Τα πρακτικά της εξεταστικής για τη Siemens: Αικατερίνη Τσακάλου, η γυναίκα – κλειδί, ιδιαιτέρα του Χριστοφοράκου σεΜε δύο δεκαετίες διαπλοκής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον στην κατάθεση της πρώην γραμματέως του κου Χριστοφοράκου.

  • Βρίσκεται στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Γιατί; Κινδυνεύει η ζωή της; Αν όχι γιατί κατηγορείται ώστε να χρειάζεται αυτή την ευεργετική διάταξη;
  • Φοβερά καταρτισμένη, πρέπει να έχει κάνει σεμινάριο ανακριτικής.
  • Τα πολιτικά πρόσωπα που έβλεπε ο Χριστοφοράκος
  • Για να δούμε αν επαληθευτεί η παροιμία για το “έξυπνο πουλί”…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ανακοινώσεις. Έχουμε ένα έγγραφο, εμπιστευτικό, επείγον προς την Εξεταστική Επιτροπή «Εγκατάσταση και παραλαβή του συστήματος Ολυμπιακής Ασφάλειας C4I», που γράφει ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Γαλιάτσος.
Σχετική διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας από 22-3-2010, με έγγραφο- εντολή Υφυπουργού από 31 Μαρτίου κ.λπ. Εκεί λέει τα εξής: «Ενεργώντας κατόπιν της ανωτέρω σχετικής, κατεπείγουσα προκαταρκτική διοικητική εξέταση προς διαπίστωση των συνθηκών αναφορικά με την εγκατάσταση και παραλαβή του συστήματος Ολυμπιακής Ασφαλείας C4I, καθώς και αν υπήρξαν ή όχι παραλείψεις αρμοδίων σε όλα τα στάδια εγκατάστασης και υλοποίησης του έργου, τόσο κατά την πρώτη φάση υλοποίησής του, όσο και κατά την εγκατάσταση των επιμέρους υποσυστημάτων του, έχοντας υπ’ όψιν τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 24 του Προεδρικού Διατάγματος 120/08, με θέμα Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού, παρακαλώ όπως εγκρίνετε τη χορήγηση επικυρωμένων πρακτικών εξέτασης των υπηρεσιακών παραγόντων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του Πυροσβεστικού Σώματος, στους οποίους είχε ανατεθεί θεσμικά, στο πλαίσιο της προμήθειας των συστημάτων C4I, η συμμετοχή στην προσωρινή Επιτροπή Παραλαβής, σε Επιτροπές Διαπραγματεύσεων και στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών, καθώς και των Τεχνικών Συμβούλων Υποστήριξης του έργου της προμήθειας, οι οποίοι εξετάστηκαν στο πλαίσιο της διενεργούμενης από πλευράς Εξεταστικής Επιτροπής έρευνας-εξέτασης, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων εγγράφων που έχουν περιέλθει στην Εξεταστική Επιτροπή, αν κρίνετε ότι έπρεπε να ληφθούν υπ’ όψιν της στη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης».
Εμείς προηγηθήκαμε. Έχουμε ήδη πάρει απόφαση γι’ αυτό. Βεβαίως, οι καταθέσεις που θα πάνε στον Αντιστράτηγο δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την κατάθεση…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, να μου επιτρέψετε επ’ αυτού να κάνω ένα σχολιασμό και ένα αίτημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα σας επιτρέψω, κύριε Τζαβάρα. Σας παρακαλώ όμως να μείνετε σ’ αυτό, όχι στην απόφαση του Υπουργού. Θα σας ενημερώσω και γι’ αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, προς Θεού!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θέλω να σημειώσετε ότι έχουμε ήδη πάρει απόφαση εμείς, η Επιτροπή μας, να αποστείλουμε Πρακτικά που αφορούν τις καταθέσεις των υπαλλήλων, όχι του Αρχηγού και όχι άλλου προσώπου, ειδικότερα πολιτικών προσώπων.
Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επειδή αυτή η προκαταρκτική διοικητική έρευνα γίνεται στα πλαίσια του Προεδρικού Διατάγματος 120/2008, όπως το αναφέρατε και, όπως επίσης αναφέρθηκε, έχει ως βάση το πειθαρχικό δίκαιο, ήτοι δηλαδή ανιχνεύει το έδαφος προκειμένου να διαπιστώσει αν συντρέχει κατά νόμο περίπτωση να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη εναντίον συγκεκριμένων προσώπων για παράνομες και υπαίτιες πράξεις ή παραλείψεις τους που παραβιάζουν το πειθαρχικό δίκαιο των συγκεκριμένων υπαλλήλων και επειδή σ’ αυτή την περίπτωση αυτό που ερευνάται δεν είναι η κατά αντικειμενική κρίση διαπίστωση της καλής ή κακής λειτουργίας ενός ηλεκτρονικού συστήματος, ούτε και το εάν συνέτρεχαν κατά αντικειμενική κρίση οι προϋποθέσεις, από πλευράς δηλαδή τελειότητος των συστημάτων όσον αφορά τη νόμιμη και τη συμβατική τους παράδοση και παραλαβή, θα ήθελα σε έγγραφό σας να επιστήσετε την προσοχή, τόσο στον κύριο Υπουργό Δημόσιας Τάξης όσο και στον κύριο Αρχηγό της Αστυνομίας, ότι η Επιτροπή μας δεν είναι σε θέση αλλά ούτε και πρέπει να έχει τη διάθεση να αντλήσει συμπεράσματα ή πληροφορίες από πηγές που είναι ανοίκειες, δηλαδή δεν μπορούμε από μία προκαταρκτική διοικητική έρευνα που αφορά, όπως είπατε, την εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων, να θεωρήσουμε ότι εμπεριέχεται και κρίση αναφορικά με το αν τα μηχανήματα ήταν όπως ακριβώς είχε προβλέψει η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, αν ανταποκρίνονταν στις τεχνικές προδιαγραφές των συμβάσεων όπως τελικώς τροποποιήθηκαν και εάν λειτουργούσαν κατά τέτοιο τρόπο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνώ μαζί σας, κύριε συνάδελφε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γι’ αυτό και το αίτημα, κύριε Πρόεδρε. Γι’ αυτό θα πρέπει να διαταχθεί τεχνική πραγματογνωμοσύνη…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχει ήδη διαταχθεί, εξ όσων εγώ γνωρίζω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Από ποιον;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τότε προς τι το κυνήγι των μαγισσών, κύριε Πρόεδρε; Αυτό θέλουμε εμείς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν νομίζω όμως ότι πέφτει σε εμάς λόγος στη διεξαγωγή του πειθαρχικού ελέγχου στο εσωτερικό της Αστυνομίας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως και δεν μας πέφτει λόγος, αλλά στο μέτρο που από τα έγγραφα αυτά προσδοκούμε να αντλήσουμε χρήσιμο υλικό για να σχηματίσουμε την πεποίθησή μας περί του τι έχει συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό από το οποίο έχουμε ανάγκη είναι συγκεκριμένη γνώση που να έχει σχηματιστεί και να έχει παραχθεί κατά τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, lege artis, όπως λέμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνώ απολύτως. Όμως, αν δεν παρεξηγήθηκε η ανάγνωση του εγγράφου, αυτό αφορά μόνο αίτημα του διενεργούντος την προκαταρκτική πειθαρχική διοικητική εξέταση για την πρόσβαση στο υλικό της Επιτροπής μας.
(MB)
(1MT)
Εδώ, κατ’ αρχήν, εμείς δεν θα έχουμε, υποθέτω, αντίρρηση. Έχει ήδη αποφανθεί η Επιτροπή, καίτοι νομίζω ότι η Επιτροπή μας είναι ένα βήμα πιο μπροστά απ’ αυτό που διερευνά ο αντιστράτηγος, άρα μπορεί να τον μπερδέψουμε κιόλας. Εν πάση περιπτώσει, εγώ απαντώ μόνο κατά το γεγονός ότι δεν προσδοκούμε από την ανακριτική αυτή διαδικασία, την προκαταρκτική πειθαρχική διαδικασία να εξάγουμε συμπεράσματα. Συμφωνώ κι εκεί μαζί σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, όμως να μάθουμε ποιος διενεργεί την πραγματογνωμοσύνη,…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό να το ζητήσουμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ:…με εντολή τίνος και με ποια ερωτήματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό βεβαίως. Εντάξει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αφήστε, γιατί είμαι στο στάδιο της ενημέρωσης της Επιτροπής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εντάξει, επιφυλάσσομαι να πάρω το λόγο μετά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, θα σας δώσω το λόγο στη συνέχεια.
Κύριοι συνάδελφοι, μας έχει έρθει ένα έγγραφο-απόφαση, το οποίο λέει τα εξής: «Αθήνα, 21 Απριλίου.
Αποφασίζουμε:
Δεν εγκρίνουμε την οριστική παραλαβή και τελική αποδοχή του διαλαμβανόμενου στην υπ’ αριθμ. 020Α0/03 Σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας SAIC, όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει, -Σύστημα C4I-,  διότι πέραν των ελλείψεων/αποκλίσεών του, που καταγράφονται στο υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 2004/00/6/2 από 14-11-2008 πρωτοκόλλου ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής της Επιτροπής Ελέγχου και Παραλαβής προμηθειών συστημάτων C4I ολυμπιακής ασφάλειας, δεν προκύπτει ότι η αντισυμβαλλόμενη εταιρία απέδειξε και η Επιτροπή Παραλαβής επιβεβαίωσε ότι το σύστημα είναι, σύμφωνα με τη Σύμβαση και το νόμο, ενιαίο και διαλειτουργικό και ότι παραδόθηκε με το κλειδί στο χέρι, δηλαδή πλήρως λειτουργικό και έτοιμο για υπηρεσιακή χρήση, μετά από γενική δοκιμή του σε πλήρη έκταση εφαρμογής, με όλους τους αναγκαίους χρήστες αυτού και ανεξάρτητα από την εκπαίδευση του προσωπικού.
Δεύτερον, την παρακράτηση εγγυητικών επιστολών προκαταβολής ποσού 3.000.000 ευρώ και καλής εκτέλεσης, ποσού 15.000.000 ευρώ, που αφορά τον εξοπλισμό του συστήματος, ήτοι συνολικά ποσού 18.877.376,29 λόγω πιθανής αστοχίας του συστήματος C4I ολυμπιακής ασφάλειας.
Υπουργός Σπύρος Βούγιας».
Επίσης έχουμε το εξής  έγγραφο: «Εξώδικη δήλωση-πρόσκληση.
Κύριοι, αναφερόμαστε στη Σύμβαση με αριθμό 020/Α/03, που έχετε καταρτίσει με το Ελληνικό Δημόσιο για την προμήθεια του συστήματος C4I ολυμπιακής ασφάλειας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ειδικότερα με την παράδοση με το κλειδί στο χέρι, όπως προβλέπεται στην ανωτέρω Σύμβαση, την οποία δεν έχετε ολοκληρώσει μέχρι τη σημερινή ημερομηνία, κατά παράβαση των σχετικών συμβατικών σας υποχρεώσεων.
Η παράβαση αυτή συνιστά υπαίτια αδυναμία εκπλήρωσης της θεμελιώδους συμβατικής υποχρέωσής σας, παρά την χρονική ανοχή την οποία έχουμε επιδείξει και παρά την καταβολή από πλευράς μας του μεγαλύτερου μέρους της προβλεπόμενης αμοιβής.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον όρο 34.3.1 της ίδιας Σύμβασης, σας δηλώνουμε εγγράφως την πρόθεσή μας να καταγγείλουμε την ανωτέρω  Σύμβαση, εκτός εάν προθεσμίας δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών μας παραδώσετε το εν λόγω σύστημα με το κλειδί στο χέρι ή μας προτείνετε θεραπεία αποκατάστασης και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης υλοποίησης της εν λόγω θεραπείας, σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις συμβατικές σας υποχρεώσεις.
Η ανωτέρω παράδοση περιλαμβάνει υποχρεωτικά την υποβολή του συστήματος σε ελέγχους και δοκιμές επαρκείς για την απόδειξη της ορθής λειτουργίας του ως διαλειτουργικού, ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας και την ικανοποιητική ανταπόκριση του συστήματος στις εν λόγω δοκιμές και ελέγχους. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης ανταπόκρισή σας στη δήλωση-πρόσκλησή μας, επιφυλασσόμαστε για την άσκηση των πάσης φύσεως δικαιωμάτων μας, εκ της ανωτέρω Σύμβασης και του νόμου, ενδεικτικά, δε, αλλά όχι περιοριστικά, να προκαλέσουμε την κατάπτωση εγγυήσεων που μας έχουν παρασχεθεί. Με την επιφύλαξη των πάσης φύσεως νομίμων δικαιωμάτων μας,
Σπύρος Βούγιας».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο επ’ αυτού του θέματος;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω την ενημέρωση και θα έχετε αμέσως το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το λέω για να μην μπείτε σε άλλο θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι ανακοινώσεις. Κρατήστε τα θέματα. Νομίζω ότι ένα είναι το θέμα.  Δεν θα έχουμε πρόβλημα.
Επίσης, έχουμε έγγραφο από τον κ. Γιαννακό, το οποίο λέει τα εξής: «Θα ζητούσα να κληθώ και να παρουσιαστώ ενώπιόν σας για να καταθέσω, αλλά θα απουσιάζω από την Κυριακή 25 Απριλίου μέχρι την Κυριακή 2 Μαΐου. Θα βρίσκομαι στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω ανειλημμένης από μακρού χρόνου υποχρέωσης κ.λπ».
Προσφέρεται για προ ή μετά απ’ αυτό το χρονικό διάστημα κλήση.
Τέλος, έχουμε έγγραφο το οποίο λέει τα εξής: «Προς: Federal Office of justice, Division of international legal assistance, Switzerland.
Κοινοποίηση: Εξεταστική Επιτροπή.
Θέμα: Υπόμνηση επί των αιτημάτων μας για παροχή δικαστικής αρωγής από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Ελβετίας, Υπηρεσία Επίδοσης Κλήσεων προς μάρτυρες Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και Θεοφάνη Λυγινό, για να εμφανιστούν ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για να εξεταστούν ως μάρτυρες για τη διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS στο σύνολό της την Πέμπτη 29/4 και ώρα 10.00΄.
Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Ευάγγελος Παντιώρας».
(GK)
(1MB)
Ο κ. Ξυνής μας ευχαριστεί και ως προς αυτά που έχει δεσμευτεί θα μας στείλει τα σχετικά. Νομίζω, κύριοι συνάδελφοι, ότι ο κ. Ξυνής πάει πιο γρήγορα από εμάς.
Ο συνάδελφος κ. Κώστας Καρτάλης μας έστειλε την εξής επιστολή:
«Προς την Εξεταστική Επιτροπή: Σε δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο της 22ας Απριλίου γίνεται αναφορά στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τα πρόσωπα, τα οποία πρέπει να κληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση SIEMENS.
Στην πρόταση αυτή γίνεται, σύμφωνα πάντα με τα εν λόγω δημοσιεύματα, αναφορά και στον υπογράφοντα με την ιδιότητα του μέλους της Διϋπουργικής Επιτροπής που ενέκρινε και πρότεινε το C4I στο ΚΥΣΕΑ.
Επειδή η αναφορά αυτή είναι αναληθής, επιθυμώ να επισημάνω ότι η Επιτροπή, στην οποία συμμετείχα, αφορούσε στο σχεδιασμό και στην παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου της ολυμπιακής ασφάλειας και όχι του έργου C4I και δεν είχε απολύτως καμία αρμοδιότητα να συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά και να εγκρίνει και να προτείνει το C4I στο ΚΥΣΕΑ.
Τούτο είναι απολύτως σαφές από τις σχετικές αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας, αλλά και από τις διαδικασίες του ΚΥΣΕΑ.
Εκτιμώ δε από σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο ότι το ανωτέρω στοιχείο έχει πλήρως διευκρινιστεί από παράγοντες που εκλήθησαν να καταθέσουν αναφορικά με το θέμα του C4I.»
Ενδεχομένως, εδώ αναφέρεται στην κατάθεση του κ. Μαλέσιου, η οποία έχει διανεμηθεί.
Και συνεχίζει: «Είναι προφανές ότι είμαι στη διάθεση της Επιτροπής για να διευκρινίσω το οποιοδήποτε θέμα συνδέεται με την προς εξέταση υπόθεση του C4I, στο βαθμό που αφορούσε πραγματικές μου ιδιότητες, δηλαδή του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων στο Υπουργείου Πολιτισμού ή του μέλους της Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης του έργου ολυμπιακής ασφάλειας. Καμία άλλη ιδιότητα δεν με αφορά. Κώστας Καρτάλης, Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ.»
Κύριε Τζαβάρα, έχετε ζητήσει το λόγο. Ορίστε, παρακαλώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αναφορικά με την απόφαση του κ. Βούγια, θα ήθελα να κάνω ένα μικρό σχολιασμό και στη συνέχεια και υποβάλω ένα αίτημα.
Κατ’ αρχάς, εύχομαι να μην έχουμε γίνει εμείς, με τις συζητήσεις μας εδώ, πρόξενοι αυτής της ενέργειας, η οποία ίσως να αποδειχθεί ότι είναι ολέθρια για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.
Πριν εξηγήσω τι εννοώ, θα ήθελα να εκφράσω και την ικανοποίησή μου γιατί επιτέλους ο κ. Βούγιας –και πιστεύω όλο το Υπουργείο- διαπιστώνει ότι επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας δεν είχε γίνει οριστική, ποσοτική και ποιοτική παραλαβή του συστήματος C4I, εις τρόπον ώστε να έχουν δημιουργηθεί αμετάκλητες ή ανεπανόρθωτες καταστάσεις.
Προκύπτει, λοιπόν, ότι υπήρξε και για το σημερινό Υπουργό πεδίον δόξης λαμπρό, αφού είχε στα πλαίσια αυτής της δυνατότητας την πρωτοβουλία να κάνει τη μη αποδοχή του πρωτοκόλλου της ποσοτικής και της ποιοτικής παραλαβής και εν συνεχεία να απειλήσει με καταγγελία της σύμβασης.
Βεβαίως, πρώτον, από τη στιγμή που δέχεται ότι υπάρχει περιθώριο για καταγγελία της σύμβασης, προφανώς εξυπακούεται ότι αποδέχεται πως ήδη υπάρχουμε και κινούμαστε στα πλαίσια μιας ενεργούς και ισχυρής συμβάσεως, η οποία δεν έχει ακόμα λυθεί, όπως θα είχε λυθεί αν συνέβαινε να είχε γίνει αμετακλήτως οριστική, ποσοτική και ποιοτική παραλαβή του συστήματος C4I.
Δεύτερον, φοβούμαι ότι ο κύριος Υπουργός ή από κακή ενημέρωση ή από λάθους χειρισμούς δεν έχει αντιληφθεί ότι η μη αποδοχή, δηλαδή, η απόρριψη των γνωμοδοτικής προτάσεως της Επιτροπής Ελέγχου που ενήργησε την παραλαβή του συστήματος –επαναλαμβάνω η μη αποδοχή του πρωτοκόλλου ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής των καθ’ έκαστον συστημάτων- σημαίνει υπαναχώρηση από τη σύμβαση, που έχει ολέθριες συνέπειες.
Επ’ αυτού υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντί άλλων, σας αναφέρω την υπ’ αριθμ. 6079/1996. Υπάρχουν και άλλες πολλές.
Από τη στιγμή βέβαια που η απόρριψη σημαίνει υπαναχώρηση, δηλαδή, λύση του συμβατικού δεσμού που υπάρχει μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της SAIC εξ υπαρχής –ex tunc, όπως λέμε- βεβαίως και δεν υπάρχει έδαφος για απειλή με καταγγελία, αφού η καταγγελία οδηγεί στη λύση της σύμβασης και στην εμπόδιση της επέλευσης των συμβατικών αποτελεσμάτων από τη στιγμή που γίνεται και κοινοποιείται η συγκεκριμένη καταγγελία και για το μέλλον, δηλαδή, όπως λέμε, ex nunc.
Εν ταυτώ υπαναχώρηση και καταγγελία είναι αδιανόητο στο χώρο του δικαίου  να συμβούν. Υπ’ αυτή την έννοια θεωρώ ότι ο κύριος Υπουργός διέπραξε ένα ασυγχώρητο ολίσθημα, από το οποίο βεβαίως θα υπάρξουν πολύ μεγάλες –θα έλεγα- τεράστιας σπουδαιότητας και μεγέθους συνέπειες για το ελληνικό δημόσιο.
Επειδή όμως δεν θέλω να πιστέψω ότι Υπουργός δημοκρατικής κυβέρνησης έφθασε στο σημείο να ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο τόσο πολύ και με τέτοια μεγάλη προχειρότητα, θέλω, κύριε Πρόεδρε, να κληθεί ο κ. Βούγιας στην Επιτροπή, προκειμένου να μας δώσει εξηγήσεις, γιατί θεωρώ ότι αυτό που έκανε πράγματι είναι και πρωτοφανές, αλλά –όπως είπα- και ασυγχώρητο.
Διότι δεν μπορεί και δεν δικαιολογείται από οποιαδήποτε δημοκρατική λογική, στην προσπάθειά μας να πλήξουμε τον αντίπαλό μας, να φθάνουμε στο σημείο να στοχεύουμε το ίδιο το ελληνικό δημόσιο, τα συμφέροντα του οποίου έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε όλοι.
Ζητώ, λοιπόν, να έλθει όσο γίνεται πιο γρήγορα να εξεταστεί στην Επιτροπή μας ο κ. Βούγιας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Ρήγα, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν πολλοί τρόποι να διατυπώνεις την αντίρρησή σου ή να αξιολογείς τις πράξεις και τις ενέργειες προσώπου που ασκεί δημόσια εξουσία.
Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση –και αυτό είναι ξεκάθαρα προσωπική μου άποψη- θεωρώ ότι ένα πράγμα ταιριάζει: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιος είναι ο κλέφτης, κύριε Πρόεδρε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ταιριάζει απόλυτα. «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αν αναφέρεται σε εμένα, …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, όχι. Είναι προφανές!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αν αναφέρεται σε εμένα, να δηλώσει ποιος είναι ο κλέφτης και ποιος είναι ο νοικοκύρης!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Σας παρακαλώ μη με διακόπτετε.
Δεν αναφέρομαι προσωπικά στον κ. Τζαβάρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν σχήμα λόγου, κύριε Τζαβάρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εντάξει, θέλει διευκρινίσεις ο κ. Τζαβάρας. Του τις έδωσα. Τελείωσε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βεβαίως και θέλω. Για τα Πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ρητορική αδεία. Κύριε Τζαβάρα, αν υπήρχε θέμα, θα είχα παρέμβει πριν από εσάς. Ελπίζω να έχουμε αυτή την ελάχιστη εμπιστοσύνη. Εξάλλου ο κ. Ρήγας είναι πάντα και ακριβολόγος και τεκμηριωμένος.
(TS)
(1 GM)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ, αλλά να ολοκληρώσω.
Υπάρχουν, λοιπόν, επιχειρήματα, με τα οποία μπορείς να προκαλέσεις εντυπωσιασμό, αρκεί να αντέχουν σε κοινή λογική.
Με δύο λόγια, τι έκανε ο κ. Βούγιας; Έκανε αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος μέχρι σήμερα πώς εμφανίζεται; -την ερώτηση αυτή την έκανα και στο Νομικό Σύμβουλο τον κ. Καταβάτη. Τι έχουμε, λοιπόν, εδώ; Έχουμε μια επιτροπή οριστικής παραλαβής του συστήματος, που με τις απομειώσεις, τις παρατηρήσεις προβαίνει στη γνωμοδότηση, γιατί δεν μπορεί να κάνει τη παραλαβή, να παραληφθεί το σύστημα. Ο έχων την οικονομική εξουσία, ο κ. Μαρκογιαννάκης, δεν το παραλαμβάνει. Μετρήστε πόσους μήνες δεν βάζει την υπογραφή του.
Το ερώτημα είναι το εξής: Τι συμβαίνει εδώ; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα που ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν βάζει την υπογραφή του στη συγκεκριμένη απόφαση μετά τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Παραλαβής; Δεν γνωρίζουμε. Η ελληνική δημόσια διοίκηση δια του υπευθύνου Υπουργού εμφανίζεται να μη βάζει την υπογραφή της. Ποιος ήταν ο λόγος; Διαφωνούσε με την Επιτροπή που γνωμοδότησε; Δηλαδή θεωρούσε ότι η Επιτροπή δεν έχει κάνει σωστά τη δουλειά της; Πρώτο ερώτημα. Εάν ναι, γιατί δεν διέταξε, όπως έκανε η σημερινή πολιτική ηγεσία, μια ΕΔΕ να δούμε τι συμβαίνει; Υπάρχουν ευθύνες; Υπάρχει πρόβλημα, δηλαδή, στη λειτουργία συγκεκριμένων προσώπων; Δεν το έκανε αυτό.
Δεύτερον, εάν δεν υπήρχε κάτι τέτοιο, γιατί δεν υπογράφει; Γιατί δεν υπέγραφε ο κ. Μαρκογιαννάκης τόσο καιρό; Τι πρόβλημα υπήρχε; Διαφωνούσε με τη Γνωμοδοτική Επιτροπή; Και αν διαφωνούσε, πώς το κατέθεσε αυτό; Πώς το άφησε να είναι φανερό; Πόντιος Πιλάτος, λοιπόν, ο κ. Μαρκογιαννάκης, για να μη χρεωθεί προφανώς κανενός είδους κόστος, πολιτικό ή άλλο. «Δεν υπογράφω».
Η παραλαβή, λοιπόν, τυπικά δεν έχει συντελεστεί. Σήμερα έρχεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και λέει: «Μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δηλαδή μπορεί να παραμένει μια απόφαση την οποία γνωμοδοτικά την έχει υπογράψει η Επιτροπή Παραλαβής, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός να μην υπογράφει, αλλά να μη λέει και τίποτα και να συνεχίζεται αυτή η ιστορία και σε λίγο να φθάνουμε στη διεθνή διαιτησία με καταθέσεις μαρτύρων που είπαν ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ευθύνη, γιατί δεν χρησιμοποιείται το σύστημα και να έχουμε την εντύπωση ότι έχουμε καμία τύχη;».
Πήρε, λοιπόν, αυτή την απόφαση, η οποία είναι ξεκάθαρη και λέει εμμέσως πλην σαφώς τα εξής: «Κύριοι, κάποιοι με την πέμπτη τροποποίηση διευκόλυναν τον προμηθευτή και μόνο τον προμηθευτή, όταν δεν υπήρχε κανένας λόγος επείγοντος να παραδώσει κατά υποσύστημα το περίφημο C4I». Το παραλαμβάναμε, λοιπόν, κατά υποσύστημα, καταβάλαμε το υπόλοιπο ποσό κατά υποσύστημα, επιστρέφαμε τις εγγυητικές επιστολές κατά υποσύστημα.
Αφού τα κάναμε όλα αυτά, φθάσαμε στο τέλος, αφού ουσιαστικά τα πάντα είχαν δοθεί, τα πάντα είχαν επιστραφεί, με μόνη, ας το πούμε έτσι, επιφύλαξη του δημοσίου, που ήταν επιφύλαξη τελικά της εταιρείας, για τις όποιες απομειώσεις και κάπου 18 εκατομμύρια ευρώ, να λέμε ξαφνικά ότι εμείς δεν παραλαμβάνουμε τίποτα, δεν έχει γίνει η τυπική παραλαβή.
Ποια είναι, λοιπόν, η ουσία; Το σύστημα αυτό το οποίο με την πέμπτη τροποποίηση δέχτηκε το ελληνικό δημόσιο, ενώ δεν υπήρχε κανένας λόγος να το παραλάβει κατά υποσυστήματα, δεν λέει πουθενά ότι ο όρος της αρχικής σύμβασης που επέβαλε την παραλαβή ενός συστήματος με το κλειδί στο χέρι έχει αναιρεθεί, έχει καταργηθεί και έχει πάψει να ισχύει.
Άρα, λοιπόν, πέρα από το ότι το C4I παρελήφθη κατά υποσύστημα, η υποχρέωση του προμηθευτή παραμένει να παραδώσει το C4I με το  κλειδί στο χέρι. Και αυτό δεν το έκαναν. Και δεν το έκαναν ούτε όταν γινόταν η οριστική παραλαβή. Δεν έκαναν δοκιμές.
Μας άφησαν, λοιπόν, με τα υποσυστήματα να υπολειτουργούν, με κάποια να μη λειτουργούν καθόλου και αυτή τη στιγμή ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κάνει αυτό ακριβώς που δεν έκανε ο κ. Μαρκογιαννάκης, προσπαθώντας να καλύψει τις απαράδεκτες, εγκληματικές σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου πολιτικές που ασκήθηκαν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η κατάσταση.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης όφειλε εδώ και καιρό να έχει αποφανθεί επί του ζητήματος και να μην κάθεται ενάμισι χρόνο να νίπτει τας χείρας του. Και σήμερα είναι εκτεθειμένοι όλοι αυτοί. Θα πρέπει να απολογηθούν, τουλάχιστον πολιτικά, και θα δούμε γιατί άλλο…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το πόρισμα θα βγάλουμε τώρα, κύριε Πρόεδρε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Είναι προσωπική μου άποψη.
