Περισσότερες από 20.000 υποθέσεις δανειοληπτών τραπεζών, που αδυνατούν να…αποπληρώσουν τα χρέη και ζητούν «κούρεμα» και ρύθμιση των δόσεων, εκκρεμούν για εκδίκαση στα Ειρηνοδικεία της χώρας, γεγονός που προκαλεί προβλήματα…
στην απονομή της Δικαιοσύνης. «Μόνο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης έχουν κατατεθεί, από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι σήμερα, 2.700 αιτήσεις δανειοληπτών για «κούρεμα» και απ΄ αυτές τις υποθέσεις οι 1.900 θα παραπεμφθούν για επίλυση στη Δικαιοσύνη, αφού οι τράπεζες αρνήθηκαν να διακανονίσουν το χρέος», είπε στο ΑΜΠΕ η εκπρόσωπος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της οργάνωσης προστασίας καταναλωτών Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, Μαρουτσέλα Βασιλειάδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι δανειολήπτες προσφύγουν σήμερα στα δικαστήρια, ζητώντας «κούρεμα» και ρύθμιση του χρέους τους, η υπόθεσή τους θα προσδιοριστεί για συζήτηση στο Ειρηνοδικείο το …2016 και σε περίπτωση προσφυγής σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, θα χρειαστούν άλλα ένα με δύο χρόνια για την έκδοση απόφασης.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών ιδιωτών προς τις τράπεζες αφορούν στεγαστικά δάνεια και σύμφωνα με στοιχεία του παραρτήματος Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. Θεσσαλονίκης ο κάθε ιδιώτης χρωστάει, κατά μέσο όρο, σε τέσσερις διαφορετικές τράπεζες ενώ οι οφειλές του αφορούν 8 έως 11 καταναλωτικά προϊόντα.
«Οι περισσότερες τράπεζες αρνούνται κατηγορηματικά να διακανονίσουν και να «κουρέψουν» χρέη, σύμφωνα με το νόμο 3869/2010, οι δανειολήπτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και η μόνη διέξοδος που τους απομένει είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Όμως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγους μήνες θα υπάρχει πρόβλημα. Με αυτούς τους ρυθμούς, κάθε χρόνο θα προσφεύγουν στα δικαστήρια 10.000 ιδιώτες», επισήμανε η κ. Βασιλειάδου.
Να σημειωθεί, ότι το Ειρηνοδικείο Πτολεμαϊδας δικαίωσε πρόσφατα 46χρονο δανειολήπτη, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών «κουρεύντας», με απόφασή του, 212.000 ευρώ, από το συνολικό χρέος των 315.000 ευρώ, που είχε προς τις τράπεζες, για στεγαστικό, καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης ο μισθός του 46χρονου μειώθηκε, τα τελευταία δύο χρόνια, από 3.000 σε 2.000 ευρώ περίπου, ενώ εκτός από τα ανήλικα παιδιά του συντηρεί και τους γονείς του, οι οποίοι είναι βαριά ασθενείς. Εκτός από το «κούρεμα» το υπόλοιπο χρέος θα το αποπληρώσει, καταβάλλοντας 1.000 ευρώ το μήνα (για τα πρώτα 4 χρόνια) και για τα υπόλοιπα, 230 ευρώ μηνιαίως.
trelokouneli.gr