Βαϊμάρη η Ελλάδα, γράφουν οι Γερμανοί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

http://www.onalert.gr/files/Image/NewOnAlert/HISTORY/cache/Weimar_569_355-630x392.jpg«Όταν τα κράτη χάνουν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να απαλλαγούν από τα χρέη τους, η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Ανάμεσα στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και την Ελλάδα υπάρχουν πολλές αναλογίες», γράφει η Handelsblatt.
«Τι μπορεί να διδαχθεί η Ελλάδα από τη Βαϊμάρη» είναι ο τίτλος του κειμένου, όπου η γερμανική εφημερίδα επιχειρεί να παραλληλίσει τη σημερινή κατάσταση στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με εκείνη των αρχών της δεκαετίας του 1930 στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. 

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «πριν από τις δύο κρίσεις (σ.σ. στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και στη Γερμανία του ’30) υπήρξε μία φάση μείωσης του πληθωρισμού και οικονομικής σταθεροποίησης.
Στη συνέχεια ακολούθησε μαζική εισροή εξωτερικού ιδιωτικού κεφαλαίου, το οποίο μόνο εν μέρει αξιοποιήθηκε για παραγωγικές επενδύσεις. 

Μία οικονομική κρίση με προέλευση από τις ΗΠΑ τελείωσε ‘το παιχνίδι’ και στις δύο περιπτώσεις, προκαλώντας οικονομική ύφεση. Την κατάσταση επιδείνωσε ακόμη περισσότερο ένα γιγάντιο βουνό εξωτερικού χρέους. Το 1932, η ανεργία στη Γερμανία ήταν εξίσου υψηλή, όσο είναι σήμερα στην Ισπανία και την Ελλάδα». 

Το δημοσίευμα παραθέτει άποψη του Άμπρεχτ Ριτσλ, γερμανού καθηγητή Οικονομικής Ιστορίας στο London School of Economics, που εκτιμά ότι «οι δυνατότητες είσπραξης του χρέους από τα κράτη με ειρηνικό τρόπο είναι περιορισμένες.
Ο Τζον Μέιναρντ Κέινς προειδοποιούσε στο παρελθόν ότι οι υψηλές πολεμικές αποζημιώσεις, που είχαν επιβληθεί στη Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα οδηγούσαν σε νέο πόλεμο».

Το δημοσίευμα της Handelsblatt κλείνει με το εξής διδακτικό συμπέρασμα: «Όταν μία χώρα είναι τόσο χρεωμένη, ώστε η πλήρης εξόφληση των δανείων δεν μπορεί να επιβληθεί με ειρηνικά μέσα, τότε είναι προς το συμφέρον των δανειστών, να αναδιατάξουν το χρέος μειώνοντάς σε εξυπηρετήσιμο επίπεδο».

Από εκεί και πέρα, τα γερμανικά ΜΜΕ ασχολούνται εκτενώς με την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Η Die Welt του Βερολίνου διερωτάται: «Έσβησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας συγγενείς του από μία λίστα φορολογικών παραβατών; Το ελληνικό κοινοβούλιο το θεωρεί πιθανό και συστήνει προανακριτική επιτροπή». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «το ελληνικό σκάνδαλο φοροδιαφυγής προχωρά σε δεύτερο γύρο και τα περιθώρια γίνονται ολοένα στενότερα για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου».
Αναφορά στις εξελίξεις της υπόθεσης κάνει και η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel επισημαίνοντας: «Στην περίπτωση που αρθεί η ασυλία του Παπακωνσταντίνου, ένα ειδικό δικαστήριο θα έκρινε στη συνέχεια αν είναι ένοχος. Σε περίπτωση καταδίκης ο Παπακωνσταντίνου απειλείται με έως και 20 χρόνια κάθειρξης, λένε νομικοί επιστήμονες στην Αθήνα».

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η αυστριακή εφημερίδα Der Standard στην ηλεκτρονική της έκδοση υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα είχε παραλάβει ήδη πριν από δύο χρόνια την επονομαζόμενη ‘λίστα Λαγκάρντ’ από τη γαλλική κυβέρνηση. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στις οποίες τέτοιου είδους στοιχεία προκάλεσαν την επέμβαση των αρμόδιων αρχών, στην Ελλάδα δεν πραγματοποιήθηκαν έρευνες».
onalert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