Εσείς, κύριε Τζαβάρα, φθάσατε να πείτε ότι θα πρέπει να φέρουμε τον κ. Βούγια να μας απολογηθεί, γιατί βλάπτει το ελληνικό δημόσιο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν είπα να απολογηθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Και εγώ, λοιπόν, λέω ξεκάθαρα ότι για όλο αυτό το…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αυτοί θα απολογηθούν έτσι και αλλιώς.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Αυτόν θα τον στείλουμε κάπου αλλού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, σεβασμός μεταξύ μας και στο χρόνο και στην ουσία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Τον κ. Βούγια εάν πρέπει να έρθει εδώ και αν θέλουμε, να τον καλέσουμε. Προφανώς θα τον καλέσουμε, εάν έχει να συνεισφέρει στην αποκάλυψη της αλήθειας για την οποία εμείς τόσο καιρό παλεύουμε. Και δεν έχω καμία αντίρρηση. Σε καμία, όμως, περίπτωση να μην έρθει εδώ για να απολογηθεί σε οποιονδήποτε γιατί δήθεν αυτή τη στιγμή εγκληματεί σε βάρος του δημοσίου, γιατί έκανε το αυτονόητο, αυτό που επιβαλλόταν.
Γι’ αυτό, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, εγώ λέω να έρθει ο κ. Βούγιας και οποιοσδήποτε άλλος Υπουργός ή πολιτικό πρόσωπο αυτής της Κυβέρνησης,  ίσως μετά από κάποιο καιρό που απαιτήθηκε για να σχηματίσει μία άποψη για όσα έχουν συμβεί και να καταθέσει βεβαίως, συνεισφέροντας σε ό,τι μπορεί, εάν μπορεί και όπως μπορεί στην αποκάλυψη της αλήθειας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο συνάδελφος κ. Παφίλης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω εάν γράφτηκε στα Πρακτικά αυτό που είπε ο κ. Κεγκέρογλου, ότι αυτόν θα τον στείλουμε κάπου αλλού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι! Όπως ξέρετε…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Είναι έτοιμος ο κ. Κεγκέρογλου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μην μας το κάνετε αυτό. Έχω καιρό να σας δω. Μην μου έρχεστε για να μου φύγετε, κύριε συνάδελφε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Ακούω και κρίνω, αλλά να λέμε γνώμες ότι θα τον στείλουμε τον άλλο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε! Ξέρετε ότι αν δεν ενεργοποιείτε το μικρόφωνο, δεν καταγράφονται οι διακοπές.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Να γραφτεί με κεφαλαία. Να τον στείλουμε κάπου αλλού. Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Παφίλης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν έχει την έννοια του προσωπικού αυτό που θα πω τώρα, αλλά της πολιτικής εκτίμησης. Οι φωνές που ακούγονται, όσο πιο δυνατές είναι, είναι για να καλύψουν αυτό που συμβαίνει, το οποίο λέγεται ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ, γιατί έλεγα και προηγουμένως και πολλές φορές το λέμε ότι τα συμφέροντα του συστήματος τελικά πάντα είναι πιο ισχυρά και από τα κόμματα που το υπηρετούν και από τα πρόσωπα που εμπλέκονται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θέλω να πιστεύω ότι η Επιτροπή μας δεν είναι υποταγμένη στην εικόνα που εσείς παρουσιάζετε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προσέξτε τις λέξεις που λέω. Έχω πλήρη γνώση των λέξεων που λέω. Και είπα εκ των προτέρων ότι δεν αναφέρομαι προσωπικά. Κάνω πολιτική εκτίμηση για τις εξελίξεις σχετικά με το C4I.
Λέω, λοιπόν, και επαναλαμβάνω ότι τελικά τα συμφέροντα του συστήματος είναι πιο ισχυρά και από τις πολιτικές δυνάμεις και από πρόσωπα πιθανά που υπηρετούν αυτό το σύστημα έτσι ή αλλιώς.
Δεύτερο σχόλιο. Εδώ έχουμε την κλασική περίπτωση που θα ισχύσει ο κανόνας «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος». Έτσι, λοιπόν, με την εξέλιξη του C4I, με βάση και την αντιπαράθεση που έγινε ανάμεσα στα δύο κόμματα, φθάνουμε σε μια κατάσταση όπου όλα έγιναν καλώς, με προβλήματα κ.λπ., όλα έγιναν με παραλείψεις καλώς και τελικά θα κλείσει η υπόθεση.
(DE)



(1TS)
Αυτή είναι η δική μας η αίσθηση. Και τώρα, από τις επιμέρους αντιπαραθέσεις φαντάζομαι ότι ο καθένας μπορεί να καταλάβει και να βγάλει συμπεράσματα. Έχουμε πει τη γνώμη μας για το C4I, η οποία ισχύει στο ακέραιο και σήμερα και έχουμε πει τη γνώμη μας και για το πώς έγινε, κάτω από ποιες πολιτικές και άλλες συνθήκες έγινε και επίσης, για τη διαδικασία της παραλαβής. Kαι πιστεύω ότι, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να σκέπτεται ο καθένας, σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιωνόμαστε και απ’ αυτή την εξέλιξη.
Εμείς θα συνεχίσουμε σταθερά -εγώ, τουλάχιστον, εκ μέρους του Κόμματός μου- να προσπαθούμε να ρίξουμε φως σ’ αυτή την υπόθεση που κάποιοι άλλοι πλέον, την έχουν κλείσει, εντός ή εκτός εισαγωγικών.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είναι και το καθήκον όλων μας, κύριε συνάδελφε.
Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ζήτησα το λόγο για μία τοποθέτηση στο θέμα.
Πολύ φοβάμαι, κύριε Πρόεδρε, ότι στο τέλος αυτού του καυγά τα μέρη του καυγά, γιατί έχει ξεκινήσει πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής από τα μέσα ενημέρωσης αυτός ο καυγάς και η επικοινωνιακή του διαχείριση, με ευθύνη των Κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αυτό το διαχωρίζω από τα φυσικά πρόσωπα, τους Βουλευτές εδώ, γιατί δεν μετέχουν όλοι σ’ αυτό. Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι δεν μετέχουν σ’ αυτό.
Όμως, αυτό που γίνεται τώρα, είναι ότι καυγαδίζουν τα δύο Κόμματα για να κερδίσουν και τα δύο. Διότι το αποτέλεσμα ποιο είναι; Και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καλώς παράγγειλε ένα ακριβό πρόγραμμα, ένα ακριβό έργο που στην πραγματικότητα δεν υπήρξε και η Νέα Δημοκρατία καλώς παρέλαβε περίπου το όλον, χωρίς να έχει παραλάβει ολοκληρωμένα και ο κ. Βούγιας μετά από έξι μήνες λέει «Δεν παραλαμβάνω», δίνοντας και το πιστοποιητικό στη Νέα Δημοκρατία ότι μέχρι τώρα δεν έχει παραληφθεί. Και ο μόνος που πληρώνει είναι το κορόιδο ο ελληνικός λαός, ο οποίος πλήρωσε πανάκριβα το 99% του έργου ήδη.
Διότι όλοι ξέρουμε εδώ, κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει άνθρωπος εδώ μέσα που να μην ξέρει ότι και το έργο παραγγέλθηκε εξ αρχής ακριβότερα απ’ ό,τι άξιζε και το έργο, ως ενιαίο διαλειτουργικό σύστημα, ποτέ δεν υπήρξε ούτε στα χαρτιά ούτε στην πράξη και αυτό που παρελήφθη έχει μεγάλη απόκλιση, για να μην πω ότι δεν έχει καμία σχέση, με αυτό που παραγγέλθηκε. Δηλαδή, να το πω έτσι λαϊκά, όλοι ξέρουμε εδώ, ακόμη και οι συνάδελφοι που μίλησαν σε υψηλούς τόνους προηγουμένως και ο Κώστας Τζαβάρας και ο Παναγιώτης Ρήγας, ξέρουμε και συμφωνούμε όλοι ότι παραγγέλθηκε ένα πανάκριβο άλογο κούρσας, το οποίο ήταν, ας πούμε, το καλύτερο και τελικά, παραλάβαμε όχι το μουλάρι, τον Αστραχάν, που έλεγε η ελληνική ταινία, αλλά παραλάβαμε τμηματικά μία συναρμολογούμενη καμήλα, ετοιμόρροπη και ετοιμοθάνατη. Και παίρναμε πότε το μάτι, πότε χέρι, πότε το νεφρό. Παραλάβαμε, εννοώ, ως χώρα.
Και γιατί τα λέω όλα αυτά; Διότι πιστεύω ότι η δουλειά της Εξεταστικής Επιτροπής είναι να ερευνήσει το σκάνδαλο. Είναι ένα σκάνδαλο στο οποίο είναι μπλεγμένοι και αυτοί που παράγγειλαν και αυτοί που παρέλαβαν, φυσικά πρόσωπα, κυβερνήσεις κλπ, κλπ. Εμείς, όταν ψάξουμε πολιτικές ευθύνες, πολύ φοβάμαι, αν συνεχιστεί αυτό το νταβαντούρι με τους καυγάδες, ότι υπονομεύουμε την Επιτροπή, αχρηστεύουμε το έργο μας και προεξοφλούμε στον κόσμο την αυριανή συγκάλυψη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η κυρία Τσόνογλου έχει ζητήσει το λόγο.
Θα σας παρακαλούσα, όμως, κύριοι συνάδελφοι, να μην αφιερώσουμε τη σημερινή συνεδρίαση σ’ αυτό το θέμα. Θα παρακαλούσα πολύ, διότι έχουμε την κυρία Τσακάλου να περιμένει.
Κυρία συνάδελφε, έχετε το λόγο. Θα παρακαλούσα και εσάς, αλλά και τους υπόλοιπους συναδέλφους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν θα καθυστερήσω, αλλά μου κάνει εντύπωση η χρησιμοποίηση πομπωδών εκφράσεων εκ μέρους του κ. Τζαβάρα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ολίσθημα το να καταγγελθεί μία σύμβαση που έχει πει σε όλους μας ότι κακώς έχει εξελιχθεί; Μέχρι σήμερα υπάρχει σύστημα «με το κλειδί στο χέρι»; Ο κ. Μαρκογιαννάκης, από τη μία, το 2008 έλεγε ότι το έργο παρελήφθη κατά υποσύστημα και στο σύνολό του -στις 11-3-2009 έλεγε ότι παρελήφθη- και στη συνέχεια, με δημοσίευμα 14 Μαρτίου 2010, αρνείται ότι το παρέλαβε συνολικά, διότι αρνήθηκε να υπογράψει το Οριστικό πρωτόκολλο Παραλαβής του C4I που εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2008;
Παρά ταύτα, έχουν επιστραφεί εγγυητικές επιστολές. Και είναι κόλαφος η καταγγελία που κάνει ο κ. Βούγιας, το αρμόδιο καθ’ ύλην Υπουργείο, που καλεί τον προμηθευτή να κάνει δοκιμή, για να δούμε τι έχει συμβεί τέλος πάντων, ότι δεν υπάρχει υποσύστημα «με το κλειδί στο χέρι» και αν καλώς ή κακώς επεστράφησαν εγγυητικές;
Δηλαδή, κρίνουμε αυτή τη στιγμή μία πολιτική απόφαση, όπως πολιτικές ήταν και οι αποφάσεις που έδιναν παρατάσεις στον προμηθευτή τέσσερα χρόνια και εγγυητικές επιστρέφονταν. Και τελικώς, είπε μάρτυρας εδώ ότι χωρίς το CDSS δεν υπάρχει C4I. Και είναι κόλαφος το ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός του αρμόδιου Υπουργείου θέλει να δει και καλεί την προμηθεύτρια να κάνει δοκιμή, αυτή που έπρεπε να γίνει τον Οκτώβριο του 2004, να δούμε τι έχει γίνει και σε τι κατάσταση βρίσκεται το σύστημα;
Μα, αν πράγματι αποδειχθεί ότι το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί -εμείς έχουμε πειστεί τουλάχιστον απ’ όλα όσα έχουν προκύψει από τους μάρτυρες που παρέλασαν- από τις δοκιμές που δεν έγιναν τις υποτυπώδεις, για το CDSS που πράγματι παρελήφθη και δεν λειτουργεί, ο Υπουργός που διατάσσει να γίνει δοκιμή να δούμε τέλος πάντων και να ξεκαθαρίσει, έχει διαπράξει ολίσθημα; Αυτά δεν πρέπει να τα ακούσει ο ελληνικός λαός που μας έστειλε εδώ να διερευνήσουμε;
Πιστεύω ότι η καταγγελία της Συμβάσεως καθ’ όλα θα είναι νόμιμη, εφόσον πράγματι αποδειχθεί ότι η προμηθεύτρια εταιρεία δεν προσέρχεται στη δοκιμή, ώστε να την πραγματοποιήσει, η δε δοκιμή, εφόσον πραγματοποιηθεί, πιστεύω ότι θα λύσει και τα χέρια της Επιτροπής ως προς την παράμετρο του τι τελικώς υπάρχει σήμερα. Διότι απ’ αυτή την δοκιμή θα εξαρτηθεί το δικαίωμα του ελληνικού δημοσίου, αν πράγματι αυτό το έργο ήταν ντάμινγκ, όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Σίκατσεκ, που ομολογεί ότι «λάδωνε», αν ήταν εικονικό έργο, αν πράγματι σήμερα δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα -και θα μας το πουν εμπειρογνώμονες του Υπουργείου, ακόμη και τεχνικοί σύμβουλοι, αν διοριστούν από την προμηθεύτρια εταιρεία- εγκαθιδρύεται δικαίωμα του δημοσίου, να αναζητήσει πίσω λεφτά που έδωσε. Και αυτό εμείς δεν το οφείλουμε στον ελληνικό λαό; Εδώ δεν είμαστε για να προχωρήσουμε τη διαδικασία με ξόρκια, με αφορισμούς και αναθέματα.
Δεν βοηθάει αυτό στο έργο της Επιτροπής το να γίνει πραγματογνωμοσύνη; Δεν βοηθάει στο έργο της Επιτροπής να έρθει η προμηθεύτρια να δούμε τι έχει παραδώσει; Αυτό δεν αναζητούμε από τους μάρτυρες; Και ο ένας λέει καλώς το ένα ή καλώς το άλλο ή μερικώς το ένα ή μερικώς το άλλο. Δεν πρέπει τέλος πάντων αυτή η Επιτροπή να ξεκαθαρίσει εδώ μέσα τι ακριβώς έχει παραληφθεί και πόσο άξιζε, ώστε τα επιπλέον χρήματα που εισεπράχθησαν με μία παράνομη έστω σύμβαση και εγώ δεν θα δεχθώ ότι ήταν όλα νόμιμα και ούτε ήρθα εδώ, κύριε Παπαδημούλη, να υπερασπίσω την άλφα ή βήτα θέση και αυτό που ειπώθηκε εμένα με προσβάλει ατομικώς…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για την ενημέρωσή σας, ο κ. Παπαδημούλης δεν είναι στην Αίθουσα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι, αλλά τα Πρακτικά υπάρχουν, κύριε Πρόεδρε. Τα Πρακτικά υπάρχουν και δημιουργούν εντυπώσεις.
Εδώ δεν είμαστε για να δικαιολογήσουμε φήμες και περιρρέουσες αναφορές σε πρόσωπα. Εδώ είμαστε για να έχουμε το θάρρος της γνώμης και της άποψής μας και είναι επιλογή μας το να είμαστε εδώ, ανεξαρτήτως του πολιτικού, ατομικού κόστους που φέρνει ο καθένας. Διότι και εμείς με τη σειρά μας θα λογοδοτήσουμε.
Εγώ πιστεύω ότι η καταγγελία αυτή έπρεπε να είχε γίνει από τον Οκτώβριο του 2004, όταν διαπιστώθηκε ότι η προμηθεύτρια εταιρεία ήταν ανίκανη να πραγματοποιήσει το έργο το οποίο ανέλαβε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Ούτε καν τη δοκιμή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: …που δεν έγινε η δοκιμή αυτή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Ούτε καν τη γενική δοκιμή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: …που απετράπη οποιαδήποτε δοκιμή, που δόθηκαν παρατάσεις που έδωσαν χώρο στην προμηθεύτρια να διαπραγματευθεί τι μπορούσε να κάνει για να μας παραδώσει.
(AD)
(1DE)
Ωστόσο, μετά από κάθε εγγυητική, της παρεδίδετο και αυτό για μένα είναι ένα μεγάλο ερευνητέο θέμα.
Και, βεβαίως, αυτές οι εγγυητικές οι οποίες παρελήφθησαν, ενώ δεν υπάρχει μέσα στην πέμπτη τροποποιητική η τροποποίηση ως προς την υποχρέωσή  της να παραδώσει το σύνολο του συστήματος με το κλειδί στο χέρι –και αυτό ζητά ο Υφυπουργός να διαπιστωθεί εάν πράγματι παρεδόθη με το κλειδί στο χέρι- η τροποποιητική επέτρεψε τις μερικές παραλαβές των υποσυστημάτων! Δεν τροποποιήθηκε η αρχική σύμβαση.
Αυτό, κύριε Πρόεδρε, είναι το μείζον ερευνητέο ζήτημα, από το οποίο κατά την άποψή μου απορρέουν ευθύνες και αυτό είναι που ερευνά η Επιτροπή μας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είστε σαφής, κυρία συνάδελφε.
Κυρία Κόλλια, έχετε ζητήσει το λόγο.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΑΝΝΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να προτείνω μάρτυρες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρία Κόλλια, θέλετε να πείτε κάτι επ’ αυτού που συζητάμε;
ΑΝΝΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Όχι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τότε, ας μιλήσει πρώτα ο κ. Νεράντζης που προηγείται, μετά ο κ. Καλαφάτης και στη συνέχεια θα τα πούμε.
Ορίστε, κύριε Νεράντζη, έχετε το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω πολύ λίγα λόγια και σε χαμηλούς τόνους, καθώς οι υψηλοί τόνοι δοκιμάζουν την αντοχή των αυτιών μας.
Εδώ υπάρχει μία σύμβαση. Μ’ αυτή τη σύμβαση ανατέθηκε το C4I σε μία εταιρεία με τους όρους που γνωρίζουμε. Στα πρώτα έτη διδασκαλίας της νομικής επιστήμης μαθαίνουμε ότι λόγος λύσεως της συμβάσεως είναι η καταγγελία. Για να γίνει, όμως, η καταγγελία, προϋποθέτει ενεργό σύμβαση.
Εγώ, λοιπόν, δεν θα πω ότι φταίει ο Βούγιας, ο άλφα ή ο βήτα. Είναι μακριά από εμένα τέτοιες σκέψεις. Εγώ δεν είμαι ιεροδικείο ούτε μπορώ να συμμεριστώ την άποψη του κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος λέει τώρα ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης θα απολογηθεί αλλού. Τί είναι αυτά τα πράγματα; Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εσείς το είπατε αυτό. Εγώ δεν είπα ονόματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Αυτά τα πράγματα είναι επιεικώς απαράδεκτα!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω το λόγο επί προσωπικού.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Αφήστε το προσωπικό. Το είπατε. Το αποσύρετε;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Σε χαμηλούς τόνους…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Εάν το αποσύρετε, πάρτε το πίσω. Το δέχομαι.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Όταν τελειώσω την ομιλία μου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Όχι. Θα μου δώσει το λόγο ο κύριος Πρόεδρος και μετά θα μιλήσετε εσείς.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Να μάθει τον Κανονισμό ο κύριος συνάδελφος. Όταν θέτει κάποιος πρόβλημα προσωπικού ζητήματος, κύριε Πρόεδρε, ο Κανονισμός λέει ότι πρέπει να τελειώσει ο ομιλητής και μετά να προχωρήσει. Αλλιώς…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Όχι! Δεν θα σας αφήσω να συνεχίσετε να λασπολογείτε!
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Μα, τα λέω μπροστά σας, κύριε συνάδελφε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, ούτε εγώ μπορώ να σας παρακολουθήσω και είμαι σίγουρος πως ούτε και οι πρακτικογράφοι μπορούν.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Να ανατρέξουμε στα Πρακτικά, κύριε Πρόεδρε, μήπως έχω κάνει λάθος. Όμως, εάν το έχει πει, να το παραδεχθεί. Τα πράγματα είναι απλά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, κύριε Νεράντζη.
Κύριε Κεγκέρογλου, σας παρακαλώ πολύ και εσάς.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ το λόγο με όλο το σεβασμό, γι’ αυτό στέκομαι όρθιος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, δεν έχετε το λόγο. Σας παρακαλώ και εσάς και τον κ. Νεράντζη να ηρεμήσετε.
Κύριε Νεράντζη, δεσμευθήκατε για χαμηλούς τόνους. Θα ήθελα να σας πω ότι εάν πυροδοτείτε την αίθουσα με υψηλούς τόνους, ήδη παρακολουθήσατε γιατί ήσασταν παρών…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Ήμουν και χθες παρών, κύριε Πρόεδρε και είπατε ότι έχετε να με δείτε καιρό. Δεν το κατάλαβα, ξεχάσατε ίσως. Έτσι μου είπατε προ πενταλέπτου. Σας υπενθυμίζω ότι ήμασταν χθες και μάλιστα μιλήσαμε κιόλας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι. Σας είπα ότι θα ήθελα να σας βλέπω πιο συχνά. Επισήμανα και τη χθεσινή σας παρουσία.
Επειδή έγινε μία παρέμβαση από τον κ. Τζαβάρα για το θέμα που θέσατε και εσείς, είπα να μη γράφεται στα Πρακτικά οτιδήποτε δεν ακούγεται στο μικρόφωνο. Έτσι κι αλλιώς δεν γράφεται. Άρα, λοιπόν, δεν υπήρχε λόγος να σηκώσετε τους τόνους.
Εγώ θα σας δώσω το λόγο για να συνεχίσετε, αλλά θα παρακαλούσα και για χαμηλούς τόνους και εσάς βεβαίως για το περιεχόμενο των τοποθετήσεων, ώστε να μην προκαλούν υψηλούς τόνους στην αίθουσα.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι αναπαραστάσεις δεν προκαλούν. Αυτά καθαυτά τα γεγονότα προκαλούν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορείτε να συνεχίσετε, παρακαλώ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Είπαμε, λοιπόν, ότι η καταγγελία των συμβάσεων –είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο- αποτελεί λόγο λύσεως της συμβάσεως. Όμως, η λύση της συμβάσεως, δηλαδή η καταγγελία, προϋποθέτει ενεργό σύμβαση. Όσοι εκ των συναδέλφων –και ήταν σχεδόν όλοι από κάποιες πτέρυγες- υπεστήριξαν μετά μανίας ότι έγιναν οι παραλαβές και επομένως το έργο τελείωσε, έκαναν λάθος. Αυτά λέει η νομική. Δεν με ενδιαφέρει εάν είναι ο κ. Βούγιας ή ο κύριος άλφα ή ο κύριος βήτα.
Δεύτερον, ακούστηκε ότι δεν μας εξήγησε ο προηγούμενος αρμόδιος Υπουργός Μαρκογιαννάκης για ποιο λόγο δεν το παραλάμβανε. Για το κύρος της καταγγελίας και για το κύρος της αρνήσεως, δεν είναι καθόλου απαραίτητη η αιτιολόγηση, κύριε Πρόεδρε. Τα έννομα αποτελέσματα της αρνήσεως υπογραφής παραλαβής επάγονται, πρώτον, τη συνέχιση της συμβάσεως αφού δεν καταγγέλθηκε και, δεύτερον, επάγονται το γεγονός ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί τετελεσμένη ούτε η παράδοση, πολύ δε περισσότερο ούτε η σύμβαση.
Όσον αφορά δε το άλλο γεγονός που μου αποδώσατε σχετικά με το «μην πυροδοτείτε» ή οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα να πω ότι το άκουσα από το συνάδελφό μου. Μάλιστα, απάντησε πρώτος ο κ. Τζαβάρας σ’ αυτό και του είπε «αν έχετε βγάλει απόφαση, να φύγουμε». Αυτό είτε εγράφη στα Πρακτικά είτε όχι, ακούστηκε και ενόχλησε και την αισθητική μας και την κοινοβουλευτική ηθική μας εδώ. Εάν ο συνάδελφος το είπε στα νεύρα του, δεν έχω καμία αντίρρηση. Εάν αρνείται ότι το είπε, ζητώ να προστρέξουμε στα Πρακτικά. Εάν δεν έχει γραφτεί στα Πρακτικά, δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.
Εγώ θέλω να πω ότι κατά τη δική μου προσέγγιση κανείς δεν έχει βγάλει απόφαση και για κανέναν δεν μπορούμε να πούμε ότι γι’ αυτό θα απολογηθεί αλλού και θα δώσει εξηγήσεις αλλού. Αυτά θα τα δείξει η Επιτροπή, κατά το μέγεθος της αξιοπιστίας της, για την οποία όλοι –και εσείς και εμείς- αγωνιζόμαστε, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε Κεγκέρογλου, έχετε το λόγο, αλλά σας παρακαλώ με ήπιο τρόπο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εγώ έκανα μία παρέμβαση και είπα «αυτοί θα πάνε αλλού». Εάν νομίζουν οι κύριοι συνάδελφοι ότι πρέπει να πάει ο κ. Μαρκογιαννάκης ή ο κ. Βουλγαράκης ή δεν ξέρω ποιος άλλος και ονοματίζουν, προσωποποιούν το «αυτοί», είναι δικαίωμά τους. Όμως, δεν είναι δικαίωμά τους να διαστρεβλώνουν αυτά τα οποία λέω εγώ, ακόμη και όταν είναι άτυπη η παρέμβαση.
Άρα, λοιπόν, εγώ δεν αναφέρθηκα ούτε στον κ. Μαρκογιαννάκη ούτε σε κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Μα, γι’ αυτόν μιλούσαμε!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εσείς μιλούσατε γι’ αυτούς ως συνήγοροι υπεράσπισης. Αυτό δεν το κρίνω ούτε το σχολιάζω, διότι εδώ πέρα δεν είμαστε συνήγοροι υπεράσπισης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ πολύ, κύριοι συνάδελφοι.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Αυτοί είναι όλοι αυτοί που εμπλέκονται από την ημέρα της παραγγελίας μέχρι και σήμερα, μέχρι και πρόσφατα που δεν έκαναν το καθήκον τους. Αυτοί –εάν θέλετε να σας τους ονοματίσω- είναι όλοι, υπηρεσιακοί, πολιτικοί και μη.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γίνατε σαφής. Ευχαριστώ πολύ.
Όμως, θα παρακαλούσα, επειδή μπαίνουμε σε μία φάση…
ΑΝΝΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Μία φάση «ζεστή», κύριε Πρόεδρε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Μία φάση διακεκαυμένη!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε –θα καταβάλω και εγώ το μέγιστο της προσπάθειάς μου- ήπιοι στην προσέγγιση των θεμάτων που χειριζόμαστε.
Ο κ. Καλαφάτης έχει το λόγο.
Παρακαλώ για τη συντομία σας, κύριε συνάδελφε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα μιλήσω μόνο για ένα λεπτό.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω δύο σημεία που ετέθησαν ουσιαστικά από τους συναδέλφους. Είναι περισσότερο από προφανές με τις πρόσφατες εξελίξεις για όσους επιχείρησαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, είτε συνάδελφοι, είτε ακόμη και μάρτυρες –εάν θέλετε- να διαμορφώσουν μία εικόνα σύμφωνα με την οποία έχει τετελεστεί οριστική παράδοση, αυτό κατακρημνίζεται με τον πιο επίσημο τρόπο. Και αυτό, εάν θέλετε, εκθέτει πολλούς, ακόμη και καταστάσεις.
Δεύτερον, επίσης πολύ εύλογα θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί ότι αυτή η άμεση παρέμβαση από πλευράς του Υπουργείου στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο –δηλαδή επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με τη νέα Κυβέρνηση και ευρισκόμενη η Επιτροπή σ’ αυτό το σημείο δύο ημέρες πριν έρθει ο κ. Μαρκογιαννάκης- μπορεί να δημιουργήσει –ευλόγως, σημειώνω κατά την άποψή μου- πάρα πολλές υποψίες, σε κάθε περίπτωση δε, μπορεί να δίνει το δικαίωμα σε πάρα πολλούς να κρίνουν με συγκεκριμένα κριτήρια τις συγκεκριμένες πράξεις. Και, βεβαίως, δεν είναι, αν θέλετε, πράξεις οι οποίες αιτιολογούν μία συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου που να δείχνει ότι υπάρχει υπεύθυνη στάση σ’ ένα τόσο κρίσιμο θέμα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, μόνο κατά το γεγονός της αναγγελίας και της δημοσιοποίησης της απόφασης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την καταγγελία της Σύμβασης του C4I, με την κλήση του μάρτυρα κ. Μαρκογιαννάκη, του συναδέλφου, σε ό,τι με αφορά και σε ό,τι εγώ γνωρίζω, τα δύο ζητήματα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση.
