ΙΚΑ. Μια από τις μεγαλύτερες λαϊκές κατακτήσεις, έρμαιο επιτηδείων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ika
σσΟ: Πόσο αγοράσατε το οικόπεδο του εκπροσώπου κύριοι;
Το i-Reporter κάνει μια προσπάθεια να ερευνήσει έναν χώρο, γύρω από τον οποίο κάνουν χορό δισεκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας, ο οποίος, πριν από λίγα χρόνια, παρουσίαζε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του, παρά τα λάθη και όσα άλλα συνέβαιναν, ενώ σήμερα παρουσιάζει μεγάλα ελλείμματα.
Γύρω από το ΙΚΑ έχει στηθεί ένα πάρτι συμφερόντων, με «προσκεκλημένους» μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, στελέχη του υγειονομικού προσωπικού, αλλά και στελέχη της διοίκησης του Οργανισμού, τα οποία δια πράξεων ή παραλείψεων ζημιώνουν τους ασφαλισμένους, απομυζώντας τις εισφορές τους και βάζοντας σε κίνδυνο τις συντάξεις τους.
Η έρευνα του i-Reporter αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα των ανεξέλεγκτων δαπανών του Οργανισμού, οι οποίες με έναν στοιχειώδη έλεγχο θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί δραστικά, αλλά, όπως φαίνεται, κανένας δεν δείχνει παρόμοια διάθεση.
Αυτό που θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα της τεράστιας οικονομικής αιμορραγίας του ΙΚΑ, αλλά και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, είναι η μηχανοργάνωση, για την παρακολούθηση των δαπανών υγείας, εκεί όπου γίνεται το μεγάλο φαγοπότι.
Η έλλειψη μηχανοργάνωσης επιτρέπει στα κάθε λογής λαμόγια να απομυζούν τον ιδρώτα των εργαζομένων, λεηλατώντας τις εισφορές τους. Ενώ αν υπήρχε σύστημα μηχανοργάνωσης για τον έλεγχο των δαπανών, θα μπορούσαν να διπλασιαστούν, αμέσως, οι συντάξεις των ασφαλισμένων. Κι αυτός είναι ένας λόγος για να ξεσηκωθούν οι ασφαλισμένοι και, γιατί όχι, να πάρουν με τις πέτρες όσους τους κατακλέβουν ασύστολα.
Η μηχανοργάνωση είναι το πρώτο θέμα που θα θίξουμε.
Το ΙΚΑ, για την ακρίβεια η διοίκηση του Γρηγόρη Σολωμού, διαπίστωσε το μέγεθος του προβλήματος και ότι θα μπορούσε να εξοικονομήσει τεράστιους οικονομικούς πόρους, ώστε να παρέχει πολύ καλύτερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους και επίσης να τους δώσει καλύτερες συντάξεις.
Γι αυτό και προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την εγκατάσταση των λεγόμενων ΟΠΣ (Ολοκληρωμένα Πληροφορικά Συστήματα) το 1998. Σύμφωνα με τις μελέτες και τους όρους του διαγωνισμού, το έργο θα παραδιδόταν το 2002 και το κόστος του θα έφθανε τα 12 εκατομμύρια Ευρώ, περίπου.
Σήμερα έχουν περάσει επτά ολόκληρα χρόνια από την ημερομηνία παράδοσης και το έργο παραμένει ανολοκλήρωτο, ενώ κανένας δεν γνωρίζει αν θα ολοκληρωθεί και πότε. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί το 70% του έργου που αφορά στον τομέα της ασφάλισης και μόλις το 30% του τομέα υγείας, όπου γίνεται και το μεγάλο φαγοπότι.
Κανένας δεν γνωρίζει γιατί το έργο δεν προχωρά, αν θα ολοκληρωθεί και πότε. Πότε, δηλαδή, θα σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του ΙΚΑ, δηλαδή των ίδιων των ασφαλισμένων του.
