Στην Συρία γίνεται εισβολή, όχι “εμφύλιος”
Έγινε διαδήλωση στην Ελλάδα κατά του καθεστώτος και μόνο το 10% ήταν Σύριοι! Οι υπόλοιποι ήταν “ξένοι”!
Η κρίση στη Συρία, με όλα τα στοιχεία της κατασκευασμένης κρίσης που διαρκώς βγαίνουν στη δημοσιότητα, σε συνδυασμό με την επίσης κατασκευασμένη κρίση στην Ελλάδα, δημιουργούν μια συνάφεια μεταξύ της Ελλάδας και της Συρίας, πέρα από τις παραδοσιακές σχέσεις των δύο λαών. Οι Σύριοι που ζουν στην Ελλάδα αποτελούν ένα ενωτικό στοιχείο των δύο λαών, οι οποίοι επηρεάζονται τόσο από την κατάσταση στην
Ελλάδα όσο και στη Συρία.
Μιλήσαμε με την Πρόεδρο του συλλόγου Σύριων ομογενών, Κατερίνα Μουσμπέ, η οποία και ως ιδιοκτήτρια του ταξιδιωτικού γραφείου MidEast Tours γνωρίζει και επαγγελματικά τον πολιτιστικό πλούτο της Συρίας. Μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε αυτό που έχει γίνει ουσιαστικά εμφανές και διαπιστώθηκε νωρίς από πολλούς Έλληνες, ότι δηλαδή οι υποτιθέμενοι αντάρτες στην πλειοψηφία τους είναι ξένοι και δεν είναι Σύριοι. Επίσης ότι υπάρχει τεράστιος πολιτιστικός πλούτος στη Συρία, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.
– Πότε ξεκίνησε η κοινότητα των Σύριων ομογενών που ζουν στην Ελλάδα ως φορέας και από ποια πρόσωπα και πώς εξελίχθηκε μέχρι σήμερα;
– Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1988. Τα μέλη είναι Σύριοι που έχουν ζήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα και αρκετά από τα μέλη έχουν λάβει και την ελληνική υπηκοότητα, όπως εγώ, παράλληλα με τη συριακή. Υπάρχουν επιχειρηματίες, μηχανικοί, δικηγόροι, αλλά και γενικότερα ελεύθεροι επαγγελματίες. Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος έχει συγκεντρώσει πολλά μέλη που είναι κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες στον τομέα των οικοδομικών επιχειρήσεων (μάρμαρα, πλακάκια, κεραμίδια, ηλεκτρολόγοι και γενικά όλο το φάσμα της οικοδομής). Πριν από την κρίση οι κυριότεροι τεχνίτες και επαγγελματίες στις οικοδομές ήταν από τη Συρία, οι οποίοι έδιναν πολύ καλές τιμές και είχαν απόλυτη συνέπεια στην εργασία τους στα χρονοδιαγράμματα και ποιότητα. Σήμερα υπάρχει μια μείωση των απασχολουμένων λόγω της κρίσης. Τα δύο σημαντικότερα πρόσωπα που από την αρχή δραστηριοποιήθηκαν για την ίδρυση του συλλόγου και την σύνταξη του καταστατικού, είναι οι κ.κ. Κουτσιγιέ και Λαουάντ. Ο πρώτος ήταν επιχειρηματίας και ο δεύτερος ήταν στο Υπουργείο Παιδείας με επίσημες συμμετοχές σε ελληνικές αποστολές όπου έκανε την διερμηνεία από τα αραβικά στα ελληνικά και αντίστροφα. Έχει διδάξει την ελληνική γλώσσα σε πολλούς Σύριους στην Ελλάδα. Βασική αποστολή του συλλόγου είναι να συμπαρασταθεί στην κοινότητα Σύριων στην Ελλάδα και κατά καιρούς να γίνονται κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις και η οικονομική και άλλη βοήθεια σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα. Κατά καιρούς δίνονται και δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, αλλά και αραβικής γλώσσας κυρίως σε παιδιά. Είχε γίνει μία προσπάθεια να ιδρυθεί σχολείο με βάση την δομή του συστήματος στην Συρία και να μπορεί αυτό το σχολείο να παρέχει εκπαίδευση μέχρι το δημοτικό ίσως και το γυμνάσιο. Από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας όμως τέτοιες προσπάθειες δεν προχωρούν διότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από πολλές κοινότητες και αν δίνονταν για τους Σύριους θα έπρεπε να δοθεί για όλες. Οι περισσότεροι Σύριοι βρίσκονται στην Αθήνα, αρκετοί κυρίως σπουδαστές είναι στη Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντικός αριθμός υπάρχει και στην Κρήτη Η πρεσβεία της Συρίας ξεκίνησε εντατικά να κάνει καταγραφή των Σύριων που ζουν στην Ελλάδα ουσιαστικά από το 2006. Καταγράφηκαν περίπου 20.000 άτομα, αλλά από την πρεσβεία υπάρχει πεποίθηση ότι εκτός από αυτά που ήρθαν σε επαφή με την πρεσβεία για την καταγραφή, πρέπει να υπάρχουν περίπου 40.000 επιπλέον, οι οποίοι είτε έχουν λάβει ελληνική υπηκοότητα, είτε δεν χρειάζονται τις υπηρεσίες της πρεσβείας ή και για κάποιο λόγο δεν ήθελαν να καταγραφούν ή δεν το πληροφορήθηκαν. Η συριακή κοινότητα δηλαδή θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από την αιγυπτιακή. Συνολικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 70.000 Αιγύπτιοι στην Ελλάδα. Από ό,τι γνωρίζω έχουν περισσότερους από έξι συλλόγους.
