Όλες οι μαγικές λύσεις απ' τις ΗΠΑ έρχονται: τώρα βρέθηκε η λύση για τις συντάξεις!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

proxy?url=http%3A%2F%2F3.bp.blogspot.com%2F Y6x12YJc6hU%2FUΥπάρχει μια συνήθης έκφραση, ότι όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, οι κουτόφραγκοι έτρωγαν βελανίδια. Το ίδιο ισχύει και για τις λύσεις που έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες στα προβλήματα: ήταν πολύ πιο προχωρημένες απ’ τις συνταγές που μας έρχονται σήμερα πέραν του Ατλαντικού.

Το Κέντρο Έρευνας για τις Συντάξεις στο Boston College έκανε πρόσφατα μια μελέτη, για να υπολογίσει πόσο θα έπρεπε να αποταμιεύουν οι εργαζόμενοι για το συνταξιοδοτικό τους σχήμα (εκεί το σύστημα είναι διαφορετικό απ’ το Ευρωπαϊκό), προκειμένου να διατηρήσουν και στην ηλικία της σύνταξης το βιοτικό επίπεδο που είχαν ως εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ένας εργαζόμενος ηλικίας 35 ετών πρέπει να αποταμιεύει κάθε χρόνο το 15% του εισοδήματός του, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί αξιοπρεπώς στην ηλικία των 65 ετών. Σε περίπτωση που αποφασίσει …

να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 70 ετών, χρειάζεται να αποταμιεύει κάθε χρόνο μόνο το 6% του εισοδήματός του!

Πρόκειται ασφαλώς για καταπληκτικό εύρημα, μόνο που οι Αμερικάνοι είναι κάποιες χιλιάδες χρόνια πίσω απ’ τους Έλληνες: στην αρχαία Σπάρτη είχαν πρόχειρο τον Καιάδα και όσοι από τους ηλικιωμένους δεν άντεχαν να ζουν, π.χ. λόγω ασθενείας, κατέληγαν στο βάραθρο, οπότε δεν χρειαζόταν κανείς να ανησυχεί για συντάξεις και άλλα τέτοια “κομμουνιστικά”. Είναι λοιπόν βέβαιο, μπορείτε να το πείτε με σιγουριά στους Αμερικανούς, ότι, αν αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν στα 80, αντί για τα 70, θα χρειάζεται να αποταμιεύουν ακόμα λιγότερα κι απ’ το 6%. Κι αν αποφασίσουν να δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν, δεν χρειάζεται να αποταμιεύουν απολύτως τίποτα.

Υπάρχουν κάποιες χώρες που είναι αρκετά πλούσιες ώστε να έχουν την πολυτέλεια να μελετούν τα αυτονόητα. Άλλωστε, υπάρχει χώρα όπου πλήρωσαν έρευνα για να καταλήξει στο βαθυστόχαστο συμπέρασμα πως, αν οδηγείς σε κατηφορικούς δρόμους, όπου χρειάζεται να φρενάρεις πιο συχνά, φθείρονται τα τακάκια πιο εύκολα, παρά όταν οδηγείς σε δρόμους με μικρή κλίση.

Το πιο ανησυχητικό ωστόσο εύρημα, το οποίο παραδόξως δεν σχολιάζει καθόλου η μελέτη, είναι το διάγραμμα που βλέπετε πιο πάνω, για την εξέλιξη του Εθνικού Δείκτη Συνταξιοδοτικού Κινδύνου. Πρόκειται για το δείκτη που δείχνει πόσα νοικοκυριά βρίσκονται σε κίνδυνο να μην μπορούν να διατηρήσουν μετά τη συνταξιοδότηση το επίπεδο διαβίωσης που είχαν ως εργαζόμενοι: μέσα σε 21 χρόνια, απ’ το 1989 μέχρι το 2010, ο Δείκτης σχεδόν διπλασιάστηκε!

Το διάγραμμα είναι μια ακόμα απόδειξη ότι το μεταπολεμικό κοινωνικό κράτος καταρρέει στο Δυτικό κόσμο, όπου καθημερινά οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Στην Ελλάδα ήδη το βιώνουμε πολύ σκληρά, οι σημερινοί νέοι ηλικίας 20-30 ετών θα έχουν βιοτικό επίπεδο κατώτερο της γενιάς των γονέων τους. Και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, που ήταν αυτά που χρεώθηκαν το βάρος του PSI, καθημερινά καταρρέουν, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με δημοσίευμα, το ΚΕΠΕ να μας λέει ότι πρέπει να καταργηθούν ακόμα και οι αναπηρικές συντάξεις! Ήδη ο ΟΑΕΕ έχει χάσει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Όλοι αυτοί δεν σταμάτησαν να εργάζονται, απλά πέρασαν στην παραοικονομία: το κράτος χάνει τις εισφορές, χάνει και τους φόρους. Οι ίδιοι χάνουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και τη συνταξιοδοτική τους προσδοκία. Ένα παιχνίδι όπου όλοι χάνουν, κανείς δεν κερδίζει, και όπου η αμαρτωλή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι εντελώς ανίκανη να δώσει λύσεις. Είναι προφανώς απασχολημένη με το πώς θα φορτώσει στις πλάτες του λαού τα “κόκκινα” δάνεια των μεγαλοεκδοτών και των μεγαλοεργολάβων.

Χρειαζόμαστε δραστικές λύσεις και η μόνη κυβερνητική πρόταση είναι η στροφή στον πρωτογενή τομέα, η μετατροπή της Ελλάδας εκ νέου στην αγροτική χώρα της δεκαετίας του 1950. Γι’ αυτό και δεν θα σταματήσουμε να το γράφουμε: όρος για την επιβίωση της χώρας είναι να απαλλαγούμε απ’ το σάπιο πολιτικό σύστημα, που χρεοκόπησε τη χώρα σε καιρό ειρήνης. Οι εκλογές ζυγώνουν …

Τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/08/blog-post_13.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