Απορία προκαλεί το γεγονός ότι στην εταιρία που ανέλαβε την παράδοση, δεν έχει επιβληθεί καμία ποινή για την τεράστια καθυστέρηση στην παράδοση του έργου, ενώ, όπως είπαμε, είναι άγνωστο πότε θα παραδοθεί. Αυτό σημαίνει ότι έχει δοθεί παράταση από τις κατά καιρούς διοικήσεις του ΙΚΑ, χωρίς, ποτέ, όχι μόνο να αιτιολογηθούν αυτές οι αποφάσεις, αλλά ούτε καν να ανακοινωθούν, όπως θα έπρεπε.
Καλείται, λοιπόν, η σημερινή διοίκηση του ΙΚΑ αλλά και η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, να εξηγήσουν στους ασφαλισμένους του Ταμείου:
Α. Γιατί υπάρχει αυτή η τεράστια καθυστέρηση στην παράδοση των ΟΠΣ.
Β . Πότε θα παραδοθεί το έργο ολοκληρωμένο.
Γ. Πόσο έχει κοστίσει μέχρι σήμερα.
Δ. Πόσο θα κοστίσει μέχρι την παράδοσή του.
Ε. Γιατί δεν επιβλήθηκαν ποινές στην εταιρία που ανέλαβε το έργο, για την πολύχρονη καθυστέρηση παράδοσής του.
Στ. Υπήρξαν αποφάσεις παράτασης ισχύος της σύμβασης. Πότε ελήφθησαν, από ποιόν και με ποιο αιτιολογικό.
Οι πληροφορίες του i-Reporter ότι το κόστος του έργου, έχει, σχεδόν, δεκαπλασιαστεί, φθάνοντας ή και ξεπερνώντας τα 120 εκατομμύρια Ευρώ. Και επαναλαμβάνουμε ότι κανένας δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί, ούτε ποιο θα είναι το τελικό κόστος του.
Το έργο, επί διοίκησης Σολωμού προχωρούσε κανονικά. Το θέμα «στράβωσε» επί διοίκησης Μιλτιάδη Νεκτάριου, οπότε και σημειώθηκαν οι πρώτες καθυστερήσεις και υπερβάσεις του προϋπολογισμού. Ο Νεκτάριος, όπως κυκλοφορούσε στην «πιάτσα» είχε υψηλή κάλυψη, λόγω συγγένειας, όπως λέγεται και έχει γραφείο πολλές φορές, με τη Δάφνη Σημίτη, χωρίς αυτό να διαψευστεί.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι τότε πολιτικοί προϊστάμενοι του Νεκτάριου ουδέποτε ασχολήθηκαν με το θέμα, αφήνοντάς τον να κινείται όπως εκείνος επιθυμούσε, με αποτέλεσμα το έργο να καρκινοβατεί.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η νεοδημοκρατική πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ουδέποτε ασχολήθηκε με το θέμα. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Σάββας Τσιτουρίδης, Βασίλης Μαγγίνας και, φυσικά, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, αδιαφόρησαν πλήρως για το θέμα, παρότι, υποτίθεται ότι προωθούσαν τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Ποια μεταρρύθμιση; Τη μείωση των ασφαλιστικών παροχών προς τους ασφαλισμένους προωθούσαν και προωθούν. Κι αυτό όταν θα μπορούσαν ολοκληρώνοντας τη μηχανοργάνωση, να κάνουν την ουσιαστικότερη μεταρρύθμιση, που θα σήμαινε βελτίωση των παροχών προς τους ασφαλισμένους.
Διότι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, να έχει ένα και μόνο όνομα: ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ.
Όλοι οι προαναφερθέντες που βγαίνουν στα κανάλια και κόπτονται για τους πολίτες, όπως ο Γεράσιμος (Τζέρι) Γιακουμάτος, γνωστός και ως διασκεδαστής των τηλεθεατών, οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις, γιατί δεν έκαναν κάτι να προωθήσουν το έργο της μηχανοργάνωσης, αλλά, αντίθετα, με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, ευνόησαν την καθυστέρηση της παράδοσής του, με προφανή συνέπεια την παράταση της οικονομικής αιμορραγίας του Ταμείου και της αφαίμαξης των ασφαλισμένων.
