«Δεν ξέρω πώς ν’ αρχίσω. Όσο κι αν έχω προετοιμαστεί γι’ αυτή τη στιγμή, νιώθω μια αμηχανία. Ας ξεκινήσω λοιπόν από το τέλος. Μπορεί να υπάρξει πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν; Να βγω εγώ, να βγεις εσύ, να βγούμε πολλοί, να γίνουμε ένα ΠΟΤΑΜΙ που θα αλλάξει την Ελλάδα;». Με αυτά τα λόγια άρχισε το ταξίδι του στο μαγικό κόσμο της πολιτικής ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, ανταποκρινόμενος, όπως ο ίδιος λέει, στα αδιέξοδα των ανθρώπων που συναντούσε στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ του και στο αγωνιώδες ερώτημα «έχουμε άλλη λύση;» σχετικά με το τι θα ψηφίσουν στις εκλογές. Κάπως έτσι, δηλαδή αυθόρμητα και με ενθουσιασμό, οργανώθηκε ένα κόμμα, σχεδιάστηκαν λογότυπα, συγκεντρώθηκαν στελέχη, στήθηκε μηχανισμός, ιδρύθηκαν τοπικές οργανώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας κι άρχισαν οι περιοδείες του εμπνευστή και των στενών συνεργατών του ανά την Ελλάδα.
Το καλύτερο όμως είναι ότι η ανταπόκριση των πολιτών ήταν άμεση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αφού το Ποτάμι με ζωή δύο μηνών «παίζει» τρίτο με τέταρτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου. Κι ας μην έχει εκπονήσει ακόμα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θέσεων, κι ας απαντά αμήχανα ο ίδιος ο Θεοδωράκης στις ερωτήσεις των πολιτών ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα όλα τα θέματα, κι ας είναι… θολό σε κρίσιμα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα. Στη σημερινή Ελληνική Δημοκρατία μερικά διαδικτυακά τσιτάτα, ένα σακίδιο στην πλάτη κι ένα εννιαθέσιο βανάκι σε διαρκή κίνηση είναι αρκετά για να κάνεις τη διαφορά. Αρκεί να «καλύπτονται» δημοσιογραφικά, να βρίσκουν θέση στις καθημερινές τηλεοπτικές ειδήσεις και στις στήλες των εφημερίδων.
Το μυστήριο της χρηματοδότησης
Ο κ. Θεοδωράκης αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, όμως το Ποτάμι πηγάζει ιδεολογικά από το Κέντρο. Το Κέντρο που διεκδικείται από πολλούς πολιτικούς φορείς, παλιούς και νέους, όμως μόνο η κίνηση του δημοσιογράφου είχε την τύχη να προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας. Πόσοι γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι στο χώρο του Κέντρου κινείται η Κοινωνία Αξιών, ένα κόμμα που ίδρυσε εδώ και ενάμιση χρόνο ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας Δημήτρης Μπουραντάς, που προχώρησε σε ιδρυτικό συνέδριο για τη διαμόρφωση των θέσεων του, που εξέλεξε κομματικά όργανα και που δίνει συντεταγμένα πολιτική μάχη; Δυστυχώς για τα μέλη της, η Κοινωνία Αξιών δεν κατάφερε να πιάσει τηλεοπτικό… στασίδι.
Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση του κόμματος του, ο κ. Θεοδωράκης δεν αφήνει να… το πάρει το ποτάμι. Στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων και κυρίως πολιτών, ο ίδιος περιορίζεται να απαντά ότι η χρηματοδότηση του είναι απόλυτα διαφανής. Κι αν κάποιος τον πιέσει περισσότερο, προτιμά να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να μιλήσει για τα θαλασσοδάνεια των παλαιών κομμάτων παρά για τις δικές του πηγές χρηματοδότησης. Όπως για παράδειγμα στην Κρήτη, πριν από μερικές μέρες, όταν ένας Ηρακλειώτης αρχιτέκτονας ζήτησε εξηγήσεις για τη χρηματοδότηση του, για να λάβει τη γνωστή απάντηση: «Είσαι ΣΥΡΙΖΑ, τα οικονομικά μου είναι διαφανή». Μοιραία, κάποιος θα πρέπει να ανατρέξει στη δήλωση του μέλους του Ποταμιού, το γνωστό συγγραφέα και διαφημιστή Νίκο Δήμου: «Θα σας πω ένα μυστικό: Έχουμε τη στήριξη ξένων παραγόντων. Πολυεθνικές έχουν επενδύσει ήδη στο κόμμα μας», είπε ο κ. Δήμου, αποφεύγοντας στη συνέχεια να κατονομάσει τους «επενδυτές». Όσο όμως το συγκεκριμένο θέμα καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου, τόσο περισσότερο δίνεται τροφή για σχόλια.
