Απαντητική επιστολή της κ.Άνγκελας Μέρκελ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Με ταυτόχρονη διάσωση των προβληματικών κρατών
Έτσι είχε επιγραφεί η επιστολή που στείλαμε στην κ.Μερκελ και δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα ΤΥΠΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ στις 14 Σεπτεμρίου 2012. Η απάντησγη της κ,Μέρκελ, έστω δια του γρφείου της, δείχνει ότι οι πρασπάθειες του καθενός πιάνουν τόπο, έστω και μερικώς. Ετοιμάζουμε νέα απάντηση με νέες προτάσεις, την οποία θα δημοσιεύσουμε την επόμενη εβδομάδα. Ιδού η απαντητική επιστολή:
Νίκος Αναγνωστατος
Ομοσπονδιακή Καγκελαρία
Βερολίνο, 19 Δεκεμβρίου 2012
Αξιότιμε κ. Αναγνωστάτε,
Σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την από 6.9.12 επιστολής σας προς την κ. Καγκελάριο.Παρακαλούμε για την κατανόησή σας, που η κ. Καγκελάριος δεν μπορεί η ίδια να απαντήσει σε όλες τις επιστολές που τις απευθύνονται.
Όπως εσείς έτσι και άλλοι πολίτες, επίσης και στη Γερμανία, παρακολουθούν την εξέλιξη στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα με μεγάλη προσοχή και ανησυχία.Παρακαλώ να είστε σίγουρος, ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει επίγνωση, ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα για στρώματα πολιτών είναι συνυφασμένες με αισθητούςπεριορισμούς.Αυτό αφορά τόσο στις μεταρρυθμίσεις υποδομών για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας όσο και στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό των προϋπολογισμών.Αυτά τα βήματα όμως, όπως ομόφωνα συμφωνούν και οι διεθνείς οργανώσεις, ήταν αναπόφευκτα για να επανέλθουν τα δημόσια οικονομικά και η οικονομία στο σωστό δρόμο και να μπουν οι βάσεις για μια καινούργια ανάπτυξη και απασχόληση στην Ελλάδα.Για τη γερκελρμανική κυβέρνηση ήταν για αυτούς τους λόγους ιδιαίτερα σημαντικό, ότι την απόφαση για επώδυνεςμεταρρυθμίσεις θα τις επωμιζόταν ο ελληνικός λαός. Αυτό έγινε μέσω των εκλογών πριν από μερικούς μήνες.
Συμφωνούμε όμως με την άποψή σας, ότι η συνταγματική σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ένωσης έχει ανάγκη από μετεξέλιξη.Η κρίση έκανε εμφανείς τις αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος και μία μεταρρύθμιση κάποιων στοιχείων έχει πολιτικά ξεκινήσει.Σίγουρα όμως δεν είναι προτιθέμενο μα ούτε και δυνατό τις δυνάμεις της αγοράς εξ΄ολοκλήρου να τις υποσκάψουμε.Μια τέτοια κίνηση της ΕΖΒ,όπως εσείς αφήνετε να εννοηθεί, θα έθετε σε κίνδυνο τηνσταθερότητα των τιμών στην Ευρώπη.Έντονηή διαρκής ανάπτυξη και απασχόληση δεν θα εξελισσόταν ενάντια αλλά μόνο με την ζήτηση της αγοράς. Αυτό τον στόχο υπηρετεί και το πρόγραμμα προσαρμογής, που με όλα αυτά,όπως και η δουλειά της EU-Task-force για την Ελλάδα, στοχεύει να καλυτερεύσει την επιχειρηματικότητα, για να επέλθουν επειγόντως οι αναγκαίες επενδύσεις, οι οποίες, όπως και εσείς αναφέρετε, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εισπράξεις φόρων για το κράτος.
Η γερμανική κυβέρνηση συμφωνεί με αυτούς τους στόχους και υποστηρίζει τη δουλειά της Taskforce, η οποία συνεισφέρει σε μια σειρά από διακρατικές σχέσεις με μεταρρυθμιστικά προγράμματα, όπως σίγουρα θα σας είναι γνωστό. Αυτά αφορούν τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στη τοπική διοίκηση.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Dr Sebastssian Seidel