– Πώς βλέπετε τις σχέσεις Ελλάδας – Συρίας και την εξέλιξή τους μέχρι σήμερα;
– Αυτές οι σχέσεις έχουν ρίζες στο απώτερο παρελθόν, στην ιστορία. Τα κυριότερα αρχαία της Συρίας είναι Ελληνικά, μέχρι την Ελληνορωμαϊκή περίοδο. Οι Έλληνες είναι πολύ αγαπητοί στη Συρία, οι Έλληνες επίσης αγαπούν και σέβονται τους Σύριους και δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα μεταξύ τους. Άριστες σχέσεις υπάρχουν επίσης και στο πολιτικό επίπεδο και αυτό στην πράξη φαίνεται διότι στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη η πρεσβεία της Συρίας εν μέσω της κρίσης. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά για το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο λαών βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.
– Η παρουσία της Ορθοδοξίας στην Συρία σε ποιο επίπεδο βρίσκεται;
– Η παρουσία των Χριστιανών ανέρχεται περίπου σε 12%. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι Ορθόδοξοι ενώ υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντών. Αυτοί οι χριστιανοί δεν είναι καινούργιοι στη χώρα αλλά ήταν εκεί από παλιά. Η Μααλούλα είναι μία περιοχή στη Συρία όπου υπάρχει το Μοναστήρι της Αγίας Θέκλας. Εκεί μιλούν ακόμη την αραμαϊκή γλώσσα της εποχής του Χριστού. Αυτή είναι μια απόδειξη της στενής σχέσης που έχει ο Χριστιανισμός με τη Συρία.
– Ποια θα μπορούσαμε να πούμε είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων της Συρίας και της ίδιας της χώρας, όπως επίσης της σύνθεσης του πληθυσμού;
– Ο λαός της Συρίας είναι γνωστός για την ζεστασιά του, τη φιλοξενία του, με αγάπη για τους τουρίστες και ιδιαίτερα για τους Έλληνες. Είναι μετριόφρων λαός και εντυπωσιάζει το γεγονός ότι αυτός ο λαός διαφέρει από τους λαούς των γύρω περιοχών. Στη Συρία υπάρχουν όλες οι θρησκείες. Συνηθίζουμε να μην ρωτούμε την θρησκεία του άλλου, αν είναι Χριστιανός ή Μουσουλμάνος, συχνά ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε, διότι έχουμε μάθει να ζούμε με όλες τις θρησκείες. Ένα ζωντανό παράδειγμα είναι το τζαμί των Ομεϋαδών, που είναι το μεγαλύτερο της Συρίας και το σημαντικότερο της αραβικής τέχνης, στο οποίο εκτός από το μουσουλμανικό τζαμί υπάρχει ο τάφος του Αι Γιάννη του Βαπτιστή και δίπλα η κολυμβύθρα.