Δεν χρειάζεται να μου απαντήσετε. Απλώς σας το θέτω.
(KO)


(1AD)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Μα, ούτε και εσείς, κύριε Πρόεδρε, χρειαζόταν να μου απαντήσετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, επειδή συμμετείχα στη διαδικασία κλήσης του μάρτυρα, σας ενημερώνω κατά τη γνώση μου.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Μα, δεν υπαινίχθηκα κάτι τέτοιο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρία Κόλλια, θα σας δώσω μετά το λόγο για να μας πείτε την πρότασή σας.
Το λόγο έχει ζητήσει ο κ. Οικονόμου.
Ορίστε, κύριε Οικονόμου, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτον, θέλω να κάνω μία ερώτηση, δεύτερον, θέλω να ενημερώσω για κάτι την Επιτροπή και τρίτον, θέλω να κάνω μία παράκληση, την οποία και θα υποβάλω για διάσκεψη εδώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχει να κάνει και με το θέμα που συζητάμε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αφορά την υπόθεση SIEMENS στο σύνολό της, κύριε Πρόεδρε, γι’ αυτό δηλαδή για το οποίο έχουμε πάρει εντολή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ερώτησή μου έχει να κάνει με το αν έχει εξασφαλιστεί το υλικό από την τηλεοπτική συνέντευξη Βγενόπουλου κατά την οποία έγινε αναφορά στην Επιτροπή μας και στον κ. Κόκκαλη. Εάν δεν υπάρχει, δεν πειράζει. Όμως, θα ήθελα να ξέρω πότε θα πάρουμε τη σχετική συνέντευξη, γιατί θα πρέπει να ασχοληθούμε μ’ αυτό. Έχουν γίνει απαξιωτικές αναφορές προς διάφορες πλευρές και θα πρέπει να το δούμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα αναζητηθεί το υλικό.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Αναφέρθηκε ειρωνικά σε μας; Γιατί δεν το παρακολούθησα.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αναφέρθηκε απαξιωτικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, να συνεννοηθείτε με τον κ. Τζαβάρα. Θέλω το απόσπασμα που μας αφορά, την αξιολόγησή σας και την πρότασή σας.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το δεύτερο θέμα που ήθελα να θέσω έχει σχέση και με την πρώτη παράκληση. Είχα κάνει μία επισήμανση για τον τρόπο με τον οποίο έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν την Επιτροπή μας τα Μέσα Ενημέρωσης. Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτή της στροφής επί το βαρβαρότερο, είδα σε μία εφημερίδα σήμερα ότι είμαι χολωμένος με την αγαπητή συνάδελφο κα Τσόνογλου, διότι παρά το ότι με τον κ. Τζαβάρα δουλεύαμε για να φτιάξουμε λίστα μαρτύρων, πρότεινε μάρτυρες. Αυτό το διαψεύδω κατηγορηματικά. Άλλωστε, θα ήταν αδύνατο με μία τόσο αγαπητή και γοητευτική συνάδελφο να υπάρχουν τέτοιες σχέσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κάθε παράταξη έχει τη γοητεία της!
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Ναι, αλλά δεν είπατε για τον κ. Τζαβάρα.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κοιτάξτε, αν έλεγα για τον κ. Τζαβάρα ότι είναι γοητευτικός, θα ήμουν ειλικρινής, αλλά θα έδινα λαβή για παρεξηγήσεις και γι’ αυτό δεν το είπα!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι! Και σας παρακαλώ για το επίπεδο και το λέω με την ευρύτερη έννοια.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καταβάλω το άπαν των προσπαθειών μου και των δυνατοτήτων μου να το εξυψώσω στο μέτρο του δυνατού, αλλά ομολογώ ότι δεν τα καταφέρνω πάντα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όμως, είμαι σίγουρος ότι κάτι καταφέρνετε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να είστε καλά, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα, λοιπόν, να επαναλάβω ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Όμως, για να αποτραπούν περαιτέρω άχρηστα και κακόβουλα σχόλια στον Τύπο, θα ήθελα να παράσχω μία ενημέρωση για το τι έκανα σε σχέση με τον κ. Τζαβάρα. Επίσης, θέλω να ενημερωθεί ο κ. Τζαβάρας για μία εξέλιξη που υπήρξε μετά τη συνεργασία μας.
Ειδωθήκαμε, λοιπόν, με τον κ. Τζαβάρα χθες το βράδυ…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με απόφαση της Επιτροπής.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βεβαίως με απόφαση της Επιτροπής.
Ειδωθήκαμε, λοιπόν, με τον κ. Τζαβάρα χθες το βράδυ, του υπέβαλα μία πρόταση γραπτώς και του την έδωσα. Με παρακάλεσε να μην κοινολογηθεί πουθενά πριν διασκεφθεί με τα κατάλληλα πρόσωπα και αυτό το σεβάστηκα μέχρι την επομένη το μεσημέρι, όπου όχι ότι έπαψα να σέβομαι αυτό που συνεννοήθηκα με τον κ. Τζαβάρα, αλλά παρήλθε ο εύλογος χρόνος, δεδομένου ότι εν συνεχεία έπρεπε να ενημερώσω την Επιτροπή. Συζήτησα, λοιπόν, για τα ίδια πρόσωπα με τα μέλη της Επιτροπής που είναι από άλλα κόμματα, όπως με τον κ. Παφίλη, τον κ. Παπαδημούλη και τον κ. Αϊβαλιώτη, εξηγώντας τους ταυτοχρόνως και το σκεπτικό με το οποίο προτείνω τα πρόσωπα.
Αυτό το λέω, γιατί η λίστα είναι περιορισμένη. Και είναι περιορισμένη με βάση ένα σκεπτικό το οποίο, επίσης, είχα εκθέσει εδώ και έχει σχέση με το ότι δεν θα προλάβουμε. Και ζυγίζοντας από τη μια μεριά το να ζητήσουμε παράταση των εργασιών της Επιτροπής και πάλι –κάτι που δεν είναι και ό,τι καλύτερο- και το ποιους πρέπει εκ των ουκ άνευ να καλέσουμε -και αν υπάρχει χρόνος, να κληθούν κι άλλοι- έκανα αυτή την πρόταση, την οποία βεβαίως έδωσα και στους συναδέλφους, για να μην έχουν την αίσθηση ότι αποκλείονται από βελτιώσεις, διορθώσεις και προσθήκες. Γι’ αυτόν τον πραγματικό πρόσθετο λόγο, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να παρεξηγηθώ με οποιονδήποτε συνάδελφο προτείνει. Άρα, και με τη συνάδελφο που θα προτείνει. Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση.
Κύριε Πρόεδρε, θα δώσω και σε σας τώρα τη λίστα αυτή που έχω υποβάλει. Δεν έχω ακόμα διορθωτικές παρατηρήσεις, αλλά θα διακινδυνέψω μία πρόβλεψη. Ελπίζω να υπάρξει μία λίστα καλύτερη από αυτή που υπέβαλα για διάσκεψη στους συναδέλφους.
Όμως, λέω ότι αν δεν καταλήξουμε και αύριο σε κάποιο πρόπλασμα short list, περιορισμένης λίστας, φοβούμαι ότι τελικά θα εξετάσουμε μάρτυρες που δεν πρέπει και δεν θα εξετάσουμε μάρτυρες που πρέπει. Έτσι εκτιμώ και εύχομαι να πέσω έξω.
Το τρίτο σημείο τώρα έχει σχέση με κάτι γενικότερο το οποίο νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Βλέπω ότι προτείνονται ονόματα. Μάλιστα, πληροφορήθηκα και από την Επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου ότι επίσης προτείνονται ονόματα πολιτικών προσώπων. Δεν έχω καμία αντίρρηση ούτε θέλω να περιορίσω το δικαίωμα.
Όμως, με το κλίμα που επικρατεί έξω και το οποίο εντείνεται κινδυνεύουμε –και ξέρω ότι μπορεί να κατηγορηθώ ότι έχω διάθεση συγκάλυψης κλπ- να συμβάλουμε σε ένα παιχνίδι το οποίο παίζεται και έχει να κάνει με την τιμή του πολιτικού κόσμου. Διότι η πλειοψηφία των πολιτικών προσώπων είναι έντιμη και όχι άτιμη. Το κλίμα, λοιπόν, που φτιάχνετε στις εφημερίδες είναι ότι οι δύο Εξεταστικές Επιτροπές που λειτουργούν τώρα θα πρέπει να στείλουν ανθρώπους στη φυλακή. Αυτά γράφονται. Και αυτό το κλίμα προχωρεί και προχωρεί.
Πιστεύω ότι εμείς ως Επιτροπή θα πρέπει –και αν κρίνετε έτσι, ίσως να πρέπει να συνεννοηθείτε και με τον Πρόεδρο της άλλης Εξεταστικής Επιτροπής- να κάνουμε ένα διάβημα στον Πρόεδρο της Βουλής, σχετικά με το ότι δεν μπορούμε να στείλουμε κανέναν στη φυλακή, δεδομένου ότι δεν έχουμε τέτοια εντολή, δεν έχουμε τέτοια δικαιοδοσία και δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.
Δεύτερον, πρέπει να οριοθετηθεί το τι περιμένει η Ολομέλεια της Βουλής που μας έδωσε την εντολή από αυτή την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά και από την άλλη. Διότι κινδυνεύουμε να κάνουμε συγκλονιστικές αποκαλύψεις και να απαξιωθούν πάραυτα από την κοινή γνώμη με τη βοήθεια των διαμέσων της ενημέρωσης και ταυτοχρόνως να μας «βγάλουν και κουδούνια». Το βλέπω να έρχεται αυτό το πράγμα, γιατί συνεχώς ανεβαίνει ο πήχης.
Και βεβαίως, να ανεβαίνει ο πήχης από αδαείς, είναι κάτι που μπορώ να το καταλάβω και να το συγχωρήσω και με έναν καλόπιστο αντίλογο μπορούμε να το αναιρέσουμε. Όμως, φοβούμαι ότι αυτό γίνεται κακοπίστως και συνδέεται με πολιτικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και λένε να γίνει κυβέρνηση άλλη από αυτή που υπάρχει σήμερα και όχι μετά από εκλογές, αλλά μετά από «μαγειρείο».
Η πηγή και αυτής της πρακτικής που βλέπω στον Τύπο σχετικά με τις Επιτροπές, αλλά και με αυτά τα σενάρια, νομίζω ότι είναι η ίδια. Αυτό σας το λέω υπεύθυνα και το διαισθάνομαι. Μάλιστα, νομίζω ότι ούτε ένας συνάδελφος εδώ μέσα δεν θα ήθελε να έχουμε ανώμαλες εξελίξεις, όπως ακύρωση κομμάτων, ακύρωση λαϊκής εντολής κλπ. Πολιτική αντιπαράθεση μπορούμε να έχουμε όση θέλουμε. Διερεύνηση της αλήθειας μπορούμε και θέλουμε να έχουμε. Όμως, το να μας πιάσουν κορόιδα και να συμπράξουμε σε τέτοια σενάρια, θα το θεωρούσα προσβολή προς την ιστορία των παλαιοτέρων εξ ημών, με πρώτο εσάς, κύριε Πρόεδρε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κατ’ αρχήν…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, αλλά νομίζω ότι ακόμα δεν έχουμε την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε δίκιο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Συμφωνώ απολύτως με όσα είπε ο κ. Οικονόμου, αλλά με πολύ σεβασμό θα σας πω, κύριε Πρόεδρε, ότι κάποιες φορές εσείς τροφοδοτείτε αυτή την τιμωρητική διάσταση μιλώντας περί ποινικών ευθυνών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, σας ακούω με πολύ σεβασμό, αλλά θα μπορούσατε να περιμένετε να σας απαντήσω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μην απαντάτε, κύριε Πρόεδρε. Απαντήστε για την απόφαση της Ολομέλειας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αφού με ρωτήσατε, κύριε συνάδελφε, θα σας απαντήσω.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από συνεργασία περίπου δύο μηνών -η οποία απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι θα συνεχιστεί για κάμποσο- νομίζω ότι μπορούμε να συνεννοούμαστε σ’ αυτήν την Αίθουσα.
Κύριε Τζαβάρα, ζητήσατε την απόφαση της Βουλής. Εγώ μερικές φορές διάβασα την πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κάποιες φορές υπήρξαν και αντιδράσεις από τους συναδέλφους. Δεν έχω αντίρρηση. Η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έγινε αποδεκτή ομόφωνα και ως κείμενο. Αυτό μου έστειλαν ως απόφαση και της Ολομέλειας. Επαναλαμβάνω ότι η Ολομέλεια ψήφισε την πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ομόφωνα.
(NP)

(1KO)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, η Ολομέλεια δέχθηκε το αίτημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το αίτημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής κατά το άρθρο 68 του Συντάγματος. Οι ειδικότερες σκέψεις, τα ελατήρια της βουλήσεως και μια σειρά, εν πάση περιπτώσει,…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καταγράφονται στα Πρακτικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί. Βεβαίως και καταγράφονται στα Πρακτικά.
Όμως, αυτό πάνω στο οποίο εμείς θα πρέπει να στοιχηθούμε, όπως πολλές φορές λέτε εσείς, είναι η εντολή που έχει να κάνει με την αποδοχή του αιτήματος και το τι ακριβώς ερευνούμε, πόσο το ερευνούμε, μέχρι ποιου σημείου και εύρους το ερευνούμε. Αυτό ακριβώς αποτελεί το αντικείμενο της απόφασης και της εντολής. Δεν είναι δυνατόν η Βουλή να δέχθηκε και να έβαλε στην απόφασή της τις σκέψεις και τις διαπιστώσεις, οι οποίες, βεβαίως, δεν αναφέρονται στο συγκεκριμένο ζήτημα της διερεύνησης της αλήθειας, αλλά όπως σας είπα έχουν να κάνουν με τα ερεθίσματα, τα ελατήρια της βούλησης, τις πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, τις αντιπαλότητες. Βεβαίως, και το κάθε Κόμμα καλά κάνει και διατυπώνει την άποψή του, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, διότι αυτό σημαίνει δημοκρατία και αυτό σημαίνει ενεργός πολιτικός διάλογος.
Σε κάθε περίπτωση εγώ, κύριε Πρόεδρε, θέλω οπωσδήποτε να έχω το κείμενο και από εκεί και πέρα θα δούμε τι ακριβώς έχει γίνει.
Είναι δε αδιανόητο να μην έχει συνταχθεί τέτοιο κείμενο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Νομίζω ότι υπάρχει. Ζητήθηκε και θα πρέπει να έρθει. Όταν έρθει, να το δω και να διανεμηθεί.
Κυρία Κόλλια, έχετε να προτείνετε κάτι; Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, θα συμφωνούσα  σε πολλά σημεία και με τον κύριο Οικονόμου και με την κύρια Τσόνογλου για το πόσο λεπτή είναι η θέση μας στην Επιτροπή σήμερα. Πιστεύω ότι έχουμε ιστορικές ευθύνες απέναντι και στην ιστορία αλλά και απέναντι στον ελληνικό λαό σε μια όντως πολύ λεπτή πολιτική περίοδο και λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω κατάπτωσης του αξιακού μας συστήματος.
Εγώ, λοιπόν, ως Βουλευτής, θεωρώ παρ’ όλα αυτά τιμή να είμαι σε αυτήν την Επιτροπή. Πρώτη φορά συμμετέχω σε Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή στα δέκα χρόνια της θητείας μου. Μετά απ’ όλα αυτά που ακούσαμε, κύριε Πρόεδρε, χθες από τον κύριο Κεφαλογιάννη, αλλά και από όλα τα υπόλοιπα στοιχεία των μαρτύρων, προτείνω να κληθούν στην Επιτροπή μας, κατ’ αρχήν, όλα τα μέλη του ΚΥ.Σ.Ε.Α. του 2003 -το ΚΥ.Σ.Ε.Α. ήταν αρμόδιο για την κατακύρωση του διαγωνισμού του C4I- δηλαδή τον κύριο Σημίτη, τον κύριο Παπαντωνίου, τον κύριο Χριστοδουλάκη, τον κύριο Χρυσοχοϊδη, τον κύριο Βενιζέλο. Επίσης, τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης, τον κύριο Φλωρίδη, τον κύριο Βουλγαράκη, τον κύριο Βούγια.
Μια παρένθεση: Αν κάποιοι από τους κυρίους αυτούς έχουν ήδη κληθεί από άλλους συναδέλφους, εννοείται πως συμφωνώ.
Για τον Προαστιακό, για να εξετάσουμε το θέμα αυτό: Τον κύριο Γιαννακό –διαβάσατε πριν την επιστολή του- τον κύριο Βερελή, τον κύριο Γείτονα και τον κύριο Τσουκάτο για τα γνωστά οικονομικά θέματα.
Για τις προμήθειες των ψηφιακών συσκευών, κύριε Πρόεδρε, από το 1989 και εντεύθεν: Τον κύριο Παναγιώτη Ρουμελιώτη, τότε Υπουργό Οικονομίας, τον κύριο Τσοβόλα, Υπουργό Οικονομικών, τον κύριο Χαραλάμπους, Υπουργό Μεταφορών.
Από την Κυβέρνηση Παπανδρέου του 1994 τον κύριο Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, τον κύριο Χαραλάμπους –τον οποίο ξανακαλούμε- και τον κύριο Παπαντωνίου.
Από την Κυβέρνηση Σημίτη τον Υπουργό Μεταφορών  κύριο Χάρη Καστανίδη. Τους Υπουργούς της περιόδου του Ιανουαρίου του 1997, δηλαδή τον κύριο Παπαντωνίου και τον κύριο Καστανίδη. Τους Υπουργούς της περιόδου του Δεκεμβρίου του 1997, δηλαδή τον κύριο Μαντέλη, πάλι τον κύριο Παπαντωνίου και τον κύριο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, σήμερα Υπουργό Οικονομίας, ως τότε μέλος του Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε. της περιόδου 1997-1998 και σύμβουλο του κυρίου Σημίτη.
Με όλο το σεβασμό στους διατελέσαντες Υπουργούς και στον κύριο Σημίτη, που διετέλεσε και Πρωθυπουργός της χώρας, προτείνω στον κύριο Πρωθυπουργό να αποσταλεί ένα έγγραφο με τα σχετικά ερωτήματα που αφορούν τον ίδιο για το ΚΥ.Σ.Ε.Α. και ό,τι άλλο κρίνουμε εμείς για τα θέματα που γνωρίζει και, βέβαια, οι διατελέσαντες Υπουργοί της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προτείνω να εμφανιστούν αυτοπροσώπως ενώπιον της Επιτροπής και δώσουν τις δέουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις μας.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε δι’ ολίγον;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Παπαγεωργίου, έχετε το λόγο, αλλά σύντομα, διότι η μάρτυς κυρία Τσάκαλου είναι μιάμιση ώρα έξω και περιμένει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, έχοντας μια σχετική γνώμη από την εμπειρία μου στη διαχείριση δημοσίων πραγμάτων και ερμηνεία ή υλοποίηση συμβάσεων, όλο αυτό το χρονικό διάστημα εδώ αντελήφθην το εξής: Ότι το σύστημα παρελήφθη, επεστράφησαν οι εγγυητικές επιστολές, άρα οι ρήτρες που είχαμε βάλει, για να έχουμε τους συμβαλλόμενους κατά κάποιον τρόπο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για την προστασία του δημοσίου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: …έχουν ακυρωθεί.
Όμως, εν τοις πράγμασι –και απεκαλύφθη εδώ- το σύστημα ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Παρελήφθη ένα σύστημα που δεν λειτουργεί! Τυπικώς, λοιπόν, δεν παρελήφθη.
Το τραγικότερο –και το είπε ο κ. Ρήγας- είναι πως τα άτομα της Επιτροπής, απόντος του Προέδρου ο οποίος παραιτήθη, ήρθαν και μας είπαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι ευθύνεται το ελληνικό δημόσιο που δεν εκπαίδευσε το προσωπικό, για να λειτουργήσει το σύστημα. Δηλαδή το σύστημα λένε ότι ήταν καλό. Αυτοί που ήταν υπεύθυνοι πρέπει στην ουσία να διωχθούν, γιατί δεν υλοποίησαν αυτό το πρόγραμμα ή εισηγήθηκαν την παραλαβή.
Λέω, λοιπόν, ότι στο ερώτημα που τους υποβάλαμε «Γιατί το Ναυτικό δεν παραλαμβάνει το σύστημα; Γιατί η Πυροσβεστική δεν το παραλαμβάνει;» απάντησαν ότι δεν ξέρουν. Ωστόσο, είπαν πως το ελληνικό δημόσιο είναι υπεύθυνο που δεν παραλαμβάνει οριστικά το έργο.
Αυτό σημαίνει το εξής απλό εν τοις πράγμασι: Λέω στους κυρίους νομικούς –εγώ δεν είμαι νομικός- ότι η SIEMENS προσφεύγει στη διαιτησία. Ποιο είναι μεγαλύτερο κακό: Να αφήσουμε γυμνή τη χώρα και να πορευθεί στη διαπραγμάτευση, στη διαιτησία, με βάση αυτές τις καταθέσεις των κυρίων που λένε ότι ευθύνεται το δημόσιο; Τότε ποιο θα είναι το κόστος σε βάρος του δημοσίου;  Ή να έχουμε μια επιστολή του κυρίου Βούγια, έστω και αμφιλεγόμενη, η οποία τουλάχιστον βάζει ένα ανάχωμα που έχει σχέση με την πραγματικότητα; Αυτό είναι το ζήτημα.
Εδώ, λοιπόν, δεν αναφερόμαστε καν σε όσα έχουν ειπωθεί από όλους εδώ, σε όσα γνωρίζουν, αλλά ξαφνικά τα αποκόπτουμε. Ξέρετε τι με εντυπωσίασε; Με εντυπωσίασε η άποψη του κυρίου συναδέλφου ότι ο κύριος Βούγιας το έκανε, για να πλήξει τον πολιτικό του αντίπαλο. Λέει, όμως, πως δεν έπληξε τον πολιτικό του αντίπαλο, αλλά πυροβόλησε τα πόδια του ή έβλαψε το έθνος. Ε, αυτά δεν μπορεί ενίοτε να τα επικαλούμαστε ένθεν και ένθεν, για να μην κάνουμε στοιχειωδώς τη δουλειά μας!
Θεωρώ ότι η επιστολή του κυρίου Βούγια –να δεχθώ ότι υπάρχουν επιφυλάξεις νομικής υφής- ήταν μια επιστολή που μας προετοιμάζει και προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας εν όψει της διαιτησίας που προσέφυγε η SIEMENS και πάντα επί τη βάσει των πραγματικών γεγονότων και επί τη βάσει αυτών που είπαν ότι ευθύνεται το Υπουργείο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μια διόρθωση, κύριε συνάδελφε. Η SAIC είναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι, η SAIC.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να προχωρήσουμε στην εξέταση της μάρτυρος;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Αϊβαλιώτη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ορίστηκε η αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής για τις 11 η ώρα το πρωί; Θα γίνει για την εξέταση της κυρίας Τσακάλου;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα, διότι προφανώς δεν θα τελειώσουμε σήμερα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και για τη Δευτέρα δεν ξέρουμε; Μπορεί να συνεχίσουμε;
(XP)
(1XP)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και εγώ ήθελα την Παρασκευή. Πάντως δεν θα ήθελα με τίποτα να δημιουργούμε εκκρεμότητες με μάρτυρες ενόψει της κατάθεσης του συναδέλφου κ. Μαρκογιαννάκη. Παρακαλώ, λοιπόν και τον κ. Νικητιάδη που γιορτάζει…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θα είμαι εδώ, όχι επειδή γιορτάζω, αλλά επειδή θα πάω στο  Καστελόριζο με τον Πρωθυπουργό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Καλαφάτης έχει το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Θα κάνω μία πρόταση που μπορεί να είναι ανεδαφική. Μπορούμε να πούμε όσο διαρκέσει η εξέταση της μάρτυρος μέχρι της 10.00’ το βράδυ σήμερα και να εξαντλήσουμε την εξέταση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μην μου εξαντλήσετε τη μάρτυρα. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε ένα μάρτυρα πέντε ώρες εδώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω να καταγραφεί στα Πρακτικά η προσωπική μου αντίθεση να κληθούν πολιτικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μαρκογιαννάκη και του κ. Βούγια πριν τελειώσουμε τους μάρτυρες που έχουμε προτείνει. Εγώ προσωπικά επιμένω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αντιλαμβάνομαι την τοποθέτησή σας. Ο κ. Κεφαλογιάννης βέβαια δεν είναι εν ενεργεία, αλλά είναι παλιός πολιτικός και είναι πολιτικό πρόσωπο. Η ιδιότητα είναι δια βίου, τουλάχιστον για τους πολιτικούς. Ζήτησε μετ΄ επιμονής ο ίδιος να εξεταστεί, όπως και ο κ. Μαρκογιαννάκης που από πολύ χρόνο ήθελε να καταθέσει. Άρα, μην βάζετε θέμα. Ήδη έχει οριστεί η Δευτέρα για τον κ. Μαρκογιαννάκη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφού αποφασίζει η πλειοψηφία εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα. Πάντως η απόφαση δεν είναι ομόφωνη. Διαφωνώ με την κλήση οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου συμπεριλαμβανομένου του κ. Μαρκογιαννάκη και του κ. Βούγια πριν τελειώσουν οι καταθέσεις αυτών που έχουμε προτείνει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είναι νεότερη θέση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε. Επιμένω στη θέση που είχα πάρει από την πρώτη μέρα συνεδριάσεως της Επιτροπής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλώς. Η απόφαση είναι κατά πλειοψηφία.
Να προσέλθει τώρα η μάρτυς Αικατερίνη Τσακάλου.
(Στο σημείο αυτό προσέρχεται η μάρτυς Αικατερίνη Τσακάλου)
Παρακαλώ, κυρία Τσακάλου, να μας δώσετε τα στοιχεία σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ονομάζομαι Αικατερίνη Τσακάλου και είμαι οικονομολόγος στο επάγγελμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ τώρα να ορκιστείτε.
(Στο σημείο αυτό η μάρτυς δίδει το νενομισμένο όρκο)
Κυρία Τσακάλου, γνωρίζετε ότι η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έχει εντολή να εξετάσει την υπόθεση SIEMENS στο σύνολό της. Στα πλαίσια αυτής της έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή μας με ομόφωνη απόφαση της Βουλής σας καλούμε να μας φωτίσετε διότι διατελέσατε ιδιαιτέρα ή στενή συνεργάτης του κ. Χριστοφοράκου, ο οποίος ομολόγησε στη γερμανική δικαιοσύνη ότι δωροδοκούσε Έλληνες πολιτικούς, πολιτικά πρόσωπα, ώστε να πετύχει την προώθηση των προϊόντων της SIEMENS στη χώρα μας.
Κατ’ αρχήν επειδή υπάρχει μια σειρά καταθέσεών σας πρόσφατες στην Εφέτη Ανακριτή κυρία Νικολακέα, στον κ. Ζαγοριανό, Ειδικό Ανακριτή και στον Εισαγγελέα κ. Αθανασίου, θα παρακαλέσω να αναγνωστούν και μετά θα δώσουμε τη δυνατότητα στην κυρία Τσακάλου να μας δώσει με δικά της λόγια μια εικόνα της υπόθεσης. Στη συνέχεια θα είναι στη διάθεση των κυρίων συναδέλφων για ερωτήσεις.
Κύριοι συνάδελφοι, θα πρότεινα να εξετάσουμε τη μάρτυρα για δύο ώρες και όχι παραπάνω. Κυρία Τσακάλου, θα σας παρακαλούσα να έρθετε και αύριο.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ευχαρίστως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ τώρα να αναγνωστούν οι καταθέσεις της κυρίας Τσακάλου. Η κατάθεση στην κυρία Νικολακέα έχει μοιραστεί.
(Στο σημείο αυτό ο κ. Βασιλάκης αναγιγνώσκει τις καταθέσεις της κυρίας Τσακάλου στον κ. Ζαγοριανό και στον κ. Αθανασίου, οι οποίες έχουν ως εξής:
(MT)
(1XP)
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι παράνομο αυτό. Ο μάρτυς που έρχεται εδώ -σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων της Ποινικής Δικονομίας με τις οποίες γίνεται η εξέτασή του- θα πρέπει να καταθέτει ενόρκως ενώπιον της Επιτροπής. Βεβαίως, με βάση τα άρθρα 364 και 365 δεν γίνεται η ανάγνωση της κατάθεσης που έχει δώσει στην προδικασία. Αυτή η κατάθεση μπορεί μόνο σε συγκεκριμένες περικοπές να του υπομνηστεί, σε περίπτωση που καταθέτει σήμερα διαφορετικά από εκείνα που έχει καταθέσει στην προδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ανεξαρτήτως…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ανεξαρτήτως, κύριε Πρόεδρε. Επ’ αυτού επιμένω.
