Η εξάπλωση των επισφαλών δανείων λόγω της μακροχρόνιας ύφεσης στην Ελλάδα απειλεί τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και θέτει σε κίνδυνο τις ήδη αδύναμες πιθανότητες επιτυχίας του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της χώρας, προειδοποιούν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη μιλώντας στο Dow Jones Newswires.
Τα τραπεζικά στελέχη δηλώνουν ότι πλέον χαρακτηρίζουν ως επισφαλή το 20% των δανείων τους προς την εγχώρια οικονομία καθώς η ύφεση και τα διαδοχικά κύματα περικοπών του προϋπολογισμού στερούν από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τα μέσα για να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, αναφέρει το πρακτορείο.
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) είχε διαμορφωθεί στο 18,5%, υπερδιπλάσιο μέγεθος σε σύγκριση με την Ισπανία που έφτανε το 9% στα τέλη Μαΐου.
“Ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι τρομακτικός”, αναφέρει ένας τραπεζίτης. “Υποχρεωθήκαμε επίσης να παρατείνουμε την περίοδο αποπληρωμής για περισσότερα από μισό εκατομμύριο δάνεια. Ο κόσμος απλά δεν έχει τα χρήματα για να αποπληρώσει”.
Τα νούμερα αυτά δεν περιλαμβάνουν την σημαντική έκθεση των τραπεζών στην κυβέρνηση – ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση των 200 δισ. ευρώ στο χρέος νωρίτερα φέτος, αναφέρει το πρακτορείο.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου 16 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την κυβέρνηση και περίπου 24 δισ. ευρώ σε έκθεση σε κυβερνητικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια τα οποία είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα πληρωθούν εάν οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας αρνηθούν να συνεχίσουν την οικονομική βοήθεια.
Οι τραπεζίτες σημειώνουν ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύστημα δημιουργεί αμφιβολίες όσον αφορά την επιτυχία του δεύτερου προγράμματος που περιελάμβανε 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας.
Οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί αργότερο φέτος, είναι πιθανό να οδηγήσει σε ντε φάκτο κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
“Μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι αρκετό εφόσον το υφεσιακό σπιράλ δεν τερματιστεί σύντομα”, αναφέρει άλλος υψηλόβαθμος τραπεζίτης. “Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού με 48 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια”, προσθέτει.
“Είναι κοντά να χαθεί ο έλεγχος”, δηλώνει ο πρώτος τραπεζίτης. “Η ύφεση μας έχει πλήξει άγρια και δυστυχώς δεν φαίνεται να πλησιάζει το τέλος”.
Πηγή: capital.gr