Με τα διεθνή (και ορισμένα εγχώρια) ΜΜΕ να προβάλουν συνεχώς το σενάριο της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα γι τις επόμενες κινήσεις της.
Εν μέσω ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος και έλλειψης ρευστότητας, η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει στο στόχαστρό της το Eurogroup της 24ης Απριλίου, το οποίο θα συνεδριάσει στη Λετονία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση που προκρίνεται σπάει σε δυο κομμάτια: η πρώτη – ενδιάμεση – για τα τέλη Απριλίου και η δεύτερη – συνολική – για το τέλος Ιουνίου, όταν και λήγει η τετράμηνη παράταση της δανειακές σύμβασης.
Πρώτα τα εύκολα..
Το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε ένα μπαράζ επαφών στο εξωτερικό, σε κάθε πλευρά της γης, με στόχο να συνάψει συμφωνίες ή και να πιέσει την Ευρώπη για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με ευνοϊκότερους όρους. Στο Eurogroup της 24ης Απριλίου η κυβέρνηση θεωρεί πως μπορεί να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης, με στόχο τη μερική αποδέσμευση ρευστότητας, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί και στις δανειακές υποχρεώσεις της κατά τον μήνα Μάιο.
Θεωρείται βέβαιο πως το πλαίσιο της πρώτης συμφωνίας δεν θα περιλαμβάνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, κυρίως αυτές που εκτιμάται ότι αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας κατά την ψήφισή τους στη Βουλή.
Έτσι, σε πρώτη φάση θα προωθηθούν τα “εύκολα” νομοσχέδια, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει τελική συμφωνία με αυτά που θα απαιτήσουν ακόμα και πολιτικό “μασάζ” στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Τυπικά, οι θεσμοί δεν έχουν δώσει διορία στην Αθήνα για το νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, ωστόσο με βάση και το χρονοδιάγραμμα, η προθεσμία για μια πρώτη συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια εκτιμάται ότι αποτελεί η 19η Απριλίου. Αυτή η άτυπη προθεσμία στην ουσία, θα δώσει την ευκαιρία στο EuroWorking Group, αλλά και στους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να εξετάσουν μια πρώτη αποδέσμευση ρευστότητας στις 24 του μήνα.
Πρώτα έρχονται όπως φαίνεται τα δημοσιονομικά, τα οποία θα κρίνουν και τους στόχους της ελληνικής οικονομίας. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι μέχρι το τέλος Απριλίου το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καταθέσει τις κατευθυντήριες γραμμές για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-19, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί περί τα τέλη Ιουνίου.
Δεν αποκλείεται πάντως, το οικονομικό επιτελείο να καταθέσει και ένα ακόμα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, με επίκεντρο τα φορολογικά, χωρίς επιπλέον δυσμενείς παρεμβάσεις όπως λένε κύκλοι του οικονομικού επιτελείου. Στόχος του νέου φορολογικού θα είναι έσοδα της τάξεως των 700 – 800 εκατ. ευρώ.
Η ρευστότητα
Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, ανέρχονται (δόσεις προς το ΔΝΤ και αναχρηματοδοτήσεις εντόκων γραμματίων) στα 8 δις ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 2,2 δις ευρώ προς το ΔΝΤ.
Με μια πρώτη αποδέσμευση ρευστότητας στα τέλη Απριλίου, εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των επόμενων εβδομάδων. Επί της ουσίας, οι Βρυξέλλες θα αποδεσμεύσουν κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στη δόση των 746 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αλλάξει στάση ούτε στα τέλη Απριλίου, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τις ελληνικές τράπεζες. Στόχος της Φρανκφούρτης είναι να διατηρήσει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έξω από τις αγορές εντόκων γραμματίων. Θυμίζουμε ότι η απόφαση Ντράγκι να μην αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων, αποκλείοντας παράλληλα τις τράπεζες από το να αγοράσουν και τα κεφάλαια των ξένων επενδυτών που δεν θα αναχρηματοδοτηθούν εκ νέου, έχει φέρει σε δεινή θέση την ελληνική κυβέρνηση.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, το ότι κυβερνητικά στελέχη έχουν στραφεί σε συγκεκριμένες χώρες (Ιράν, Κίνα και Ρωσία) για να τις πείσουν να συμμετάσχουν στα έντοκα του ελληνικού δημοσίου. Το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως αναφέρουν οικονομικοί παράγοντες .
Η Ευρώπη ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα με τη μέθοδο της κλειστής στρόφιγγας της χρηματοδότησης, ευελπιστεί να έρθει σε πλήρη συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση. Στόχος των Βρυξελλών είναι να υλοποιηθεί το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν αυτές είναι δύσκολο να τις διαχειριστεί η κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας.
Η τελική συμφωνία
Σύμφωνα με το ..καλό σενάριο, αν έχει επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία στα τέλη Απριλίου, τότε οι θεσμοί να μπορούν να προχωρήσουν βήμα – βήμα προς την τελική συμφωνία του Ιουνίου.
Με δυο ακόμα Eurogroup να είναι ήδη προγραμματισμένα (11 Μαΐου και 18 Ιουνίου) εκτιμάται ότι οι δυο πλευρές θα καταλήξουν σε ένα νέο πλαίσιο, χωρίς ρήξη.
Το ίδιο σενάριο αναφέρει ότι τα κεφάλαια που εκκρεμούν – όπως η δόση των 7,2 δις, τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών ύψους 1,9 δις, αλλά και τα κεφάλαια του ESM των 1,2 δις ευρώ, μπορούν να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία λίγο πριν το τέλος Ιουνίου. Με άλλα λόγια, η ρευστότητα θα έρθει με το που θα υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και το νέο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί από τις αρχές Ιουλίου.
«Bonus» – σε περίπτωση συμφωνίας – η ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα τον Ιούλιο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης , συνολικού ύψους 1,1 τρις ευρώ, που έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα για να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016.
Πηγή: εφημερίδα “ΑΞΙΑ”