Η κόντρα με τον Κρεμαστινό – Τι λέει ο πρώην υπουργός στα «Επίκαιρα»
Τα οικονομικά του Ποταμιού ήταν η αφορμή για να συγκρουστεί ο πρώην δημοσιογράφος και με τον Δημήτρη Κρεμαστινό. Ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους στη Ρόδο κι εκείνος απάντησε με την πάγια θέση του ότι τα οικονομικά των κομμάτων πρέπει να είναι διαυγή και να δηλώνουν τις πηγές χρηματοδότησης τους. Στην τοποθέτηση του καθηγητή Κρεμαστινού, ο Θεοδωράκης απάντησε με μύδρους. «Αν ο κ. Κρεμαστινός και οι σύντροφοι του έκαναν, όταν έπρεπε, παρόμοιες ερωτήσεις σε κάποιους συναδέλφους τους στο Υπουργικό Συμβούλιο, η χώρα δεν θα είχε φτάσει εδώ. Και πρέπει να έχεις πολύ θράσος για να θέτεις ερωτήματα για τη χαμηλού κόστους προεκλογική καμπάνια του Ποταμιού, όταν το κόμμα σου έχει φεσώσει τον ελληνικό λαό με 140 εκατ. -τόσα είναι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ-, χρήματα που θα στερηθεί η χώρα για να μπορεί ο κ. Κρεμαστινός και ορισμένοι σύντροφοι του να συνεχίζουν την πολιτική τους καριέρα. Ειδικά, βέβαια, στην περίπτωση του κ. Κρεμαστινού εγείρονται κι άλλα θέματα. Ένας άνθρωπος που ενώ ήταν υπουργός αναβαθμίστηκε από επίκουρος καθηγητής σε αναπληρωτή καθηγητή, ενώ παράλληλα φρόντισε να αποκαταστήσει με ανάλογες αποφάσεις και μέλη της οικογένειας του, δεν μπορεί να εμφανίζεται ως τιμητής».
Για ψεύδη και συκοφαντίες έκανε λόγο ο κ. Κρεμαστινός. «Είναι προφανές ότι ο κ. Θεοδωράκης αγνοεί τους βασικούς πανεπιστημιακούς νόμους. Οι εξελίξεις από βαθμίδα σε βαθμίδα δεν σταματούν, οποιαδήποτε θέση κι αν κατέχει ο εξελισσόμενος στο δημόσιο βίο της χώρας βουλευτής, ευρωβουλευτής, υπουργός. Με αυτό το νόμο έχουν γίνει όλες οι εξελίξεις όλων των ακαδημαϊκών που υπηρέτησαν σε αυτές τις θέσεις πριν από εμένα και μετά από εμένα μέχρι και σήμερα. Όμως αυτό το οποίο σκοπίμως ο κ. Θεοδωράκης αποκρύπτει είναι ότι καθηγητής α’ βαθμίδος, που αποτελεί την ολοκλήρωση της καριέρας ενός ακαδημαϊκού, εκλέχτηκα όταν δεν ήμουν ούτε υπουργός ούτε βουλευτής, αλλά απλός πανεπιστημιακός το 1998, και μάλιστα μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.
«Όσον αφορά στην αναβάθμιση συγγενικών μου προσώπων, δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοεί, καλό όμως είναι να γνωρίζει ότι αυτή η μέθοδος, της λάσπης, ανήκει, όπως ο ίδιος λέει, σε παλιά κόμματα και όχι σε ένα νέο κόμμα που, υποτίθεται, ευαγγελίζεται νέα ήθη. Θα τον παρακαλούσα να πει επακριβώς τι εννοεί, γιατί πιστεύω ότι θα υπάρξουν και από τους θιγόμενους οι ανάλογες νομικές αντιδράσεις. Τον παρακαλώ, για να μην πω τον προκαλώ».
Ο πρώην υπουργός και καθηγητής Ιατρικής μιλώντας στα «Επίκαιρα» διευκρινίζει ότι «ο κ. Θεοδωράκης, πριν επιτεθεί, θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί για την πάγια θέση μου για τα οικονομικά των κομμάτων, όπως και για το ότι το 2009 μετείχα στην επιτροπή για την προετοιμασία νόμου σχετικά με την οικονομική διαφάνεια των κομμάτων. Σε ό,τι αφορά στην εμπλοκή συγγενικών μου προσώπων, ας μιλήσει με ονόματα, για να αντιδράσουν με τη σειρά τους νομικά στα ανυπόστατα ψεύδη του». Ο πρώην υπουργός ήταν εξοργισμένος με τον αρχηγό του Ποταμιού σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια σπίλωσης της ακαδημαϊκής καριέρας του. Όμως, όπως έλεγε ο ίδιος σε μέσα ενημέρωσης της Ρόδου, «πώς μπορεί να γνωρίζει τους κανόνες εξέλιξης ενός ακαδημαϊκού, όταν η μόνη σχέση του με το Πανεπιστήμιο είναι όταν περνά την Πανεπιστημίου;…».
ΕΠΙΚΑΙΡΑ