Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.
Όπως τόνισε το μοντέλο ανάπτυξης των Ιδρυμάτων της Γ βάθμιας Εκπαίδευσης , όπως το βιώσαμε την τελευταία 20ετία, νομίζω ότι παρουσίασε πάρα πολλές στρεβλώσεις και, εν πολλοίς, σε πάρα πολλά σημεία, έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδα, υπό την έννοια, ότι εισάγουμε, σε πάρα πολλά Τμήματα, νέους ανθρώπους, για να εξάγουμε μελλοντικούς ανέργους.
Και θα έλεγα ότι αυτός ο εξορθολογισμός αφορά όλους μας. Και πρέπει να γίνει συντεταγμένα, πρέπει να γίνει μέσα από διάλογο, και πρέπει να γίνει μέσα από συναίνεση. Διότι εδώ δεν χωρούν, ούτε κομματικά φίλτρα, ούτε κομματικές παρωπίδες, είναι ένα σχέδιο εθνικό, ανταποκρίνεται σε έναν εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και νομίζω ότι αφορά όλους μας.
Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της χώρας αν δεν υπάρξει αναγέννηση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε πως το σχέδιο «Αθηνά» το οποίο μέχρι το Δεκέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, να προχωρήσουμε σε πιο ανταγωνιστικά δημόσια Πανεπιστήμια, Πανεπιστήμια τα οποία, δεν θα εξάγουν ανέργους αλλά θα δίνουν στους νέους και τις νέες, αυτά τα οποία χρειάζονται για να έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα όταν βγουν στο στίβο της ζωής, στο στίβο της Εργασίας.
σσΟ: Σωστή η προσέγγιση αλλά να υλοποιηθεί κι’ όλας. Γιατί μέχρι σήμερα, ειδικά τα πανεπιστήμια παράγουν έχουν καταντήσει φυτώρια διαπλοκής με τους ευπατρίδες καθηγητές να τείνουν σε μειοψηφικά μεγέθη…