Είναι πραγματικά παράνομο αυτό που γίνεται. Συγγνώμη που δεν το αντιλήφθηκα από την αρχή. Δεν ξέρω εάν έχει κάποιος αντίθετη άποψη. Τα άρθρα τουλάχιστον του Κανονισμού της Βουλής, που παραπέμπουν στις διατάξεις των οικείων άρθρων της Ποινικής Δικονομίας που λένε πώς γίνεται η ένορκος εξέταση των μαρτύρων ενώπιον της Επιτροπής, οπωσδήποτε έχουν ευθέως εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Θα μπορούσαμε σε κάθε περίπτωση να ρωτήσουμε τη μάρτυρα κατά πόσο επιβεβαιώνει πλήρως…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπορεί να αναφερθεί αν θέλει, αλλά και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Τζαβάρα, γνωρίζει.
Θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε τη μάρτυρα κατά πόσο επιβεβαιώνει. Να αναφερθούμε σε μία προς μία τις καταθέσεις για να θυμηθεί σε ποιες αναφερόμαστε και να επιβεβαιώσει τις καταθέσεις της. Εάν η ίδια θέλει να της θυμίσουμε κάτι, να το κάνουμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Ούτε αυτό μπορεί να γίνει, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν μπορεί το πρώτο μου ερώτημα να είναι «επιβεβαιώνετε τις καταθέσεις σας;».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί δεν την αφήνουμε, όπως κάναμε στους άλλους μάρτυρες, να πει ό,τι ξέρει σχετικά με την υπόθεση και μετά να κάνουμε τις ερωτήσεις, όπως γίνεται συνήθως. Γιατί αυτή η αλλαγή;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Διαβάστηκε η μισή κατάθεση…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κάθε φορά μας εισάγετε νεοτερισμούς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ναι, αλλά δεν μπορεί κάθε φορά να θεωρείτε ότι σας επιφυλάσσουμε μία έκπληξη ή έχουμε έναν άσο ή μια βόμβα που θέλουμε να ρίξουμε! Όλοι τις ίδιες προθέσεις έχουμε και επί της ουσίας δεν αντιλαμβάνομαι…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν έχετε το λόγο ακόμη, κύριε Καλαφάτη.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Φιλοδοξώ!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν αντιλαμβάνομαι επί της ουσίας ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από την ανάγνωση των καταθέσεων, προκειμένου και η μάρτυς που είναι εδώ –γιατί είναι μεγάλο το διάστημα που κατέθεσε- να θυμηθεί τα γεγονότα και όσοι από εσάς δεν έχουν διαβάσει τις καταθέσεις, να βοηθηθούν.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τι είναι εκείνο που δικαιολογεί μετά από δύο μήνες διαδικασίας –αυτό δεν εξηγήθηκε- να προχωρήσουμε σε μία διαδικασία στην οποία υπάρχουν ενστάσεις νομικής φύσεως…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, σας ευχαριστώ πολύ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ολοκληρώσω.
Θέτω ένα ερώτημα. Πήρα το λόγο από τον κ. Νικητιάδη και με διακόπτετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ρωτάω τι είναι εκείνο που δικαιολογεί το να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία μόνο στη συγκεκριμένη μάρτυρα, ενώ έχουμε ακολουθήσει μία συγκεκριμένη διαδικασία στην εξέταση όλων των προηγουμένων μαρτύρων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Για την οικονομία του πράγματος…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, έχετε αντίρρηση. Σας παρακαλώ…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η εφαρμογή του νόμου δεν γίνεται κατ’ οικονομία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ ρώτησα αν υπάρχει αντίρρηση. Δεν υπήρχε αντίρρηση και νόμισα ότι δεν υπάρχει θέμα. Εφόσον μπαίνει τέτοιο ζήτημα, να διανεμηθούν οι καταθέσεις της κυρίας Τσακάλου και να προχωρήσει η κυρία Τσακάλου.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Το ερώτημα, όμως, κύριε Πρόεδρε, παραμένει και θέλει μία απάντηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι τώρα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Μα, τώρα το θέτω, κύριε Πρόεδρε.
Ποιο είναι εκείνο το γεγονός που δικαιολογεί τη διαφοροποίηση της διαδικασίας;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεν υπάρχει απάντηση.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, να εξεταστεί η μάρτυς για να μην καθυστερήσουμε άλλο και από εκεί και πέρα όποτε θέλετε είμαι στη διάθεσή σας να το συζητήσουμε. Εφόσον υπάρχει θέμα, θα συνεχίσουμε με όσα έχει να μας πει η κυρία Τσακάλου.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρία Τσακάλου, έχετε εικόνα του τι έχετε καταθέσει. Νομίζω ότι θυμάστε τις καταθέσεις σας, αλλά αν θέλετε, μπορούμε να σας δώσουμε ένα αντίγραφο.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν χρειάζεται. Τις θυμάμαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επιβεβαιώνετε τις καταθέσεις αυτές;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Επιβεβαιώνω το περιεχόμενο, ασφαλώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρία Τσακάλου, είμαι σίγουρος ότι είστε σε θέση να μας δώσετε μία πολύ συγκεκριμένη εικόνα. Εσείς εξακολουθείτε να είστε υπάλληλος της SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα παρακαλούσα, λοιπόν, να μας δώσετε μία εικόνα της περιόδου εκείνης.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, επί της διαδικασίας.
Να ρωτήσουμε δια του Προεδρείου αν η κυρία Τσακάλου είναι σε καθεστώς μαρτύρων της SIEMENS;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι, προκύπτει από τις καταθέσεις της.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να πούμε, όμως, κύριε Πρόεδρε, σ’ αυτό το σημείο το εξής. Επειδή κάναμε ένα αίτημα χθες στον κ. Ξυνή που μας απάντησε θετικά, να ζητήσουμε από τους μάρτυρες που είναι σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων της SIEMENS, να μπορούν να καταθέσουν ελευθέρως στην Επιτροπή για να τη διαφωτίσουν, διατηρώντας την προστασία που έχουν και να υπάρχει άδεια από τη SIEMENS.
Αν αυτό δηλαδή τροποποιήσει πιθανώς την κατάθεση της κυρίας Τσακάλου, να το γνωρίζει η ίδια και να μας απαντήσει επ’ αυτού, διότι μπορεί να είναι διαφορετική η κατάθεση που θα δώσει από τη στιγμή που θα έχει την άδεια από τη SIEMENS στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων που έχει και διαφορετική η κατάθεση που θα δώσει εάν δεν έχει την άδεια από την εταιρεία της, από την εμπιστευτική συμφωνία που έχει υπογράψει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, μετά την κατάθεση του κ. Ξυνή, διαμορφώνουμε ένα αίτημα το οποίο θα τεθεί στην κρίση της Επιτροπής για την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων που υπάρχουν στην εταιρεία -και εννοώ τη μητρική εταιρεία- είτε ως υλικό σε σχέση με μαρτυρίες και καταθέσεις υπαλλήλων της απευθείας στην εταιρεία, είτε ως πόρισμα και αντικείμενο και μαρτυρικές καταθέσεις που περιέχονται στην έρευνα της Debevoice και ό,τι άλλο σχετικό.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό, όμως, πρέπει να το ξέρει η κυρία μάρτυς και αναλόγως να απαντήσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η κυρία Τσακάλου θα μας πει. Έχετε κάποια δέσμευση, η οποία θα πρέπει να αρθεί σε σχέση με την πλήρη ενημέρωση της Επιτροπής; Ακούσατε τι είπε ο κύριος Βουλευτής.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μα, η εταιρεία δεν μπορεί να επέμβει. Σαν μάρτυρας, σαν Έλληνας πολίτης, είμαι υποχρεωμένη να καταθέσω. Η εταιρεία δεν μπορεί να παρέμβει και να μου πει «μίλησε ή μη μιλήσεις». Η εταιρεία ενδιαφέρεται εξ αρχής για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, οπότε πώς θα είχε διαφορετική άποψη;
(MB)
(2MT)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είχαμε και τη διαβεβαίωση του κ. Ξυνή σ’ αυτό. Όμως επίσης, κυρία Τσακάλου, θα πρέπει να σας πω ότι εδώ διερευνούμε μία πολύ σοβαρή υπόθεση διαφθοράς και εξαγοράς, δωροδοκιών, παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας αξιωματούχων και Ελλήνων πολιτικών, μελών των κυβερνήσεων, Υπουργών και Υφυπουργών. Οι προβλεπόμενες ποινές είναι βαρύτατες και θα πρέπει κανείς, όταν καταθέτει, να προσέχει τι λέει και την αλήθεια αυτών που λέει.
Εμείς, σε κάθε περίπτωση, σας δεχόμαστε με καλή διάθεση και βεβαίως είμαστε έτοιμοι να σας ακούσουμε και να σας προστατεύσουμε σε κάθε περίπτωση που θα κριθεί ότι χρειάζεστε την προστασία μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Με όλο το σεβασμό μου στο πρόσωπό σας, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην είχατε καλή διάθεση όλοι σας να με δεχθείτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό το επιβεβαιώνω.
Έχετε το λόγο, κυρία Τσακάλου.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ευχαρίστως. Τι θα θέλατε να σας πω;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα θέλαμε να μας πείτε οτιδήποτε έχει να κάνει με την περίοδο εκείνη και πάντως ζητήματα, στα οποία ήδη αναφέρεστε στις καταθέσεις σας, που έχουν να κάνουν με ωφελήματα τα οποία έλαβαν πολιτικά πρόσωπα από τη SIEMENS και τις σχέσεις του τότε διευθυντή, Μιχάλη Χριστοφοράκου, σε σχέση με πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους των ελληνικών Υπηρεσιών, οι οποίοι αποφάσιζαν για τις σχετικές προμήθειες που είχαν να κάνουν με προϊόντα και συμβάσεις της SIEMENS, σε σχέση με προμήθειες του Ελληνικού Δημοσίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Είμαι πρόθυμη να απαντήσω σε ερωτήσεις σας. Αλλά να αρχίσω εγώ να λέω…Μια εγκυκλοπαίδεια είναι αυτή η ιστορία. Εγώ τι να αρχίσω να λέω;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Νικητιάδης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κυρία μάρτυς, το όνομά σας εκ των πραγμάτων έχει εμπλακεί στην υπόθεση SIEMENS, δεδομένου ότι ήσασταν ο άνθρωπος που γνώριζε, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, για όλες τις συναντήσεις, επαφές, τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο προϊστάμενός σας κ. Χριστοφοράκος με τον πολιτικό κόσμο.
Το πρώτο, λοιπόν, ερώτημα που θέλω να σας θέσω ευθέως είναι αν μπορείτε να θυμηθείτε και να μου πείτε πόσες φορές, αν μπορείτε να ξέρετε, επικοινωνούσε τηλεφωνικώς ή πόσες φορές συναντήθηκε, συναντιόταν και πού συναντιόταν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εννοείτε λίγες ή πολλές. Δεν μπορεί τώρα να σας δώσει η μάρτυς…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ναι, λίγες ή πολλές. Βεβαίως. Δεν θα μπορούσε να μου πει…Για παράδειγμα, για τα ονόματα που θα ρωτήσω, εγώ έχω καταγράψει. Απλώς θέλω επιβεβαίωση. Με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ας πούμε. Για το πρώτο όνομα που θέλω να σας ρωτήσω είναι αυτό. Ξέρετε, κατ’ αρχήν, το επίπεδο των σχέσεων του κ. Χριστοφοράκου με την κυρία Μπακογιάννη. Ήταν απλοί γνωστοί; Ήταν φίλοι; Ήταν πολιτικοί φίλοι; Τι γνωρίζετε γι’ αυτή τη σχέση να μας πείτε, κατ’ αρχήν, πέρα από το τι είδους επικοινωνίες και πόσο συχνές ήταν αυτές;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ο κ. Χριστοφοράκος σαν ένας από τους μεγαλύτερους, σημαντικότερους Έλληνες επιχειρηματίες είχε σχέσεις και με τον πολιτικό κόσμο. Μάλιστα από τη στιγμή που το κράτος είναι ο καλύτερός μας πελάτης πολύ φυσιολογικά είχε και σχέσεις όχι μόνο με τον επιχειρηματικό αλλά και με τον πολιτικό κόσμο, σχέσεις κοινωνικές, κατά την αντίληψή μου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Το επίπεδο, λοιπόν, των σχέσεων που είχε ο κ. Χριστοφοράκος με την κυρία Μπακογιάννη μου απαντάτε ότι ήταν επίπεδο κοινωνικών σχέσεων.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι. Σημειωτέον ότι ήταν και συμμαθητές, απ’ ό,τι έχω ακούσει, στο Γυμνάσιο, οπότε είχαν μια ίσως καλύτερη γνωριμία απ’ ό,τι σε επιχειρησιακό επίπεδο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εννοείτε συνεπώς ότι η γνωριμία τους…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Γνωρίζονταν από παλιά. Δεν γνωρίστηκαν…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ:…είναι πάνω από σαράντα χρόνια. Στο Γυμνάσιο. Τριάντα πέντε-σαράντα χρόνια.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τόσο περίπου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Το ότι λοιπόν γνωριζόντουσαν τριάντα πέντε-σαράντα χρόνια, που υποθέτω εγώ ερμηνεύοντας περίπου την ηλικία του καθενός,…Από το Δημοτικό δεν είπατε. Είπατε: από το Γυμνάσιο. Από το Δημοτικό ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Από το Γυμνάσιο, έχω ακούσει, αλλά τι να σας πω; Δεν τον γνώρισα και όταν ήταν βρέφος!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Από το Γυμνάσιο, λοιπόν. Μπορείτε να μας πείτε εάν η σχέση τους διατηρείτο από το Γυμνάσιο μέχρι που ο κ. Χριστοφοράκος προσελήφθη στη SIEMENS; Είχαν δηλαδή διαρκώς σχέσεις ή διεκόπησαν αυτές οι σχέσεις και ζωντάνεψαν ξανά όταν ο κ. Χριστοφοράκος ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη SIEMENS και η κυρία Μπακογιάννη εξελέγη Βουλευτής στη Νέα Δημοκρατία;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ είμαι με τον κ. Χριστοφοράκο, έχω συνεργασία περίπου είκοσι χρόνια. Ξεκινήσαμε γύρω στα επτά πρώτα χρόνια, όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος στη θυγατρική, τη SIEMENS NIXDORF. Αυτή ήταν μια μικρή εταιρία του ομίλου, μία από τις έξι-επτά. Τότε δεν είχε πέσει κάτι στην αντίληψή μου. Έτσι κι αλλιώς δεν είχα σε κοινωνικό επίπεδο με τον κ. Χριστοφοράκο συμμετοχή ούτε σε εξόδους, ούτε σε συμβούλια εκτός εταιρίας. Δεν είχε πέσει κάτι στην αντίληψή μου.
Όταν πήγαμε στον όμιλο, στην προεδρία του ομίλου, φυσικά αναβαθμίστηκε και το επίπεδο των επιχειρηματιών και των πολιτικών που είχε κάποια σχέση. Μεταξύ αυτών και η κυρία Μπακογιάννη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Άρα μου λέτε ότι οι επαφές του κ. Χριστοφοράκου με την κυρία Μπακογιάννη αναβαθμίστηκαν –εσείς νομίζω ότι χρησιμοποιήσατε αυτή την έκφραση-…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αν μου επιτρέπετε, να σας διακόψω. Όχι του κ. Χριστοφοράκου με την κυρία Μπακογιάννη. Λέω: γενικά, οι επαφές του  από τη στιγμή που έγινε πρόεδρος στον όμιλο, μια σαφώς ανώτερη θέση από την προηγούμενη, από εκεί και έπειτα όλο το επίπεδο των επαφών του των επιχειρηματικών, κοινωνικών, πολιτικών, αναβαθμίστηκε. Εγώ δεν μιλάω ειδικά για την κυρία Μπακογιάννη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Προσπαθώ να καταλάβω με την «αναβάπτιση» τι ακριβώς εννοείτε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: «Αναβάθμιση» είπε, όχι αναβάπτιση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Με την αναβάθμιση, έστω, των σχέσεων αυτών. Προσπαθώ να καταλάβω. Εγώ άκουσα άλλο. Ένα «τ», ένα γράμμα είναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν  πειράζει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όμως έχετε πολύ αργούς ρυθμούς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Να πάω πιο γρήγορα.
Τι σημαίνει αναβάθμιση των σχέσεων; Ότι έβλεπε σημαντικότερους ανθρώπους, ενώ προηγουμένως έβλεπε ασήμαντους; Είχε στενότερες επαφές μαζί τους, ενώ προηγουμένως δεν ήταν τόσο στενές; Τα δώρα που τους έστελνε στη γιορτή τους ήταν πολύ πιο σημαντικά απ’ ό,τι ένα λουλούδι; Έγιναν ανθοδέσμες τα λουλούδια; Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η αναβάθμιση;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Να σας εξηγήσω με μία ερώτηση. Είναι το ίδιο πράγμα να είσαι διευθυντής σε μια εταιρία με τριάντα και σαράντα άτομα και το ίδιο είναι να είσαι επικεφαλής στον όμιλο με τρεις χιλιάδες εργαζόμενους στην Ελλάδα; Αυτό δεν το απαντάει από μόνο του; Αυτή την αναβάθμιση εννοώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μου λέτε λοιπόν ότι οι σχέσεις του κ. Χριστοφοράκου με την κυρία Μπακογιαννη ήταν οι σχέσεις ενός στελέχους που έχει πίσω του τρεις χιλιάδες άτομα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι. Κι εγώ δεν μιλάω για την κυρία Μπακογιάννη ειδικά. Μιλάτε εσείς ειδικά. Εγώ λέω γενικά…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εσείς θα απαντάτε σ’ αυτό που σας ρωτάω εγώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι. Αλλά εσείς…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε, αλλά εμένα με ενδιαφέρει για την κυρία Μπακογιάννη.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, αλλά να μου το λέτε…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν θα σας ρωτήσω εγώ για άλλους. Γι’ αυτούς που με ενδιαφέρουν εμένα θα ρωτήσω και σας παρακαλώ να απαντάτε γι’ αυτούς που σας ρωτάω εγώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι. Αλλά δεν μπορείτε από την…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μπορώ να κάνω ό,τι θέλω και να ρωτήσω ό,τι θέλω από τη στιγμή που διερευνώ την αλήθεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Με ευθύτητα, όχι έμμεσα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τι έμμεσα; Με ευθύτητα σας λέω.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μα, μου λέτε: παραδείγματος χάρη, την κυρία Μπακογιάννη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εσείς μου μιλάτε για αναβάθμιση και δεν μου λέτε για ευθύτητες. Εσείς μου λέτε ότι γνωρίζονται από το Γυμνάσιο. Σιγά μην βαφτιστήκανε και την ίδια μέρα μαζί!
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Θα σας παρακαλέσω πολύ να μην μου φωνάζετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Όχι. Θα φωνάζω όσο θέλω εγώ και δεν θα μου υποβάλετε και επιβάλετε εσείς… Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ! Δεν προστατεύονται μόνο οι μάρτυρες. Προστατεύονται και οι ερωτώντες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε δίκιο, κύριε συνάδελφε, αλλά θα σας πω ότι και για μένα…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Θα απειλήσω να παραιτηθώ των ερωτήσεων. Σας προειδοποιώ!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μην απειλείτε, κύριε συνάδελφε, και θα παρακαλούσα κι εγώ να χαμηλώσετε λίγο τον τόνο σας, για να μπορώ να παρακολουθώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν έχω μάθει να μιλάω με χαμηλούς τόνους, διότι δεν φοβάμαι τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Φαίνεται ότι σας παρέσυρε ο κ. Τζαβάρας!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Με χαμηλούς τόνους, ψιθυριστά, μιλάνε αυτοί που φοβούνται.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κι εμείς που είμαστε μετριοπαθείς και χαμηλών τόνων σημαίνει δηλαδή ότι φοβόμαστε, κύριε συνάδελφε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε!
Κύριε Νικητιάδη, συνεχίστε, παρακαλώ.
(GK)

(2MB)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Γνωρίζετε σας παρακαλώ να μου πείτε τι συχνότητα είχαν οι συναντήσεις, πέρα από τις τηλεφωνικές, του κ. Χριστοφοράκου με την κα Μπακογιάννη; Την έβλεπε μια φορά το μήνα, μια φορά το χρόνο, μια φορά την εβδομάδα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ακριβώς δεν μπορώ να σας πω, γιατί προέκυπταν παραδείγματος χάριν κάποιες εκδηλώσεις, κάποιες δεξιώσεις. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Αναφέρομαι στις προγραμματισμένες κατ’ ιδίαν συναντήσεις των δύο που υπάρχουν στα ημερολόγια. «Συνάντηση με Μπακογιάννη», αυτό δεν σημαίνει «θα τη δω στο γάμο». Σε αυτές αναφέρομαι.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τι να σας πω; Να ήταν μια φορά το εξάμηνο, μια φορά το τρίμηνο;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μια φορά, λοιπόν, το τρίμηνο ή το εξάμηνο…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν μπορεί να είναι δεσμευτικό αυτό που σας λέω.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Όχι, εσείς απ’ ό,τι θυμάστε. Μπορεί να είναι μια φορά το τρίμηνο, μια φορά το εξάμηνο που συναντιόταν με την κα Μπακογιάννη. Πού συναντιόταν; Πού οριζόντουσαν αυτές οι συναντήσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Επίσκεψη στο γραφείο της. Επισήμως, έπαιρνα εγώ τηλέφωνο, ζητούσα συνάντηση και την επισκεπτόταν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Και πήγαινε ο κ. Χριστοφοράκος στο γραφείο της κας Μπακογιάννης.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Στο Υπουργείο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Η κα Μπακογιάννη είχε έλθει ποτέ στο γραφείο του κ. Χριστοφοράκου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι. Όσο διάστημα ήμουν εγώ εκεί, όχι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Γνωρίζετε αν ο κ. Χριστοφοράκος, στο πλαίσιο των κοινωνικών επαφών, απέστελνε και σε τι συχνότητα δώρα προς την κα Μπακογιάννη;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Απέστελνε δώρα στις ονομαστικές, αν είχε προσκληθεί σε κάποιο γάμο του παιδιού της, σε αυτό το επίπεδο, τα Χριστούγεννα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Στις εορτές των παιδιών της απέστελνε δώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Θα σας γελάσω. Νομίζω πως ναι. Υπάρχει μέσα σε καταστάσεις που έχει το ανακριτικό υλικό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Με τον κ. Πέτρο Δούκα είχε επαφές ο κ. Χριστοφοράκος;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Πολύ αραιές.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Γνωρίζετε αν συναντήθηκαν μετά από προγραμματισμένο τηλεφωνικό ραντεβού;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όταν είχαμε επισκέψεις από τα κεντρικά μας, ζητούσε από Υπουργούς –μέσα στο πρόγραμμα των επισκέψεων- να επισκεφθούν και ορισμένους Υπουργούς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Είχαν γίνει πολλές ή λίγες επαφές του κ. Δούκα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Λίγες, πολύ λίγες.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Όταν λέτε «πολύ λίγες», εννοείτε λιγότερες από δέκα –ας πούμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Για ποιο διάστημα μιλάτε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Για το διάστημα από το 2000 έως το 2007.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εκεί περίπου, ίσως και λιγότερες.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Γιατί εγώ έχω καταγραμμένες εδώ περίπου τριάντα συναντήσεις και παραπάνω.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Το ημερολόγιό μου λέει πιο καλά την αλήθεια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Στο ημερολόγιο είναι λιγότερες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε. Κυρία μάρτυς, υπάρχει καμία αμφιβολία για τη γνησιότητα του ημερολογίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, καμία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ ωραία.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Για τη μνήμη μου υπάρχει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για τη γνησιότητα της μνήμης σας υπάρχει;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, κύριε συνάδελφε. Για τη γνησιότητα του ημερολογίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αφού με ρωτάτε εδώ και δέκα χρόνια τι έγινε, δεν θυμάμαι.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Αυτό είναι το αποτέλεσμα ότι πέρασαν τα χρόνια. Δεν έχει επιλεκτική μνήμη, απλώς πέρασαν κάποια χρόνια.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ γιατί να έχω επιλεκτική μνήμη; Για πείτε μου έναν λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχει λόγους η μάρτυς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Με τον κ. Βουλγαράκη, κυρία μάρτυς, είχε συναντήσεις προσωπικές –πέρα από τις κοινωνικές- ο κ. Χριστοφοράκος;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν είναι υποπέσει στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ούτε είναι καταγεγραμμένο πουθενά στα ημερολόγια ραντεβού με Βουλγαράκη; Θυμάστε καθόλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Πρέπει να έχει τύχει, μια φορά-δυο φορές, μέσα στα πλαίσια αυτά που σας είπα, ας πούμε, επισκέψεων από τα κεντρικά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Σας έδινε αναφορά ο κ. Χριστοφοράκος για το λόγο που θα συναντούσε κάθε πολιτικό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Άρα, το περιεχόμενο της συνάντησης μπορούσε να είναι παντελώς άγνωστο σε εσάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Σε εμένα πάντα ήταν άγνωστο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Άρα, δεν μπορεί να είναι αληθές αυτό που είπατε πριν «στο πλαίσιο των συναντήσεων». Δεν είναι πάντα «στο πλαίσιο των συναντήσεων». Μπορεί οι συναντήσεις να είναι και εκτός του πλαισίου που εσείς περιγράψατε και εσείς να μην το γνωρίζατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Φυσικά!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ούτε άλλωστε είχατε υποχρέωση ούτε δεσμευόσασταν να το γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν συνδιοικούσαμε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Με τον κ. Αλογοσκούφη υπήρχαν αντίστοιχες συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Συναντήσεις κατ’ ιδίαν των δύο ατόμων, πέραν των κοινωνικών.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Επισκέψεις στο Υπουργείο Οικονομικών.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Πολλές ήταν αυτές;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Λίγες γιατί έτσι κι αλλιώς ο κ. Αλογοσκούφης ήταν Υπουργός σε μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την παραίτηση του κ. Χριστοφοράκου, οπότε εκ των πραγμάτων ήταν λίγες.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Η δημοσιογράφος κα Μπουγάτσου που κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής μας, ερωτηθείσα, μας είπε με χαρακτηριστικό τρόπο ότι μία οικογένεια 365 μέρες το χρόνο είχε επαφή με τον κ. Χριστοφοράκο. Σε ερώτηση σε ποια οικογένεια αναφέρεται, είπε «στην οικογένεια Μητσοτάκη». Όταν την ρωτήσαμε «ποιοι από την οικογένεια Μητσοτάκη», μας είπε «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κατερίνα Μητσοτάκη, Ισίδωρος Κούβελος κ.λπ.»
Αν δεν είναι με ακρίβεια αυτή η κατάθεση, μπορεί να πλησιάζει την αλήθεια το εύρος των επαφών με την κατάθεση της κας Μπουγάτσου; Μας είπε χαρακτηριστικά «365 μέρες το χρόνο». Εσείς θεωρείτε ότι αυτό πλησιάζει την αλήθεια ή είναι μια τραγική υπερβολή; Μήπως δέκα φορές μιλούσαν οι άνθρωποι και τις έκαναν τριακόσιες εξήντα πέντε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κοιτάξτε, το θεωρώ υπερβολή. Καταλαβαίνω την κα Μπουγάτσου, κάπου εργάζεται.
