ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ποταμοί διαχρονικά ήταν μεταφυσικά αλλά και πρακτικά πηγή ζωής. Η νεώτερη ιστορία αυτού του τόπου έχει στιγματισθεί από μισόζωους χαρακτήρες και εγκληματικές πρακτικές. Δείτε (σχήμα λόγου, το τσιμέντο δεν είναι διάφανο) τους ποταμούς της Αττικής για να καταλάβετε.

asopos2Στην αρχαιότητα οι Πλαταιείς τον θεοποίησαν και τον αναγνώριζαν ως βασιλιά με καταγωγή από τον Κιθαιρώνα. Και όχι άδικα. Για αιώνες ο Ασωπός υπήρξε το βασικό συστατικό στοιχείο για τη επιβίωση ανθρώπων και ζωών, δίνοντας ζωή στον κάμπο και εισόδημα στους αγρότες.

Πριν από 40 χρόνια, με ειδικό διάταγμα της χούντας, το ποτάμι έγινε αποδέκτης λυμάτων και μετατράπηκε σε χαβούζα επικίνδυνων τοξικών, που ρέουν σε επιφανειακά και υπόγεια νερά σκοτώνοντας κάθε είδος ζωής. Περισσότερες από 200 βιομηχανίες ενθαρρύνθηκαν από την πολιτεία να απορρίπτουν τόνους υγρών αποβλήτων στον ποταμό Οι αναιμικοί κρατικοί έλεγχοι και τα “αστεία” πρόστιμα μετάλλαξαν τον Ασωπό από υγρότοπο σε βιομηχανική χαβούζα που μολύνει, αργά αλλά σταθερά, τον υδροφόρο ορίζοντα της Αττικής αλλά και τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην Θηβαϊκή γη αλλά διακινούνται σε όλη την ελληνική αγορά …

Σήμερα, με την ανοχή της Πολιτείας και την ενοχή ορισμένων ανθρώπων, ο Ασωπός είναι ένας νεκρός ποταμός. Η ρύπανση του Ασωπού δεν αποτελεί πια μόνο τοπικό περιβαλλοντικό ζήτημα των Οινοφύτων. Η ρύπανση απλώνεται σα δηλητήριο σε όλη την Αττική υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας. Ήρθε ο καιρός για “ποταμό (αντι)δράσεων” στη συνεχιζόμενη αυθαιρεσία.

Με ψήφισμά του, ο ΣΚΑΪ καλεί τους πολίτες να αντιδράσουν μέσω της υπογραφής τους στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Ασωπού και των Οινοφύτων.

Με την υπογραφή μας ζητούμε:

  • διασφάλιση ποιότητας και έλεγχο των αγροτικών προϊόντων
  • εντατικοποίηση ελέγχων στο πόσιμο νερό
  • επανεξέταση των ορίων των επικίνδυνων ουσιών
  • άμεση κατασκευή δικτύου κεντρικού δικτύου επεξεργασίας βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων
  • οριοθέτηση της κοίτης του Ασωπού
  • παρακολούθηση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων
  • καθορισμό ζωνών προστασίας στον Ασωπό
  • επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων των δραστηριοτήτων που ευθύνονται για την ρύπανση και εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