Συζήτηση για τους αγνοούμενους της Άσσιας – «Να δώσει πληροφορίες η Τουρκία»
Συνεχίζεται το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων της Άσσιας, οι οποίοι έχουν βρεθεί ενώπιον μιας τραγικής πραγματικότητας, αφού ελάχιστοι από τους σκελετούς των συγγενών τους ήταν πλήρεις κατά τις εκταφές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα οστά που ταυτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν ήταν πολύ μικρά τεμάχια οστών, όπως δάκτυλα ή επιγονατίδες των αγνοουμένων.
Το ότι δεν βρέθηκαν περισσότερα οστά οφείλεται στο ότι οι Τούρκοι τα είχαν μετακινήσει στην προσπάθειά τους να μην εντοπιστούν και να εκτεθούν για την ομαδική δολοφονία περίπου 70 ανθρώπων.
Το γεγονός ότι πολλοί από τους συγγενείς πήραν ή θα πάρουν ελάχιστα οστά, προκάλεσε και πάλι τη σημερινή συζήτηση ανάμεσα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφυγών και τους συγγενείς των αγνοουμένων Ασσιωτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν είναι σωστό να τελεστούν τόσες πολλές κηδείες, κατά τις οποίες ουσιαστικά δεν θα ταφούν ολοκληρωμένα τα οστά.
Σ. Κουκουμά: Πολιτικές σκοπιμότητες
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, απέδωσε τη μετακίνηση των οστών των αγνοουμένων της Άσσιας σε πολιτικές σκοπιμότητες, με στόχο η Τουρκία να συγκαλύψει το έγκλημα των μαζικών δολοφονιών.
Όπως είπε η κ. Κουκουμά, τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων έχουν ενημερωθεί για τις διαδικασίες που γίνονται, ωστόσο, πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να παραμείνει απαθής σε μια κατάσταση, που εξελίσσεται και που δυστυχώς με μεθοδευμένους τρόπους η Τουρκία προσπαθεί να συγκαλύψει τις δικές της παρανομίες.
“Στην προσπάθεια της η Τουρκία να συγκαλύψει το έγκλημα, που είχε κάνει με τις μαζικές δολοφονίες, έχει προβεί στη μετακίνηση οστών και δυστυχώς έχουμε περιπτώσεις, κατά τις οποίες παραδίδονται στους συγγενείς πολύ περιορισμένος αριθμός οστών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμα πιο αρνητικά συναισθήματα στην όλη κατάσταση. Και το πιο τραγικό είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες μετά την κηδεία εντοπίζονται και άλλα οστά και καλούνται οι συγγενείς να τα παραλάβουν. Γίνεται ακόμα πιο μακάβρια η κατάσταση, πιο τραγική και δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε τη θέση που βρίσκονται αυτές οι οικογένειες”, είπε.
Είπε ακόμα πως η Επιτροπή Προσφύγων έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για συμμετοχή της σε συζήτηση στην Επιτροπή Θεμελιωδών Ελευθεριών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να παρουσιάσει και φέτος ξανά το θέμα, που αφορά τους αγνοούμενους της Κύπρου.
“Είχαμε συμμετάσχει και πέρσι σε συζήτηση. Θα γίνει και φέτος με διακομματική αντιπροσωπεία και στόχος είναι πέραν από την συμμετοχή στη συζήτηση στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να διευθετηθούν και επαφές με τις αντίστοιχες πολιτικές ομάδες, για να μπορέσει να ασκηθεί περισσότερη πίεση προς την Τουρκία, ώστε να δώσει πληροφορίες. Αν η Τουρκία δώσει πληροφορίες το θέμα των αγνοουμένων θα τερματιστεί το συντομότερο, διότι αυτό που καθυστερεί τον εντοπισμό και την διακρίβωση της τύχης τους είναι οι ελλιπείς και οι λανθασμένες πληροφορίες”, εξήγησε η κ. Κουκουμά.
Τι ζητούμε από την Τουρκία
Σε ερώτηση τι είναι αυτό που ζητείται στην περίπτωση της Άσσιας, η κ. Κουκουμά είπε: “Ζητούμε από την Τουρκία να δώσει πληροφορίες, γιατί καταρχήν έχει προβεί στη μετακίνηση οστών και στη συνέχεια να δώσει πληροφορίες, πού έχει μετακινήσει τα οστά, για να μπορέσουν να εντοπιστούν και να παραδοθούν στους συγγενείς τους”.
Ερωτηθείσα αν τα λείψανα αυτά μετακινήθηκαν επί σκοπού, η κ. Κουκουμά έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες, σημειώνοντας πως “ο στόχος ήταν να συγκαλυφθεί το έγκλημα των μαζικών δολοφονιών, γι` αυτό έχουν στήσει ολόκληρη επιχείρηση”.