Οπωσδήποτε είχε με όλη την οικογένεια κοινωνικές σχέσεις και αυτό θα το δείτε –παραδείγματος χάριν, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη- με όλη την οικογένεια είχε κατά διαστήματα είχε κάποια επικοινωνία, φιλική σχέση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εσείς έχετε συναντηθεί με κάποιο από τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Έχω δει κάποια φορά –όχι ότι έχω συναντηθεί- έχει τύχει να δω σε μια εκδήλωση τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κανέναν άλλον δεν έχετε συναντήσει ποτέ.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν έτυχε δηλαδή σε κάποια από τις εκδηλώσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, δεν έτυχε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Για όλη την ιστορία που έχει λάβει τεράστια δημοσιότητα, σε σχέση με τις αποστολές συσκευών στα πολιτικά γραφεία και στην κα Ντόρα Μπακογιάννη και στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εσείς έχετε κάποιο σχόλιο; Θεωρείτε ότι ήταν αποστολές και λήψη προϊόντων μέσα στο πλαίσιο μιας διαδικασίας αγοραπωλησίας; Θεωρείτε λογικό να μην πηγαίνει ο κ. Μητσοτάκης σε ένα κατάστημα, οπουδήποτε, να παραγγείλει και να γίνεται η επαφή μέσω Χριστοφοράκου και από το γραφείου του και να καταγράφονται διάφορα δώρα; Εσείς αναφέρετε στο ημερολόγιο ακόμα και προσλήψεις ατόμων, δηλαδή «ρουσφέτια» προς την οικογένεια Μητσοτάκη. Εσείς το θεωρείτε λογικό ή μπορεί να υπέκρυπτε κάτι;
Ας πούμε, γίνονταν εκπτώσεις; Τόσο φίλοι που ήταν αυτοί θα πουλούσαν στην ίδια τιμή –αν είναι πώληση- ή τους τα χάριζαν; Και αν τους τα χάριζαν, ενδεχομένως να μην είναι και τόσο τραγικό, αλλά έχει σημασία να ξέρουμε τι έγινε. Εσείς έχετε άποψη για όλα αυτά; Ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κοιτάξτε, εγώ εκεί ήμουν ξεκάθαρα εκτελεστική. Δεν είχα λόγο για να κρίνω ούτε τώρα έχω λόγο για να κρίνω. Ακόμα και τώρα που με ρωτάτε, δεν έχω κανένα λόγο. Εγώ έχω έρθει εδώ να σας βοηθήσω να βγάλετε εσείς τα συμπεράσματα και να προχωρήσετε και στο παρακάτω. Τι να σας πω ότι κρίνω;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Είχατε πολλούς γνωστούς του κ. Χριστοφοράκου που παράγγελναν τα προϊόντα μέσω της ιδιαιτέρας του ή συνεργάτιδάς του και όχι να πάνε να παραγγείλουν όπου αλλού ήθελαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Να σας πω. Εγώ φρόντιζα όλα τα θέματα γύρω από τη λειτουργία της εταιρείας και τα θέματα που ήθελαν και έναν λεπτό χειρισμό τα ανέθετε σε εμένα για καλύτερες τιμές. Γιατί εμείς μέσα στην εταιρεία σίγουρα έχουμε καλύτερες τιμές και για να μην πέσουμε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, το ανέθετε σε εμένα και πολύ γρήγορα εγώ κινούσα το μηχανισμό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τι καθιστά αυτό το χειρισμό λεπτό; Και τι σημαίνει «λεπτός» χειρισμός; Εσείς τον χαρακτηρίσατε «λεπτό» και σας ερωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι «λεπτό». Διαγράψτε το. Ας μην γραφτεί αυτό. Για να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να εξυπηρετηθούν γρήγορα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Να το διαγράψω, επειδή το ανακαλείτε ή επειδή θεωρείτε ότι ενδεχομένως να ερμηνευθεί κάπως;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ μιλώ αυθόρμητα εδώ και ενδεχομένως να πω κάτι που να μη με εκφράζει, που να μην είναι σωστό. Αν είναι ένα λεκτικό λάθος, σας παρακαλώ πολύ να το διαγράψετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εμείς εδώ την αλήθεια θέλουμε. Δεν μας νοιάζει αν είναι αυθορμήτως.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μα κι εγώ γι’ αυτό ταλαιπωρούμαι και δεν έχω κανένα λόγο να ταλαιπωρούμαι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Όχι βέβαια. Αυτό είναι προφανές.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Και σας διαβεβαιώ ότι έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν έχετε κατηγορηθεί!
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Πριν φθάσω εδώ, έχω περάσει από πολλούς εισαγγελείς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Αυτό λέω, ότι δεν έχετε κατηγορηθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Και αν θέλετε εσείς την αλήθεια, τη θέλω και εγώ σαν Ελληνίδα πολίτης.
(TS)
(2GK)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Είναι προφανές, αλλά ξέρετε, και εμάς δεν μας ενδιαφέρει εάν η αλήθεια θα προέλθει αυθορμήτως ή με λίγη πίεση. Εμάς, μας ενδιαφέρει η αλήθεια. Δεν μας ενδιαφέρει εάν θα τη βγάλετε με πίεση, με κόπο, με άγχος -θα προτιμούσαμε με άνεση- αλλά μας ενδιαφέρει πώς θα βγει η αλήθεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Φυσικά.
Σας είπα ότι τους ανθρώπους που ήθελε να εξυπηρετήσει, είτε σε πολιτικό είτε σε επιχειρηματικό επίπεδο, τους ανέθετε σε εμένα, γιατί πολύ σύντομα, χωρίς να διατυμπανίζω, ακριβώς όπως μου υποδείκνυε, έτσι γινόταν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Αυτού του λεπτού χειρισμού, τον οποίο ανακαλέσατε ως χαρακτηρισμό, έτυχαν της εύνοιας και άλλοι πολιτικοί πλην της οικογένειας Μητσοτάκη;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι μόνο πολιτικοί.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εμάς μας ενδιαφέρουν οι πολιτικοί μόνο. Η Επιτροπή μας εξετάζει τις ευθύνες πολιτικών. Δεν μας ενδιαφέρει για οποιονδήποτε άλλο.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Θα δείτε και άλλα. Μέσα στο ανακριτικό  υλικό υπάρχουν παραγγελίες ηλεκτρικών συσκευών, εάν θυμάμαι σωστά, της κόρης του κ. Τσοχατζόπουλου. Θα δείτε και άλλα που αυτή τη στιγμή μου διαφεύγουν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Και ήθελε λεπτό χειρισμό μια μικρή συσκευή;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν σας είπα ότι ήταν επέμβαση. Σας λέω ότι μου εφιστούσε την προσοχή να μην γίνουν διαρροές πληροφοριών, να μην εκτεθούν, να μην, να μην. Τώρα, από εκεί και έπειτα….
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τι έκθεση θα ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν ξέρω. Τον κ. Χριστοφοράκο να ρωτήσετε, όχι εμένα. Εγώ εκτελούσα οδηγίες.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Καταλαβαίνω.
Ο κ. Χριστοφοράκος θεωρούσε ότι μπορεί να εκτεθούν αυτοί οι άνθρωποι, εάν γίνει ευρύτερα γνωστό…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ε, βέβαια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: ….ότι παραγγέλνουν μέσω υμών διάφορα μηχανήματα, ηλεκτρικά είδη κ.λπ. και ανέθετε σε εσάς να χειριστείτε αυτό το θέμα…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Και για την επίσπευση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: ….με κάποιο τρόπο που θα διασφάλιζε τη μη δημοσιότητά του.
Κύριε Πρόεδρε, θα κλείσω…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βλέπω ότι έχετε χρόνο ακόμα. Βλέπω ότι έχετε πέντε λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Για αυτές οι συσκευές στις οποίες αναφέρεστε, οι τιμές τους από ποιο ύψος μέχρι ποιο ήταν; Δηλαδή θυμάστε ποια ήταν η πιο ακριβή συσκευή από αυτές που παραγγέλθηκαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τι να σας πω; Να κάνει ένα σετ ηλεκτρικών συσκευών 1.500 ευρώ; Είναι ποσά μικρά. Και να θυμηθώ εγώ τώρα πόσο έκαναν οι κουζίνες;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Άρα, μιλάμε για δώρα 1.500 ευρώ; Σ’ αυτά αναφερόμαστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κουζίνες, ψυγεία. Πόσο μπορεί να κάνει ένα ψυγείο, μία κουζίνα, ένα πλυντήριο;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εσείς θα μας πείτε. Ένα ψυγείο καλό, inox της SIEMENS πόσο έχει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μπορεί να έχει και 1.800 ευρώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Και τι έκπτωση παρείχατε σ’ αυτό; Τι ύψους έκπτωση παρείχατε σε κάποιον, που έπρεπε να το διαχειριστείτε διακριτικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Περίπου 30%.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ενώ αλλού πόσο ήταν οι εκπτώσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ήταν 20%, εάν θα μπορούσε. Δεν γινόταν. Αυτό είναι στα καταστήματα. Η εταιρεία δεν πουλάει συσκευές. Έχει εμπόρους.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Αλλού βοηθήσατε -εκτός από δύο, τρεις προσλήψεις εάν θυμάμαι καλά, μπορεί να κάνω και λάθος, με αίτημα της οικογένειας Μητσοτάκη- για να προσληφθούν άνθρωποι για πολιτικά πρόσωπα, μετά από αίτημα πολιτικών προσώπων;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κοιτάξτε, εγώ δεν γνωρίζω την προέλευση των ατόμων. Σε εμένα ανέθετε την αξιολόγηση συγκεκριμένων βιογραφικών. Τώρα, εάν αυτό προερχόταν από ένα πολιτικό πρόσωπο ή ένα φίλο του ή δεν ξέρω από πού, δεν είμαι σε θέση εγώ να το γνωρίζω.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Στο ημερολόγιο υπάρχει μία αναφορά σε αίτημα του κ. Μητσοτάκη να εξοφληθεί η εταιρεία «ΔΙΕΚΑΤ». Τι ενέργειες έγιναν γι’ αυτό; Τι ακολούθησε; Υπεβλήθη σε εσάς απευθείας το αίτημα; Ο κ. Χριστοφοράκος σάς είπε να το κοιτάξετε; Μπορείτε να μας πείτε κάτι σε σχέση με αυτό, γιατί ήταν και ένα ποσό που δεν ήταν ευκαταφρόνητο, δεν ήταν 1.600 ευρώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ ανάμεσα στις άλλες μου υποχρεώσεις έχω και τη μεταφορά μηνυμάτων. Ένα τέτοιο μήνυμα, λοιπόν, ήταν και αυτό. Δεν είχε σε εμένα αυτό καθόλου εκτελεστικό ρόλο. Προφανώς πρέπει να έγινε κάποιο τηλέφωνο, που νομίζω πως το θυμάμαι και έδωσα εγώ το μήνυμα στο Χριστοφοράκο. Από εκεί και έπειτα…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σε εσάς;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν θυμάμαι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Έχετε μιλήσει ποτέ εσείς με τον κ. Μητσοτάκη τηλεφωνικώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, έχω μιλήσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Άρα, και ο ίδιος σας έπαιρνε και ζητούσε κάτι.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, για άλλο λόγο μιλήσαμε εκείνη τη στιγμή. Κάτι χρειαζόταν, τον συνέδεα με ένα τεχνικό για να τον βοηθήσει στις προδιαγραφές, να του εξηγήσει τι χρειάζεται να πάρει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μιλάω για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Και εγώ γι’ αυτόν μιλάω.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Η κα Μπακογιάννη μιλούσε με εσάς;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Αυτές οι προδιαγραφές στις οποίες αναφερθήκατε αφορούσαν κάποιο τεχνολογικό εξοπλισμό που είχε πάρει ο κ. Μητσοτάκης;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κάποια τηλεφωνικό κέντρο, εάν θυμάμαι σωστά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Για την υπόθεση που σας ρώτησα πριν της «ΔΙΕΚΑΤ», μπορείτε να θυμηθείτε τι ακριβώς ζητήθηκε από εσάς να κάνετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν το θυμάμαι, όχι. Όπως έχω τη σημείωσή μου, έτσι ακριβώς είναι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ξέρετε τι έγινε με αυτή την υπόθεση;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, δυστυχώς, δεν το γνωρίζω.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Γνωρίζετε τι είναι η υπόθεση αυτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι,  γιατί είχαμε και έχουμε πάρα πολλά projects στην εταιρεία. Δεν μπορώ να ξέρω την πορεία τους.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είπατε ότι επί είκοσι χρόνια ήσασταν συνεργάτης του κ. Χριστοφοράκου.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποια χρονολογία άρχισε αυτή η συνεργασία;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Το 1990, εάν θυμάμαι σωστά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και ποια χρονολογία έγινε ο κ. Χριστοφοράκος Πρόεδρος του Ομίλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τον Οκτώβριο του 1996.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και μέχρι πότε έμεινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μέχρι το 2007.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι λογικό και επόμενο ότι στη διάρκεια μιας τόσο μακροχρόνιας συνεργασίας οι σχέσεις δύο ανθρώπων γίνονται πιο στενές. Έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εκτός από τις καθαρά υπηρεσιακές σχέσεις, είχατε και σχέσεις εκτός του γραφείου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εκτός από τις υπηρεσιακές σας σχέσεις, είχατε και φιλικές σχέσεις και οικογενειακές σχέσεις εκτός γραφείου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι. Κατ’ αρχήν, εγώ έχω σαν αρχή μου να μην έχω σχέσεις φιλικές με εργοδότες, αλλά ούτε και ο ίδιος ήταν ο τύπος που ήταν ιδιαίτερα κοινωνικός. Δηλαδή δεν δέχτηκα, ούτε πιέστηκα κατά κάποιο τρόπο για κάτι τέτοιο, το οποίο εμένα προσωπικά δεν με εκφράζει. Δεν θα με δείτε πουθενά, σε καμία φωτογραφία…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εντάξει. Ευχαριστώ.  Πάμε λίγο παρακάτω.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι σχέσεις σας με τον κ. Χριστοφοράκο είναι σε καλό επίπεδο; Έχετε δηλαδή επαφή, έχετε επικοινωνία, έχετε τα ίδια αισθήματα που είχατε γι’ αυτόν πριν και εκείνος για εσάς τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Από πότε έγινε αυτή η διάσταση;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Λίγο μετά  από την αποχώρησή του από την εταιρεία διεκόπησαν και οι σχέσεις.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εχθρικά, δηλαδή, διεκόπησαν. Έχετε μία αντιπαλότητα τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν έχουμε λόγο να έχουμε καμία αντιπαλότητα, απλώς τοποθετήθηκα υπέρ της εταιρείας, που αυτό με έκανε αυτόματα αντίπαλο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο ίδιος σας είχε ζητήσει κάτι που δεν το κάνατε σχετικά με τα αρχεία, με όλα αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μου είχε ζητήσει να καταστρέψω το αρχείο κάποιου συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
(DE)
(2TS)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πριν φύγει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Πριν φύγει, από τον Αύγουστο του 2007 περίπου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εσείς, όμως, παρακούσατε τις οδηγίες του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λόγω φόρτου.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν παράκουσα, αλλά δεν προλάβαινα. Είχα πάρα πολλές ευθύνες, πάρα πολλές αρμοδιότητες και ήταν πρακτικά αδύνατο κάτι τέτοιο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να αλλάξουμε κεφάλαιο. Κατ’ αρχάς, θέλω να σας βεβαιώσω ότι εμένα δεν με ενδιαφέρουν οι φιλικές, οι διαπροσωπικές ή οι κοινωνικές σχέσεις του κ. Χριστοφοράκου με τους πολιτικούς, για να μην φθάσουμε και στο σημείο τώρα να λέμε ποιος έλεγε καλημέρα σε ποιον. Όμως, υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο το γνωρίζετε και εσείς, αφού προτιμήσατε να υποστηρίξετε στην αντιδικία Χριστοφοράκου και SIEMENS τη SIEMENS και να είστε σήμερα σε θέση να μας λέτε ότι είναι και διακηρυγμένη θέση αυτής της επιχειρηματικής φίρμας να βοηθήσει τον αγώνα που γίνεται στην Ελλάδα και από τις δικαστικές αρχές και από τις κοινοβουλευτικές -από τη Βουλή, εν πάση περιπτώσει- για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω το εξής. Είναι δεδομένο και αυτό το ξέρετε ότι αυτό που μας κάνει εμάς να βρισκόμαστε όλοι μαζί εδώ πέρα και να ερευνούμε την υπόθεση είναι, πρώτον, ότι έχει προκύψει από τα ανώτατα στελέχη της SIEMENS ότι από τα έτη 1996-1997 μέχρι τότε που ο κ. Χριστοφοράκος ήταν εδώ, μέσω «μαύρων ταμείων» που διατηρούσε στην Ελβετία, στην Αυστρία και σε άλλες χώρες, «λάδωνε» υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες στην Ελλάδα, προκειμένου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δωροδοκούσε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δωροδοκούσε, ναι. Νομίζω ότι την ξέρει τη λέξη η κυρία μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Την ξέρω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εντάξει, την αντικαθιστώ με το «δωροδοκούσε».
Εσείς, θέλω να μου πείτε, το διάστημα που μας είπατε ότι ήσασταν στενή συνεργάτης του κ. Χριστοφοράκου και με δεδομένο ότι εκεί γινόταν αυτού του είδους η δραστηριότητα, γιατί δεν το αμφισβητεί η SIEMENS πρώτα από όλα, ποια περιστατικά μπορείτε να μας καταθέσετε που, κατά τη γνώμη σας, αποτελούν στοιχεία διακίνησης τέτοιου χρήματος μέσω του κ. Χριστοφοράκου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Θέλω να σας απαντήσω, κατ’ αρχήν…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, για να το κάνω και πιο σαφές…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Σαφής είστε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μη μου πείτε ότι στο γραφείο του ο κ. Χριστοφοράκος δεν έτυχε να το χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσει αυτή τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, την οποία η ίδια η SIEMENS τη δέχεται;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Θέλετε να μου πείτε εσείς τι να πω;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι. Ερωτώ. Ακούστε, εγώ δεν θα σας λέω τι να πείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Διότι μου λέτε να μην πω αυτό. Αν είναι, να μου πείτε και τι να πω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και νομίζω ότι σας έθεσα με την ερώτησή μου τα δεδομένα επάνω στα οποία ζητώ να στηρίξετε την απάντησή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Παρακαλώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Είναι σωστό αυτό που λέτε, ότι είχα μία πολυετή συνεργασία και μια ιδιαίτερη σχέση. Ήταν μια ιδιαίτερη σχέση, σχέση εμπιστοσύνης, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί δούλευα πάρα πολύ, γιατί το άξιζα και συνεχίζω να το αξίζω και έτσι κέρδισα την εμπιστοσύνη του. Δεν ήμουν πρόσληψη μετά από κάποια γνωριμία. Ήμουν πρόσληψη που εξακολουθώ να στάζω αίμα γι’ αυτή την εταιρεία. Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε αυτή η ιδιαίτερη σχέση.
Εγώ συστηματικά, όπως σας είπα, αποφεύγω να έχω πιο στενή σχέση και ούτε ήταν και η αρμοδιότητά μου. Δεν έμπαινα εγώ μέσα στα συμβούλια για να ξέρω τι λέει και τι κάνει, οπότε δεν έπεσε στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο. Πού να ξέρω εγώ τι κάνει ο κάθε κ. Χριστοφοράκος, όταν κλείνει την πόρτα του Συμβουλίου;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εντάξει, ευχαριστώ. Θα χρειαστεί να το κάνω ακόμα πιο συγκεκριμένο το ερώτημα. Είναι, επίσης, δεδομένο για μας, γιατί έχουμε όλοι ασχοληθεί με ένα δίκτυο διαδρομών που ακολουθούσε αυτό το βρώμικο χρήμα, του οποίου, βεβαίως, την κυκλοφορία για τους σκοπούς που ανέφερα προηγουμένως, δεν αμφισβητείτε εσείς, έτσι δεν είναι; Δηλαδή, δέχεστε και εσείς ότι γίνονταν οι δωροδοκίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, εγώ δεν δέχομαι, γιατί δεν είδα. Αν έβλεπα, θα το δεχόμουν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ένα λεπτό. Δηλαδή, διαψεύδετε και τις γερμανικές δικαστικές αρχές και τα ανώτατα στελέχη της SIEMENS και εκείνους οι οποίοι αναγκάστηκαν να θέσουν σε εφαρμογή ένα νέο πνεύμα κάθαρσης σε αυτή τη συγκεκριμένη επιχείρηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μήπως τους ενδιαφέρει αν τους διαψεύδω ή αν τους επιβεβαιώνω;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ενδιαφέρει εμάς, κυρία μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ το άκουσα αυτό. Το άκουσα από τις εφημερίδες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άνευ λόγου και αιτίας, δηλαδή, έγινε όλη αυτή η φασαρία;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, μη με διακόπτετε.
Ακούστε να σας πω και κάτι. Τα γεγονότα που σας ζητάμε να καταθέσετε δεν σημαίνει ότι αναφέρονται μόνο σε περιστατικά που τα είδατε. Είναι και εκείνα που έχετε ακούσει, είναι και αυτά που έχετε την πεποίθηση ότι έχουν συμβεί. Ερωτώ, λοιπόν, ευθέως, γιατί βλέπω ότι μπορεί και να το αμφισβητείτε: Αμφισβητείτε εσείς ότι η SIEMENS στην Ελλάδα δωροδοκούσε στελέχη του Ο.Τ.Ε., πολιτικούς, ενδεχομένως πολιτικά Κόμματα; Το αμφισβητείτε αυτό σαν γεγονός;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, το αμφισβητώ, γιατί εμένα η εταιρεία δεν μου έδωσε καμία στιγμή την εντύπωση ότι χρησιμοποιεί τέτοιες πρακτικές. Μάλιστα, όταν το άκουσα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και όλα αυτά που έχουν λεχθεί είναι ψέματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν το ξέρω εγώ αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Από τον κ. Σίκατσεκ…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εκείνοι που κρίνουν θα το αποφασίσουν. Εγώ δεν είμαι στη θέση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και οι γερμανικές δικαστικές αρχές; Και εν πάση περιπτώσει, το ότι πήγε και συμβιβάστηκε και πλήρωσε τόσα δισεκατομμύρια για ένα ψέμα το έκανε η SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν ξέρω και δεν θέλω να πω…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ακούστε, το «δεν ξέρετε» το δέχομαι. Όμως, να ξέρετε ότι εδώ δεν ελέγχουμε μόνο το τι ξέρετε, αλλά και το εάν είναι αξιόπιστος ο τρόπος που καταθέτετε αυτά που μας λέτε ότι ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επομένως, λοιπόν, όταν εμφανίζεσθε σε μία Επιτροπή της Βουλής, ενώ είχατε τόσο στενό σύνδεσμο με τον επικεφαλής τις επιχείρησης, που είναι δεδομένο ότι «λάδωνε» και δωροδοκούσε και δημόσιες επιχειρήσεις και πολιτικούς -αυτό δεν χρειάζεται να σας ρωτήσουμε- εγώ απλώς θέλω να μου πείτε, επειδή επίσης είναι δεδομένο ότι τα χρήματα αυτά εδίδοντο και τοις μετρητοίς με σακούλες ή δεν ξέρω με ποια άλλη συσκευασία, εάν έτυχε να δείτε ή να έρχονται χρήματα στο γραφείο του κ. Χριστοφοράκου μέσω κάποιων χρηματιστών, παραδείγματος χάριν.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, δεν έχω δει κάτι τέτοιο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, ποτέ στο γραφείο του κ. Χριστοφοράκου δεν είδατε μεγάλες ποσότητες χρημάτων;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, ποτέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και πού γινόταν αυτό το «λάδωμα»;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν γνωρίζω. Αυτό είναι κάτι…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Στη φαντασία, δηλαδή, κάποιων ανθρώπων θέλετε να πείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν είμαι σε θέση να κρίνω εγώ πού γινόταν. Εγώ μπορώ να σας πω τι βλέπω. Εδώ δεν έχω έρθει για να πω υποθέσεις ή εικασίες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν είναι υποθέσεις, κυρία μου, αυτά που σας λέω.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μα, αν δεν έχω δει κάτι, πώς να σας πω; Νομίζω ότι ο κ. Χριστοφοράκος έκανε αυτό;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ακούστε με.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Με το νομίζω; Για ό,τι νομίζω έχω έρθει εδώ; Δεν έχω έρθει γι’ αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ δεν σας ρωτάω ούτε υποθετικά ούτε σε εικασίες. Εγώ σας ρωτάω επί συγκεκριμένων γεγονότων τα οποία έχει αποδεχθεί η εργοδότης επιχείρησή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αν τα έχει δεχθεί αυτή, τι λόγο έχω εγώ να πω;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Από εσάς, όμως, θέλω, από την εμπειρία σας και τη συμμετοχή σας μέσα στην εκμετάλλευση -με τη νομική έννοια- δηλαδή, στην επιχείρηση της SIEMENS στην Ελλάδα, στη μητρική, στον Όμιλο, όπως τον είπατε, εάν έχετε υπ’ όψιν σας, εάν έχετε δει, εάν έχετε ακούσει συγκεκριμένα περιστατικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν είχα ακούσει κάτι και μάλιστα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να το κάνουμε τώρα πιο ειδικό το θέμα. Μπορείτε να μας πείτε κατά καιρούς ποιοι από τους πολιτικούς ήρχοντο, όχι με ποιους τηλεφωνιόταν, αλλά ήρχοντο και έκαναν επισκέψεις στο γραφείο του; Εννοούμε τον κ. Χριστοφοράκο.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Σχεδόν κανείς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κανείς. Πολύ ωραία.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μόνο κάποια φορά είχε έρθει ο Μαντέλης, αλλά είχε ζητήσει να γίνει κάποια συγκέντρωση στην εταιρεία προεκλογικού τύπου, για να μιλήσει. Δεν ήταν επίσκεψη στο γραφείο του Χριστοφοράκου αυτή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα. Εκτός, λοιπόν, από τον κ. Μαντέλη, δεν είδατε ποτέ κανέναν άλλο.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, δεν θυμάμαι κανένα πολιτικό πρόσωπο να έχει έρθει στην εταιρεία.
(AD)
(2DE)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όσον αφορά τον κ. Λιάπη, εσείς έχετε προσωπική άποψη αν ένα ταξίδι που έγινε για κάποιον αγώνα, έγινε από χαριστική αιτία προς τον κ. Λιάπη ή επ’ αυτού έχετε να δηλώσετε κάτι σχετικό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Καταλαβαίνω τι λέτε. Όχι, δεν το νομίζω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι είχε γίνει; Είχε πληρώσει ο κ. Λιάπης το εισιτήριο, το αντίτιμο, τα έξοδά του ή του το είχε καλύψει ο κ. Χριστοφοράκος;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κοιτάξτε, εγώ είχα κάνει κάποιες κρατήσεις στο όνομα «Χριστοφοράκος». Τώρα, τι έγινε εκεί…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Διέθεσε η SIEMENS χρήματα για να πληρωθούν αυτά τα συγκεκριμένα έξοδα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τα κάλυψε η εταιρεία, απ’ ό,τι θυμάμαι. Τώρα, μπορεί να είναι και προσωπικό ταξίδι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτά τα κάλυψε μόνο για τον κ. Λιάπη ή ήταν μία πρωτοβουλία της εταιρείας, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον κ. Λιάπη και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της κοινωνίας των Αθηνών;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ήταν ο επιχειρηματίας Λασκαρίδης. Νομίζω ότι είχαν πάει μαζί γι’ αυτόν τον αγώνα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άλλοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αφού είπατε ότι εσείς καλύψατε…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ξέρετε πόσα ταξίδια έχω οργανώσει;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δημοσιογράφοι ήταν μαζί; Ξέρετε κάποιον δημοσιογράφο που ήταν μαζί;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν το θυμάμαι αυτή τη στιγμή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άλλος πολιτικός ήταν μαζί;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Και για τον κ. Λιάπη δεν το γνωρίζω. Το άκουσα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μα, εσείς τότε είπατε ότι εσείς κλείσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ δεν έκλεισα στο όνομα «Λιάπης». Εγώ έκλεισα στο όνομα «Χριστοφοράκος».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κλείσατε πενήντα εισιτήρια στο όνομα «Χριστοφοράκος»;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι πενήντα. Ήταν πέντε-έξι, δεν θυμάμαι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, αυτά μπορεί να ήταν για τα μέλη της οικογενείας Χριστοφοράκου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, δεν μπορεί να είναι, γιατί τα μέλη της οικογένειάς του ήταν συνολικά τρία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε τι σκοπό είχε αυτό το ταξίδι; Τι ακριβώς θα πήγαιναν να κάνουν, δηλαδή, εκεί που πήγαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν το θυμάμαι, να σας πω την αλήθεια. Αν δω τις σημειώσεις μου, μπορεί να θυμηθώ. Όμως, δεν το θυμάμαι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν το θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Το θυμάμαι το ταξίδι, αλλά το σκοπό του ταξιδιού δεν θυμάμαι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτού του είδους ή οποιεσδήποτε παροχές γίνονταν χαριστικά όπως λέτε εσείς και αφορούσαν λευκές συσκευές, εκπτωτικές κάρτες ή τηλεφωνικά κέντρα ή οτιδήποτε, για ποιο σκοπό γίνονταν από τον κ. Χριστοφοράκο; Ήταν, δηλαδή, μία δραστηριότητα που είχε σκοπό να δωροδοκήσει ή ήταν κάποια παροχή από ελευθεριότητα, από φιλοφρόνηση, η οποία δεν προσδοκούσε κάποια ανάλογη αντιπαροχή ή έστω και μεγαλύτερη;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κοιτάξτε, τώρα μου ζητάτε να πω τη γνώμη μου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βέβαια. Να την πείτε και τη γνώμη σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τι να σας πω τώρα; Τι αντιπαροχή να είναι μία κουζίνα και μία καφετέρια;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι πράγματα, δηλαδή, ανάξια…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Είναι ευτελούς αξίας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ήρθε εδώ μία μάρτυς η οποία μας είπε ότι εκτός από τις εκπτώσεις, υπήρχαν και τα λεγόμενα «Κέντρα Κόστους», μέσω των οποίων γινόταν και η ολοσχερής εξόφληση αυτών των αντικειμένων.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Και υπάρχουν. Είναι της εταιρείας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι είναι αυτά τα Κέντρα Κόστους; Μπορείτε να μας εξηγήσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τα Κέντρα Κόστους είναι οι λογαριασμοί του κάθε Τμήματος, δηλαδή πού θα χρεωθεί μία δαπάνη της εταιρείας, αν θα το χρεωθούν οι επικοινωνίες, τα τρένα. Αυτό το λέω απλώς για να καταλάβετε. Είναι ένας εσωτερικός κανονισμός. Και η Διεύθυνση ασφαλώς είχε και το δικό της Κέντρο Κόστους. Με λίγα λόγια, Κέντρο Κόστους σημαίνει ότι πληρώνει η εταιρεία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επομένως, όλες αυτές τις συσκευές τις πλήρωνε τελικά η εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι όλες. Κάποιες που υπάρχουν στο ανακριτικό υλικό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πώς μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε εμείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Υπάρχει ένας ιδιαίτερος φάκελος. Τις έχει η κα Νικολακέα. Μάλιστα, ο φάκελος γράφει απ’ έξω «project Τσακάλου», γιατί ήταν της δικής μου ευθύνης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτές, λοιπόν, είναι συσκευές οι οποίες εξ ολοκλήρου έχουν πληρωθεί από τη SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Άλλες εξ ολοκλήρου, άλλες είναι εκπτωτικές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, είναι εύκολο να διακρίνουμε ποιες απ’ αυτές είναι μόνο εκπτωτικές…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, είναι ξεκάθαρο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε πολιτικά πρόσωπα τα οποία δέχθηκαν τέτοιου είδους, εν πάση περιπτώσει, εξ ολοκλήρου…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν θέλω να χρησιμοποιώ τη μνήμη μου. Αν έχετε το φάκελο, πολύ ευχαρίστως να σας πω. Όμως, από τη μνήμη μου δεν μπορώ να πω, γιατί μπορεί να κάνω λάθος και να πω ένα άλλο όνομα απ’ αυτό που είναι πραγματικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Στελέχη του Ο.Τ.Ε. είχαν επαφές με τον κ. Χριστοφοράκο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι. Μόνο σε επίπεδο Διοικητού του Ο.Τ.Ε., γιατί ήταν ο Πρόεδρος του Ομίλου και για τις τηλεπικοινωνίες είχε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι, αυτό είναι σαφές.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν είχε επαφές σε χαμηλότερο επίπεδο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μήπως Γενικοί Διευθυντές …
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, όχι. Ο κ. Χριστοφοράκος τηρούσε φοβερά το πρωτόκολλο και δεν συνομιλούσε με κατώτερα ιεραρχικά επίπεδα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα. Τώρα –για να καταλήξουμε- εσείς τι πιστεύετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Για ποιο απ’ όλα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό που μας αφορά. Η διακίνηση, δηλαδή, αυτού του βρώμικου χρήματος είναι τόσο πολύ άδηλη που όσο και να προσπαθήσουμε εμείς εδώ οι «φτωχοί» Βουλευτές, δεν πρόκειται να ανακαλύψουμε τίποτα ή μπορείτε να μας υποδείξετε κάποιον τρόπο από όπου μπορούμε να έχουμε μία πρόσβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ακούστε να σας πω τι πιστεύω. Πιστεύω πως ταλαιπωρούμαι πάρα πολύ άδικα, πως έχω μπει σε κινδύνους άδικους και πως η πολιτεία δεν με προστατεύει. Εσείς μπορείτε να μου απαντήσετε σ’ αυτό;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό είναι ένα ερώτημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Την ίδια απάντηση με το ερώτημα αυτό έχετε και εσείς στο δικό σας ερώτημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εντάξει. Να είστε καλά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρία Τσακάλου, βοηθείστε με λίγο. Τον κ. Μικέ τον γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Πολύ καλά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τον είχαμε πριν από ημέρες εδώ. Έχω την κατάθεσή του εδώ, η οποία παραπέμπει σε σας.
