Σε δίκη παραπέμπεται ο τραπεζίτης Ανδρέας Βγενόπουλος για το θάνατο των τριών υπαλλήλων στον εμπρησμό – από ρίψη βόμβας μολότοφ – του υποκαταστήματος…
της Marfin στη Σταδίου κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, το Μάιο του 2010.
Μαζί με τον Α. Βγενόπουλο,
σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του directnews.gr παραπέμπονται να δικαστούν για την ίδια υπόθεση τα μέλη του τότε Δ.Σ της τράπεζας, Ευθύμιος Θ. Μπουλούτας και Ηρακλής Γ. Κουνάδης καθώς και δέκα ακόμα στελέχη της Marfin από το περιφερειακό δίκτυο, τη διεύθυνση ασφάλειας και την τεχνική υπηρεσία.
Όλοι τους κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας τελεσθείσα δια παραλείψεως κατά συρροή» και «σωματική βλάβη εξ αμελείας παρ’ υποχρέων τελεσθείσα δια παραλείψεως κατά συρροή».
Η ποινική ευθύνη του Α. Βγενόπουλου και των συγκατηγορουμένων του προέκυψε στην πολύημερη δίκη, για την ίδια υπόθεση, του τότε διευθύνοντα σύμβουλου της Marfin, του υπεύθυνου ασφαλείας του υποκαταστήματος της οδού Σταδίου και της διευθύντριας του υποκαταστήματος που κατέληξε, στις 22 Ιουλίου 2013, στην επιβολή πολυετών ποινών φυλάκισης.
Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε ότι ευθύνες για τον θάνατο από ασφυξία των υπαλλήλων Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, Παρασκευής Ζούλια και Νώντα Τσακάλη καθώς και τον τραυματισμό άλλων 21 προέκυψαν και για την κεντρική διοίκηση της MARFIN (Βγενόπουλος, Μπουλούτας κ.α).
Και τούτο γιατί το υποκατάστημα της Σταδίου παρουσίαζε πολλά κενά ασφαλείας, όπως ανυπαρξία εξόδων κινδύνου, έλλειψη πυροσβεστήρων, απουσία συστύματος πυρανίχνευσης κ.λ.π.
Χαρακτηριστικά στην απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας – η οποία καθαρογράφτηκε στις 12 Μαρτίου του 2014 – αναφέρονται τα εξής: «… εκ του γεγονότος ότι 14 υπάλληλοι κατόρθωσαν να επινοήσουν και να κατασκευάσουν αυτοσχέδια έξοδο κινδύνου αποκολλώντας με παρατεταμένες και επίπονες προσπάθειες ενός εξ αυτών, το πλέγμα της οροφής του μικρού φωταγωγού και στη συνέχεια να αναρριχηθούν στην οροφή του φωταγωγού, να διέλθουν από τη διανοιχθείσα οπή τελώντας μάλιστα σε κατάσταση πανικού, φόβου και αδυναμία λόγω μειωμένης αναπνοής συνεπεία αποπνικτικού καπνού και δίχως καμία προηγούμενη εκπαίδευση σε τέτοιου είδους αναρριχήσεις και να βρεθούν στη στέγη και εν συνεχεία στο διπλανό κτίριο και εν τέλει στην οδό Σταδίου, ήτοι σε ασφαλές χώρο, οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι εάν είχαν ληφθεί τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η επίθεση αυτή χωρίς νεκρούς και τραυματίες».
Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι οι υπεύθυνοι της MARFIN δεν είχαν λάβει κανένα μέτρο ενόψει της γενικής απεργίας, πορείας και συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κατάστημα είχε δεχθεί επιθέσεις πολλές φορές στο παρελθόν επειδή δεν είχε ρολά ασφαλείας.
Μετά την καθαρογραφή της απόφασης της πρώτης δίκης, αυτή μαζί με αντίγραφα όλων των εγγράφων διαβιβάστηκαν κατ’ άρθρο 38 παρ.1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών. Έτσι ο τελευταίος πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του directnews.gr, παρέπεμψε στο ακροατήριο, με απ’ ευθείας κλήση, 13 ακόμη στελέχη της Marfin μεταξύ των οποίων και τον Ανδρέα Βγενόπουλο.
[youtube=http://youtu.be/lqfsSnBTR1E]