Συνέντευξη του Λετονού Πρέσβη στην Αθήνα στη Μαρία Ακριβού για την ελληνική εκδοση του Fortune. Τι λέει για το ενδεχόμενο Grexit, την εξαμηνιαία προεδρία της Λετονίας στην ΕΕ, τη ζωή της χώρας στο ευρώ εδώ και ενα χρόνο και την τρομοκρατία στην Ευρώπη.
Η Λετονία από την 1η Ιανουαρίου του 2014 έγινε η δεύτερη χώρα της Βαλτικής που εισήλθε στην Ευρωζώνη αποτελώντας το 18ο κράτος-μέλος της. Παρά τις όποιες αντιδράσεις περί ανόδου των τιμών και μείωσης της αγοραστικής δύναμης, σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι Λετονοί δηλώνουν ικανοποιημένοι με την απόφαση εισχώρησης στους κόλπους του ευρώ. Και ενώ η χώρα τους θεωρείται ακόμα νεοσσός στην Ευρωζώνη, από τις αρχές του έτους και για έξι μήνες, ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτοντας ως βασικές προτεραιότητα τη δημιουργία μιας Ανταγωνιστικής, Ψηφιακής και Στρατευμένης Ευρώπης. Οι προσδοκίες για ανταγωνιστική Ευρώπη εδράζονται δε στην υλοποίηση του «πακέτου» Γιούνκερ, ύψους 315 δισ. ευρώ, για το οποίο η συμφωνία αναμένεται τον Μάιο του 2015.
Ο Πρέσβης της Λετονίας, κ. Ivars Pundurs, μιλά αποκλειστικά στο Fortunegreece.com, για την θέση της Ελλάδας εντός της ζώνης του ευρώ, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ως προς την ενδυνάμωση των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, καθώς και για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία πέρα από τους οικονομικό-πολιτικούς κινδύνους, έρχεται αντιμέτωπη με την ισλαμική τρομοκρατία.
Η είσοδος της Λετονίας στην Ευρωζώνη έγινε κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Ποια είναι μέχρι στιγμής η εμπειρία σας και τι έχει αλλάξει στη ζωή του λαού της Λετονίας με την υιοθέτηση του ευρώ;
Παρόλο που η Λετονία εντάχθηκε στην Ευρωζώνη σε μια δύσκολη περίοδο και σε μια εποχή που υπήρχαν αντίπαλοι σε αυτή την απόφαση, μετά από ένα χρόνο με το ευρώ βλέπουμε ότι ήταν η σωστή απόφαση. Το ευρώ έφερε περισσότερα χρήματα στην τσέπη του καθενός, εξαλείφοντας την ανάγκη για την ανταλλαγή νομισμάτων, καθιστώντας ευκολότερες τις συναλλαγές εντός της ευρωζώνης, καθιστώντας την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους φθηνότερη, αλλά και συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους δανεισμού μετά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Λετονίας, η οποία ενισχύθηκε. Δεν βλέπουμε καμία ουσιαστική αύξηση στις τιμές και το μόνο παράπονο που έχω ακούσει μέχρι τώρα είναι ότι τα κέρματα ευρώ είναι βαρύτερα από εκείνα της Λετονίας.
Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης εδώ.