Από τον «μεγαλύτερο εθελοντή Τούρκο Τζάκ Στρο» στον Ρικ Τντ
Είναι άξιον απορίας γιατί εξανέστησαν τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο με τις δηλώσεις του Βρετ. Υπ. Αρμοστή Ρικ Τοντ στην συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κύπρου (8.2.2015) για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα. O κ. Τοντ δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να ακολουθεί την πολιτική των ανωτέρων του. Δεν είπε τίποτα διαφορετικό ο άνθρωπος.
Στις 19 Ιανουαρίου 2015 σε απάντηση του φιλότουρκου λόρδου Μαγκίνες η Υφυπουργός Βαρόνη Ανελέι απάντησε:
« Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το στάτους κβο στην Κύπρο δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στους Τουρκοκύπριους, και υποστηρίζουμε μέτρα που στοχεύουν να ελαττώσουν αυτή την απομόνωση. Παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίζουμε την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας περιλαμβανομένης και οικονομικής βοήθειας και φιλελευθεροποίησης εμπορίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην αναθεώρηση της έκθεσης στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εισηγηθήκαμε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα που να βοηθήσουν τους Τουρκοκύπριους να συμμετέχουν αποτελεσματικά στη πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή και δημόσιες υποθέσεις. Επίσης υποστηρίζουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν για ένα κανονισμό απευθείας εμπορίου για να ενισχυθεί η πρόσβαση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις αγορές της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Αυτό δυστυχώς, λόγω διαφωνιών σε σχέση με τη νομική βάση, δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί…»
Τι ακούσαμε από την κυπριακή κυβέρνηση; Δηλώσεις του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου ότι με απόφαση του Υπ. Συμβουλίου θα προέβαιναν σε διαβήματα μέσω του Υπ. Αρμοστή της Κύπρου στο Λονδίνο και από το Υπ. Εξωτερικών στη Λευκωσία προς την Υπ. Αρμοστεία δηλαδή τον κ. Τοντ για τις «ανελέητες» δηλώσεις της Βαρόνης στη Βουλή των Λόρδων, γιατί ήταν μια εξόχως προκλητική δήλωση η οποία ακυρώνει και αναιρεί τόσο την ιδιότητα της Βρετανίας ως εγγυήτριας της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και με σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία, ως γνωστόν, υιοθετήθηκαν μετά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
Ε, λοιπόν, ποία ήσαν τα διαβήματα που έγιναν για την εξόχως προκλητική δήλωση της Βαρόνης και δύο εβδομάδες αργότερα ο Βρετ. ΄Υπ. Αρμοστής στον οποίο επίσης θα γινόταν διάβημα, βγήκε από την Καθημερινή απτόητος να υποστηρίξει τα ίδια γράφοντας κανονικά τα «έντονα» διαβήματα του Υπουργικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είχε εξαγγείλει ο κ. Γ. Ομήρου (Προεδρεύων);
Η θέση του Φόρειν ΄Οφις όπως εκφράστηκε δια της Βαρόνης Ανελέι, (που αντικατέστησε την Βαρώνη Γουάρσι), και από τον Βρετ. ΄Υπ. Αρμοστή κ. Τοντ είναι η καθεαυτό πολιτική του Φόρειν ΄Οφις. Η οποία είναι ταυτόσημη με εκείνη του φιλότουρκου πρώην Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (Εργατικής κυβέρνησης) επί Σχεδίου Ανάν, Τζάκ Στρο.
1) Σε τουρκική συγκέντρωση σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων το Φεβρουάριο του 2006, και όπως πρωτοσέλιδα με φωτογραφία του Στρο δημοσίευσε η τουρκοκυπριακή Λόντρα Γκαζέτ στις 22 Φεβρουαρίου 2006, ο Τζάκ Στρό είπε και γράφτηκε:
“ Αν με ρωτούσατε ποιος είναι ο μεγαλύτερος μου εκνευρισμός (μετά την αποχώρηση μου από το Φόρειν ΄Οφις) είναι ότι στις 26 Απριλίου 2004 ενόψει της απόφασης υπέρ του σχεδίου επανένωσης της Κύπρου στο Βορρά και την απόρριψη του από το Νότο, αποφασίσαμε ομόφωνα να πάρουμε τα μέτρα εκείνα που να τερματίζουν την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Και παρόλες τις συνεχείς αποφασιστικές προσπάθειες του Πρωθυπουργού και της Μάργαρετ Μπέκετ (αντικαταστάτριας του) ο τερματισμός της απομόνωσης δεν έγινε κατορθωτός….Η βρετανική κυβέρνηση γνωρίζει τον εκνευρισμό των Τουρκοκυπρίων». Και επανέλαβε την υπόσχεσή του ότι θα έκαναν ότι μπορούσαν για να κάνουν σίγουρο ότι οι υποσχέσεις θα κρατηθούν κατά γράμμα αλλά και σε πνεύμα.
