Σε τρία σημεία-κλειδιά στα οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν Ελλάδα και εταίροι προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε ομιλία του στο πλευρό του οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς στο συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη (New Economic Thinking) του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος.
Τα σημεία αυτά είναι:
α. Επίτευξη ενός «κατάλληλου» πρωτογενούς πλεονάσματος,
β. Δημιουργία ενός επενδυτικού πακέτου για τους παραγωγικούς τομείς της εληνικής οικονομίας και
γ. Να υπάρξει μία σοβαρή συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Στο σημείο αυτό ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι όταν μιλά για «σοβαρή συζήτηση» σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται σε «κούρεμα» του χρέους.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να «κάνει τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσει τη δόση».
«Κακή λέξη» η μεταρρύθμιση στην Ελλάδα
Οι «μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα είχαν τόση επιτυχία όσο η… επιστροφή της δημοκρατίας στο Ιράκ, ανέφερε το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
«Όταν οι Έλληνες ακούν την λέξη “μεταρρύθμιση” σκέφτονται τα ακόλουθα: “Θα μου κόψουν τη σύνταξη, Θα αυξήσουν τους φόρους μου”» συμπλήρωσε ο υπουργός. Όπως υποστήριξε θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της λέξης μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, προκειμένου να πάψει να είναι «βρώμικη» λέξη για τους Έλληνες πολίτες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Οι δυσκολίες της ελληνικής κυβέρνησης
Αναφορικά με την κατάσταση που κλήθηκε να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση, υποστήριξε ότι «εκλεχθήκαμε τον Ιανουάριο και την αμέσως επόμενη ημέρα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Πήγαμε στους εταίρους μας και τους είπαμε: μπορούμε να συνεννοηθούμε; Μπορούμε να επεκτείνουμε το χρονοδιάγραμμα πέραν του ενός μήνα που έχουμε αυτή τη στιγμή και κατόπιν να καθίσουμε και να συζητήσουμε το τι πρέπει να γίνει;».
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να υποστηρίξει ότι ο ίδιος είχε ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες, καθώς σε πολύ μικρό διάστημα «έπρεπε να γίνω διπλωμάτης αλλά και πολιτικός».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης
Απατώντας σε ερώτηση του Τζ. Στίγκλιτς για το κατά πόσο η δομή της Ευρωζώνης είναι λανθασμένη, όχι λόγω κρίσης, αλλά εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο έχει δημιουργηθεί ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν υπήρξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης δεν θα είμαστε εδώ. Δεν θα υπήρχε η κρίση. Πιστεύω ότι πολλοί Ευρωπαίοι θα ήθελαν να ζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης. Δυστυχώς ο τρόπος που σχεδιάσαμε την Ευρωζώνη «ζητούσε» μία κρίση σαν αυτή. Οι ιδρυτές της Ευρωζώνης – Φ. Μιτεράν, Χ. Κολ – δεν είχαν την πρόθεση να δημιουργήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης αλλά να δημιουργήσουν μία οικονομική ένωση. Είχαν την ιδέα να φέρουν πιο κοντά τις χώρες της Ευρωζώνης σε όλα τα επίπεδα και ευελπιστούσαν ότι οι διάδοχοί τους θα είχαν την πολιτική θέληση να προχωρήσουν σε μία ουσιαστική πολιτική ένωση. Όμως οι πολιτικές που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή δεν προωθούν το ενδεχόμενο δημιουργίας Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».
Όσο για την Ελλάδα ο κ. Βαρουφάκης στο ξεκίνημα της συζήτησης τόνισε πως «η κρίση στην Ελλάδα το 2010 απείλησε την Ευρωζώνη και τη συνοχή της. Ίσως η ίδια χώρα να κατορθώσει να αλλάξει την Ευρωζώνη».
Στην πρώτη εισήγηση του ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε την άποψη ότι οι θεσμοί της Ευρωζώνης δεν προσφέρουν ικανοποιητικές λύσεις.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι πρέπει να γίνει πολύ δουλειά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η ΕΕ είναι μια ασύμμετρη ένωση και σε κάποιο σημείο αυτές οι ενώσεις τελικά καταρρέουν ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στην τοποθέτησή του. Οι θεσμοί που έχουν δημιουργήσει αυτή την ασύμμετρη ένωση πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες, συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί λειτουργούν σαν τράπεζες και προσποιούνται ότι δεν γνώριζαν ότι η κρίση έρχεται.
Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε ότι «υπήρχε μια μακρά περίοδος μεγάλων αλλαγών ή καλύτερα παράλογου πλουτισμού».
«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπό αυτό το πλαίσιο μπορούμε να πούμε ότι πήραμε το μάθημά μας οικονομικής ιστορίας και μπορούμε να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα. Μπορώ να απαντήσω αμέσως: Οχι δεν πήραμε το μάθημά μας. Εχουμε ακόμα πολλή δουλειά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.
Αναφερόμενος στη συζήτηση περί εξόδου κάποιας χώρας από την ΕΕ σημείωσε ότι «το γεγονός ότι καμία χώρα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΕ όπως σχεδιάστηκε δεν σημαίνει ότι πρέπει και να αποχωρήσει, αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός (σ.σ. της ΕΕ)».
Πηγη: newmoney.gr