Σε ερώτηση του κ. Αθανασίου που λέει προς τον κ. Μικέ «διαπιστώσατε να υπάρχουν σε κλασέρ αυτά τα στοιχεία που αφορούσαν περίεργες πληρωμές της εταιρείας με εντολή του κ. Χριστοφοράκου ή καταβολές χρημάτων ή παροχές ωφελημάτων σε εκπροσώπους κυβερνήσεων, στελέχη κομμάτων, στελέχη διοικητικών υπηρεσιών, δημοσίους ή ιδιωτικούς υπαλλήλους;», έχουμε την απάντηση «από το δειγματοληπτικό έλεγχο που έχω κάνει στα ως άνω κλασέρ, δεν διαπίστωσα κάτι τέτοιο. Βεβαίως, η κα Τσακάλου μπορεί να γνωρίζει και άλλα πράγματα, τα οποία εγώ δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω και τα οποία ενδεχομένως δεν είναι καταχωρημένα στα επίσημα βιβλία της εταιρείας».
Είχατε εσείς βιβλία, αρχειακό υλικό που δεν ήταν σε γνώση της εταιρείας, σε σχέση πάντα με ωφελήματα προς τρίτους, όπως αυτά περιγράφονται στην ερώτηση του κ. Αθανασίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κοιτάξτε. Περισσότερο υλικό για όλες αυτές τις παραγγελίες, το κρατούσα στο γραφείο μου με οδηγία Χριστοφοράκου. Δεν έφευγε, δεν πήγαινε δηλαδή στην κανονική διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό είναι κατανοητό.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Το κρατούσα στο γραφείο μου και αναλόγως έφευγε ένα μικρό σημείωμα που θα έλεγε «χρέωσε τη θέση κόστους», αυτό που λέγαμε προ ολίγου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Την εντολή.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Πολλές φορές ήταν αρκετός ο λόγος μου. Άλλοτε, όποτε μπορούσα να έχω μία υπογραφή Χριστοφοράκου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εξαρτάτο από το ύψος της δαπάνης;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι. Δεν ήταν προσιτό το να υπογράψει. Δηλαδή, μου είχε πάρα πολλές αρμοδιότητες…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εξαρτάτο από το ύψος της δαπάνης ή από το πρόσωπο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν εξαρτάτο από το ύψος της δαπάνης, αλλά από την ταχύτητα, διότι υπήρχε τόσος φόρτος εργασίας, που μου είχε δώσει και αρμοδιότητες για να μην έχουμε χρονοτριβή με το πότε θα εγκρίνει και πότε θα υπογράψει. Όλοι αντιλαμβάνονταν ότι με το να πω κάτι εγώ, μετέφερα την οδηγία του, το οποίο και όντως αυτό σήμαινε. Είναι αυτός, δηλαδή, ο ιδιαίτερος φάκελος που είπα προηγουμένως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γι’ αυτές τις κινήσεις ενημερωνόταν η μητρική εταιρεία ή ήταν στο πλαίσιο της ελευθεριότητας που είχατε για κάποια ωφελήματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν γνωρίζω αν ενημερωνόταν η εταιρεία, τα κεντρικά, γιατί ο μοναδικός που έδινε αναφορά εκεί, ήταν ο Χριστοφοράκος. Τουλάχιστον, στην εμβέλεια τη δική μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο οποίος δεν είχε ούτε καν αυτό το φάκελο. Τον τηρούσατε εσείς και τον είχατε εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, αυτός ήταν ξεκάθαρα εκτελεστικός φάκελος. Δεν είχε νόημα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πάντως, επειδή είπαμε και για κάποιο ύψος δώρων, ωφελημάτων ή άλλων δωρεών, κλπ, ο κ. Μικές κατέθεσε εδώ στην Επιτροπή μας ότι για τη SIEMENS ποσό πάνω από 50 ευρώ αποτελούσε δωροδοκία. Είναι έτσι;
(ΚΟ)
(2AD)
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο για να σας απαντήσω. Ο κ. Μικές λόγω του αντικειμένου των σπουδών του και της εργασίας του, ξέρει πολύ περισσότερα από μένα στο θέμα το οικονομικό, τις παρατυπίες κλπ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λόγω του ρόλου και …
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, εγώ τώρα τι να σας πω;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρία μάρτυς, βλέπω την κατάθεσή σας στις 29 Μαΐου του 2008 στον κ. Αθανασίου, στην οποία πράγματι μιλάτε για δωρεές. Σας ρωτάει για έγγραφα και στοιχεία που δώσατε στην Debevoise & Plimpton. Σας ρωτάει όσον αφορά το περιεχόμενο των εγγράφων και λέτε ότι τα εν λόγω έγγραφα αφορούσαν δωρεές οικοσκευών, τηλεφωνικών κέντρων, χορηγίες σε πολιτικό κόμμα κλπ. Και μιλάτε για το φάκελο αυτό. Άρα, εδώ έχουμε δωρεές οι οποίες ήταν σημαντικές σε ύψος. Δηλαδή, δεν ήταν…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Σε σχέση με τα 50 ευρώ, βέβαια. Αυτό δεν εννοείτε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και δεν αναφέρομαι μόνο στα 50 ευρώ. Έχουμε πολύ σημαντικά ποσά. Απ’ ό,τι κατάλαβα, σε κάποιες περιπτώσεις το σύνολο του κόστους εκταμιευόταν από τα ταμεία της εταιρείας, από τα ταμεία της SIEMENS είτε ευθέως είτε εμμέσως.
Κυρία μάρτυς, βλέπω ότι μου κατανεύετε. Επειδή η κίνηση του κεφαλιού σας δεν καταγράφεται στα Πρακτικά, βλέπω ότι μου κατανεύετε. Συμφωνείτε, δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Σε ποιο; Λέτε πολλά τώρα. Πού να πρωτοσυμφωνήσω;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στο ότι πήγαιναν από τα ταμεία της SIEMENS. Προφανώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όταν λέμε ότι χρεώθηκε η θέση κόστους, εννοούμε η εταιρεία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα σας ρωτούσα κάτι άλλο τώρα. Λέτε ότι οι δωρεές είναι δωρεές.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ακόμα και τα εκπτωτικά –και νομίζω ότι έτσι απαντήσατε στον κ. Τζαβάρα- μπορεί να εμφανίζονται ως εκπτωτικά, αλλά και το υπόλοιπο περνάει ενδεχομένως από τη θέση κόστους και άρα, ο παραλαβών δεν πληρώνει και τίποτα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εάν είναι έτσι, φυσικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρία μάρτυς, βλέπω ότι τουλάχιστον δύο φορές στις καταθέσεις σας αναφέρεστε σε Βουλευτές οι οποίοι είχαν χρηματίσει κατά την προηγούμενη περίοδο ως Υπουργοί. Επίσης, αναφέρεστε και σε εν ενεργεία Υπουργούς. Έχω τουλάχιστον δύο περιπτώσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τι έχω αναφέρει; Δεν καταλαβαίνω πού αναφέρεστε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μιλάτε για δωρεές με παραλήπτες πολιτικά πρόσωπα που είτε ήταν εν ενεργεία Υπουργοί την περίοδο που εσείς καταθέτατε είτε ήταν Υπουργοί στην αμέσως προηγούμενη περίοδο. Πάντως, ήταν Βουλευτές.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν Βουλευτές που όφειλαν εξαιτίας της ιδιότητάς τους και του όρκου τους –αφήστε τους Υπουργούς- να ελέγξουν τις σχέσεις του δημοσίου ως αγοραστή, σε σχέση με τη SIEMENS ως προμηθευτή και μάλιστα στις 29 Μαΐου του 2008, όπου το σκάνδαλο πια βοά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κάντε ερώτηση!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με ρωτάτε, κύριε συνάδελφε; Μη με διακόπτετε, σας παρακαλώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς διακόπτετε, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μη με διακόπτετε, κύριε συνάδελφε! Αυτός ήταν ο στόχος σας;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφού με ρωτάτε, κύριε Πρόεδρε, θα σας πω ότι ο στόχος μου είναι να τηρούνται με τη δική σας Προεδρεία όσα αποφασίζουμε ομόφωνα. Έχουμε αποφασίσει ομόφωνα μια διαδικασία κατά την οποία για δέκα λεπτά θα προηγούνται οι Εισηγητές των κομμάτων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα έχετε το λόγο, κύριε συνάδελφε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς, κύριε Πρόεδρε, μιλάτε επί ένα τρίλεπτο και δεν έχετε βάλει ακόμα ερωτηματικό. Και ως συνήθως, παρεμβληθήκατε καταχρηστικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ που με βοηθάτε, κύριε συνάδελφε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Προσπαθώ να βοηθήσω την Επιτροπή και τη δουλειά μας, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τώρα «τρώτε» και το χρόνο. Σας παρακαλώ πολύ! Θα έχετε το λόγο με τη σειρά σας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εγώ «τρώω» το χρόνο, κύριε Πρόεδρε; Δεν έχετε ρολόι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε!
Κυρία Τσακάλου, σας επαναλαμβάνω τα εξής. Στην κατάθεσή σας έγιναν αναφορές σε πρόσωπα που είτε ήταν Βουλευτές -και μάλιστα κάποιοι ήταν και Υπουργοί- στην προηγούμενη περίοδο είτε και κατά την περίοδο που εσείς εξεταζόσασταν και οι οποίοι εμφανίζονται να λαμβάνουν δωρεές πολλών χιλιάδων ευρώ. Τα είπατε αυτά στον ανακριτή κ. Αθανασίου; Δηλαδή, γνώριζαν την κατάθεσή σας και ο κ. Αθανασίου που την έπαιρνε, αλλά και ο κ. Ζαγοριανός στους οποίους καταθέσατε; Διότι κατά το νόμο και εφόσον υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα, όφειλαν ο κ. Αθανασίου και ο κ. Ζαγοριανός να στείλουν αμελλητί την υπόθεση στη Βουλή. Το γνωρίζετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όταν ο κ. Αθανασίου πήρε το ανακριτικό υλικό, κλήθηκα για να δώσω διευκρινίσεις;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προσφερθήκατε ή κληθήκατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κλήθηκα. Μου ζήτησε, λοιπόν, εξηγήσεις και μέσα στο φάκελο αυτό, εκτός των άλλων, υπήρχε και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός για κάποια βουλευτικά κέντρα τα οποία μου είχε αναθέσει ο κ. Χριστοφοράκος να φροντίσω. Δηλαδή, να τους εξυπηρετήσω ως προς τι χρειάζονταν, όπως στις επικοινωνίες με τεχνικούς, προκειμένου να διευκολύνω την προμήθεια των τηλεφωνικών κέντρων ή άλλων, εν πάση περιπτώσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, γι’ αυτό αναφέρομαι εκεί. Ενημέρωσα τον κ. Αθανασίου, γιατί ήταν το περιεχόμενο του ανακριτικού υλικού. Από εκεί και έπειτα, δεν καταλαβαίνω τι άλλο θα θέλατε να σας πω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο, κυρία μάρτυς.
Το λόγο έχει τώρα ο κ. Παφίλης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κυρία μάρτυς, δεν θα ασχοληθώ με τα «κατσαρολικά», αλλά θα ήθελα αν μπορείτε –γιατί καταλαβαίνω και τη θέση σας συνολικά- να μας δώσετε ορισμένες επιπρόσθετες πληροφορίες, γιατί εδώ υπάρχει η παροιμία «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια».
Μας είπατε ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται να βοηθήσει. Αν δεν κάνω λάθος, αυτό μας το κατέθεσε χθες και  ο κ. Ξυνής. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω -και αν μπορείτε να μας απαντήσετε- το εξής: Γνωρίζετε αν έχει κάνει τίποτα από το 2006 μέχρι τώρα -δηλαδή τέσσερα χρόνια από τότε που ξέσπασε αυτή η ιστορία- ώστε να βοηθήσει το ελληνικό δημόσιο; Έχει δώσει, δηλαδή, τις οποιεσδήποτε πληροφορίες χρειαστήκαμε; Ξέρετε, δηλαδή, αν έχει συμβάλλει ουσιαστικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αυτά που με ρωτάτε είναι της αρμοδιότητας του διευθύνοντος συμβούλου και όχι δικής μου για να κρίνω τι έκανε η εταιρεία από το 2006 έως το 2008.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κυρία μάρτυς, σας καταλαβαίνω απόλυτα, όπως καταλαβαίνω και τον τρόπο με τον οποίο απαντάτε. Ωστόσο, εδώ υπάρχει η κοινή λογική. Αυτό που έχει συμβεί μέχρι τώρα είναι να έχει βάλει πρωταγωνιστές σε εσωτερικό πρόγραμμα μαρτύρων της SIEMENS και να υπάρχουν στοιχεία τα οποία δεν τα δίνει η SIEMENS και τα οποία κρατούν οι πρωταγωνιστές. Και δεν μιλάω μόνο για το κ. Χριστοφοράκο, αλλά και για τους Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ κλπ. Δηλαδή, αυτό που έχει συμβεί μέχρι τώρα είναι το αντίθετο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμάς. Αυτό ήθελα να σας το πω πληροφοριακά και να εκφράσω –αν μου επιτρέπεται- τη γνώμη ότι δεν χρειάζεται –εντάξει, είστε υπάλληλος της εταιρείας- να…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Να τοποθετηθώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όχι. Να παίρνετε και όρκο για το τι κάνει κεντρικά η SIEMENS και για το τι στρατηγική ακολουθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μα, δεν είναι η αρμοδιότητά μου. Να σας δώσει εξηγήσεις ο κ. Ξυνής.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ας πάω τώρα σε συγκεκριμένα πράγματα. Στα πλαίσια του ανθρωπίνως δυνατού, προσπάθησα να δω λίγο αυτά τα ημερολόγια τα οποία επιβεβαιώνετε ότι δεν είναι πειραγμένα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τι εννοείτε «πειραγμένα»;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εννοώ ότι δεν τα πείραξε κανένας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, βέβαια. Είναι τα ημερολόγιά μου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, αναφέρομαι στην εγκυρότητά τους.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κοιτάξτε, αυτά κατασχέθηκαν από τον κ. Ζαγοριανό. Από εκεί και έπειτα, πού να ξέρω εγώ;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι. Εγώ αναγνωρίζω τι είπατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τώρα, αν εννοείτε μέσα σ’ αυτούς τους χώρους; Πιθανόν. Τι να πω; Δεν ξέρω.
(NP)
(2KO)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσείς τα επιβεβαιώνετε; Αυτά ήταν που παραδώσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Το περιεχόμενο των ημερολογίων το επιβεβαιώνω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θέλω να είμαι ακριβής και δεν θέλω να έχετε άγχος. Τουλάχιστον, από την πλευρά μου δεν έχω καμία διάθεση ούτε να σας παρασύρω ούτε να…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Θα μου πείτε το όνομά σας;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Παφίλης λέγομαι και είμαι Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κύριε Παφίλη, δεν έχω απολύτως κανένα άγχος. Σας διαβεβαιώ. Όχι μόνο τώρα, αλλά από την πρώτη ώρα. Κούραση έχω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Απλώς θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι εγώ δεν θέλω ούτε να σας παρασύρω κάπου ούτε να αποσπάσω ούτε να εκμαιεύσω  τίποτα με μεθόδους.
Θα σας ρωτήσω κάποια απλά πράγματα: Διαβάζοντας τις σελίδες του ημερολογίου, βλέπω μια παρέλαση όλων –ή τουλάχιστον των περισσότερων- των Υπουργών και στελεχών των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, με μεγάλη πλειοψηφία το ποιος ήταν στην Κυβέρνηση. Όταν ήταν οι μεν, οι περισσότεροι ήταν από τη μία, όταν ήταν οι δε, οι περισσότεροι ήταν από την άλλη. Πάντως πάντα υπήρχαν κάποιοι σταθεροί.
Σας ρωτώ, λοιπόν, κάτι πολύ απλό: Η εταιρεία SIEMENS, όπως και το ελληνικό δημόσιο, έχουν τομείς. Φυσικά, γίνονται κάποιες κεντρικές συμφωνίες –αυτό είναι δεδομένο- και από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των συμφωνιών. Το λέω, για να μην μου απαντήσετε ότι  είναι στη συνήθη πολιτική της εταιρείας. Αναλαμβάνουν να τα διεκπεραιώσουν.
Δεν σας κάνει εσάς εντύπωση –να μην αρχίσω και διαβάζω ονόματα- κάθε μέρα επικοινωνία Χριστοφοράκου με Μαντέλη, Τσουκάτο, Μητσοτάκη –διαβάζω τυχαία ονόματα- Μαντέλης, Μαντέλης, Γείτονας, Παπαντωνίου…Κάθε μέρα! Εγώ αυτό το πράγμα δεν μπορώ να το φανταστώ. Μιλάμε για το 1999, 2000, 2003. Αυτό το καθημερινό, δηλαδή ο πρόεδρος μιας εταιρείας κάθε μέρα σχεδόν να έχει επαφές με τους αρμόδιους Υπουργούς, είναι σύνηθες; Από την πείρα που έχετε συνολικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τι να σας πω τώρα; Ήταν φυσιολογικό στο επίπεδό του και από τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο έχει συνεργασία με την εταιρεία μας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι φυσιολογικό κάθε μέρα να μιλάει με τον Υπουργό Μεταφορών;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν νομίζω να το βλέπετε κάθε μέρα αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τώρα γίνεται αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν γνωρίζω, γιατί δεν κατέχω την ίδια θέση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μετά, όταν έφυγε ο κ. Χριστοφοράκος, φύγατε και εσείς από εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ παρέμεινα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Στο διάστημα που παραμένατε συνέχισε το ίδιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Από πού και ως πού; Ήταν ένα Γερμανός υπηρεσιακός διευθύνων σύμβουλος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γιατί εγώ έχω την αίσθηση ότι μετά το 2006 άρχισαν να αραιώνουν…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Το 2007 θέλετε να πείτε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, το 2007. Τι άλλαξε; Δεν υπήρχαν οι ίδιες σχέσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Άλλαξαν πολλά πράγματα. Ο Χριστοφοράκος είχε ιδιαίτερα ισχυρή προσωπικότητα. Ο ίδιος ηγείτο πολλών διαπραγματεύσεων, που είναι μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων ενός επιχειρηματία. Ο επόμενος, που είναι ένας οικονομικός σύμβουλος, που τον έβαλαν να μείνει προσωρινά στη θέση αυτή, τι σχέσεις να έχει με τον πελάτη; Έβαλαν τον Γερμανό Ρούντολφ Φίσερ προσωρινά, για ένα μεταβατικό στάδιο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γιατί δεν ήταν φυσιολογικό να συνεχίσει το ίδιο, αφού ήταν υποχρέωση της εταιρείας;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κοιτάξτε, αν έβαζαν εμένα, θα το έκανα αλλιώς. Όμως, έβαλαν άλλο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν το κατάλαβα αυτό. Πείτε μου, μη φοβάστε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δηλαδή πώς θα το κάνατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Πρώτα-πρώτα, η εταιρεία μετά την αποχώρηση Χριστοφοράκου είχε διαφορετική συμπεριφορά: σαν να έφταιγε, σαν να καταστράφηκε. Οι εταιρείες δεν ταυτίζονται με πρόσωπα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Καλά αυτό είναι κρίση. Μην κάνετε τέτοιες κρίσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Με ρώτησε ο κύριος συνάδελφος σας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ, όμως, σας προφυλάσσω  να μην κάνετε τέτοιες κρίσεις. Υπάρχουν καταδίκες της SIEMENS από το γερμανικό δικαστήριο.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Με ρωτήσατε τι θα έκανα εγώ. Γι’ αυτό σας το είπα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: …(δεν ακούστηκε)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Παπαγεωργίου, σας παρακαλώ!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ επαναφέρω το ερώτημα: Είναι δηλαδή σύνηθες ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείες να επικοινωνεί κάθε μέρα με τον Υπουργό; Θα  πάρω και από τα δύο Κόμματα: Μαντέλης μια φορά την εβδομάδα. Βερελής μια φορά την ημέρα. Βουλγαράκης, Βουλγαράης, Αλογοσκούφης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπάρχουν και ημερομηνίες, κύριε συνάδελφε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είπα χρονολογίες. Τα διάβασα προηγουμένως. Παρέλαση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε σχέση με την εξέλιξη των υποθέσεων που ακολουθούμε κατά κεφάλαιο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέω, λοιπόν, ότι και σε σχέση με κρίσιμες περιόδους κάθε μέρα τον Υπουργό; Εσείς λέτε ότι είναι φυσιολογικό. Τη γνώμη σας θέλω.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μα, έχει σημασία τι λέω εγώ;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πόσα χρόνια ήσασταν σε αυτήν τη θέση;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Είκοσι χρόνια.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν έχετε, λοιπόν, γνώμη γι’ αυτό; Δεν μπορείτε να μας πείτε κάτι; Είναι δηλαδή φυσιολογικό ο Πρόεδρος μιας εταιρείας, έστω και αν είναι η SIEMENS, κάθε μέρα να μιλά με τον Υπουργό; Είκοσι-τριάντα φορές το μήνα! Κατευθείαν με τον Υπουργό; Δεν υπάρχει άλλη τέτοια διεθνής πρακτική.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ δεν ήμουν εκεί, για να τον κρίνω ούτε μου επιτρεπόταν κάτι τέτοιο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σας ρωτάω αν αυτό το θεωρείτε φυσιολογικό, ο Πρόεδρος να μιλάει κάθε μέρα με Υπουργό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Και φυσιολογικό και μη φυσιολογικό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει. Εμμέσως πλην σαφώς.
Δεν θέλω να επιμείνω άλλο. Αμφιβάλλω πάντως αν σε ημερολόγιο άλλης εταιρείας –δεν ξέρω αν υπάρχει και αλλού, γιατί άλλες μπορεί να το κάνουν πιο πονηρά, δεν τις υπερασπίζομαι- υπάρχει τέτοια παρέλαση πολιτικών των κυβερνήσεων που πέρασαν από τη χώρα μας και που μάλιστα συνδέονται με μια σειρά πραγμάτων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μπορεί το ημερολόγιό μου να είναι «άγιο» μπροστά στα άλλα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αν έρθουν τα πραγματικά, δεν ξέρω ποιο θα είναι «άγιο»! Πιστεύω πως όλα γενικά είναι τα ίδια.  Δεν είναι διαφορετικά.
Λέτε σε μια κατάθεσή σας: «Να ξεκαθαρίσω τη θέση μου στην εταιρεία και παράλληλα να θέσω στη διάθεση της εταιρείας έγγραφα χρήσιμα για τη διενέργεια του ελέγχου». Καταλαβαίνετε τι σας ρωτάω;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δώσατε τέτοια έγγραφα στην εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Έδωσα το φάκελο που προανέφερα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Στη Γερμανία ή εδώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Και εδώ και στη Γερμανία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτά υπάρχουν τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Έχουν κατασχεθεί από τον κύριο Ζαγοριανό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σας τα έδωσε πίσω η εταιρεία ή έκανε φωτοτυπίες;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τα έγγραφα έχουν κατασχεθεί από τον κύριο Ζαγοριανό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή δεν προλάβατε να τα δώσετε στην εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Η εταιρεία έχει δει όλα τα έγγραφα. Έκανε εσωτερικό έλεγχο –το γνωρίζετε- η DEBEVOISE & PLIMPTON. Αυτή σκανάρισε όλα τα έγγραφα. Οπότε τα έχει όλα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Προσπαθήστε να με βοηθήσετε, γιατί ίσως να μην το καταλαβαίνω εγώ. Έκανε έλεγχο η DEBEVOISE & PLIMPTON σε αυτά και τα άφησε στην εταιρεία; Πήρε φωτοτυπίες; Τι έκανε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Σκανάρισε, πήρε τα αντίγραφα και τα πρωτότυπα  έμειναν στην εταιρεία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Στη συνέχεια τα πήρε και η SIEMENS κεντρικά ή τα σκανάρισε και τα άφησε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Η SIEMENS με την DEBEVOISE & PLIMPTON είχαν συνεργασία. Όταν δηλαδή τα δώσαμε στην DEBEVOISE & PLIMPTON ήταν σαν να τα πήρε και η SIEMENS.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να σας κάνω ευθέως την ερώτηση, για να μην σας παιδεύω κιόλας: Δεν υπάρχουν δηλαδή έγγραφα από αρχείο που να μην τα έχει πάρει κεντρικά η SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι. Τουλάχιστον απ’ αυτά που χειριζόμουν εγώ και που ήταν στη Διεύθυνση, όχι δεν υπάρχουν άλλα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Πάντα εξ όσων γνωρίζω. Μέσα στη Διεύθυνσης, όμως, ήξερα πολύ καλά τι υπάρχει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεύτερο ταμείο υπήρχε στη SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν το γνωρίζω. Όμως, δεν το νομίζω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν θεωρώ, βέβαια, ότι το πρόβλημα είναι με τα «κατσαρολικά» και τα υπόλοιπα. Όχι, ότι δεν είναι πρόβλημα, γιατί εμένα δεν μου έστειλε καμιά φορά τίποτα η SIEMENS ούτε μου ευχήθηκε Χρόνια Πολλά, αλλά δεν είναι αυτό το κύριο πρόβλημα. Το καταλαβαίνουμε. Ωστόσο, καταγγέλλεται ότι κάποιοι παράγγελναν κάποια πράγματα, εμφανίζονταν ότι τα πλήρωναν, αλλά στην πραγματικότητα τα πλήρωνε ο Χριστοφοράκος από ένα δεύτερο ταμείο. Υπέπεσε στη δική σας αντίληψη ένα τέτοιο πράγμα; Για να ξέρουμε και τι ψάχνουμε εδώ και να μην παιδευόμαστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κοιτάξτε, όταν δεν τα πλήρωνε η εταιρεία -επειδή ασφαλώς έπρεπε κάπως να πληρωθούν- μου έδινε ο ίδιος χρήματα και με έστελνε και τα πλήρωνα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Γεώργιος Νικητιάδης)
(XP)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σας έδινε ο κ. Χριστοφοράκος χρήματα για να πληρωθούν παραγγελίες τρίτων.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θυμάστε για ποιους σας έχει δώσει χρήματα, ονόματα;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Υπάρχουν καταθετήρια, αποδείξεις καταθέσεων. Δεν θυμάμαι τώρα για ποια ονόματα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτές πώς μπορούμε να τις βρούμε εμείς;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Είναι μέσα σ’ αυτό το φάκελο που προανέφερα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή ο κ. Χριστοφοράκος σας έδινε 100.000…
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι τέτοια. Όσο έκανε η αξία μιας κουζίνας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν μιλάω για ευρώ, μιλάω για δραχμές.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, ότι ήταν. Άμα ανοίξουμε το φάκελο θα σας μιλήσω πιο συγκεκριμένα από το να λέω γενικότητες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει εγώ θέλω να επιβεβαιώσω αυτό το πράγμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Αιβαλιώτης, έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κυρία Τσακάλου λέγομαι Αιβαλιώτης και είμαι Βουλευτής του ΛΑΟΣ στη Β΄ Αθηνών. Το λέω επειδή κανένα από εμάς που είμαστε εδώ στην Επιτροπή δεν μας ξέρετε από το ημερολόγιο.
