Φαίνεται ότι τα δημοσιεύματα για το λιγνίτη, κι ακόμα και οι υπόλοιπες αναρτήσεις μας, ίσως συγκίνησαν επιτέλους το ΥΠΕΚΑ και το Ζερβό, που σήμερα το πρωί έδωσαν ειδική συνέντευξη τύπου, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των εργασιών της Εθνικής Επιτροπής Ενεργειακού Σχεδιασμού και την Ελληνική στροφή στην ενεργειακή πολιτική.
Όπως ρητά δήλωσε ο Υπουργός Ι.Μανιάτης στη συνέντευξη, “εγώ σας το είχα πει ότι η πράσινη ανάπτυξη με τις ΑΠΕ θα είναι πολύ ακριβή για τους πολίτες και πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην εξοικονόμηση ενέργειας. Πλέον θα ρίξουμε το βάρος μας στο λιγνίτη, που στήριξε πάνω από 60 χρόνια την ελληνική οικονομία“.
Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ζερβός τόνισε ότι η ανάπτυξη των μεγάλων αιολικών πάρκων στα νησιά δεν περπάτησε τόσο καλά όσο αναμενόταν, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων και η πρώτη προτεραιότητα της χώρας είναι να έχει καταρχήν επάρκεια σε ρεύμα το 2020, όχι να έχει το 40% της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. “Τα αιολικά δεν έχουν μεγάλο συντελεστή αξιοπιστίας, μόλις περίπου 10%, όπως λέει η σχετική Μελέτη Επάρκειας Ισχύος για την περίοδο 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ“, φέρεται να είπε ο Ζερβός, και συμπλήρωσε “εγώ πάντα έλεγα στο ΥΠΕΚΑ ότι πρέπει να κάνουμε γρήγορα την Πτολεμαΐδα 5″.
Δεν ήταν όμως μόνο αυτές οι εκπλήξεις από την ειδική συνέντευξη τύπου: όπως είπε ο Μανιάτης, “τώρα που έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να ξανασκεφτούμε την υπόθεση της μικρής ΔΕΗ και σε 10 μέρες θα έχουμε βάλει να δουλεύει το λιγνιτωρυχείο Βεύης“.
Γράφαμε χθες ότι ο Βούλγαρος Υπουργός Οικονομικών & Ενέργειας Ντράγκομιρ Στόινεφ χαρακτήρισε ως “πλήρη αποτυχία” τη βιομηχανική, ενεργειακή και κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γράψαμε πριν λίγο καιρό για το Μανιφέστο-κραυγή αγωνίας της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας προς τους πολιτικούς, να σταματήσουν τα παιχνίδια με τις ΑΠΕ και να σοβαρευτούν. Γράψαμε για το Σταθάκη, που χαρακτήρισε “μπάχαλο” τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Γράψαμε για την ΕΒΙΚΕΝ, την ένωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, ότι ζήτησε ρητά αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα και δέσμευση της πολιτείας στο στόχο για παραγωγή 27.500GWh από λιγνίτη. Σας ενημερώσαμε για τη στροφή Μέρκελ-Γκάμπριελ στην γερμανική ενεργειακή πολιτική, που τροποποιούν επιτέλους σε λίγες μέρες το νόμο EEG για τις ανανεώσιμες πηγές και ορίζουν ότι το 65% της ηλεκτροπαραγωγής θα προέρχεται από συμβατικές πηγές. Γιατί λοιπόν να μην αλλάξει πολιτική και το ΥΠΕΚΑ;
Όταν βέβαια ακούσαμε ότι σε 10 μέρες θα δουλεύει η Βεύη αρχίσαμε να σκεφτόμαστε αν μας δουλεύει ο κ.Υπουργός. Αλλά αυτός συνέχισε απτόητος: “η ΔΕΗ είναι κομμάτι της ιστορίας του έθνους και η ιστορία δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται, δεν διαλύεται. Γι’ αυτό, τώρα που και η Γερμανία έκανε το 2013 νέο ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, και, δεδομένου ότι μάθαμε το μάθημά μας απ’ τη φούσκα των ΑΠΕ στην Ισπανία, θα σας αυξήσουμε το ΕΤΜΕΑΡ μόνο κατά πέντε ευρώ τη μεγαβατώρα“.
Μετά από όλα τα πιο πάνω σιγουρευτήκαμε ότι μ’ αυτούς που έχουμε μπλέξει όλα είναι πιθανά.
Τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!