Στον πόλεμο των ιδεών, κυρίαρχος και νικητής είναι ο Ελληνισμός".

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Mixaloliakos 600 400 229640730Στην κατάμεστη αίθουσα του νεοκλασικού κτηρίου της οδού Κανθάρου, πραγματοποιήθηκαν χθες από το Δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, τα εγκαίνια της έκθεσης «Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά: Η Ιστορία ενός θεσμού».
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Αγαπητοί Φίλοι,
Σήμερα έχουμε τη χαρά και την τιμή να εγκαινιάζουμε μια έκθεση για την «πνευματική κιβωτό» της πόλης μας. Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά.
Διότι για μένα αυτός ο τόπος, η αγαπημένη μας Ελλάδα,  θα βγει από την κρίση όταν και πάλι γίνει πρώτη στις Τέχνες και τα Γράμματα.
Όταν αναβαπτιστεί στις αρχές, τις αξίες της Ιστορικής της  πορείας, όταν αρχίσει και πάλι να ανακαλύπτει τις κορυφαίες πνευματικές της  στιγμές.
Εξάλλου ανά τους αιώνες ο ελληνισμός έλαμψε με τη δύναμη του πνεύματος και του πολιτισμού του.
Με αυτό το όπλο κατακτούσε τους κατακτητές του και πορευόταν στο ιστορικό γίγνεσθαι.
Και αυτήν την ώρα, που κάποιοι μετρούν τα πάντα με την ύλη λησμονούν ηθελημένα ότι ο μεγάλος νικητής, ο μοναδικός νικητής που κρατά λαούς όρθιους είναι το πνεύμα, η ιδέα.
Και στον πόλεμο των ιδεών, ο ελληνισμός ήταν και είναι κυρίαρχος και νικητής.
Η Ευρώπη, ο κόσμος ολόκληρος έχει φωτισθεί από το ελληνικό πνεύμα, τις αρχές και τις αξίες του.
Δεν υπάρχει ανθρώπινη δράση στο δυτικό κόσμο, που να μην έχει σημειολογική αναφορά στη γλώσσα και στη δύναμη της πατρίδας μας.
Αυτός είναι και ο κυρίαρχος λόγος που αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την εξωστρεφή κίνηση, να αναδείξουμε τους θησαυρούς που έχει η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας.
Να τους φέρουμε σε επαφή με τους πολίτες, αλλά κυρίως με τη νέα μας γενιά.
Να δουν τι έχουν πετύχει στο πέρασμα των χρόνων, οι πνευματικοί άνθρωποι της πόλης μας.
Να νιώσουν περήφανοι και για τον Πειραιά του πνεύματος και για τους ανθρώπους του.
Για μένα, αυτή η έκθεση είναι το καλύτερο βήμα λίγο πριν από τα εγκαίνια του Δημοτικού μας θεάτρου.
Αυτού του μοναδικού πνευματικού φάρου, που πολύ σύντομα θα ανάψει και πάλι για να σηματοδοτήσει την αναγέννηση της πόλης μας.
Ο Πειραιάς θα λάμψει και πάλι.
Θα είναι και πάλι στην πρωτοπορία σε κάθε δράση του.
Αγαπητοί φίλοι,
Είμαι βέβαιος ότι θα εντυπωσιαστείτε από τον πλούτο που βρίσκεται στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης μας.
Σπάνιες εκδόσεις, συλλεκτικά βιβλία, χειρόγραφα που σηματοδοτούν την πορεία μας στο ιστορικό γίγνεσθαι.
Και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, που διατήρησαν αυτό το υλικό, με την αγάπη και το πάθος τους.
Από το 1926 που ιδρύθηκε η Βιβλιοθήκη μας, άνθρωποι δούλεψαν ώρες επί ωρών για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν και να διατηρήσουν σπάνιο και μοναδικό υλικό.
Στην εποχή της λεωφόρου της διάχυσης της γνώσης με κάθε τεχνολογική μορφή,  επιθυμούμε και θέλουμε να γίνει  η γνώση αλλά και το υλικό της βιβλιοθήκης μας προσβάσιμο σε όλους τους Πειραιώτες αλλά κυρίως στη νέα γενιά, με την ψηφιοποίηση και το πέρασμα υλικού της στο διαδίκτυο.
Ώστε κάθε άνθρωπος που θέλει να βρίσκει υλικό για την ιστορία της πόλης μας σε όποιο σημείο του πλανήτη και να βρίσκεται να του είναι εύκολα προσβάσιμο.
Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά, οι πολίτες της πόλης μας και όχι μόνο έχουν αναθέσει το μοναδικό καθήκον της συγκέντρωσης, της διαφύλαξης και της διάθεσης, στις τωρινές και τις μελλοντικές γενεές, της πνευματικής παραγωγής της πατρίδας μας, όπως αυτή εμφανίζεται στα διάφορα μέσα έκδοσης, έντυπα, οπτικοακουστικά, ακόμη και ηλεκτρονικά.
Σήμερα οι έλληνες πολίτες απαιτούν, από κάθε φορέα που λειτουργεί με δημόσιους πόρους να αποδεικνύει ότι οι πόροι που του διαθέτουν δεν πηγαίνουν χαμένοι αλλά δαπανώνται παραγωγικά.
Ταυτόχρονα, απαιτούν από κάθε φορέα να αποδεικνύει ότι ανταποκρίνεται στην αποστολή που του έχει ανατεθεί.
