Συμφωνία «μαμούθ» Ρωσίας – Κίνας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TU22M3XLΜε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει ιδιαίτερες αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού η Κίνα πρόκειται αποφάσισε την αγορά της γραμμής παραγωγής του υπερηχητικού στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-22Μ3 Backfire C από τη Ρωσία έναντι 1,5 δισ.$.

Αυτό αναφέρουν κινεζικά ΜΜΕ λέγοντας ότι τα Tu-22M3 της κινεζικής Αεροπορίας με την ένταξή τους σε υπηρεσία πρόκειται να ονομάζονται “H-10”.

Τα αεροσκάφη πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για ναυτικές περιπολίες αλλά και για αποστολές προσβολής μεγάλων στόχων επιφανείας όπως τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ενώ φυσικά διατηρούν την ικανότητα νε φέρουν βλήματα cruise με πυρηνικές κεφαλές.

Η επίσημη αναγγελία της συμφωνίας αν και δεν έχει γίνει ακόμη επίσημα φαίνεται πως ήταν γνωστή στις ΗΠΑ εδώ και δύο μήνες τουλάχιστον και ακριβώς για αυτό το λόγο η Ουάσιγκτον αποφάσισε εσπευσμένα τη μετακίνηση στην περιοχή του Ειρηνικού της stealth τριάδας δηλαδή μονάδων αεροσκαφών F-22, B-2B και F-35 όταν τα τελευταία θα είναι βέβαια επιχειρησιακά έτοιμα.

Η αποδοχή της Ρωσίας να πουλήσει τη γραμμή παραγωγής των στρατηγικών αεροσκαφών Tu-22M3 στην Κίνα φαίνεται πως έχει δυσαρεστήσει έντονα τις ΗΠΑ οι οποίες θεωρούν ότι αυτή σχετίζεται με τη γενικότερη τριβή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ.

Το Tu-22M3 είναι ένα πραγματικά μεγάλο σε διαστάσεις αεροσκάφος με πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας, τετραμελές πλήρωμα, δικινητήριο και προερχόμενο από το Tu-22M2.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια εκσυγχρονισμένη έκδοση με αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, του συστήματος ελέγχου πυρός, του συστήματος δορυφορικής ναυτιλίας-επικοινωνίας, του εξοπλισμού αναγνώρισης και αντιμετώπισης απειλών, συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος αυτοπροστασίας.

Η μεγάλη ανησυχία των ΗΠΑ εκτός του αεροσκάφους του ίδιου ακούει στο όνομα AS-4 Kitchen (Kh-22) ενός θανάσιμου αντιπάλου για τα αμερικανικά σκάφη και ιδιαίτερα για τα αεροπλανοφόρα.

Πρόκειται για ένα πύραυλο υγρών καυσίμων που επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 4 mach, με μέγιστη εμβέλεια τα 400χλμ. Αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 για την προσβολή ναυτικών ομάδων και αεροπλανοφόρων του αμερικανικού Ναυτικού, γρήγορα όμως εφοδιάστηκε με πυρηνική κεφαλή των 350 ή 1000 kt (Kh-22N) .

Το βλήμα μπορεί να εκτοξευθεί σε δύο προφίλ: Το πρώτο αφορά την άφεση από μεγάλο ύψος όπου το βλήμα ανεβαίνει έως τα 27.000 μ. για να επιταχύνει στη συνέχεια βυθίζοντας προς το στόχο με ταχύτητα 4 mach. Στη δεύτερη περίπτωση το βλήμα φτάνει έως τα 12.000 και στη συνέχεια πραγματοποιεί βύθιση με μικρή γωνία αναπτύσσοντας 1,2 mach ενώ στο τελικό στάδιο προσβολής ο πύραυλος κατέρχεται σε ύψος λιγότερο των 500 μέτρων.

Το άλλο κύριο βλήμα που μεταφέρει το Tu-22M3 είναι το Kh-15 Raduga. Πρόκειται για ένα πύραυλο μικρής-μέσης εμβέλειας που παράγεται σε τρεις βασικές εκδόσεις. Μια για μεταφορά μιας πυρηνικής κεφαλής των 350 kt, ενώ από τις υπόλοιπες δύο η μια Kh-15P αφορά χρήση αντι-ραντάρ και η Kh-15S εναντίον σκαφών επιφανείας. Η καθοδήγηση του Kh-15 με την πυρηνική κεφαλή γίνεται μέσω αδρανειακού συστήματος, του «-Ρ» μέσω παθητικού δέκτη και του «-S» μέσω αδρανειακού συστήματος και ενεργού ερευνητή για την τελική φάση της προσβολής. Η εμβέλειά του εκτιμάται από 60 έως και 150 χλμ. ενώ κατά άλλες πηγές η μέγιστη εμβέλεια μπορεί να φτάσει έως και τα 300 χλμ.

defencenet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