Περίπου το 5% των καταναλωτών που επιστρέφουν από το σούπερ μάρκετ αγοράζει τα αγαθά που έχει πραγματικά ανάγκη σύμφωνα με έρευνα. Το υπόλοιπο 95% κάνει αγορές οι οποίες δεν ήταν αυτές που πραγματικά χρειαζόταν. Το lifezone για να σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε οικονομικές αγορές στο σούπερ μάρκετ και για να αποφύγετε την αγορά άχρηστων αγαθών αλλά και τα λάθη και τις παγίδες που «στήνουν» τα καταστήματα σας συμβουλεύει…
Οι 4 παγίδες στα super markets
Το ταμείο είναι…πειρασμός: Μπροστά ή δίπλα από το ταμείο έχουν τοποθετηθεί προϊόντα (τσίχλες, καραμέλες, μπαταρίες…) τα οποία μπορεί να μην τα έχετε ανάγκη αλλά την τελευταία στιγμή να σας παρασύρουν και να τα αγοράστε.
Tips που πρέπει να ξέρετε πριν πάτε για ψώνια
Ο βασικός κανόνας πριν από τις αγορές στο super market είναι ένας: Γράψτε λίστα με τα προϊόντα που έχτε πραγματικά ανάγκη και προσπαθήστε να την τηρήσετε με όσο το δυνατόν μικρότερες αλλαγές. Ωστόσο υπάρχουν άλλες 6 συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε πριν τα ψώνια σας.
1η συμβουλή: Πάντα η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ πρέπει να γίνεται με γεμάτο στομάχι. Αν πεινάτε, τότε είναι σίγουρο ότι πολλές αγορές σας θα είναι παρορμητικές προσπαθώντας να καταπολεμήσετε το αίσθημα πείνας που αισθάνεστε. Αν δεν έχετε φάει ή δεν προλαβαίνετε να φάτε πριν από το super market σας προτείνουμε να καταναλώσετε ένα μικρό σνακ ή μια τυρόπιτα από το φούρνο της γειτονιά σας για να πάτε χορτάτοι.
2η συμβουλή: Αφήστε αν μπορείτε τα παιδιά στο σπίτι. Τα παιδιά μπορεί να σας παρασύρουν σε αγορές που δεν τις έχετε ανάγκη. Στο ταμείο μπορεί να δείτε το καλάθι σας πιο γεμάτο γιατί τα παιδία μπορεί να έχουν βάλει κάποια λιχουδιά που βρήκαν στη βόλτα τους στο σούπερ μάρκετ. Οι υπεύθυνοι στα καταστήματα για να σιγουρέψουν κάτι τέτοιο έχουν τοποθετήσει προϊόντα που αφορούν παιδιά στα κάτω ράφια γα να είναι εύκολα προσβάσιμα σε αυτά.
3η συμβουλή: Προσθέστε σωστά τις τιμές των προϊόντων πριν από το ταμείο. Αν ένα προϊόν κοστίζει 9,90 ευρώ όταν κάνετε την πρόσθεση στο μυαλό σας με τα υπόλοιπα προϊόντα θα πρέπει να ξέρετε ότι αγοράζετε ένα προϊόν που κάνει 10 ευρώ και όχι 9. Ο εγκέφαλος μας «φωτογραφίζει» τον αριθμό 9 για αυτό πρέπει να μην ξεγελαστούμε γιατί όταν φτάσουμε στο ταμείο θα έχουμε απόκλιση στα λεφτά που περιμέναμε να πληρώσουμε.
4η συμβουλή: Να κοιτάτε τις ημερομηνίες λήξεως των προϊόντων γιατί πολλές φορές μπορεί να αγοράζετε μεγάλες ποσότητες που λήγουν σύντομα. Επιλέξτε λοιπόν μικρότερες ποσότητες αν το προϊόν λήγει σύντομα ή αγοράστε κάποιο άλλο σε μεγαλύτερη ποσότητα αρκεί η ημερομηνία λήξεως να είναι ικανοποιητική για εσάς.
5η συμβουλή: Αν ο χρόνος σας πιέζει αναβάλλετε την επίσκεψη σας στο σούπερ μάρκετ. Κάτι τέτοιο θα σας αγχώσει και θα κάνετε γρήγορες και χωρίς σκέψεις αγορές που θα μετανιώσετε αργότερα.
6η συμβουλή: Επιλέξτε οικογενειακές συσκευασίες και συμπυκνωμένα προϊόντα που είναι πιο φθηνά αλλά και διαρκούν περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσετε τις πολλές επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Τέλος προσέξτε όταν αγοράζετε προϊόντα με ανταλλακτικά (υγρά σαπούνια, αντικουνουπικά…) Τα προϊόντα αυτά πωλούνται με ανταλλακτικά ή χωρίς. Διαλέξτε το ανταλλακτικό εφόσον έχετε αγοράσει παλαιότερα το προϊόν. Οι περισσότεροι αγοράζουν το προϊόν ξανά και χάνουν χρήματα που μηνιαίως δεν είναι και ευκαταφρόνητο ποσό.
Πηγή: lifezone.gr