“Αντιλαμβάνεστε”, σημείωσε, “ότι μιλούμε για μαζικό τάφο που δεν μπορούσε να γίνει ούτε σε ένα βράδυ ούτε σε μια μέρα, άρα έγινε συντονισμένη επιχείρηση από μέρους του τουρκικού στρατού, αντιλαμβάνομαι και της Τουρκίας της ίδιας, να μετακινηθούν για να εξαλείψουν τις κατηγορίες εις βάρος τους ότι έχουν προβεί σε μαζικές δολοφονίες. Είναι ξεκάθαρο αυτό το πράγμα και θεωρώ ότι προς τα εκεί πρέπει να αναδείξουμε το θέμα και στο Ευρωκοινοβούλιο όταν πάμε, αλλά και σε κάθε άλλο διεθνή και ευρωπαϊκό θεσμό, που ασχολείται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα τα θέματα, που αφορούν τους αγνοούμενους”.
Χατζηγιάννης: Άτσαλη εργασία
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε πως “δυστυχώς η άτσαλη εργασία η οποία έχει γίνει από πλευράς των κατοίκων δυνάμεων και του ψευδοκράτους ήταν τέτοια, η οποία άφησε πίσω της απομεινάρια οστών”, για προσθέσει ακόμα ότι “αυτά τα απομεινάρια δεν αφήνουν ευχαριστημένους τους συγγενείς αγνοουμένων, γιατί ακριβώς δίδονται μικρά τεμάχια του σώματος, με αποτέλεσμα να μην δικαιώνεται εκείνο το ζητούμενο, που είχαν διαχρονικά οι οικογένειες, ώστε να παίρνουν ένα σημαντικό μέρος του σώματος και να είναι απόλυτα τεκμηριωμένη η τύχη του αγνοουμένου”.
Καταδίκασε και δήλωσε -χωρίς την οποιαδήποτε επιφύλαξη- ότι δεν ικανοποιεί την κυπριακή πολιτεία η συγκεκριμένη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας προς την κατεύθυνση η Τουρκία, ώστε να αποκαλύψει την τύχη των υπόλοιπων οστών.
“Ένα δεύτερο έγκλημα, για το οποίο η Τουρκία βαρύνεται και θα πρέπει να είναι υπόλογη σε πράξεις και ενέργειες. Η ΚΔ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να σχεδιάσει πολύ σωστά και πολύ μελετημένα τι θα πράξει, τι θα κάνει, προς ποιες κατευθύνσεις θα κινηθεί, ώστε να καταδικαστεί αυτή η βάρβαρη πράξη της Τουρκίας να μεταφέρει ένα ομαδικό τάφο”, ανέφερε.
Κάλεσε, τέλος, την πολιτεία να προβεί σε σωστές και μελετημένες ενέργειες, ώστε να οδηγηθούμε σε αποφάσεις είτε δικαστηρίων, είτε τοποθετήσεις διεθνών οργανισμών, που να είναι καταδικαστέες για την Τουρκία.
Στο μάτι του κυκλώνα
Η Άσσια και οι κάτοικοι της βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα και της βαρβαρότητας των τουρκικών στρατευμάτων εκείνη την αποφράδα μέρα της 14ης Αυγούστου 1974. Το χωριό δεν είχε τμήματα της εθνοφρουράς να το προστατεύουν και η φρούρηση του υποτυπώδης. Χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς να σημειωθούν μάχες στην περιοχή, τα τουρκικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Άσσια στις 14 Αυγούστου του 1974, ώρα 13:45, ημέρα Τετάρτη.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συνδέσμου “η Άσσια”, αρκετοί πρόλαβαν να διαφύγουν, όμως ένας σημαντικός αριθμός Ασσιωτών, που υπολογίζεται σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις γύρω στους 1.300 (ο ακριβής αριθμός δεν έγινε κατορθωτό να τεκμηριωθεί), από σύνολο περίπου 2.700 κατοίκων, παρέμειναν εγκλωβισμένοι, για να βιώσουν δύο εβδομάδες ωμής βίας, εκφοβισμού, και ωμοτήτων.
Δεκατέσσερις αθώοι πολίτες εκτελούνται εν ψυχρώ τις πρώτες ώρες της κατάληψης του χωριού. Όλοι οι άνδρες και μεγάλος αριθμός εφήβων συλλαμβάνονται και τελούν υπό τη φύλαξη του τουρκικού στρατού. Οι γυναίκες και τα παιδιά θα βιώσουν ανείπωτες κακουχίες, τον οργανωμένο και συστηματικό εκφοβισμό και εξευτελισμό, πείνα, δίψα και τη συστηματική λεηλασία της περιουσίας τους από τον τουρκικό στρατό και Τουρκοκυπρίους από γειτονικά χωριά. ΚΥΠΕ