Οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν την επαναγορά ελληνικών ομολόγων (με discount) σε ομόλογα που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας , αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές.
Αυτό το σχέδιο που εξετάστηκε από τα μέσα του προηγούμενου έτους, αλλά βρήκε “τοίχο” στη Γερμανία, είναι μια από τις επιλογές για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, να θεωρηθεί βιώσιμο και να πείσει το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα μη έχοντας πλέον πρόβλημα με το καταστατικό του, σύμφωνα με το οποίο μπορει να δανειοδοτεί χώρες με βιώσιμο χρέος σε ορίζοντας 12 μηνών.
Τι θα κάνει λοιπόν η Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί η ΕΚΤ; Θα αγοράζει τα ομόλογα με discount από τους ιδιώτες ομολογιούχους, αλλά στη συνέχεια θα μπορεί να αφαιρέσει το 100% της ονομαστικής τους αξίας από το συνολικό της χρέος.
“Περιλαμβάνει μια εθελοντική διαδικασία. Η λογική είναι πως εάν αυτοί οι ομολογιούχοι δεν θέλουν πλέον έκθεση στην Ελλάδα, θα συμφωνήσουν σε ένα premium και η Ελλάδα θα απομειώσει το υπόλοιπο (της ονομαστικής αξίας)”, εξήγησε ο ένας αξιωματούχος.
Το σχέδιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με έναν αριθμό εμποδίων, μη εξαιρουμένου του γεγονότος πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να αποκτήσει πρόσβαση σε πολλά δισ. ευρώ για να πραγματοποιήσει την επαναγορά. Η αντίρρηση των Γερμανών με το να δοθούν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα ήταν ένας από τους λόγους που η πρόταση “έπεσε στο κενό” το 2011 και πλέον έχει πάρει νέες, μεγαλύτερες διαστάσεις. Επίσης, η ανακοίνωση του σχεδίου θα ωθούσε τις τιμές των ομολόγων, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό.
Τα ομόλογα που θα μπορούσαν να επαναγοραστούν, εκδόθηκαν για ιδιώτες ομολογιούχους μετά αφού αυτοί συμφώνησαν να αποδεχθούν απώλειες 53,5% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους νωρίτερα το τρέχον έτος. Η ονομαστική αξία των ομολόγων αυτών ανέρχεται στα 63 δισ. ευρώ αλλά για την ώρα διαπραγματεύονται με μεγάλο discount.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο ΟΔΔΗΧ ήθελε να “τεστάρει” την ψυχολογία της αγοράς μέσω της εφαρμογής ενός μικρού προγράμματος επαναγοράς που περιλάμβανε σχεδόν 100 εκατ. ευρώ σε ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης και τα οποία αγόρασε στα περίπου 20 σεντς από την ονομαστική τους αξία, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Οι προσδοκίες πως ο Οργανισμός ίσως προβεί στην υλοποίηση ενός ακόμη μεγαλύτερου προγράμματος, ήταν ένας από τους παράγοντες που τροφοδότησαν ένα ράλι άνω του 20% στα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Σε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα μπορούσε να δανείσει τα χρήματα στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει τις αγορές, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, αν και κάτι τέτοιο θα έπεφτε πάνω στον “τοίχο” της Γερμανίας και άλλων πιστωτριών χωρών.
Μια άλλη επιλογή θα ήταν η χρηματοδότηση της επαναγοράς με τα κεφάλαια που η Ελλάδα ευελπιστεί να αντλήσει από τις προγραμματισμένες -καθυστερημένες αρκετά- αποκρατικοποιήσεις. Αλλά και αυτή η πρόταση συναντά εμπόδια: οι αποκρατικοποιήσεις δεν αναμένεται να φέρουν στα ταμεία της κυβέρνησης επαρκή κεφάλαια για την εξόφληση σημαντικού μέρους του υφιστάμενου χρέους των ιδιωτών ομολογιούχων.
Παράλληλα, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων έχει ήδη συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθούν για άλλους στόχους που προβλέπονται από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.