζητήθηκε ακροθιγώς κατά τη συνάντηση των θεσμών με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό κα. Θεανώ Φωτίου. Και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις οι κυβερνητικές αποφάσεις έχουν καθυστερήσει δημιουργώντας ένα ακόμη σημείο αντιπαράθεσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