Εν μέσω των κινήσεων για αντιστροφή της αρνητικής εικόνας που επικρατεί στην Ευρώπη για την ελληνική οικονομία και με τα σενάρια περί «γενναιόδωρων προσφορών» να δίνουν και να παίρνουν, ένα πρώτο δείγμα της ενδεχόμενης στάσης των δανειστών δίνει το ΔΝΤ, καθώς προαναγγέλλει την επιστροφή του στη χώρα μας.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές, Πολ Τόμσεν, θα επιστρέψει
«σύντομα» στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον.
«Η αποστολή θα επιστρέψει σύντομα, όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα. Εργαζόμαστε αδιάκοπα με τις ελληνικές αρχές και την ΕΕ γι’ αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε ο Ράις.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε ορισμένα ζητήματα των διαπραγματεύσεων και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.
Για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και κατά πόσο αυτό «δημιουργεί εξελίξεις» για το ελληνικό χρέος, ο Ράις επανέλαβε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, αν αυτό είναι απαραίτητο, κάτι που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος».
Κενό
Συμπλήρωσε δε ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, και σημαντικά κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. «Εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος της, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα», επεσήμανε.
Σε άλλη ερώτηση, για τη θέση του Ταμείου και κατά πόσο θεωρεί «απαραίτητη» την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στις θέσεις του Ταμείου και πως «θα πρέπει να ξαναδούμε τα νούμερα», προσθέτοντας ότι «όσο η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα, η Ευρώπη έχει δεσμευθεί να την υποστηρίξει».
Για το «χρηματοδοτικό κενό» και τις «δεσμεύσεις που ζητά το ΔΝΤ» από τους Ευρωπαίους, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι το θέμα αυτό θα εξετασθεί όταν η αποστολή επιστρέψει στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να προτείνουν «συγκεκριμένο τρόπο» για το πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό.
Επίσης, ο Ράις ρωτήθηκε για τις «ενστάσεις» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και για τις «καθυστερήσεις» στην ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, καθώς και για τις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης. Τόνισε ότι δεν έχει να αναφέρει κάτι για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης και πως θα το εξετάσει η αποστολή της τρόικας.
Σε ερώτηση για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου, στην οποία φέρεται να είχε συζητηθεί το «ελληνικό πρόγραμμα», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη συνάντηση, που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, σημειώνοντας ότι είχε συμμετάσχει και εκπρόσωπος του Ταμείου και ότι έγιναν «κάποιες τεχνικές συζητήσεις» για την Ελλάδα, κάτι, που, όπως είπε, είναι φυσικό.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για δημοσιεύματα που αφορούσαν τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Ρέζα Μογκαντάμ και ότι είχε αναφέρει στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι, το 2010, το ΔΝΤ εισηγήθηκε την άμεση αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Ράις δεν έκανε σχόλιο επί του συγκεκριμένου ερωτήματος. Ανέφερε ότι στην κλειστή αυτή συνεδρίαση, ο κ. Μογκαντάμ ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές και ανέφερε ότι οι απόψεις του θα παρουσιάζονται στην έκθεση που αναμένεται να εκδώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