Και η Αυστραλία εγκαταλείπει τις ΑΠΕ κι επιστρέφει στο λιγνίτη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

tarong frontΔεν πέρασαν ούτε μερικές ώρες απ’ την προηγούμενη ανάρτησή μας οτι η φθηνή ενέργεια στηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή και η ακριβή τη σκοτώνει και τα νέα μας ήρθαν απ’ τη μακρινή για μας Αυστραλία: η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία του Queensland, η Stanwell, που ανήκει στην τοπική κυβερνηση, κλείνει το μεγαλύτερό τηςεργοστάσιο ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο Swanbank E και επιστρέφει στο παλιό της ανθρακικό εργοστάσιο Tarong (δεκαετία του 1980), κοντά στο Μπρισμπέιν, το οποίο και θα αναβαθμίσει. Ταυτόχρονα καλεί την Αυστραλιανή κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική για τις ΑΠΕ, επειδή εκτοξεύει τς τιμές της ενέργειας.
Δηλαδή η ΔΕΗ του Queensland επιστρέφει στο κάρβουνο, για να εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια στους πολίτες! Ενώ η δική μας ΔΕΗ έχει εγκαταλείψει το λιγνίτη στην τύχη του …
These policies appear to have been implemented for ideological reasons with little analysis of the impact on electricity prices and economic growth,” Stanwell chief executive …officer Richard Van Breda will say, according to The Australian
Αυτές οι πολιτικές φαίνεται να επιβλήθηκαν για ιδεολογικούς λόγους, χωρίς επαρκή ανάλυση της επίδρασης στις τιμές ενέργειας και την οικονομική ανάπτυξη, θα πει ο διευθύνων τη Stanwell. Ή, με άλλα λόγια, λιγότερο κομψά, η καλπάζουσα ηλιθιότητα των πολιτικών σκοτώνει την οικονομική ανάπτυξη της Αυστραλίας κι επιβαρύνει αδικαιολόγητα τους πολίτες! Μα καλά, τους πούλησε ο Παπακωνσταντίνου το ανεκδιήγητο σχέδιο Ήλιος και τα λένε έτσι;
Η εταιρεία προτιμά πλέον να κλείσει το εργοστάσιο, να παράγει ενέργεια από κάρβουνο και να πουλήσει το φυσικό αέριο στην αγορά. Κάτι ανάλογο μ’ αυτό που κάνουν οι Ολλανδοί, που κάθονται πάνω σε φυσικό αέριο και όταν παίρνουν πολύ φθηνά την αιολική ενέργεια, που δεν ξέρουν τι να την κάνουν οι Γερμανοί, πουλάνε το φυσικό τους αέριο και κερδίζουν διπλά!
Κατόπιν αυτού, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ είπε ότι θέλει να κάνει την Αυστραλία την “παγκόσμια πρωτεύουσα της φθηνής ενέργειας” :
“We’ve got abundant coal, we’ve got abundant gas. In the appropriate parts of our country we’ve got plenty of wind and we’ve got a tonne of sun. “So we can be the affordable energy capital of the world.” Mr Abbott also said scrapping the carbon tax would assist in making energy cheaper.
Ή, με άλλα λόγια, “θα αξιοποιήσουμε όλες τις εγχώριες πηγές ενέργειας και θα πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων το φόρο άνθρακα, (που είχε επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση και γι’ αυτό έχασε τις εκλογές), προκειμένου να ρίξουμε τις τιμές της ενέργειας”.
Ταυτόχρονα η Αυστραλία επενδύει στις τεχνολογίες αξιοποίησης του λιγνίτη και ενεργειακής αναβάθμισής του: πρόσφατα έγινε γνωστό ότι Αυστραλός μεγιστάνας θα επενδύσει στον Πακιστανικό λιγνίτη, χρησιμοποιώντας Αυστραλιανή τεχνολογία, (biomass gasification), μετατροπής του λιγνίτη σε συνθετικό φυσικό αέριο. Και στη γειτονική Νέα Ζηλανδία πρόσφατα εφάρμοσαν μια νέα Αυστραλιανή τεχνολογία αναβάθμισης του λιγνίτη (ξήρανση + μπρικετοποίηση), προκειμένου να αξιοποιήσουν αποθέματα 3 δισεκατομμυρίων τόννων.

Οι αναρτήσεις του ιστολόγιου “Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός” βρίσκονται πλέον και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας! Αλλά, προσοχή, αυτό δεν σημαίνει πλέον ότι με το Like θα σας έρχονται αυτόματα οι αναρτήσεις μας, το Facebook ζητάει πλέον να πληρώνουμε γι’ αυτό και η ενημέρωση που δίνουμε δεν γίνεται για επάγγελμα, γίνεται για προσφορά στη δημοκρατία μας!