Είμαι βέβαιος ότι όλοι εμείς που έχουμε άμεσα ή έμμεσα σχέση με την λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης,  ο κάθε εργαζόμενος ή εργαζόμενη στη Βιβλιοθήκη, προσπάθησε και θα προσπαθήσει και στο μέλλον να βάλει το λιθαράκι του στην ανάδειξη της σε φορέα τον οποίο θα σέβεται, θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει ολόκληρη η πειραϊκή κοινωνία: πολιτεία, ερευνητές, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, επαγγελματίες σχετικοί με την διάδοση της πνευματικής παραγωγής αλλά οι απλοί έλληνες πολίτες.
Αγαπητοί φίλοι,
Όπως θα διαπιστώσετε από το πρόγραμμα που κρατάτε στα χέρια σας, γίνονται πολλαπλές εκδηλώσεις. Τόσο εδώ στην Κανθάρου, όσο και στο χώρο της Πινακοθήκης.
Πριν κλείσω το χαιρετισμό μου, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια απόφασή που πήραμε.
Για πρώτη φορά, ο Δήμος Πειραιά τιμά τους Πειραιώτες ανθρώπους του Πνεύματος. Ανθρώπους που με το συγγραφικό τους έργο ξεχώρισαν.
Σε συνεργασία με τους φορείς του πόλης τιμούμε ανθρώπους ξεχωριστούς, πολίτες που έχουν στην καρδιά τους και στα χειρόγραφά τους, τον Πειραιά.
Τους ευχαριστούμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας. Αυτό που κάνουμε για αυτούς είναι το λιγότερο.
Να είστε πάντα γεροί, πάντα φωτισμένοι, πάντα δημιουργικοί.
Καλή δύναμη σε όλους. Σας ευχαριστώ».
Στην συνέχεια, ο κ. Μιχαλολιάκος  απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Γιάννη Χατζημανωλάκη, επίτιμο Πρόεδρο της Φιλολογικής Στέγης, Πειραιώτη με πλούσια κοινωνική και πνευματική δραστηριότητα, συγγραφέα 16 βιβλίων.
Επίσης, ο κ. Μιχαλολιάκος απένειμε τιμητική πλακέτα και στην κα Τούλα Μπούτου, γιατρό,  που παράλληλα ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνία. Για το έργο της, έχει συχνά διακριθεί και τιμηθεί.
Στην ομιλία της, η κα Ευαγγελία Μπαφούνη, Διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά, με θέμα:  «Η ιστορία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά»,  υπογράμμισε ότι «ο κυριότερος στόχος της έκθεσης, είναι να αναδείξει όχι μόνο τους  θησαυρούς της Δημοτικής Βιβλιοθήκης -οι οποίοι είναι πάρα πολλοί- αλλά να αναδείξει μία υπηρεσία η οποία φιλοδοξεί να αποκτήσει μια εξωστρέφεια και να είναι κοντά στα σχολεία, κοντά στους μαθητές, αλλά και κοντά στους αναγνώστες».
Η κα Μπαφούνη, μιλώντας για την ιστορία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά, είπε ότι «η ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας βιβλιοθήκης στο Δήμο του Πειραιά, απασχολούσε το Δημοτικό συμβούλιο από το 1836. Το 1874 ο Δημήτριος Στ. Μαυροκορδάτος δώρισε στο Δήμο μία σπουδαία συλλογή αποτελούμενη από 4.000 τόμους, η οποία αποτέλεσε τον πυρήνα της βιβλιοθήκης. Έπειτα, ακολούθησαν και άλλες δωρεές πνευματικών ανθρώπων που εμπλούτισαν τη συλλογή της Βιβλιοθήκης. Παρ’ όλα αυτά, η βιβλιοθήκη δεν κατάφερε να λειτουργήσει για τα επόμενα 53 χρόνια και το 1927, εγκαινιάζεται σε τμήμα του Δημοτικού Θεάτρου όπου και ξεκίνησε τη λειτουργία της.
Το 1975, μεταφέρθηκε στον 5ο όροφο του Κεντρικού Δημαρχείου στην πλατεία Κοραή, με 20.000 περίπου τίτλους βιβλίων.
Το 2005, η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα μετακινηθεί στο νέο κτήριο στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 22 και Κολοκοτρώνη και συγχρόνως θα αποκτήσει ένα ψηφιακό κατάλογο και για πρώτη φορά θα γίνουν προσλήψεις βιβλιοθηκονόμων.
Όπως υπογράμμισε η κα Μπαφούνη, «οι σημερινές βιβλιοθήκες μπορούν να λειτουργήσουν μόνο ψηφιακά, με εκπαιδευτικά προγράμματα και με εκδηλώσεις. Με αφορμή αυτή την έκθεση, έχουμε διοργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων, όπως σεμινάρια δημιουργικής γραφής, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Λυκείου και Δημοτικού, σεμινάρια επιμέλειας βιβλίων, καθώς επίσης και  απονομές βραβεύσεων στους Πειραιώτες λογοτέχνες, στους Πειραιώτες συγγραφείς, οι οποίοι λάμπρυναν με την παρουσία τους και με τα γραπτά τους, αυτή την πόλη.
Ο κύκλος των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Κώστα Βρεττάκου, που αν και δεν γεννήθηκε στον Πειραιά, αισθάνεται Πειραιώτης».
 
Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του κ. Γιάννη Κόκκωνα,  Επίκουρου καθηγητή Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Το βιβλίο».
Ο κ. Κόκκωνας αναφέρθηκε στον προβληματισμό για το μέλλον των  Βιβλιοθηκών και το μέλλον των βιβλίων καθώς επίσης για το βιβλίο ως αντικείμενο και ως εργαλείο γνώσης.
 
Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν : Ο Βουλευτής κ. Π. Μελάς, ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ κ.  Δ. Καρύδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ι. Ξυπολιάς. Οι Αντιδήμαρχοι: κ.κ. Αν. Κάρλες, Ευαγ. Σαρρή, Ν. Αμοργιανός, Ευστ. Κωνσταντούζος, Γρ. Καψοκόλης, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝ. Γ. Σιγάλας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μ. Φύκια, Σ. Ευσταθόπουλος, Χ. Βουγιουκλάκης, ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αλεξανδρόπουλος, η Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου κα Μ. Τσανάκη,  και πλήθος κόσμου.
 
Ώρες και μέρες λειτουργίας της έκθεσης:
Δευτ-Παρ :10.00-14.00 & 18.00-20.00
Σαβ.-Κυρ :10.00-14.00
 
Κάθε Πέμπτη (7,14,21 Φεβρουαρίου) 18.00-20.00 & κάθε Κυριακή (3,10,17,24 Φεβρουαρίου) 12.00-14.00 μ.μ. θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για το κοινό στο χώρο της έκθεσης
(Νεοκλασικό Δημοτικό Κτήριο Οδού Κανθάρου).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