Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την κατάσταση με το ρωσικό εμπάργκο και προσπαθεί να αναλάβει την τροφοδοσία με αγροτικά κ.λ.π. προϊόντα της ρωσικής αγοράς. Αναρωτιόμαστε: Καλά η Τουρκία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ; Γιατί λοιπόν η Ελλάδα σπεύδει να είναι υποτελής σε Ομπάμα και Μέρκελ, ενώ η Τουρκία τους “γράφει” κανονικά; Τι στο διάολο συμβαίνει; Τι πολιτικούς, τέλος πάντων έχουμε εμείς;
Φυσικά θα αντιτείνει κάποιος, πως άλλο το μέγεθος της Τουρκίας και άλλο το δικό μας. Μα αν είναι έτσι, αν δηλαδή τα κράτη κρίνονται με τα μεγέθη τους κ.λ.π. και η γενναιότητα ενός λαού με το μέγεθος του πληθυσμού του, τότε να το πάρουμε απόφαση ότι δεν έχουμε ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος στην πραγματικότητα, παρά μόνο στα χαρτιά και ας γίνουμε ενσυνείδητα δούλοι στην κάθε Γερμανία και στις κάθε ΗΠΑ, ακόμα και στην κάθε Τουρκία και όχι να κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας. Τουλάχιστον θα γλιτώσουμε από εξοπλισμούς και θα το πάρουμε απόφαση ότι μέχρι εδώ ήταν το ελληνικό κράτος.
Διαφορετικά, θα πρέπει να παλέψουμε για ό,τι εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας με κάθε τίμημα. Το να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο, αυτό δεν είναι λύση και σε κάθε περίπτωση προσβάλλουμε ένα υπερήφανο, ιστορικό και ένδοξο έθνος.
Εντάξει, εντάξει. Η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ και επομένως δεν οφείλει να ακολουθήσει το εμπάργκο. Όμως Πρώτον το εμπάργκο το επέβαλαν οι ΗΠΑ και αναγκάστηκε και η ΕΕ να ακολουθήσει. Δεύτερον, και να ήταν μέλος της ΕΕ η Τουρκία και πάλι δεν θα ακολουθούσε κάτι που θα έβλαπτε τα συμφέροντά της, ακόμα και αν έφευγε την επόμενη στιγμή και Τρίτον, γιατί άραγε η Ελληνική κυβέρνηση δεν πρόβαλε βέτο στην απόφαση της ΕΕ για επιβολή εμπάργκο ή γιατί δεν διαπραγματεύτηκε την πλήρη αποζημίωσή μας για να συμφωνήσει; Φυσικά και θα μπορούσε να το κάνει, αλλά απλά χρειάζονταν άλλοι πολιτικοί και όχι εντολοδόχοι των δανειστών.
Πέτρος Χασάπης