“Ο φίλος μου ο Γιούνκερ και ο Άκερμαν”!
Την αποκαλούν αρχόντισσα της Θράκης και όχι τυχαία. Με φιλικές σχέσεις που θα ζήλευαν ακόμα και οι πιο έμπειροι πολιτικοί, η Κατερίνα Καραγιάννη από τη θέση της προέδρου του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης δηλώνει έτοιμη να σηκώσει τη σημαία της πατρίδας της ψηλά, ακόμα και σε μια περίοδο αμφισβήτησης και οικονομικής κρίσης.
Γεννημένη στο χωριό Θούριο του Έβρου και μεγαλωμένη στο Μόναχο, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της μαζί με τους γονείς της, η δραστήρια Θρακιώτισσα δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες της αλλά και το ελληνικό αίμα που κυλά στις φλέβες της. Έτσι, μετά τις σπουδές της στη Νομική με ειδίκευση το τραπεζικό δίκαιο αλλά και την πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία της στην Deutsche Bank σε Φρανκφούρτη, Νέα Υόρκη και Λουξεμβούργο, είναι έτοιμη να επιστρέψει στον τόπο των παιδικών την αναμνήσεων, την αγαπημένη της Θράκη.
«Όλα ξεκίνησαν από τον μεγάλο έρωτα που τρέφω για τη Θράκη και τη νοσταλγία που ένιωθα από την ημέρα που εγκαταλείψαμε με τους γονείς μου το Θούριο για το Μόναχο»η Κατερίνα Καραγιάννη, η οποία φωτογραφήθηκε στο πλοίο της γραμμής Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη με φόντο το αγαπημένο της νησί, το οποίο επισκέφτηκε μαζί με τους υψηλούς καλεσμένους της στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου που διοργάνωσε η ΜΚΟ “Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης”!.
«Από την πρώτη κιόλας στιγμή, το Φόρουμ ασχολείται με οικονομικά θέματα της περιοχής που έχουν στόχο την ανάδειξη της Θράκης σε παγκόσμιο επίπεδο. Το τρίτο συνέδριό μας είχε ως κεντρικό του θέμα την κρίση στην Ελλάδα, την ανάπτυξη στη Θράκη αλλά και τις ειδικές οικονομικές ζώνες. Όσοι συμμετείχαν είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από ειδικούς για πάρα πολλά θέματα, τα οποία θα μας απασχολήσουν κυρίως τους επόμενους μήνες».
Ρίχνοντας μια ματιά στο πλούσιο βιογραφικό της, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς πως η Κατερίνα Καραγιάννη είναι μια δραστήρια, μα πάνω απ’ όλα πετυχημένη γυναίκα, που με γνώσεις και φίνους τρόπους ξέρει καλά να κατακτά τους στόχους της αλλά και τους ανθρώπους σε όποια κοινωνική τάξη και αν βρίσκονται.
Έτσι, δεν ήταν δύσκολο για εκείνη να γίνει τη δεκαετία του ’90 πολύτιμη συνεργάτης του τότε υπουργού Εργασίας της Γερμανίας και σημερινού προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος για χάρη της επισκέφτηκε μέχρι και τη Θράκη.
«Γνωριστήκαμε σε μια εκδήλωση στο Λουξεμβούργο. Καθόμασταν δίπλα και πιάσαμε εύκολα κουβέντα. Μου εξήγησε ποιος είναι, ενώ εγώ του διηγήθηκα κάποια πράγματα για μένα και την πατρίδα μου. Εκείνη την εποχή, λόγω της εξειδίκευσής μου στο τραπεζικό δίκαιο, έγραφα άρθρα σε μια οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, τη “Χαντελσμπλάτ”, αλλά ήθελα να φύγω, γιατί δεν με κάλυπτε πια επαγγελματικά. Τότε, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μου ζήτησε να μεσολαβήσω ώστε να τον καλέσουν να μιλήσει στο κλαμπ των διεθνών δημοσιογράφων της Φρανκφούρτης. Το κατάφερα και εκείνος για να με ευχαριστήσει μου ζήτησε να συνεργαστούμε. Δούλεψα κοντά του περίπου οκτώ χρόνια και αναπτύξαμε μια καλή φιλική σχέση. Μάλιστα, για να τον ευχαριστήσω του ζήτησα να γίνει επίτιμος δημότης Ορεστιάδας και επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Κομοτηνής. Είχαμε σκεφτεί μάλιστα να κάνουμε τη Θράκη δεύτερο Νταβός με τη δημιουργία του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ, αλλά λόγω κάποιων κωλυμάτων η προσπάθειά μας δεν ολοκληρώθηκε» αναφέρει η κυρία Καραγιάννη, η οποία το 2006 υποδέχτηκε και ξενάγησε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη Θράκη. «Θα τολμήσω και θα πω πως ο Γιούνκερ είναι πολύ φιλέλληνας και ότι είναι εκείνος που μας κρατά όλο αυτό το διάστημα με νύχια και με δόντια στη ζωή».
Κατά τη διάρκεια της συνεργασία της με τον σημερινό πρόεδρο του Eurogroup, η Κατερίνα Καραγιάννη γνωρίστηκε και με τον επί σειρά ετών διοικητή της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, ο οποίος ύστερα από δική της πρόσκληση επισκέφθηκε τη Σαμοθράκη για τέσσερις ημέρες.
«Ήμουν στο Βερολίνο σε μια εκδήλωση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όταν γνώρισα τον κύριο Γιόζεφ Άκερμαν. Στην πρώτη μας γνωριμία μάλιστα τον ρώτησα αν γνώριζε πού είναι η Σαμοθράκη και εκείνος μου απάντησε πως δεν ήξερε τίποτα για το ενεργειακό αυτό νησί της Ελλάδας. Τον προσκάλεσα να έρθει και μου είπε ότι θα το σκεφτεί σοβαρά. Για να τον πείσω μάλιστα πιο γρήγορα του έστειλα έναν χάρτη, καθώς και όλη την ιστορία του νησιού, με αποτέλεσμα να θελήσει να έρθει και να το γνωρίσει. Μείναμε στο νησί τέσσερις ημέρες και πραγματικά εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά και τη χάρη του τόπου μας. Ηθελε να ενημερωθεί για όλα. Είναι ένας εξαιρετικός κύριος, με απίστευτες, όπως είναι λογικό, γνώσεις, που θέλεις μόνο να τον ακούς να μιλάει. Χαίρομαι που τον έχω γνωρίσει, αλλά περισσότερο με ικανοποιεί το γεγονός πως κατάφερα να ξεναγήσω στον τόπο μου δύο σπουδαίους άνδρες» καταλήγει η Κατερίνα Καραγιάννη, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη να σχεδιάζει το 4ο συνέδριο του φόρουμ που θα γίνει του χρόνου στη Θράκη.
Υ.Γ. Το γεγονός πως όλοι ασχολούμαστε με τις διαπραγματεύσεις και το έργο που θα επιτελέσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σημαίνει πως πρέπει να εφησυχαστούμε και αν ξεχάσουμε τα “παιχνίδια¨που παίζονται στην πλάτη του λαού της Θράκης και της Ελλάδας μας γενικότερα σε σχέση με την γείτονα χώρα!Μην ξεχνάμε πως η Θράκη είναι το σύνορο της Ευρώπης προς την Τουρκία.