Με άγγιξε πολύ αυτό που είπατε, έχω μπει σε κινδύνους και η Πολιτεία δεν με προστατεύει.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μπορείτε να μας το εξηγήσετε, σε τι συνίστανται αυτοί οι κίνδυνοι; Υπήρξαν απειλές;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν μπορώ να σας το εξηγήσω. Το έχω  εξηγήσει στους ανακριτές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και εμείς ανακριτές είμαστε. Εισαγγελία Πλημμελειοδικών.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Το καταλαβαίνω καλά αλλά…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ζητήσατε τη συνδρομή του Κράτους και δεν σας την έδωσε;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν σας παρεσχέθη;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Παρ’ ότι έχετε απειλές.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Μήνες τώρα. Τι να αρχίσουμε να λέμε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τηλεφωνικές, φυσικές, σας παραφυλάνε.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Ότι μπορείτε να φανταστείτε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Από πότε είναι αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Από τον Ιανουάριο του 2008.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μέχρι σήμερα και το κράτος δεν σας έχει παράσχει καμία προστασία.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Απολύτως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Απολύτως καμία.
Μας κατατέθηκε από τον κύριο Ξυνή, ότι η SIEMENS έκανε εσωτερική κάθαρση. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι τη συμμερίζομαι. Η εταιρεία έχει πάρα πάρα πολλά μέτρα κατά της διαφθοράς. Έχει διεξοδικούς ελέγχους και πιστεύω ότι είναι όπως τα λέει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Στα χαρτιά, στη δικογραφία, βλέπω ότι υπογράφετε ως assistant-βοηθός του κυρίου Χριστοφοράκου.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είπατε ότι δεν έχετε την ίδια θέση. Έχετε υψηλότερη θέση, ανάλογη…
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Όπως ξέρετε η μοίρα των βοηθών αν και δεν είναι συνέταιροι στα κέρδη, είναι στις ζημιές. Οπότε καταλάβαινα εγώ ότι αμέσως θα πέσει επάνω μου μία πολύ αρνητική…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και χωρίς να υπάρχει ….
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Αυτό είναι το θέμα, χωρίς να υπάρχει! Γιατί όταν κάνει κανείς κάτι αναλαμβάνει και τις συνέπειες των πράξεών του. Τις έχει υπολογίσει και τις αναλαμβάνει. Ενώ εγώ βρέθηκα μία στιγμή να ακούω τέρατα και να είμαι σε μία κατάσταση τραγική χωρίς να έχω την παραμικρή ευθύνη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή πληρώσατε τα σπασμένα της κάθαρσης;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Βεβαίως και μόνο εγώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μόνο εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Βεβαίως. Γιατί να είμαι εγώ εδώ τώρα και να είμαι στο εδώλιο υπό τύπο κατηγορουμένου. Γιατί να περνάω εγώ από ανακριτές και εισαγγελείς. Έχω άλλα πράγματα να κάνω πολύ πιο χρήσιμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εδώ δεν είστε κατηγορουμένη, είστε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Αυτές είναι επώδυνες διαδικασίες. Μην υποκρινόμαστε ότι δεν κατέχουμε τι γίνεται.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Συμφωνώ απόλυτα.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Έχω άλλα πράγματα να κάνω. Και γιατί να λογοδοτώ για λογαριασμό του Χριστοφοράκου. Μου λέτε ένα λόγο; Ήμασταν μαζί;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ήσασταν μαζί επειδή ήσασταν βοηθός του.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Μαζί ήμασταν, συνεργασία. Ούτε συνδιοικούσαμε …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εννοείται ότι δεν είχατε τα κέρδη που είχε ο κ. Χριστοφοράκος.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν είχα ούτε τις υποχρεώσεις, ούτε τις αμοιβές του. Έκανα τη δουλειά μου, την έκανα σωστά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ένα μισθό παίρνατε και τίποτα άλλο.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Βεβαίως αυτό είναι ξεκάθαρο από την οικονομική μου κατάσταση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τον κύριο Σέκερη τον ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ο κ. Σέκερης είναι περίπου 20 χρόνια στη SIEMENS
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ο Χριστοφοράκος ήταν απέναντί του φιλικός ή τον είχε σε δυσμένεια;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν νομίζω ούτε το ένα ούτε το άλλο. Δεν είχε κάποια ιδιαίτερη στάση απέναντί του. Όπως σε όλο τον κόσμο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το λέω αυτό γιατί βλέπω στο ημερολόγιο αλλεπάλληλες καταγεγραμμένες προσπάθειες του Σέκερη δακτυλογραφημένες σε υπολογιστή με προσπάθεια του Σέκερη να δει τον Χριστοφοράκο, που διαιωνίζονται επί μέρες και μερικές φορές ξεπερνάνε και τις τρεις βδομάδες, προσπαθεί να τον δει, έχει στείλει και συστημένη επιστολή, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν καταφέρνει να τον δει.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν ήταν καθόλου προσιτός. Και όταν κάτι τον ενοχλούσε αποστασιοποιόταν από τους συνεργάτες. Ήταν ένας τρόπος να δείχνει τη δυσφορία του.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τι τον ενοχλούσε στον Σέκερη;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν το γνωρίζω. Κατά καιρούς μέσα στις επαγγελματικές σχέσεις, κάποια στιγμή αυτές οι σχέσεις ανεβοκατεβαίνουν, δεν είναι πάντα σταθερές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ο Σέκερης είναι κουνιάδος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του κυρίου Σαμαρά.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μπατζανάκηδες είναι.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Ακριβώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έχουν παντρευτεί δύο αδελφές.
Η Debevoice ήλεγξε τον κύριο Σέκερη. Έτσι μας κατέθεσε.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Έτσι σας είπε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τον βρήκε καθαρό. Αναβαθμίστηκε ο κ. Σέκερης από τη νέα διοίκηση του κυρίου Ξυνή;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι. Έμεινε εκεί που ήταν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αληθεύει ότι καταθέσατε στη δικαιοσύνη προχθές ότι ουδέποτε η SIEMENS μετερχόταν μεθόδους δωροδοκιών κλπ.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Κατά τη γνώμη μου ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έγινε εκδήλωση, συγκέντρωση του προσωπικού για τον κύριο Μαντέλη στη SIEMENS στο Atrium;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Θυμάμαι ότι έγινε προεκλογικά, αλλά δεν θυμάμαι που.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το όνομα Πατσάκης σας λέει κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Μου λέει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τι σας λέει;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Νομίζω ότι ήταν υπεύθυνος ασφαλείας του κυρίου Τσοχατζόπουλου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Άρα σας λέει και η διεύθυνσης Βασιλίσσης Σοφίας 55 και Γεναδίου.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Μου λέει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έχω μπροστά μου ένα χαρτί που το υπογράφετε και απευθύνεται προς την κυρία Ευαγγέλου. Έχει κατατεθεί στα Πρακτικά της Βουλής από τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κύριο Καρατζαφέρη σχετικά με τον κύριο Δημητριάδη. Ο κ. Δημητριάδης σαν να ζούσε στη Μελβούρνη ή στην Ανταρτική, δεν είχε μάθει ότι στη Βουλή είχε αναφερθεί πέντε φορές το όνομά του. Το χαρτί αυτό το υπογράφει η κυρία Τσακάλου και απευθύνεται στην κυρία Ευαγγέλου και λέει ότι θα πρέπει να δοθεί παραγγελία επειγόντως και είναι υπογραμμισμένο, στον πελάτη κύριο Πατσάκη Βασιλίσσης Σοφίας και Γεναδίου, συνολική αξία 8686,35 ευρώ, παρακαλώ να χρεωθεί η θέση κόστους 10.1000.
Μπορείτε να μας πείτε τι είναι η θέση κόστους 10.1000. Να σας δώσω το έγγραφο.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Κατάλαβα το διαβάσατε διαφορετικά. Είναι 101000. Είναι η θέση κόστους της Διεύθυνσης Κέντρο Κόστους. Το ταμείο της Διεύθυνσης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τι σημαίνει αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Κάθε τμήμα στην εταιρεία έχει ένα δικό του πακέτο που διαχειρίζεται.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή πληρώνει ο κ. Πατσάκης, υπεύθυνος ασφαλείας του κυρίου Τσοχατζόπουλου ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι δεν πληρώνει. Εδώ το λέει ξεκάθαρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ξεκάθαρα το λέει για σας που είστε 20 χρόνια και ξέρετε τι είναι το 101000.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Σε λίγο θα γυρίσει να είναι μειονέκτημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Νομίζω το ποσό είναι 8686.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν πληρώνει και το χρεώνεται η εταιρεία.
ΜΑΡΤΥΣ(Αικατερίνη Τσακάλου): Καθόλου εξ ολοκλήρου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πολλές φορές ότι εσείς του δίνατε εντολές και χειριζόταν παραγγελίες. Ανέφερε ένα σωρό τιμολόγια και δελτία αποστολής στα οποία φαίνεται ο ίδιος, αλλά η διεύθυνση είναι Πλατεία Φιλικής Εταιρείας αριθμός 3, δηλαδή Πλατεία Κολωνακίου, στο Κολωνάκι. Τον ρώτησα αν κατοικεί στο Κολωνάκι. Δεν κατοικεί. Δεν κολλάει το όνομα με τη διεύθυνση. Εσείς όμως μας έλεγε συνεχώς, θα το είδατε ίσως στα Πρακτικά, του δίνατε εντολή να χειρίζεται τις παραγγελίες τις συγκεκριμένες.
(2XP)
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα, έτσι είναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιους αφορούσαν αυτές οι παραγγελίες;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αυτά ήταν κατόπιν εντολής του κ. Χριστοφοράκου. Μου θυμίζετε ποιος έμενε εκεί;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εκείνος μας είπε ότι είναι το Real Estate.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, είναι η Κατερίνα Μητσοτάκη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εγώ δεν ανέφερα το όνομα ούτε της Κατερίνας ούτε του Κυριάκου Μητσοτάκη ούτε φυσικά συμμερίζομαι αυτά που λέει ο κ. Δημητριάδης. Παρακολουθούσα απλώς την κατάθεσή του. Μόνος του ανέφερε τα ονόματα και μου λέτε ότι είναι παραγγελία για πολιτικό; Τι ακριβώς είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, δεν είναι πολιτικός η κυρία. Η υπόδειξη του κ. Χριστοφοράκου –εάν θυμάμαι- ήταν να φροντίσω για το τηλεφωνικό κέντρο της. Δεν θυμάμαι καλά. Πρέπει να έχω μπροστά μου έγγραφα για να σας πω ακριβώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Απορώ, κύριε Πρόεδρε, βέβαια γιατί ανέφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη μόνος του ο κ. Δημητριάδης, όταν κανένα μέλος της Επιτροπής δεν ανέφερε το όνομα. Όπως λέει η κυρία Τσακάλου, αφορούσε το  Real Estate της κυρίας Κατερίνας Μητσοτάκη. Άλλο η κυρία Κατερίνα Μητσοτάκη, που δεν είναι πολιτικός και άλλο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν μπόρεσα να ξεδιαλύνω γιατί ο κ. Δημητριάδης ανέφερε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν από τους πιο προβεβλημένους Έλληνες πολιτικούς. Απ’ ότι είδα στην κατάθεσή του υπάρχουν κάποιες αντιφάσεις.
Είναι συνήθης αυτή η διαδικασία, κυρία Τσακάλου; Δηλαδή έχουμε το όνομα Νίκος Δημητριάδης, μια άσχετη διεύθυνση με τον Νίκο Δημητριάδη και οι υπολογιστές παραδείγματος χάριν να παραδίδονται σε πελάτη, στον οποίο «φερετζές» ας το πω έτσι σχηματικά –συγνώμη για την έκφραση- είναι ο Νίκος Δημητριάδης;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν είναι ο κ. Δημητριάδης. Ο κ. Δημητριάδης παρελάμβανε το τεχνικό υλικό. Ο κ. Δημητριάδης είναι ένας αξιοπρεπέστατος συνάδελφος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Καλά, εντάξει, αυτό…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι καλά, εντάξει! Είναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σύμφωνοι. Καταθέτετε την άποψή σας.
Εδώ όμως υπάρχει ένα δελτίο αποστολής που φαίνεται παραλήπτης ο Νίκος Δημητριάδης, πλατεία Φιλικής Εταιρείας 3, Κολωνάκι.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, γιατί είχα πει εγώ «δώστε τα στον Δημητριάδη».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μα, δεν μένει στο Κολωνάκι ο Δημητριάδης.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, φυσικά δεν μένει. Παραλάμβανε ως τεχνικός κάποιον τεχνικό εξοπλισμό για να τον πάει στην Φιλικής Εταιρείας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν μπορούσε να μπει το όνομα Κατερίνα Μητσοτάκη, Real Estate;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τι να σας πω;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Γιατί χρησιμοποιείτο αυτή η διαδικασία, να μπαίνει «φερετζές» ένα άλλο όνομα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όταν βλέπετε διαφορετικό όνομα, ήταν οδηγία Χριστοφοράκου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εκείνος μας είπε για εσάς, βέβαια…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ποιος;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ο κ. Δημητριάδης μας είπε ότι από εσάς έπαιρνε εντολές. Δεν ήξερε τίποτε. Μόνο η κυρία Τσακάλου ήξερε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Φυσικά. Μόνο εγώ μιλούσα με τον Χριστοφοράκο, δεν μιλούσαν οι τεχνικοί της εταιρείας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Για πολιτικούς θυμάστε να ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Με ποια;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Νίκος Δημητριάδης και να πηγαίνει σε μία άλλη διεύθυνση, να φαίνεται δηλαδή ο κύριος Δημητριάδης και μία άλλη διεύθυνση, π.χ. Σαλαμινομάχων 26Β;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν το θυμάμαι. Ενδεχομένως μπορεί να υπάρχει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κυρία Τσακάλου –με συγχωρείτε γι’ αυτό που θα πω- προσέξτε σας παρακαλώ τι θα σας ρωτήσω, γιατί έχετε ορκιστεί. Έχετε εκμυστηρευτεί εσείς ποτέ ότι παραδίδατε σακούλες με χρήματα, βγαίνοντας έξω από το κεντρικό κτίριο της Siemens, σε πολιτικό πρόσωπο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εσάς εξετάζουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι. Ούτε έχω πει ούτε έχω κάνει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποτέ σε κανέναν δεν έχετε πει ότι έχετε παραδώσει έξω από το κτίριο της Siemens χρήματα σε πολιτικό πρόσωπο -το οποίο έχει μία συγκεκριμένη διαδρομή και σήμερα συνεχίζει να την έχει- χρήματα τα οποία εσείς του παραδώσατε στο χέρι μέσα σε σακούλα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν είχα καμία συμμετοχή, αν υπήρχαν τέτοιες διαδικασίες, απολύτως καμία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν θυμάστε ποτέ να έχετε παραδώσει…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι δεν θυμάμαι, δεν έχω παραδώσει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν έχετε παραδώσει ποτέ σε πολιτικό πρόσωπο χρήματα μέσα σε σακούλες;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ακριβώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και δεν το έχετε πει ποτέ σε κανέναν;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Η κυρία Νικέτ –Χριστοφοράκος ποια είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Είναι η τέως σύζυγος του κ. Χριστοφοράκου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είχε γραφείο στην Τουρκία η κυρία Νικέτ-Χριστοφοράκος;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, είχε επιχείρηση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τι είδους γραφείο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Με συστήματα πληροφορικής.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ο κ. Χριστοφοράκος είχε σπίτι στην Κωνσταντινούπολη;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Η σύζυγός του.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ο κ. Παφίλης πριν ανέφερε ότι υπάρχουν ένα σωρό ονόματα στο ημερολόγιο που μοιάζουν με ονόματα πολιτικών. Βλέπω, δηλαδή, πολλές φορές να εμφανίζεται το όνομα Σαμαράς, Τσοχατζόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Σκανδαλίδης, Λιάπης, Γείτονας, Βερελής. Είναι οι πολιτικοί που ξέρουμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είναι όλοι αυτοί οι πολιτικοί που ξέρουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Για να το ελαφρύνουμε λίγο, ο Ρεχάγκελ είναι επίσης ο γνωστός που ξέρουμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Είναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μπορώ να ρωτήσω γιατί τον έπαιρνε; Μήπως για την Εθνική;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ήταν οπαδός του ποδοσφαίρου. Ασχολιόταν πολύ με ό,τι είχε να κάνει με Ολυμπιακούς και ποδόσφαιρο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και με την Εθνική, απ’ ότι διαπίστωσα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Και με την Εθνική.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τον έβαζε μέσο για να πάρει εισιτήρια; Ποιος ξέρει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, δεν είχε…
Δεν ξέρω γιατί είχαν μία μικρή επικοινωνία, αλλά καμία στιγμή δεν είχε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Απ’ ότι είδα, του άρεσαν και τα αυτοκίνητα, και το δικό του που οδηγούσε αλλά και άλλα. Έκανε και δοκιμές αυτοκινήτων ο Χριστοφοράκος, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τι να σας πω;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τι να σας πω; Αυτά είναι στην προσωπική του ζωή. Και εμένα μου αρέσουν τα αυτοκίνητα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σας αρέσουν;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Πολύ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σας αρέσει η καινούργια σειρά XSARA της GAMBRIO; Έβλεπα ότι όλο δυνατά αυτοκίνητα ήθελε να δοκιμάζει, τη σειρά X, τη Mercrdes ML. Ήταν πολύ λεπτομερής για τον Ολυμπιακό και τα αυτοκίνητα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι. Ποιος δεν είναι;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Υπάρχουν ονόματα πολιτικών στο βιβλίο εισόδου-εξόδου στο κτίριο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν το γνωρίζω. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι οποιοσδήποτε επισκέπτης καταγράφεται μέσα στο βιβλίο των επισκεπτών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μόνο τον κ. Μαντέλη όμως είπατε ότι θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αυτό θυμάμαι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μπορείτε να μου πείτε, κυρία Τσακάλου, τι σημαίνει η ακατανόητη για εμένα φράση «Μητσοτάκης αντιτετανικός»; Το είδα δύο φορές στις 23/8/2000 και στις 25/8/2000, με δύο ημέρες διαφορά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν το θυμάμαι. Τι να σας πω;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είδα «Μητσοτάκης αντιτετανικός».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μήπως ορό αντιτετανικό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Σύνθημα; Ξέρω εγώ;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είπατε σύνθημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Σας παρακαλώ! Αυτό είναι χιούμορ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εγώ ρώτησα τι είναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Πού να θυμάμαι τι είναι ο αντιτετανικός του Μητσοτάκη;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Επαφές με τον Βουρλούμη είχε συχνά. Σχεδόν μας το καταθέσατε. Είπατε σε επίπεδο γενικού διευθυντού. Ήταν κυριλέ. Δεν ήθελε προς τα κάτω. Ήθελε τα ψηλά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κυριλέ το είπατε εσείς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ήθελε τα ψηλά, δεν ήθελε τα χαμηλά. Ήταν των σαλονιών και όχι των αλωνιών και των λιμανιών. Ήταν Ολυμπιακός βέβαια, τα λιμάνια έπρεπε να του αρέσουν.
Είχε κάποια δίκη σε Τουρκικό δικαστήριο, στις 28 Φεβρουαρίου του 2006. Τί δίκη είχε; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δικαζόταν ταυτόχρονα η επιμέλεια των παιδιών του και στην Τουρκία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είναι προσωπικό, εντάξει.
Υπάρχει μία εγγραφή, κυρία Τσακάλου, με ημερομηνία 8 Μαρτίου 2006. Θα τη διαβάσω και θα σας την δώσω να την δείτε. Λέει «δεν έχουμε μοχλό πίεσης, παριστάμεθα, ζητάμε γιατί έγραψε ο Μαυρίδης, καλό θα είναι το 15 Μαρτίου να είχαμε όλα αυτά, κακώς τους απαλλάξαμε κατά». Να σας το δώσω μήπως σας λέει κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τι να μου λέει; Και να μου το δώσετε; Αυτά είναι βιαστικές σημειώσεις, μέσα στον φόρτο της δουλειάς. Πού να θυμάμαι εγώ τι εννοούσα τότε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Η εγγραφή που βλέπω «Παπανδρέου 13/5/2005»; Είναι ο γνωστός;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν θυμάμαι, τι λέει;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: «Παπανδρέου 6201572». Σας λέει κάτι; Ένα τηλέφωνο.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν μπορείτε να θυμηθείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν νομίζω ότι είναι ο …
Δεν θυμάμαι να σας πω την αλήθεια. Μία απλή δοκιμή στο τηλέφωνο θα μας πείσει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Από επάνω λέει «Μάγιερ, Δενδρινός, Μικές» και από κάτω σε παρένθεση «Παπανδρέου 6201572». Δεν θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πήρα το τηλέφωνο, είναι εκτός λειτουργίας.
Βλέπω σε μία εγγραφή, κυρία Τσακάλου, στις 29 Μαρτίου 2006 «Ο γενικός διευθυντής Βουρλου» είναι σβησμένο από επάνω, άρα είναι ο Βουρλούμης «έχει φύγει για το Λονδίνο χθες και οι εξελίξεις έχουν παγώσει. Θα επιλυθεί το θέμα στο επόμενο εξάμηνο». Σας λέει κάτι; Σας θυμίζει κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν μου θυμίζει. Προφανώς θα πήρα κάποιο τηλέφωνο και θα μου έδωσαν αυτή την απάντηση και τη σημείωσα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και του την διαβιβάσατε.
Ξέρετε γιατί στην επίσκεψη του κ. Γιουνγκ στην Αθήνα, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2002, τους μόνους πολιτικούς που είδε ήταν η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Βερελής;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν σας είπε.
Στην εταιρεία σας μπορείτε να μου πείτε πώς αποκαλείτε τα Σκόπια;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Σκόπια. Πώς να τα αποκαλούμε;
(MB)

(3MT)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: «Σκόπια» τα αποκαλείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή η ονομασία που χρησιμοποιείτε, όταν θέλετε να πείτε για τη Fyrom λέτε: «Σκόπια».
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Συνήθως «Σκόπια». Δεν ακούω κάτι διαφορετικό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κυρία Τσακάλου, -το λέω γιατί μπορεί να έχει και σημασία- στις 9 Ιουνίου του 2006 από το e-mail σας, Τσακάλου Αικατερίνη, βλέπω ότι φεύγει ένα μήνυμα του Χριστοφοράκου, το οποίο αναφέρεται σε machedonischen regirum –είστε γερμανομαθής- κι ένα σωρό άλλα για τη Machedonian και μετά βλέπω από τη δικογραφία ότι υπάρχει ένα briefing «Besucht mit Bundes-minister Klos in Machedonian». Ενημέρωση…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Του Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ναι. «Bundes-minister Klos» της Γερμανίας. «In Machedonian», «στη Μακεδονία», αναφέρει ο κ. Χριστοφοράκος. Και από το e-mail του Χριστοφοράκου φεύγει ένα μήνυμα, που υπογράφει ο Χριστοφοράκος και ο Καστάνης: «thema Machedonian», «Θέμα: Μακεδονία». Θα υπάρξει, λέει, συνάντηση με τον Machedonischen Minister Presidenten in Berlin (Επίσκεψη του «Μακεδόνα» Πρωθυπουργού στο Βερολίνο). Χρησιμοποιείτε λοιπόν, όχι εσείς, αλλά από το e-mail σας φαίνεται ότι χρησιμοποιείται η έκφραση «Μακεδονική» Κυβέρνηση, «Μακεδόνας» Υπουργός Εσωτερικών κι ένα σωρό εδώ βιογραφικά για τους «Μακεδόνες» Υπουργούς κ.λπ., όσους αναφέρει εδώ η εταιρία σας. Άρα, μάλλον, δεν χρησιμοποιείται…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Το συγκεκριμένο είναι ορολογία των  Γερμανών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εδώ ο Χριστοφοράκος υπογράφει. Δεν είναι Γερμανός.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, εντάξει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είναι και Γερμανός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Α, ναι. Είναι και Γερμανός πολίτης.
Γι’ αυτό το «projekt machedonien» ξέρετε τίποτα εσείς; Εδώ αναφέρει μια ολόκληρη ιστορία για παροχή ιατρικών εργαλείων, συσκευών στα Σκόπια, αναφέρει κάτι για κάποια τρένα, τα οποία πρέπει να έχουν κάποια συστήματα ασφαλείας. Ξέρετε τίποτα γι’ αυτό το «projekt machedonien»;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι μπορείτε να καταλάβετε κι εσείς γιατί, όπως σας είπα, η εταιρία έχει πληθώρα projects που παρακολουθεί. Αλίμονο αν ξέρω εγώ και για την τελευταία βίδα των τρένων!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έχετε ακούσει για «project machedonien» στην εταιρία σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Το έχω ακούσει, βεβαίως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Επιβεβαιώνετε ότι με αυτά έχει να κάνει ή έχει να κάνει και με τηλεπικοινωνίες; Ξέρετε τι είναι; Αυτό εννοώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, δεν γνωρίζω. Ακριβώς δεν γνωρίζω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν το ξέρετε.
Τέλος, έχω εδώ μπροστά μου -όλα αυτά είναι από τη δικογραφία φυσικά-  Φύλλα Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, τα οποία έχουν σταλεί στο fax του κ. Αλογοσκούφη και του κ. Παπαθανασίου όταν ήταν Υφυπουργός, από το SIEMENS γραφείο κ. Χριστοφοράκου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για ποιο λόγο εστάλησαν από τη SIEMENS τα Φύλλα –θα σας τα δώσω ευχαρίστως να τα δείτε, αν θέλετε- στα γραφεία των δύο αυτών κορυφαίων Υπουργού και Υφυπουργού Οικονομίας τότε. Να σας τα δώσω;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, δεν χρειάζεται. Το θυμάμαι, αλλά δεν γνωρίζω το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τι αφορούσε θυμάστε, αφού το θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μου έδωσε ο Χριστοφοράκος να τους τα στείλω, αλλά το λόγο δεν τον γνωρίζω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μάλιστα.