Είναι προφανές ότι ευθύνες υπάρχουν και στην Πασοκική ηγεσία του υπουργείου. Αλλά, από τότε έχουν περάσει 5,5 χρόνια. Κι αν υπολογιστεί ο χρόνος παράδοσης είχε προσδιοριστεί στα τέσσερα χρόνια, από την έναρξη κατασκευής του, τα χρόνια της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης ήταν υπεραρκετά για την ολοκλήρωσή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι δύο πρώην διοικητές του ΙΚΑ, επί ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρης Σολωμός και Μιλτιάδης Νεκτάριος βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη, με τον πρώτο να έχει κινηθεί εναντίον του δεύτερου, για την καθυστέρηση προώθησης του έργου.
Η Δικαιοσύνη, πάντως, δεν δείχνει, ούτε αυτή, ιδιαίτερη προθυμία να ασχοληθεί με το θέμα. Και δεν είναι το μόνο θέμα που εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη. Όλες σχεδόν οι υποθέσεις προσφυγής του Ταμείου εναντίον ιδιωτικών κλινικών με τις οποίες είναι συμβεβλημένο και οι οποίες παρέβησαν καταφανώς τους όρους των συμβάσεων, όπως έχουν αποδείξει έρευνες της υπηρεσίας Επιθεώρησης του ΙΚΑ, βρίσκονται σε μόνιμη εκκρεμότητα.
Όπως είπαμε, το θέμα άρχισε να «στραβώνει» από την εποχή της διοίκησης Νεκτάριου, αλλά το κακό παράγινε επί διοίκησης Βαρθολομαίου, όπου, πλέον, η πρόθεση παραπομπής του θέματος στο διηνεκές, έγινε περισσότερο από φανερή. Γι αυτό ο ρυθμός προώθησης του έργου ήταν ο ρυθμός της χελώνας.
Ένα είναι το ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.

* ΠΟΙΟΙ και ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να προχωρήσει η μηχανοργάνωση του ΙΚΑ;
** ΠΟΙΟΙ και ΓΙΑΤΙ επιτρέπουν την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ του Ταμείου και την ΑΦΑΙΜΑΞΗ των εισφορών των ασφαλισμένων;
Πρώτη καλείται να απαντήσει στα ερωτήματα η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, για να υπερασπίσει και την τιμή του πολιτικού κόσμου, καθώς οι δαπάνες του ΙΚΑ έχουν γίνει δυσθεώρητες και όπως λέγεται στην πιάτσα, παράγουν και «μαύρο» πολιτικό χρήμα.
Αλλά υπάρχει και ένα θέμα που αφορά στη σημερινή διοίκηση του Ταμείου, η οποία πρέπει να ελεγχθεί από την πολιτική ηγεσία.
Η υπηρεσία πληροφορικής του ΙΚΑ, δημιούργησε, η ίδια, λογισμικό παρακολούθησης του ιατρικού έργου στις ιατρικές μονάδες του Ταμείου. Το λογισμικό αυτό δεν μπορεί, βέβαια, να υποκαταστήσει τα ΟΠΣ, αλλά μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξει έλεγχος σε ένα σημαντικό τομέα. Η μεγάλη πλειοψηφία των επικεφαλής των μονάδων δεν θέλει να εφαρμόσει αυτό το λογισμικό και έτσι όλες οι ιατρικές πράξεις μένουν ανέλεγκτες.
Το ερώτημα είναι γιατί η διοίκηση του ΙΚΑ δεν επιβάλει τους επικεφαλής των μονάδων του Ιδρύματος να εγκαταστήσουν το λογισμικό, το οποίο, άλλωστε δεν κοστίζει τίποτα. Ποιά είναι η ζημιά για το Ταμείο χωρίς το σύστημα αυτό και ποιο θα είναι το όφελος αν εγκατασταθεί; Ποιών τα συμφέροντα υπηρετεί η διοίκηση του ΙΚΑ; Των ασφαλισμένων του ή των συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο;
Και ποια είναι η θέση της πολιτικής ηγεσίας; Θα επιβάλει στη διοίκηση του Ταμείου τη χρήση του λογισμικού, ώστε εκείνη να το επιβάλει, με τη σειρά της, στους επικεφαλής των μονάδων; Θέλουν ή δεν θέλουν τη μείωση του κόστους;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