Δύο μέρες, λοιπόν, όπως ομολόγησε ο Στρό, μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο της 24ης Απριλίου 2004, έγινε σύσκεψη στο Φόρειν ΄Οφις και αποφάσισαν εκδικητικά να προωθήσουν το ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ με τα κατεχόμενα μέσω της Ε.Ε.
2) Στις 2 Ιουλίου 2004 η ηλεκτρονική Ιντεπεντεντ , έγραψε με τίτλο « Ο Στρό υπόσχεται να βοηθήσει να τερματιστεί η απομόνωση της Βόρειας Κύπρου». Ο Στρό ως Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας συναντήθηκε με τον λεγόμενο τότε πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του είπε «Διαβεβαιώνω τους Τουρκοκύπριους της Βρετανίας για την δέσμευσή μου να βοηθήσω να υλοποιηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική για τερματισμό της οικονομικής απομόνωσης, και να φέρουμε τους Τουρκοκύπριους πιο κοντά στην ΕΕ για να απολαμβάνουν όλοι οι Κύπριοι τα οφέλη της ευρωπαϊκής συμμετοχής σε ειρήνη και ευημερία».
3) Το δε Μάρτιο του 2006, δηλαδή ένα μήνα μετά τις δηλώσεις του σε αίθουσα της Βουλής που πρωτοανάφερα, ο Τζάκ Στρο ως Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας σε αποκλειστική συνέντευξη στη London Turkish Gazette αποκάλυψε ότι το απευθείας εμπόριο με τη «Βόρεια Κύπρο» ήταν στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε: « Χθες είχα συνάντηση με τον ΄Ολι Ρέν, (Δευτέρα 20 Μαρτίου 2006) ο οποίος είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την διεύρυνση, για τα επόμενα βήματα. Κοιτάζουμε για τρόπους με τους οποίους να ενεργοποιήσουμε το κανονισμό εμπορίου». Και καυχήθηκε ο Τζάκ Στρο ότι είχε εξασφαλίσει 139 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους.
Νταβούτογλου τιμά Στρο
Ο Τζάκ Στρο, ο οποίος συνεχίζει να είναι ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές των δύο κρατών/διχοτόμησης της Κύπρου με το τελευταίο του άρθρο το Νοέμβριο του 2014 (Σημερινή 26.11.2014), βραβεύθηκε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις 22 Νοεμβρίου 2011, σε τελετή απονομής βραβείων στους πλέον επιτυχημένους Τούρκους επιχειρηματίες «Most Successful Turks». Ο Τζάκ Στρο τιμήθηκε με τον τίτλο του πλέον υποστηρικτικού Βρετανού! «Δεν είναι μόνο ο πλέον υποστηρικτικός Βρετανός, είναι ο μεγαλύτερος εθελοντής Τούρκος, ο Τζάκ Στρο» δήλωσε ο Νταβούτογλου.
Η «πολιτική Στρό» του 2004 συνεχίζεται από το Φόρειν ΄Οφις. Στην ουσία όμως δεν ήταν τόσο δική του όσο συνέχεια της απόφασης της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξ. Υποθέσεων της βρετανικής βουλής το 1987, η οποία πρότεινε λύση συνομοσπονδίας και ελεύθερου εμπορίου με τα κατεχόμενα. Ακριβώς όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, μετά το ψήφισμα 649/90 του Σ. Ασφαλείας, που τροχοδρόμησαν τις βρετανικές συνομόσπονδες «Ιδέες Γκάλι»/Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Απορρίφθηκαν και ακολούθησαν πιο προχωρημένες ως «Σχέδιο Ανάν»… Ο Στρό τολμά να διακηρύττει και να υλοποιεί αυτή την φιλοτουρκική πολιτική. Ενώ οι υπόλοιποι, Εργατικοί και Συντηρητικοί, μια ζωή μας κοροϊδεύουν όπως και οι δικοί μας Βρετανίας και Κύπρου αφελώς για 40 χρόνια ως «χρήσιμοι ηλίθιοι».
Αλήθεια ποία ήσαν τα διαβήματα της ΚΔ για τις δηλώσεις Ανελέι, μπορεί το ΥΠΕΞ ή το Υπουργικό να τα δημοσιοποιήσει για να δούμε πόσο αυστηρά ήσαν για να τα γράψουν τόσο σύντομα κανονικά Φ.Ο και ΄Υπ. Αρμοστής κ. Τοντ;
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας – Λονδίνο 9.2.2015