Εντάξει. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κυρία μάρτυς, η κατάθεσή σας εδώ επηρεάζεται καθόλου από τις απειλές που είπατε προηγουμένως, απαντώντας στον κ. Αϊβαλιώτη, ότι έχετε δεχθεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν κατάλαβα το ερώτημά σας. Το επαναλαμβάνετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Η κατάθεσή σας εδώ μπορεί να επηρεάζεται καθόλου από τις απειλές που έχετε δεχθεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μπορείτε να μας πείτε από ποιον ζητήσατε την προστασία; Είπατε ότι απευθυνθήκατε στους ανακριτές, αλλά έχετε δώσει καταθέσεις σε διαφορετικούς, αν θυμάμαι καλά, ανακριτές. Από τον κ. Ζαγοριανό ζητήσατε; Από τον κ. Αθανασίου; Από ποιον;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, ζήτησα από τον κ. Ζαγοριανό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Γιατί δεν γράφεται στην κατάθεσή σας ότι «ζητάω προστασία»; Είναι προφανώς…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μα, η κατάθεση είναι ανακριτική. Αυτό είναι ένα αίτημά μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Τι σας είπαν οι ανακριτές όταν τους υποβάλατε αυτό το αίτημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι οι ανακριτές. Ο κ. Ζαγοριανός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Ζαγοριανός λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, παρά μόνον για σύσταση συμμορίας… Δεν θυμάμαι τώρα τη νομική ορολογία που μου είπε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ούτε σας είπε ότι πρέπει να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή το τότε Δημόσιας Τάξης.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εσείς του εξηγήσατε όμως τους λόγους για τους οποίους ζητούσατε προστασία.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα, ναι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κρίνατε εσείς σκόπιμο ότι έπρεπε να έχετε μια στοιχειώδη ή και σημαντική προστασία;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Βέβαια. Μα, να σας πω κάτι; Είναι ανάγκη να εξηγήσω κιόλας; Είναι ανάγκη να εξηγήσω;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είναι. Βεβαίως.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Είμαι ο μοναδικός μάρτυρας σε μια τεράστια υπόθεση. Είναι λίγο- πολύ ευνόητο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Πάντως, ετέθη το ζήτημα στον κ. Ζαγοριανό και σας είπε ότι δεν προβλέπεται.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, ότι δεν προβλέπει κάτι τέτοιο η νομοθεσία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Παπαδημούλης  έχει το λόγο. Θα κλείσουμε με τον κ. Παπαδημούλη –ενημερώνω τους άλλους συναδέλφους- και θα ξεκινήσουμε αύριο με τον κ. Κεγκέρογλου, στις 11.00΄ .
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Να μην θέσουμε κάποιες ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Όχι, πρέπει να κλείσουμε με τους εκπροσώπους των κομμάτων και δεν θα γίνουν ερωτήσεις από άλλους. Έχετε δέκα λεπτά, κύριε Παπαδημούλη.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Μπορώ να κάνω μία ερώτηση;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αν πάρετε από το χρόνο του κ. Παπαδημούλη, κάντε την ερώτηση. Σας παραχωρεί, φαντάζομαι, λίγο από το χρόνο του. Βλέπω ότι είναι ευγενής. Δεν αντιδρά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μηδενίστε, σας παρακαλώ το χρόνο μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Άρα, δεν του δίνετε χρόνο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μηδενίστε το χρόνο μου, παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Τον μηδένισα. Θα ξεκινήσετε τώρα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Βεβαίως.
Κυρία μάρτυς, να σας πω πρώτα απ’ όλα, επειδή πρώτη φορά συναντιόμαστε, ότι λέγομαι Παπαδημούλης κι εκλέγομαι στη Β΄ Αθηνών, με το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Σας γνωρίζω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Υποθέτω όχι από δραστηριότητες της SIEMENS. Δεν είχαμε τηλεφωνικές επαφές.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Είδατε τώρα τι λέτε; Δεν μπορεί να πει ένας άνθρωπος έναν καλό λόγο εδώ μέσα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κυρία Τσακάλου, θέλω να σταθώ λίγο σ’ αυτό το θέμα που αναφερθήκατε. Εμάς μας ήταν γνωστό, σε όλους, ότι έχετε υπαχθεί σ’ ένα καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Κι εσείς έρχεστε σ’ εμάς και μας λέτε «κινδυνεύω», είναι προφανές, το καταλαβαίνω, «η Πολιτεία δεν προστατεύει», «ζήτησα προστασία και δεν την είχα». Εκτός από τον κ. Ζαγοριανό, ζητήσατε και από άλλον φορέα ή άλλον εκπρόσωπο της Πολιτείας προστασία; Αν ναι, από ποιον και πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κοιτάξτε. Εγώ εδώ δεν έχω έρθει για να πω για δικαστές και για εισαγγελείς. Έχω αρκετούς εχθρούς. Δεν θέλω άλλους.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας βεβαιώνω ότι οτιδήποτε προσθέτετε σ’ αυτό ενισχύει την προστασία σας και σας βεβαιώνω ότι αυτό είναι κοινή αίσθηση όλων μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αυτά δεν ενισχύουν την προστασία μου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, εδώ δεν υπάρχει κάμερα.
Επανέρχομαι. Επειδή οι νόμοι προβλέπουν το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων κι εσείς είστε μάρτυς που επιβάλλεται να προστατεύεται, σας επαναλαμβάνω την ερώτηση. Ζητήσατε, εκτός από τον κ. Ζαγοριανό, και από αλλού;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να μου πείτε από ποιον και πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Από τον κ. Τέντε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και η απάντηση ήταν η ίδια, ότι «δεν προβλέπεται»;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν πήρα καν απάντηση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ούτε καν απάντηση!
Εδώ και μερικούς μήνες άλλαξαν οι χειριστές της υπόθεσης κι άλλαξε και η Κυβέρνηση. Επανήλθατε εσείς με αυτό το αίτημα προς τους καινούργιους ανακριτές, με τους οποίους συνεργαστήκατε κιόλας, σας ζήτησαν και μια κατάθεση;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν είχε νόημα, γιατί εφόσον έφθασα στα πολύ ψηλά της Δικαιοσύνης και δεν είχα ανταπόκριση, ποιος ο λόγος να επαναφέρω το ίδιο αίτημα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν επανήλθατε. Μάλιστα.
Σκεφθήκατε μήπως να απευθυνθείτε, εκτός από τη Δικαιοσύνη, και στα αρμόδια Υπουργεία, Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Υπουργείο Δικαιοσύνης, μήπως τυχόν εκεί βρείτε ευήκοα ώτα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ξέρετε, κύριε Παπαδημούλη, πρέπει να εργάζομαι κιόλας. Εκτός από το θέμα της SIEMENS και την απονομή της δικαιοσύνης και όλα αυτά τα ωραία, πρέπει να εργάζομαι. Δεν μπορώ να παίρνω τα Υπουργεία βόλτες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας καταλαβαίνω απολύτως.
Κύριε Πρόεδρε, σ’ αυτό το σημείο ζητώ -και θεωρώ ότι θα είναι ομόφωνη η θέση της Επιτροπής μας- να ελέγξουμε και να ζητήσουμε ομοφώνως όσα προβλέπει ο νόμος για το καθεστώς προστασίας μαρτύρων να ενεργοποιηθούν και να απευθυνθούμε με επιστολή και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έτσι ώστε αυτά τα πράγματα να ενεργοποιηθούν έστω και τώρα, μετά από παρέλευση τόσων ετών. Διότι το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν προβλέπει ο νόμος, αλλά είθισται, εάν κριθεί σκόπιμο. Τώρα πάμε να φτιάξουμε ένα νόμο που να προβλέπει κάτω από ειδικές συνθήκες…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το «είθισται» που λέτε μου αρκεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Για άλλη προστασία μιλάει ο κ. Παπαδημούλης. Μάλλον μπέρδεμα έγινε, απ’ ό,τι καταλαβαίνω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν εννοώ αυτό που λέει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Λέω ότι δεν προβλέπει ο νόμος να είναι υποχρεωμένο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δώσει κάποιον, για να προστατεύεται επειδή κινδυνεύει η ζωή του. Αν το προβλέπει, καλώς. Εμείς συμφωνώ να το ζητήσουμε ούτως ή άλλως.
Συνεχίστε παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ωραία. Χαίρομαι γι’ αυτό.
Κυρία μάρτυς, μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί ο κ. Χριστοφοράκος είχε αυτή την εμμονή να καταγράφονται όλες οι επικοινωνίες του ή ο προγραμματισμός επικοινωνιών στη γνωστή ατζέντα, στο γνωστό ημερολόγιο;
(GK)
(3MB)
Γιατί απέφευγε να κλείνει ραντεβού –όπως κάνουν όλοι οι σύγχρονοι μάνατζερς- με sms, με κινητά, με μηνύματα και όλα πέρναγαν από τη λίστα, από την ατζέντα, από το γραπτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κοιτάξτε, ήθελε για λόγους τάξης –επειδή ήταν πάρα πολλά τα εισερχόμενα τηλέφωνα, οι επικοινωνίες και όλα τα μηνύματα- να καταγράφονται για να μπορούμε να τα παρακολουθούμε. Όντως, ήταν ανάγκη γιατί έπρεπε να ανταποκριθεί. Πού θα τα θυμόταν εκείνος ή εγώ; Ήταν πάρα πολλές οι υποχρεώσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Από τη μέθοδο, την οποία σας είχε συμβουλέψει και καθοδηγήσει να τηρείτε στο ημερολόγιο, πώς μπορούσε να καταλάβει κανείς αν αυτό που σημειώνατε ήταν μετά από πρωτοβουλία Χριστοφοράκου ή μετά από πρωτοβουλία του άλλου προσώπου; Υπήρχε ένας τρόπος να φαίνεται αν είναι –παραδείγματος χάριν- «Χριστοφοράκος καλεί Βερελή» ή «Βερελής καλεί Χριστοφοράκο»;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Βεβαίως. Υπάρχουν εισερχόμενα τηλέφωνα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): …και τηλέφωνα προγραμματισμένα. Υπάρχουν εισερχόμενα τηλέφωνα, τα οποία θα δείτε. Είναι ευκρινές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και όταν λέτε «προγραμματισμένα», είναι αυτά που εσείς καλείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Μάλιστα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφού είπατε ότι ήταν εξαιρετικά μεθοδικός, καταγραφόταν επίσης…;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, εγώ ήμουν εξαιρετικά μεθοδική! Όχι εκείνος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, είπατε ότι και αυτός ήθελε να γίνονται μεθοδικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ήθελε να εξυπηρετείται.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας ρωτώ: Καταγραφόταν επίσης και αν το ραντεβού αυτό –που έλεγε «ραντεβού με τάδε», «να φάω με τάδε», «γεύμα με τάδε», «δείπνο με τάδε»- γινόταν ή δεν γινόταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εννοείται ότι γινόταν. Σε σπάνια περίπτωση θα δείτε γραμμένο ραντεβού και να μην έχει γίνει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα. Δηλαδή όλες αυτές οι δηλώσεις πολιτικών που λένε «εντάξει, μπορεί να με έψαχνε για να φάμε μαζί, αλλά εγώ δεν τον είδα, δεν τον ξέρω», με βάση αυτό που μας λέτε, μάλλον δεν είναι πειστικές.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν κατάλαβα το ερώτημά σας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Λέω ότι αν γράφει κάπου «ραντεβού με τον τάδε» ή «γεύμα με τον τάδε» ή «δείπνο με τον τάδε», με βάση αυτό που μου είπατε προηγουμένως, αυτό σχεδόν πάντα γινόταν κιόλας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ακριβώς. Ναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Διότι αλλιώς, κάπου θα γραφόταν «αναβολή», «νέο ραντεβού» κ.λπ.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι ή μπορεί και να μην το έγραφα, να αναβαλλόταν και να μην το ήξερα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άρα, λέω ότι αυτές οι δηλώσεις που έχουμε δει διαφόρων πολιτικών προσώπων που γράφετε το όνομά τους…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ευσταθούν. Αν με ρωτάτε αυτό, ναι, ευσταθούν.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευσταθούν οι δηλώσεις όλων των πολιτικών προσώπων;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αυτά που βλέπετε στο ημερολόγιό μου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Α, αυτά και όχι οι δηλώσεις διάψευσης. Διότι εγώ μέχρι τώρα έχω διαβάσει πολλές δηλώσεις πολιτικών που λένε «δεν έγινε, αυτή ήταν η επιθυμία του κ. Χριστοφοράκου να με δει, να ειδωθούμε, να φάμε μαζί».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ό,τι αναγράφεται ξέρετε ότι έγινε κιόλας;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Στη συντριπτική του πλειοψηφία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε συνάδελφε, δεν θέλω βοήθεια. Ευχαριστώ.
Κυρία μάρτυς, να σας ρωτήσω κάτι άλλο που είναι σημαντικό κατά την άποψή μου. Ο κ. Χριστοφοράκος στην απολογία του είπε «ιδιαίτερα στις εκλογές, επειδή έδινα χρήματα στα δυο μεγάλα κόμματα, με αναζητούσαν και μου ζητούσαν λεφτά τα πρόσωπα που σχετιζόντουσαν με τα ταμεία των δυο κομμάτων».
Εσείς έχετε γράψει στο ημερολόγιο τέτοια ονόματα σε περιόδους κοντά σε εκλογές; Αυτές οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έγιναν ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Είναι κατανεμημένα τα εισερχόμενα τηλέφωνα –θα δείτε- με ημερομηνίες, πολλές φορές είναι και με ώρες. Και φυσικά ό,τι βλέπετε, έγινε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άρα, ό,τι έχετε καταγράψει εκεί ήταν…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Γεγονός!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Καταγράφετε γεγονότα.
Αυτά τα τηλέφωνα, κυρία μάρτυς, ήταν εισερχόμενα ή υπήρχαν και εξερχόμενα; Πλησίαζαν εκλογές και σας έλεγε ο κ. Χριστοφοράκος «πάρε τον ταμία του τάδε κόμματος», «πάρε το γραμματέα του τάδε κόμματος»; Ή γινόταν ανάποδα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κατ’ αρχήν, δεν μου έλεγε ιδιότητες. Μου έλεγε ονόματα, «σημείωσε να καλέσουμε αυτόν, να τον πάρουμε τηλέφωνο». Αυτά θα τα δείτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άρα, ήταν αμφίδρομο. Δηλαδή υπήρχαν και εισερχόμενα και εξερχόμενα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Το συμπέρασμα είναι δικό σας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Εγώ λέω γεγονότα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Να σας ρωτήσω κάτι ακόμη. Υπάρχει και μια άλλη πύκνωση, μια συσχέτιση επικοινωνιών με χειριστές υποθέσεων ή προϊσταμένους χειριστές υποθέσεων με συμβάσεις, λίγο πριν υπογραφεί μια σύμβαση ή λίγο μετά, δηλαδή μια συχνότερη επικοινωνία με Υπουργούς, Υφυπουργούς των Μεταφορών και Επικοινωνιών, του Δημοσίας Τάξης…
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, κατάλαβα τι λέτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: … λίγο πριν κλείσει η δουλειά ή για να σιγουρευτεί ότι θα κλείσει ή μετά, για να ξεκινήσει η υλοποίησή της κ.λπ. Είναι σωστό το συμπέρασμα που βγάζω εγώ, με βάση αυτά που θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν είμαι σε θέση να το κρίνω αν ήταν η ημερομηνία που έκλεινε μια δουλειά ή δεν ήταν. Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα.
Εσείς τώρα, έτσι όπως το καταλαβαίνω, προφανώς δεν έχετε καμία συνευθύνη και καμία συμμετοχή σε αυτά τα πράγματα –και αυτό νομίζω ότι είναι το αυτονόητο για όλους μας, κυρία μάρτυς- αλλά και υπηρετείτε την ίδια εταιρεία, η οποία τώρα λέει «το καθεστώς Χριστοφοράκου ήταν σάπιο και λάθος, εμείς έχουμε κάνει κάθαρση» -αυτό μας είπε ο κ. Ξύνης, ότι έγιναν λάθη- και ταυτόχρονα εσείς έχετε και την αλληλεγγύη –ας το πω έτσι- του συνεργάτη, ενός ανθρώπου που φυσικά δεν έχει καμία ευθύνη για όσα έγιναν, αλλά έζησε δίπλα.
Πώς μπορείτε να μας βοηθήσετε χωρίς να υπάρχει η αίσθηση ότι αυτή –ας πούμε- η αλληλεγγύη σας, σας εμποδίζει να μας πείτε κάτι παραπάνω; Υπάρχει κάποιο γεγονός, κάποιο περιστατικό που μπορείτε να μας πείτε –πέρα από όσα έχετε πει στους ανακριτές- που θα μας βοηθούσε να βρούμε μια άκρη, να διαλευκάνουμε την αλήθεια; Ειλικρινά σας ρωτώ, ξέροντας ότι εσείς δεν έχετε καμία εμπλοκή.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ναι, το καταλαβαίνω αυτό που λέτε.
Δεν με έχει εμποδίσει η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση, η κάλυψη της SIEMENS να πω την αλήθεια. Αυτό είναι ξεκάθαρο από την πρώτη ώρα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα.
Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω άλλη ερώτηση για τη μάρτυρα. Θέλω μόνο να πω ένα πράγμα. Διαβάζοντας τα Πρακτικά, διαπιστώνω ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Βαλυράκης –ο οποίος απουσιάζει αυτή τη στιγμή από τη συνεδρίαση, όπως απουσιάζει και σε πολλές άλλες στιγμές της συνεδρίασης και είναι λογικό- παρότι γνωρίζει ή οφείλει να γνωρίζει ότι τις ίδιες ώρες που συνεδριάζει η Επιτροπή μέλη της Επιτροπής, εγώ –επί παραδείγματι- είμαι Εισηγητής στο φορολογικό νομοσχέδιο ή είμαι Εισηγητής στην Οδηγία για την Υπηρεσία Εσωτερικής Αγοράς ή κάνω μια επίκαιρη ερώτηση, αναφέρει στα Πρακτικά «ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος αυτή τη στιγμή απουσιάζει», ενώ δεν κάνουμε προσκλητήριο παρόντων.
Θα ήθελα να τον ενημερώσετε ότι οφείλει να γνωρίζει τι γίνεται την ίδια ώρα στην Ολομέλεια. Και επειδή εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα που έχουν άλλα κόμματα να έχουν δέκα ή έξι μέλη στην Επιτροπή –και χρεωνόμαστε και άλλες δουλειές-, το γεγονός ότι κάποια στιγμή μπορεί να απουσιάζει κάποιος από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό ή το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν σημαίνει μειωμένο ενδιαφέρον.
Παρακαλώ, λοιπόν, την επόμενη φορά ο Πρόεδρος να είναι πολύ προσεκτικός, όταν αναφέρει κάτι τέτοιο, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις περί μειωμένου ενδιαφέροντος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Παπαδημούλη, εγώ δεσμεύομαι να μεταφέρω αυτό που λέτε. Συμφωνώ μαζί σας ότι πρέπει να αναφέρεται πού βρίσκεται ο καθένας. Διαφωνώ στο ότι πρέπει ο Πρόεδρος να ξέρει πού βρίσκεται ο καθένας. Πού να ξέρει ο Πρόεδρος αν εσείς είστε Εισηγητής ή όχι κάπου;
Όμως, έχετε δίκιο. Όταν απουσιάζετε, εκτελώντας κάποιο άλλο κοινοβουλευτικό έργο, αν το δηλώνετε, είναι σωστό να αναφέρεται, έτσι ώστε να αιτιολογείται απολύτως και η απουσία του καθενός, η οποία είναι επιβεβλημένη για κάποιους άλλους λόγους. Δηλαδή συμφωνώ μαζί σας στην ουσία του πράγματος, αλλά θέλει βοήθεια το Προεδρείο γι’ αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Χαίρομαι για τη συμφωνία. Απλώς θα έλεγα ότι και όταν κανείς δεν ξέρει, υπάρχει η λαϊκή ρήση που λέει: Καλά, δεν ήξερες. Δεν ρώταγες;
Προτού, λοιπόν, διατυπωθούν σχόλια που να εμπεριέχουν έμμεση μομφή, καλό είναι και σε ανθρώπινο και σε προσωπικό επίπεδο να ερωτάται κανείς.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Χρειάζεται και το Προεδρείο βοήθεια.
Έχει ζητήσει το λόγο ο κ. Καλαφάτης για δυο ερωτήσεις. Ορίστε, έχετε το λόγο για δυο λεπτά, αλλά μην τα κάνετε τέσσερα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ξέρω πολύ καλά ότι το Προεδρείο είναι πολύ γενναιόδωρο στο χρόνο, αλλά δεν θα κάνω καθόλου κατάχρηση.
Κυρία Τσακάλου, εντάξει, εγώ δεν έχω τη δημοτικότητα του κ. Παπαδημούλη, Καλαφάτης λέγομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Υπουργός ήσασταν!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Βεβαίως.
Παρ’ όλα αυτά λέω, βλέποντάς σας, κυρία Τσακάλου, πρώτη φορά και επικοινωνώντας για πρώτη φορά μαζί σας –ένα πρόσωπο που έχει πάρει και μυθικές διαστάσεις λόγω των περίφημων σημειώσεων και υφίστασθε απ’ ό,τι καταλαβαίνω και τις συνέπειες αυτής της μυθοποίησης του δικού σας προσώπου προς το αρνητικό και βλέπετε πως υπάρχει αναταραχή στον πολιτικό κόσμο σε σχέση με την αναφορά ονομάτων κ.λπ.- βλέπω μια γυναίκα που είναι σχεδόν ράκος.
(TS)
(3GR )
Έχετε, δηλαδή, ουσιαστικά μια ψυχολογία κούρασης -μας το είπατε ρητά, δεν είναι άγχους- και αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει κάποιος άνθρωπος, ο οποίος είναι εκ των εμπίστων ενός ανθρώπου που είναι πρωταγωνιστής σε μια θλιβερή ιστορία για τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Θέλω να σας πω ως έχοντα τέτοιο ρόλο, καταλαβαίνω και τη δική σας την ψυχολογία.
Παρά ταύτα δεν παύετε να ήσασταν το δεξί χέρι του κ. Χριστοφοράκου. Βεβαίως μας είπατε ότι ήσασταν το εκτελεστικό όργανο, δεν συμμετείχατε σε συσκέψεις. Δεν συμμετείχατε και σε καμία ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Χριστοφοράκο; Όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που κάνατε ήταν να μεταφέρετε μηνύματα στους γύρω, σε πολιτικούς, σε επιχειρηματικούς κύκλους ή να κλείνετε κάποια ραντεβού; Δεν είχατε, δηλαδή, άλλη πιο δημιουργική –σε εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά- ενασχόληση και αρμοδιότητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Να συμμετέχω σε συνάντηση; Τι εννοείτε;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Σε συνάντηση με κάποιο πολιτικό πρόσωπο, για παράδειγμα, σε μία επιχειρηματική συνάντηση δύο, τριών ατόμων μέσα στην εταιρεία, μέσα στο χώρο του. Εσείς, δηλαδή, μπαίνατε στο γραφείο του κ. Χριστοφοράκου και συνομιλούσατε μόνο όταν σας καλούσε για να σας δώσει κάποιες εντολές ή για να γίνει μια διεκπεραίωση; Ποτέ δεν συναντηθήκατε με τον κ. Χριστοφοράκο και με τρίτο πρόσωπο για σοβαρά ζητήματα μέσα στο γραφείο του κ. Χριστοφοράκου;
Βασικά πώς είναι η διάρθρωση; Προφανώς είστε ακριβώς έξω από το γραφείο του κ. Χριστοφοράκου.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Έξω από το γραφείο του. Μάλιστα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Άρα, ως executive secretary, ως ιδιαιτέρα γραμματέας ήσασταν μονάχα ο καλός αγωγός των μηνυμάτων, όταν ήθελε να επικοινωνήσει αυτός με τον έξω κόσμο μέσω ημών και το αντίστροφο; Οι έξω για τον κ. Χριστοφοράκο πάλι μέσω ημών; Τίποτε άλλο δεν κάνατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Έτσι όπως το περιγράφετε είναι πάρα πολύ απλό. Δεν είναι καθόλου έτσι. Σε καμία από τις συναντήσεις του δεν συμμετείχα, είτε με στελέχη της εταιρείας είτε με άλλους επιχειρηματίες…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Σας ρωτάω για μέσα στην εταιρεία, γιατί κάνατε ξεκάθαρο ότι ποτέ δεν συνοδεύσατε ως συνεργάτης του πουθενά, ούτε σε επιχειρηματική ούτε σε κοινωνική εκδήλωση τον κ. Χριστοφοράκο όλα αυτά τα χρόνια.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Είναι και κάτι το οποίο αποδεικνύεται.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ναι, βεβαίως.
Άρα, μέσα στο γραφείο λέω, όπου μας έχετε πει βεβαίως ότι δεν υπάρχουν και συναντήσεις πολιτικών προσώπων. Για παράδειγμα, υπήρχαν συναντήσεις κάποιων, όπου δεν ήσασταν εσείς παρούσα, με βαλίτσες, που να σας προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και οι οποίοι να συναντήθηκαν με τον κ. Χριστοφοράκο μέσα στο γραφείο του; Δεν σας προξένησε κάποια κίνηση την περιέργεια κάποια στιγμή;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Κάθε στέλεχος –το ξέρετε πάρα πολύ  καλά- κάθε μάνατζερ κρατάει μία τσάντα. Ε, πού να ξέρω εγώ τι έχει μέσα…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Για βαλίτσα μίλησα, όχι για χαρτοφύλακα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ε, όχι βέβαια.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεν ήρθε κάποιος με κάτι που να σας προξένησε εντύπωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όχι, δεν μου έκανε εντύπωση. Εμένα οι αρμοδιότητές μου ήταν πάρα πολύ διευρυμένες…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Άρα, μπορείτε να βοηθήσετε επί της ουσίας; Εμείς ψάχνουμε για διακίνηση μαύρου χρήματος από πολιτικούς. Εσείς ως δεξί χέρι του κ. Χριστοφοράκου, με αυτές τις αρμοδιότητες, μπορείτε να βοηθήσετε κάπου, να μας διαφωτίσετε; Και με την παρατήρηση που κάνατε στην αρχή, μπορείτε να μας βοηθήσετε κάπου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν μπορώ να σας βοηθήσω, γιατί πραγματικά δεν μπορώ να λέω εδώ πράγματα που φαντάζομαι. Μπορώ να σας πω πράγματα που έχω δει, που έχω αντιληφθεί, γεγονότα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Τελευταία ερώτηση, κύριε Πρόεδρε.
Είπατε σε κάποιο σημείο της κατάθεσής σας ότι σας ζητήθηκε να καταστρέψετε ένα κομμάτι του αρχείου από τον κ. Χριστοφοράκο. Τι αφορούσε αυτό; Θυμάστε ποια περίοδο ήταν και τι αφορούσε και δεν το κάνατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Αφορούσε περίοδο που φορολογικά δεν ήταν υποχρεωμένη η εταιρεία να έχει αντίγραφα, δηλαδή ήταν ουσιαστικά άχρηστα. Δεν θυμάμαι τώρα χρονολογία να σας πω.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Το αντικείμενο αυτού που σας ζήτησε το θυμάστε; Αυτή είναι η ερώτησή μου. Τι σας ζήτησε να καταστρέψετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Το αρχείο μου περιείχε τα πάντα. Περιείχε την επικοινωνία με το εξωτερικό, με πελάτες, καταστάσεις με δώρα, όλα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Άρα, όλο το αρχείο εκείνης της περιόδου.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Όλο. Μου είπε όλο και εγώ του είπα ότι είναι πρακτικά αδύνατον να το κάνω εγώ. Να το αναθέσω σε άλλον. Δεν ήθελε να το αναθέσω σε άλλον για λόγους εμπιστευτικούς, όπως είπε. Και εγώ ξεκίνησα να καταστρέφω, αλλά με  ρυθμό μέσα στις υποχρεώσεις μου, που ήταν αυξημένες, γιατί να σας θέσω κάτι υπ’ όψιν. Απουσίαζε πάρα πολύ από την εταιρεία, το οποίο σήμαινε πολύ μεγάλη ευθύνη για την πλάτη μου και έκανε τις συναντήσεις του…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Τελευταία ερώτηση.
Εσείς ήσασταν executive. Δεν υπήρχε κάποιος άλλος αντ’ αυτού, ο οποίος να μπαίνει και επί της ουσίας σε κάποια θέματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Οι εκάστοτε μάνατζερ, αλλά ήταν…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεν υπήρχε ένας που να είναι για όλες τις δουλειές στα επί της ουσίας ζητήματα, που να μπορεί να κάνει κάτι πιο ουσιώδες από εσάς που κάνατε το εκτελεστικό κομμάτι.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Τον κάθε μάνατζερ στον τομέα του. Εν τω μεταξύ  τις υψηλές επαφές τις κρατούσε αποκλειστικά εκείνος.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεν εμπιστευόταν κανέναν αντ’ αυτού.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Δεν ήταν θέμα ότι δεν εμπιστευόταν. Ότι δεν εμπιστευόταν, είναι δεδομένο, αλλά ήταν και πολύ εγωπαθής και φιλόδοξος. Δεν ήθελε να έρχονται σε επαφή άλλοι συνεργάτες του με σημαίνοντα πρόσωπα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.
Ο κ. Κεγκέρογλου που είναι Βουλευτής Ηρακλείου, πασίγνωστος σε ολόκληρη την Κρήτη -ενδεχομένως να μην τον γνωρίζετε. Αν είχατε πάει στην Κρήτη πολλές φορές, θα τον ξέρατε- θέλει να κάνει τις τελευταίες ερωτήσεις.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Θα είναι και αύριο η κα Τσακάλου;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Θα είναι και αύριο. Εάν θέλετε, κύριε Κεγκέρογλου, μπορείτε να ρωτήσετε αύριο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Θα ρωτήσω αύριο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Τότε, κύριε μάρτυς, σας παρακαλούμε αύριο να είστε εδώ στις 11.00΄.
Σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας σήμερα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αικατερίνη Τσακάλου): Ευχαριστώ και εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Λύεται η συνεδρίαση.
Ώρα λήξης 18.56΄.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