Στη Βουλγαρία ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για τις τιμές του ρεύματος κι έριξε την κυβέρνηση. Στην Αυστραλία η προηγούμενη κυβέρνηση “τσίμπησε” στην πράσινη παράνοια, επέβαλε φόρο άνθρακα κι έχασε τις εκλογές. Στη Βρετανία ο Κάμερον αρχίζει να μην αισθάνεται πολύ καλά, επειδή οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί μάλλον άφησαν κατά μέρος τον ανταγωνισμό κι έφτιαξαν καρτέλ, ψιλογδέρνοντας τους Βρετανούς. Και στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πράσινης ηλιθιότητας και να εξηγήσει, παραμονές εκλογών, πώς γίνεται να μας ζητάει να πληρώσουμε μέσα στο 2014 764 εκατομμύρια ευρώ για να μηδενίσουμε το έλλειμμα του ΕΤΜΕΑΡ, που είναι και αντισυνταγματικό, και το 2020 να έχουμε μεν πολλές ΑΠΕ, αλλά το βράδυ να μην έχουμε ρεύμα και να χρειαζόμαστε ή εισαγωγές ή γκαζόλαμπες, όπως είπε ο ΑΔΜΗΕ. Με 764 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τη λιγνιτική μονάδα Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα, που είχε δημοπρατηθεί κι εγκαταλείφθηκε λόγω των προβλημάτων που προκαλεί η χρόνια ανεπάρκεια του ΥΠΕΚΑ να ξαναβάλει το λιγνιτωρυχείο της Βεύης να δουλέψει. Και δεν θα πληρώναμε όλα τα λεφτά μαζεμένα και θα είχαμε και φθηνό κι αξιόπιστο ρεύμα το 2020!
Το έχουμε ξαναπεί και θα το φωνάζουμε συνεχώς: στη χρεοκοπημένη Ελλάδα καθόμαστε πάνω σε αποθέματα λιγνίτη που αντιστοιχούν σε τρια δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, έχουμε ήδη ανοιχτά ορυχεία, έχουμε ήδη λιγνιτικούς ΑΗΣ, έχουμε ήδη τα μηχανήματα, έχουμε ήδη τους ανθρώπους που ξέρουν να τα δουλεύουν για να παράγουμε φθηνή ενέργεια (αν και δεν θα τους έχουμε για πολύ ακόμα, όσο περνούν τα χρόνια και βγαίνουν όλο και περισσότεροι στη σύνταξη χωρίς να αντικαθίστανται). Όλα τα έχουμε, δεν χρειαζόμαστε τίποτα και ίσως αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του λιγνίτη: δεν υπάρχουν νέες προμήθειες για διανομή!

Και ίσως γι’ αυτό το ΥΠΕΚΑ επιμένει να αγνοεί το λιγνίτη … 
Αν τυχόν κάποια στιγμή θελήσουν ν’ αλλάξουν ρότα, να επιστρέψουν στο λιγνίτη και το πρόβλημά τους είναι πώς να το κάνουν, αυτό το ιστολόγιο μπορεί να τους δείξει τους τρόπους. Ας ξεκινήσουν διαβάζοντας τις αναρτήσεις μας. Ας μας ρωτήσουν πού είναι ο λιγνίτης, να τους τον δείξουμε. Ας μας ρωτήσουν πού είναι τα μηχανήματα, να τους τα δείξουμε. Αν δεν ξέρουν πώς βγαίνει ο λιγνίτης, ας ρωτήσουν να μάθουν. Ας ρωτήσουν τους Έλληνες μηχανικούς και γεωλόγους. Αυτούς όμως που ασχολούνται πράγματι με το λιγνίτη, όχι τίποτα διορισμένους κομματικούς που δεν έχουν ιδέα. Και, τελικά, πολιτική βούληση υπάρχει; Εκεί είναι το ζητούμενο. Επειδή τα λεφτά στην ενέργεια είναι πολλά, πάρα πολλά …
Τώρα πια δεν μπορούν να πουν ότι δεν ήξεραν, τους τα λέμε κάθε μέρα και θα συνεχίσουμε να τους τα λέμε. Σ’ όλο τον κόσμο επιστρέφουν στο λιγνίτη, όλες οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες επιστρέφουν στο λιγνίτη, η Γερμανία έκανε πέρυσι ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη, στις ΗΠΑ οι τιμές του φυσικού αερίου πήραν να “τσιμπάνε” και οι καρβουνάδες επιστρέφουν, τώρα και η Αυστραλία εγκαταλείπει την παράνοια των ΑΠΕ και προσαρμόζεται σε πιο λογικούς ρυθμούς εισαγωγής τους στο ενεργειακό μίγμα. Γιατί και οι ΑΠΕ δεν είναι για πέταμα, αρκεί να μπαίνουν εκεί που πραγματικά χρειάζονται, χωρίς ιδεολογικές σταυροφορίες, με ορθολογική τεχνική και οικονομική σκέψη και χωρίς να εγκαταλείπουμε τη λογική των αρχαίων Ελλήνων: Παν μέτρον άριστον!
http://greeklignite.blogspot.gr/2014/02/blog-post_7.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