Τις μέρες που ακολούθησαν τη διαγραφή της είδε να την εγκαταλείπουν κι άλλοι παραδοσιακά «σύμμαχοί» της, εντός κι εκτός Νέας Δημοκρατίας, με πιο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ούτε ένας βουλευτής δεν βγήκε να διατυπώσει δημόσια τη διαφωνία του με την απόφαση της ηγεσίας. Να εκφράσει έστω τη… συμπάθειά του προς το πρόσωπό της.
Παρά το ότι η διαγραφή δεν αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία», ήταν εκ των προτέρων δεδομένη, ωστόσο η ίδια φαίνεται ότι δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μετά την αποχώρησή της από το «κομματικό μαντρί». Βουλευτές που συνομιλούν μαζί της υποστηρίζουν ότι δεν έχει συγκεκριμένη στρατηγική και σχέδιο για τις επόμενες κινήσεις της. Ότι δεν δείχνει διατεθειμένη να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες σε προσωπικό επίπεδο, να ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό από στελέχη που κινούνται στον στενό πυρήνα των υποστηρικτών της. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η επιφυλακτική στάση που τηρούν οι 5-8 βουλευτές που ενδεχομένως θα την ακολουθούσαν αν προχωρούσε στην ίδρυση νέου κόμματος.
Μετά το Συνέδριο;
Υπάρχουν άλλοι όμως που υποστηρίζουν ότι «αργά η γρήγορα» η κ. Μπακογιάννη θα κινηθεί και το προσδιορίζουν χρονικά στο διάστημα λίγο πριν ή λίγο μετά το συνέδριο του Ιουνίου. Όπου, όπως πιστεύουν, λόγω του ότι ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να ελέγξει με απόλυτο τρόπο το κόμμα, θα προκληθεί ρήγμα που θα συνοδευτεί με μαζικές αποχωρήσεις κομματικών στελεχών, ενδεχομένως και βουλευτών.
Προς το παρόν όλα αυτά αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου και τίποτα περισσότερο. Επιπλέον το σενάριο των πρώτων μετά τη διαγραφή ημερών, ότι θα έχουμε σταδιακή αποχώρηση βουλευτών, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι όποιες πρωτοβουλίες της είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, ότι πρέπει να την ευνοήσουν και οι συγκυρίες, ήτοι μια ταυτόχρονη κρίση στα δύο μεγάλα κόμματα. «Αν δεν συμβούν… δραματικά γεγονότα που θα τη φέρουν ξανά στον αφρό, η Ντόρα κινδυνεύει έπειτα από ένα – δυο χρόνια να μην υπάρχει στην πολιτική ζωή της χώρας», τονίζουν.
Στενοί συνεργάτες της πάντως επαναλαμβάνουν στερεότυπα την πρόσφατη δήλωσή της ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες πολιτικές συνθήκες για την εμφάνιση ενός νέου πολιτικού φορέα. Ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις που της ασκούνται από στελέχη της Ρηγίλλης και να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα.
Η τακτική της από δω και πέρα
Το επόμενο διάστημα θα κάνει κάποιες ομιλίες, θα παρεμβαίνει σε κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας χωρίς τη δέσμευση της κομματικής γραμμής.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι για την επίσκεψη Ερντογάν η κριτική της σχεδόν ταυτίσθηκε με την αντίστοιχη του κ. Σαμαρά, ότι δηλαδή με δεδομένη την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, λανθασμένα η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με την τουρκική πλευρά θέματα εθνικής ζωτικής σημασίας. Η πρώην υπουργός παρακολούθησε στις αρχές της εβδομάδας την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, αλλά όχι και την ομιλία του κ. Σαμαρά.
(Το Παρον)
(online-press)