Τι λένε οι τουρκοι – δια στόματος ελληνοφωνης – για τις εξελίξεις στην Κυπρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20141117060551

Απόδοση: Λούρου Σταυρούλα
Από το άρθρο άποψης της “ARIANAS FERENTINOU” στη hurriyet
«Ο Αναστασιάδης πήρε την άλλη πλευρά. Οι διαπραγματεύσεις είχαν προχωρήσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, αλλά με μια ξαφνική στροφή, άλλαξε την διάταξη».
Ο Έλληνας ακαδημαϊκός, με τον οποίο είχα αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη ήταν σε θέση να γνωρίζει τι συμβαίνει τόσο στην Λευκωσία όσο και στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια, η συμβουλή του έχει ζητηθεί από τους πολιτικούς ηγέτες σχετικά με τις πολιτικές που σχετίζονται με τις δύο χώρες.
Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε από αυτόν ότι οι Έλληνες Κύπριοι είναι τώρα απολύτως βέβαιοι ότι έχουν « δίκιο » επικεντρώνοντας την πολιτική τους για το δικαίωμά τους στην εξερεύνηση των πόρων στην αποκλειστική οικονομική τους ζώνη ( ΑΟΖ ), την πεποίθηση ότι η κίνησή τους, μαζί με την Ελλάδα που κλείνει προς την Αίγυπτο , ήταν καλά μελετημένη και ότι η υπερβολική αυτοπεποίθηση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα γεωστρατηγική ισορροπία στην περιοχή . Φυσικά, η Λευκωσία και η Αθήνα εξέτασαν την παρουσία του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ ως μια « προκλητική » ενέργεια για να δικαιολογήσουν τη στάση τους .
Ο Ακαδημαϊκός φίλος μου με διαβεβαίωσε , επίσης, ότι η ελληνική κυπριακή ηγεσία είναι «αποφασισμένη να πάει μέχρι το τέλος », στην οικοδόμηση περαιτέρω σχέσεων της χώρας τους με το Ισραήλ και ότι αυτό θα είναι εμφανές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ στις 2 Δεκεμβρίου , όταν αυτός θα έχει εκτενείς συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.
Η στάση της Άγκυρας είναι γνωστή και έχει επαναληφθεί μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Bulent Arınç κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 31η επέτειο της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Δεν θέλουν οι Έλληνες Κύπριοι να ενεργούν ως αποκλειστικοί ιδιοκτήτες των φυσικών πόρων του νησιού και θέλουν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Θέλουν επίσης να «πουλήσουν» την Τουρκία ως μια φθηνότερη εναλλακτική διαδρομή προς την Ευρώπη και όχι την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο τώρα που οι Ευρωπαίοι γυρίζουν την πλάτη τους στην Ρωσία. Δεν φαίνονται με οποιοδήποτε τρόπο πρόθυμοι να αφαιρέσουν τις τουρκικές δυνάμεις από τα βόρεια πριν από μια διευθέτηση. Η επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου John Biden αυτή την εβδομάδα θα παρέχει την κατάλληλη ευκαιρία για την τουρκική πλευρά να παρουσιάσει τη θέση της .
Μέχρι στιγμής, κατά τρόπο ενδιαφέροντα, η Άγκυρα δεν έχει αυξήσει τη θερμοκρασία στη ρητορική της, σε αντίθεση με την άλλη πλευρά (Λευκωσία και η Αθήνα), οι οποίοι σταθερά αυξάνουν την αντι – τουρκική ήχο τους , με το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είπε ότι «είμαστε σε επιφυλακή για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία».
Απ’ ότι φαίνεται ο Δεκέμβριο θα ένας διπλωματικά καυτός μήνας για τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου – Τουρκίας .
Η επίσκεψη του Αναστασιάδη στο Ισραήλ θα πρέπει να ακολουθηθεί σχεδόν αμέσως από την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ahmet Davutoğlu στην Αθήνα στις 5 – 6 Δεκεμβρίου. Αν η ομάδα του Davutoğlu δείξει ότι θέλουν να αποκλιμακώσουν την ένταση, ίσως υπάρξουν νέες ιδέες που οδηγούν στη συνεργασία και όχι την απομόνωση του κάθε μέρους πίσω από τις δικές απόψεις ;
Περιττό να πω ότι, η μόνη απάντηση που ο Έλληνας ακαδημαϊκός ήθελε πραγματικά να ακούσει από μένα ήταν «Θα μπορούσε ο Erdoğan να πάει σε πόλεμο για την Κύπρο;». Αυτό, μου είπε, είναι ό, τι περνάει στο μυαλό όλων μας. Για αυτό, εγώ δεν θα μπορούσα να του δώσω μια οριστική απάντηση.
Πηγή: hurriyetdailynews.com
Gorganews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