– Ποια είναι τα χαρακτηριστικότερα μέρη της Συρίας για κάποιον επισκέπτη;
– Η Δαμασκός είναι η παλαιότερη πόλη του κόσμου που είναι διαρκώς κατοικημένη, ίσως και πιο πριν από το 5000 π.Χ., που είναι διαρκώς ζωντανή μέχρι σήμερα. Επίσης, υπάρχει η οδός στην οποία περπάτησε ο Απόστολος Παύλος για να βρει τον Ανανία και το φως του (αφού τυφλώθηκε καταδιώκοντας Χριστιανούς) και να γίνει ο ίδιος Χριστιανός και Απόστολος. Η οδός πραγματικά βρίσκεται στην κάτω στρώση. Δεν μπορεί να γίνει ανασκαφή και να αποκαλυφθεί η πραγματική οδός διότι οι ανασκαφές κοστίζουν πολύ και μέχρι τώρα γίνονταν από ξένους φορείς της Γερμανίας, Ελβετίας, Γαλλίας, Αυστρίας, Ιαπωνίας. Η Παλμύρα, επίσης, που είναι η πόλη της βασίλισσας Ζηνοβίας (η οποία ήταν εξίσου σημαντική με την Κλεοπάτρα και αψήφισε τη δύναμη της Ρώμης), είναι ένα άλλο σημαντικό μέρος της Συρίας για τον κάθε επισκέπτη. Ελληνικές επιγραφές υπάρχουν στα αρχαία της Παλμύρας διότι τα Ελληνικά ήταν η ανώτερη γλώσσα, της αριστοκρατίας. Είναι όπως ήταν οι αρχαίες ελληνικές πόλεις με αγορά, θέατρο κ.λπ.. Υπάρχει επίσης το Αλέπο, με τη χαρακτηριστική εκκλησία της Βασιλικής του Αγίου Συμεών του «στυλίτη», ο οποίος έζησε και πέθανε πάνω σε μια κολώνα ως ερημίτης. Πάρα πολλοί άνθρωποι πήγαιναν να τον δουν και να προσκυνήσουν και γύρω από αυτό το σημείο χτίστηκαν τουλάχιστον 32 εκκλησίες. Η Συρία έχει επίσης πάρα πολλά κάστρα και να τα σημαντικότερα είναι το Κάστρο των Ιπποτών κοντά στην Χομς, το οποίο είναι πολύ καλά διατηρημένο και ενδεικτικό για το πώς ήταν τα κάστρα. Αισθάνεστε την ατμόσφαιρα ενός πραγματικού κάστρου πολύ καλά διατηρημένου. Στη Συρία υπάρχει επίσης και η Αφάμια η οποία διαθέτει ένα εντυπωσιακό μουσείο με ψηφιδωτά, όπως επίσης και η Μπόσρα με το θέατρό της που μοιάζει με αυτό της Επιδαύρου αλλά είναι σε πολύ καλύτερα διατηρημένη μορφή. Η σκηνή υπάρχει ολόκληρη, το περιστύλιο, τα καθίσματα κ.λπ..
– Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Συρία με ποιον τρόπο έχει επηρεάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και την κοινότητα των Σύριων στην Ελλάδα;
– Αυτό που ζει η Συρία είναι πρωτόγνωρο, δεν έχει ξαναγίνει σε καμία χώρα. Η Συρία είναι ένα πεδίο μάχης των μεγάλων δυνάμεων. Δεν είναι πια θέμα αν μας αρέσει ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση. Τα άτομα που συλλαμβάνονται από τον Στρατό δεν είναι καν Σύριοι. Έχουν εντελώς άλλες υπηκοότητες και ρίχνουν βόμβες ή προσπαθούν να σκοτώσουν άλλους. Δεν έχουν καμιά δουλειά στη Συρία και δεν είναι ανάμεσα από τους ξένους που ζούσαν στη Συρία. Είναι μισθοφόροι που προκαλούν Τρομοκρατία με όλη την έννοια της λέξης. Αυτό που γίνεται στη Συρία είναι από τη μια πλευρά οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ προσπαθούν να επιβάλουν τις απόψεις τους και η άλλη πλευρά με την Ρωσία, Κίνα και Ιράν προσπαθούν επίσης. Δεν είναι θέμα να φύγει ή να μην φύγει ο Πρόεδρος αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιος να τον αντικαταστήσει. Το γεγονός ότι υπάρχει Πρόεδρος αποτελεί προστασία για τη Συρία, διότι διαφορετικά θα ήμασταν όπως στο Ιράκ, μια χώρα ακέφαλη και όταν μια χώρα είναι ακέφαλη, κινείται προς διάλυση. Όπως ήταν παλαιότερα ο Λίβανος και προσπαθούν και σήμερα να τον αποδυναμώσουν. Η Συρία αντιστέκεται και ελπίζω να τελειώσει το πρόβλημα γρήγορα. Κάποιοι Σύριοι που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν συμφωνούν με αυτά που γίνονται στη Συρία και κάποιοι ίσως να επιθυμούσαν να φύγει ο Πρόεδρος, αλλά κάποιοι άλλοι επιθυμούν να μείνει και δεν θέλουν ξένες δυνάμεις, να μην μπούμε πάλι στην περίοδο της κατοχής και να μας κυβερνάει μια Αμερική ή κάποια άλλη χώρα.
– Ουσιαστικά δηλαδή βρίσκεστε στο επίπεδο των διαφορετικών απόψεων και δεν υπάρχει κάποια σύγκρουση μεταξύ των Σύριων στην Ελλάδα.
– Όχι δεν υπάρχει σύγκρουση, είναι στο επίπεδο των διαφορετικών απόψεων. Όπως συμβαίνει στην Ελλάδα για τη Ν.Δ., άλλος τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλος ΠΑ.ΣΟ.Κ., άλλος Χρυσή Αυγή κ.λπ.. Όλοι είναι Έλληνες και συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να προστατευθεί ανεξαρτήτως του τι πιστεύει ο καθένας. Εδώ υπήρξαν μερικά συλλαλητήρια, στα οποία όμως υπήρχαν 10%-15% Σύριοι αλλά όλοι οι άλλοι ήταν ξένοι.
http://farosradio.gr/en/faros-news/item/2337-sunenteuksi-katerina-mousbe.html
Εικόνες του Δ.Σ. του Συλλόγου και της Συρίας
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!
- Click to open image!